28 Ιουλίου 2016

Χάνεται όλος ο Αύγουστος, ίσως και ο Σεπτέμβρης για τις κρουαζιέρες προς τα λιμάνια της Τουρκίας


Γράφει
ο Νεκτάριος Καλογήρου

Κατρακυλάει με γρήγορους ρυθμούς ο θαλάσσιος τουρισμός στην Τουρκία, με τις ακυρώσεις των κρουαζιερόπλοιων να μην περιορίζονται μόνο σε κάποιες προσεγγίσεις, αλλά να αυξάνονται και να παρασύρουν όλες τις προγραμματισμένες κρουαζιέρες του Αυγούστου. Η Σμύρνη φαίνεται να είναι εκείνη που δέχθηκε την πιο μεγάλη επίπτωση, μιας και ακυρώνονται όλες οι προσεγγίσεις που είχε για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η Ρόδος και γενικότερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φαίνεται να έχουν πρόσκαιρα οφέλη, ωστόσο ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με βεβαιότητα, πού θα οδηγήσει όλη αυτή η περιπέτεια.

Πιο αναλυτικά, η Κωνσταντινούπολη έχει χάσει σχεδόν όλες τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων για τον Αύγουστο. Εκείνες που αφορούν τον Σεπτέμβριο εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ, όμως μπορεί και αυτές να ακυρωθούν όσο στο γειτονικό κράτος εξακολουθεί να επικρατεί αναβρασμός. Η Σμύρνη, η Αντάλεια, η Μαρμαρίδα, το Μπόντρουμ θα περάσουν έναν μοναχικό Αύγουστο και ουδείς μπορεί να εγγυηθεί στους γείτονες ότι τον Σεπτέμβριο αυτό θα ανατραπεί.
Η Ελλάδα έχει κερδίσει αρκετές προσεγγίσεις και θα κερδίσει ακόμα περισσότερες στις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν. Η Ρόδος τον Αύγουστο θα έχει συνολικά 50 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, οι οποίες είναι 15 περισσότερες από εκείνες που αρχικώς είχαν καθοριστεί για να γίνουν. Προφανώς, οι πολιτικές εξελίξεις είναι εκείνες που καθοδηγούν την επαναδιαμόρφωση του προγράμματος. Ουδείς δικαιούται να πανηγυρίζει. Αν, το κλίμα  στην Τουρκία παραμείνει τεταμένο και αβέβαιο μέχρι τον Νοέμβριο, τότε όλο αυτό θα έχει αρνητική επίπτωση και στα νησιά του Ελληνικού αρχιπελάγους.
Εκείνο που θα πρέπει να προβληματίσει τους τοπικούς παράγοντες απορρέει από τα καράβια που θα προσεγγίσουν τη Ρόδο. Σχεδόν στο σύνολό τους είναι μικρά, που ανήκουν σε εταιρείες της Κύπρου και του Ισραήλ. Λίγες είναι οι προσεγγίσεις που θα γίνουν τον Αύγουστο και αφορούν κρουαζιέρες μεγάλων ευρωπαϊκών ή αμερικανικών εταιρειών. Το στοιχείο αυτό εμπεριέχει μηνύματα που στο σύνολό τους είναι αρνητικά και απευθύνονται σε πολλούς αποδέκτες.
Η «δημοκρατική» εξασφάλισε για τους αναγνώστες της το τελικό πρόγραμμα των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων για τον Αύγουστο, όπως καθορίστηκε χθες από το Β’ Λιμενικό Φυλάκιο Ρόδου.
Αναλυτικά οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων για τον επόμενο μήνα έχουν ως ακολούθως:
Αύγουστος
01: Celestyal Nefeli, Golden Iris, Delfin, Seabourn Odyssey
02: Windstar, Variety Voyager
03: Celestyal Olympia, Celebrity Reflection, Club Med II, Silver Spirit
05: Med Queen, Aegean Odyssey
08: Celestyal Nefeli, Golden Iris, Delphin
09: Windstar
10: Celestyal Olympia, Variety Voyager
12: Med Queen, Oosterdam, Aegean Odyssey
14: Costa Neo Riviera
15: Celestyal Nefeli, Golden Iris, Delphin
16: Salamis Filoxenia, Windstar
17: Celestyal Olympia, Variety Voyager
19: Med Queen, Aegean Odyssey
22: Celestyal Nefeli, Golden Iris, Delphin
23: Celebrity Equinox, Windstar
24: Celebrity Reflection, Celestyal Olympia, Variety Voyager, Seabourn Odyssey
26: Med Queen, Salamis Filoxenia
27: Salamis Filoxenia
28: Costa Neo Riviera, Eurodam
29: Seabourn Odyssey, Celestyal Nefeli
30: Windstar, Golden Iris
31: Celestyal Olympia



 Πηγή:www.dimokratiki.gr