26 Ιουνίου 2016

Αδικαιολόγητη απουσία του Βουλευτή Σάμου Δ. Σεβαστάκη


Ανακοίνωση Δημήτρη Σεβαστάκη

  Αγαπητοί φίλοι ενώ είχα προγραμματίσει και σε συνεννόηση  με την ηγεσία του εμπορικού συλλόγου να είμαι παρών στην σημερινή σας  συζήτηση,   εκτάκτως   οι βουλευτές, έπρεπε να είμαστε  παρόντες στις εργασίες της Κ.Ε. του Σ/Κ και  υπό το φως των ραγδαίων εξελίξεων που σχετίζονται με το Brexit. Μια  πολύ σοβαρή εξέλιξη που πιθανόν θα πυροδοτήσει αλλαγές στο τρόπο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και την κατεύθυνση των συμφωνημένων μέτρων. Θεωρώντας  όμως  ότι μετά τις αρκετές συναντήσεις μου που έχουν προηγηθεί με αρκετούς από τους παραγωγικούς  φορείς του νησιού,  έχουν αρχίσει να αποκρυσταλλώνονται  αναπτυξιακές ιδέες και προτάσεις,  σας ζητώ να μου τις κοινοποιήσετε συγκεντρωτικά και ιεραρχημένα, ώστε να τις προωθήσω στην κυβέρνηση.   Επιθυμώ όμως να σημειώσω τα εξής ως προς τα σημερινά επίδικα που αφορούν τη Σάμο. Το προσφυγικό ως πανευρωπαϊκό πρόβλημα πλήττει όχι μόνο, αλλά  ιδιαιτέρως τη χώρα μας, πρωτίστως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η επικοινωνιακή του διαχείριση όμως από την διεθνή ειδησεογραφία  καθώς και την «μπλογκόσφαιρα», οι υπερβολές ή ακόμα και ψεύδη, δημιούργησαν μια εικόνα για το Αιγαίο που δύσκολα μπορεί να αναστραφεί. Αυτό έπληξε φέτος το Τουριστικό προϊόν. Αν και  κάποιοι  επωφελήθηκαν από το προσφυγικό, οι  πολλοί, ο λαός, πιέστηκαν και πιέζονται.
Ορισμένα κυβερνητικά μέτρα οικονομικής εξισορρόπησης  είναι:  
1) Διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ στο νησί μας   και αυτή τη σεζόν, ενώ είχε προαναγγελθεί η κατάργησή του από 1/6/2016.  
2) Μετάθεση για μετά το 2018, της εφαρμογής του τέλους διανυκτέρευσης, στα ξενοδοχεία.  
3) Διατήρηση της κατ΄ εξαίρεση βίζας, για Τούρκους πολίτες που δίνει πολύ σοβαρές τουριστικές δυνατότητες στις Πύλες εισόδου που υπάρχουν στο νησί μας .  
4)Να υπογραμμίσω ότι οι απόφοιτοι των αστυνομικών σχολών θα αναλάβουν αμέσως τα  επικουρικά τους καθήκοντα. Επίσης ότι το προξενείο της Σμύρνης προβλέπει πολύ μεγάλη αύξηση κίνησης προς τα  νησιά μας .  
5) διπλασιασμός του χρόνου παραμονής δικαιούχων κοινωνικού τουρισμού.  
6) Η  υπουργός κ. Φωτίου απαντώντας στην επίκαιρη ερώτησή μου για την απένταξη της Σάμου από το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» ,  είπε ότι επελέγησαν μεν διαφορετικές περιοχές φέτος, αλλά ότι με το νέο χρόνο, θα διασυνδεθούν τα διάφορα προνοιακά επιδόματα και θα διευρυνθούν,  διαμορφώνοντας ένα ισχυρότερο πλέγμα οικονομικής στήριξης των αδυνάτων,  σε όλη τη Ελλάδα  και όχι μόνο στους πιλοτικούς δήμους.  
7) Στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα, ονοματίζεται η Σάμος ως περιοχή με ειδικά χαρακτηριστικά και δυσκολίες, που θα τύχει προνομιακής χρηματοδότησης, παραγωγικών δράσεων από ιδιώτες, επιτηδευματίες , νέους , συνεταιρισμούς κ.λπ. Πρέπει όμως να μελετηθούν τα άρθρα του και να υποβληθούν οι προτάσεις από τους συμπατριώτες μας.  
8) Παρόμοιες δυνατότητες που ταιριάζουν στα χαρακτηριστικά του νησιού μας και  με μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις, έχει  το νέο ΕΣΠΑ που έχει ανανεωμένη θεματολογία ,  οι δε  προτάσεις , υποβάλλονται ακόμα. Θα αναθεωρηθούν  οι  παλιού τύπου ρουσφετολογικές  μελέτες  και αναθέσεις 9) Ο Αν. Υπουργός κ. Αλεξιάδης, ολοκληρώνει μια δέσμη προτάσεων που στο επόμενο διάστημα θα δοθούν στην δημοσιότητα  αφού συνεξεταστούν και κοστολογηθούν (τώρα που είναι πλέον δυνατόν ,μετά την Αξιολόγηση)  από το οικονομικό επιτελείο και τους θεσμούς. Τα ειδικά μέτρα, κυρίως θα αφορούν τα νησιά όπως -τη Σάμο- που έχουν δεχτεί μεγάλη προσφυγική πίεση.    
10) Ως προς το επιχειρησιακό κομμάτι του προσφυγικού:  Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού κ. Μουζάλα, νομίζω διαφωτίζει και αποκαθιστά αυτά που ανεύθυνα φημολογούνταν. Όχι δεύτερο Χοτ Σποτ  στο νησί, επιδότηση ενοικίου ή  διανυκτέρευσης, για ειδικές ομάδες (εγκύους, παιδιά κ.λπ), σε συνεργασία με επιχειρηματίες, επιμελητήρια , σωματεία. 
Ανάπτυξη του συστήματος «ασύλου», που θα βελτιωθεί με την αλλαγή στις επιτροπές και ως προς τις ταχύτητες και με τις προσλήψεις προσωπικού που ήδη προχωρούν. Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η διασπορά μικρών συμπαγών, ως προς τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, κέντρων υποδοχής , στην ηπειρωτική Ελλάδα και όχι ο εγκλωβισμός στα νησιά, πολύ περισσότερο σε  ανακλήσιμες  δομές.  Ενώ πέρυσι υπήρξαν ανεξέλεγκτες ροές , μετά την συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας οι ροές μειώθηκαν σημαντικά. Ακόμα όμως δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα εξέτασης των  αιτήσεων ασύλου που καθορίζεται από  διεθνείς, αυστηρές νόρμες .    
Ο ανθρωπισμός και η ποιότητα συμπεριφορών που επικράτησαν μέχρι σήμερα στο νησί  μας είναι το εργαλείο ανάταξης . Εύχομαι οι εργασίες της συνάντησής σας να είναι επιτυχείς και να εισφέρουν. Προσοχή, οι οργανώσεις επαγγελματιών,οι  επιχειρηματίες  και οι πολίτες,   πρέπει να εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους,  ώστε  να μην εξαντλούνται στην αοριστία ή σε ασαφείς διαμαρτυρίες .  
Η συγκεκριμένη πρόταση έχει μεγάλη πολιτική και πρακτική δύναμη .  
Περιμένοντας  τις προτάσεις σας , παραμένω πάντα,  διαθέσιμος σε κάθε μορφή συνεργασίας .                                                      
Με τιμή,                                  
Δημήτρης Σεβαστάκης
Βουλευτής Σάμου