24 Ιουνίου 2016

Ανακοίνωση του αν. Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα σχετικά με δημοσιεύματα που αναφέρονται σε σκέψεις ίδρυσης δεύτερου hot spot στη Σάμο:

Ηχηρή απάντηση του Υπουργού στον Δήμαρχο Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλο που έστελνε  ανόητα ραβασάκια στους πολίτες της Σάμου περί δημιουργίας δεύτερου χοτ σποτ



------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ     Αθήνα, 23 Ιουνίου  2016
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ &
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1) Απαντώντας  σε  φήμες είτε κακόβουλες είτε όχι,  περί ίδρυσης δεύτερου χοτ σποτ στη Σάμο , διαβεβαιώνουμε ότι κάτι τέτοιο  δεν υπάρχει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης .

Η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης , είναι η δημιουργία και διασπορά, μικρών μονάδων φιλοξενίας προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα με όσο το δυνατό πιο ομοιογενή πολιτιστικά χαρακτηριστικά .  
 2) Η ανάπτυξη του συστήματος υποδοχής προσφύγων και εξέτασης ασύλου που θα ολοκληρωθεί με τις νέες θεσμικές ρυθμίσεις και τις προσλήψεις προσωπικού,  το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ομαλοποιήσει και σταθεροποιήσει την  πληθυσμιακή στάθμη.  

 3 ) Οι πρόνοιες της συμφωνίας ΕΕ –Τουρκίας, καθώς και ολόκληρο το πλέγμα θεσμικών ρυθμίσεων που αφορούν το προσφυγικό φαινόμενο, περιλαμβάνει και επιδότηση ενοικίου ειδικά για ορισμένες ευαίσθητες κατηγορίες προσφύγων (Έγκυοι, παιδιά, κλπ) . Οι συμφωνίες στέγασης σε ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια θα γίνεται σε συνεργασία με τα τοπικά επιμελητήρια, τους εμπορικούς συλλόγους και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε αυτό το πλαίσιο ψάχνουμε μικρούς χώρους για την αποφόρτιση των Hot Spot και την μεταφορά σε αυτούς μικρού αριθμού από τις ευαίσθητες κατηγορίες (έγκυες, ασυνόδευτα παιδιά, εθελούσια ζητούντες την επιστροφή τους κ.α.)

4) Μεριμνούμε ήδη για την αποφόρτιση των νησιών μεταφέροντας στην ενδοχώρα ειδικές κατηγορίες προσφύγων και μεταναστών, αλλά και σε προαναχωρησιακά κέντρα κράτησης στοιχεία που βαρύνονται με ποινικές ευθύνες.

5) Η κυβέρνηση παλεύει για την επιτυχία της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Συμφωνούμε, ελπίζω όλοι, ότι μαζί θα προσπαθήσουμε να μην έχουμε ξανά την εικόνα του περσινού καλοκαιριού με τις εκατοντάδες βάρκες των δουλεμπόρων γεμάτες απελπισμένους ανθρώπους.