30 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΓΑ-ΛΑΕ 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σάμος: 29/06/2016
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ                                           Αρ.Πρωτ.:
Δ/ΝΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ (ΚΕΠ)      




Σας ενημερώνουμε περιληπτικά με τα σημαντικότερα σημεία των οδηγιών του ΟΓΑ/ΛΑΕ που αφορούν τους δικαιούχους για την εφαρμογή των προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας 2016

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ -ΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ 2016
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ
Σας γνωρίζουμε ότι εγκρίθηκε η υλοποίηση των κατωτέρω προγραμμάτων του Λογαριασμού της Αγροτικής Εστίας του ΟΓΑ για το έτος 2016, ως εξής :

Α.ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΛΑΕ/ΟΓΑ
1. Κοινωνικός Τουρισμός :(6ήµερες διακοπές- 55.000 δελτία σε συμβεβλημένα καταλύματα) από 23/7/2016-8/5/2017
2. Ιαµατικός Τουρισµός: (6ήµερες διακοπές) και παράλληλα δυνατότητα πραγματοποίησης µέχρι πέντε (5) απλές λούσεις δωρεάν σε εγκαταστάσεις Υδροθεραπευτηρίων όλης της χώρας που είναι συμβεβλημένα µε τον ΛΑΕ/ΟΓΑ- 4.000 δελτία από 23/7/2016-8/5/2017
3. Εκδροµικά Προγράµµατα: 3ήµερων εκδρομών (12.000 δελτία)  και μονοήμερων εκδρομών (25.000 δελτία) σύνολο 37.000 δελτία από 23/7/2016-8/5/2017
4. Δωρεάν Παροχή Βιβλίων:175.000 δελτία από 23/7/-31/12/2016
5. Δωρεάν Παροχή Εισιτηρίων Θεάτρου:66.000 δελτία από 23/7/2016-31/5/2017

Τα προγράµµατα  εφαρμόζονται σε όλους τους νοµούς της χώρας και για τη
συμμετοχή τους  σε αυτά απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στα ΚΕΠ όλης της χώρας από 27/6/-16/7/2016.

Οι δικαιούχοι θα αναδειχθούν έπειτα από κλήρωση στην οποία προτεραιότητα  για τα Προγράµµατα Κοινωνικού- Ιαµατικού Τουρισμού καθώς και για τα Εκδροµικά Προγραµµατα, έχουν όσοι ΔΕΝ έχουν κληρωθεί τα τελευταία τρία (3)χρόνια.


Β. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ:
1. Όλοι οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.
2. Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών που είναι ασφαλιστικά ενήµεροι ή έχουν υπαχθεί σε ρύθµιση καταβολής των οφειλών και τηρούν τους όρους της ρύθµισης, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στις παροχές του Λ.Α.Ε.
3. Τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών των ανωτέρω 1& 2 κατηγοριών (σύζυγοι-παιδιά)
4.Οι υπάλληλοι ή οι συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΓΑ που έχουν δηλώσει συμμετοχή στα προγράμματα του ΛΑΕ και καταβάλλουν μηνιαίες  εισφορές
5.Τα µέλη των οικογενειών της ανωτέρω κατηγορίας 4 (σύζυγοι - παιδιά) που
είναι έµµεσα  ασφαλισµένα στον ΟΓΑ.
6.Επισημαίνεται ότι εξαιρούνται της κλήρωσης και δικαιούνται να συμμετάσχουν στα Προγράµµατα Κοινωνικού- Ιαµατικού Τουρισµού και στά Εκδροµικά  Προγράµµατα, οι συνταξιούχοι που λαµβάνουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαµβάνουν εξωϊδρυµατικό επίδοµα παραπληγίας ή τετραπληγίας.
Τα ανωτέρω άτομα  µπορούν να συνοδεύονται από μέλος της οικογένειάς
τους- δικαιούχο του ΛΑΕ/ΟΓΑ ή ελλείψει αυτού από  τρίτο πρόσωπο-ως συνοδό- στον οποίο θα χορηγείται σχετικό δελτίο χωρίς κλήρωση.
7.Στο Πρόγραφα Ιαµατικού Τουρισμού συμμετέχουν ΜΟΝΟ οι συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΛΑΕ, εξαιρουμένων των ατόμων που λαµβάνουν ορφανική σύνταξη  και σε περίπτωση ζεύγους, συμμετέχει µόνο ο/η συνταξιούχος σύζυγος όχι ο/η ασφαλισμένος/η σύζυγος.
8)Οι δικαιούχοι όλων των προγραμμάτων πρέπει να κατέχουν Βιβλιάριο Υγείας ΟΓΑ µε ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Γ. ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ-ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
Οι ενδιαφερόµενοι  µπορούν να προσέρχονται στα Κ.Ε.Π. όλης της χώρας από 27/6 έως 16/7/2015 προκειµένου να δηλώσουν συµµετοχή στα προγράµµατα της Αγροτικής Εστίας έτους 2016. Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκοµίζουν είναι τα εξής:
α)Οποιοδήποτε έγγραφο που να προκύπτει ο ΑΜΚΑ του δικαιούχου καθώς και των προστατευομένων μελών της οικογένειάς του ή οποιοδήποτε έγγραφο που να προκύπτει ο Αριθμός Μητρώου(ΑΜ) του Ο.Γ.Α. (ατοµικό και των προστατευομένων µελών) µε ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
β) Δελτίο Αστυνοµικής Ταυτότητας
γ)Σε περίπτωση δικαιούχων με αναπηρία προσκομίζεται αντίγραφο πιστοποίησης αναπηρίας ή απόφαση υγειονομικής επιτροπής
δ)Σε περίπτωση που τρίτο πρόσωπο προσέλθει στο ΚΕΠ για την υποβολή αίτηση συμμετοχής, θα πρέπει απαραίτητα να προσκοµίσει εκτός των ανωτέρω α)β)γ) δικαιολογητικά  και νόµιµη εξουσιοδότηση.
Ο αιτών µπορεί να επιλέξει µε σειρά προτεραιότητας µία ή περισσότερες από τις παρακάτω παροχές:
α) Κοινωνικός Τουρισµός (6ήµερες διακοπές –πέντε(5) διανυκτερεύσεις).
β) Ιαµατικός Τουρισµός (6ήµερες διακοπές-πέντε(5) διανυκτερεύσεις και παράλληλα δυνατότητα  πραγµατοποίησης µέχρι και πέντε (5) απλές λούσεις (εισιτήρια ελεύθερης εισόδου- είτε σε Υδροθεραπευτήριο εντός συµβεβληµένων ξενοδοχείων, είτε σε συµβεβληµένες εγκαταστάσεις ιαµατικών πηγών).
γ) Εκδροµικό Πρόγραµµα (3ήµερες ή µονοήµερες εκδροµές)
Επίσης ο αιτών µπορεί να επιλέξει, εφόσον επιθυµεί, να συµµετάσχει παράλληλα µε τα Προγράµµατα Τουρισµού και στα Προγράµµατα Δωρεάν Παροχής Βιβλίων και Δωρεάν Παροχής Εισιτηρίων Θεάτρου.

Δ.ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΔΕΛΤΙΩΝ –ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Από 23/7-31/8/2016 οι κληρωθέντες δικαιούχοι των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού (διακοπών & ιαματικού τουρισμού) θα πρέπει, αφού κάνουν σχετική κράτηση στο τουριστικό κατάλυμα της επιλογής τους μέσω της ιστοσελίδας  www.oga.gr ,  να προσέρχονται σε οποιοδήποτε ΚΕΠ της χώρας μετά από 2 εργάσιμες ημέρες  προσκομίζοντας το αντίγραφο της αίτησης συμμετοχής και το ΔΑΤ, ώστε να παραλάβουν τα δελτία των προγραμμάτων που κληρώθηκαν.
Μετά την ημερομηνία αυτή και ειδικότερα από 5/9/2016 τα αδιάθετα δελτία θα διατίθενται με σειρά προτεραιότητες στους δικαιούχους που υπέβαλαν αίτηση αλλά και στους κληρωθέντας που δεν παρέλαβαν τα δελτία τους μέχρι τότε, μέχρι εξαντλήσεως των αδιάθετων δελτίων, με την ίδια διαδικασία παραλαβής.

Ε.Επιδότηση Τουριστικών Καταλυμάτων Νησιών
Βορειοανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων
Ο ΟΓΑ με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις των νησιών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαχείρισης των προσφυγικών ροών, επιδοτεί τις επιχειρήσεις καταλυμάτων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και συγκεκριμένα τα νησιά Λέσβο, Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο, Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Χίο, Οινούσσες, Ψαρά, Κω, Πάτμο, Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο, Λέρο, Κάλυμνο, Αστυπάλαια, Νίσυρο, Σύμη, Τήλο, Χάλκη, Λειψοί, Αγαθονήσι, Καστελόριζο, με ποσό ίσο με το άθροισμα της αντίστοιχης επιδότησης και της οικονομικής συμμετοχής του δικαιούχων ανά κατηγορία καταλύματος στους άλλους προορισμούς.
Έτσι, οι κοινωνικοί τουρίστες που θα επιλέξουν προορισμούς στα προαναφερόμενα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και Δωδεκανήσων, θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση διαμονής.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τα ΚΕΠ όλης της χώρας, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ  www.oga.gr

                                         Από την Δ/νση ΚΕΠ του Δήμου Σάμου