28 Μαΐου 2016

Απάντηση Δημάρχου Σάμου στον Πρόεδρο Ξενοδόχων

Προς:
Πρόεδρο Ξενοδόχων Σάμου
κ. Κων/νο Κυριαζή



Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
η Δημοτική Αρχή κινητοποιήθηκε άμεσα και σε πολλά επίπεδα μόλις ανακοινώθηκε  ότι η Σάμος περιλαμβάνεται στα νησιά στα οποία θα δημιουργηθούν κόμβοι υποδοχής προσφύγων. Στην πρώτη φάση κρατήσαμε χαμηλούς τους τόνους προκειμένου να μην υποστούμε κάθετα αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική κίνηση, ανάλογη με τη μεγάλη επιδείνωση στην τουριστική κίνηση των υπολοίπων νησιών (Μυτιλήνη, Κω, Λέρο, Χίο)

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η διαμαρτυρία και η αντίδραση μας στον αυθαίρετο προσδιορισμό από την Κυβέρνηση του πρώην πεδίου βολής ως Hotspot. Έκανα προσωπικά δημόσιες δηλώσεις σχετικά με το θέμα, ζητώντας και την συνδρομή της Περιφέρειας, ενώ απέστειλα πλήρες υπόμνημα στους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης, με το οποίο ο Δήμος αιτιολογεί την αντίθεσή του  για την επιλογή του πρώην πεδίου βολής και διατυπώνει συγκεκριμένη αντιπρόταση. Για το ίδιο θέμα ζήτησα και είχα προσωπικές συναντήσεις  με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη και του Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα.
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου κατά την οποία αναγνώστηκε επιστολή του κ. Φλαμπουράρη (που επισυνάπτεται) όπου αναφέρεται ρητά η δέσμευση του Υπουργού Επικρατείας και Συντονιστή του κυβερνητικού έργου για τη διερεύνηση δυνατοτήτων αλλαγής  του επιλεγέντος χώρου υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Είναι ίσως περιττό να τονίσω ότι: Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΟΜΒΟΥ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΕΓΙΝΕ ΑΥΘΕΡΕΤΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και χωρίς να έχει προηγουμένως εξασφαλιστεί  περιβαλλοντική άδεια, πρόνοια δημιουργίας δικτύου ύδρευσης/ αποχέτευσης, συνθήκες φύλαξης κ.λ.π.
Συνάντησα τον Υπουργό Επικρατείας κ. Φλαμπουράρη την επομένη του Δημοτικού Συμβουλίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 14.00 στο γραφείο του. Είχε προηγηθεί, πρέπει να σημειώσω, συνάντηση του Υπουργού την Τρίτη 12 Ιανουαρίου --παραμονή του έκτακτου Δ.Σ. του Δήμου Σάμου-- με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σάμου κ.κ. Ευσέβιο, τον βουλευτή Σάμου κ. Σεβαστάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κατρακάζο.
Ήδη στις 5 Ιανουαρίου ο Δήμος  είχε υποβάλει υπόμνημα του προς τους αρμόδιους φορείς της Κεντρικής Κυβέρνησης, με το οποίο περιέγραφε προϋποθέσεις ομαλής λειτουργίας του κόμβου υποδοχής, που ουσιαστικά απέκλειαν το πεδίο βολής.  Με ένα δεύτερο υπόμνημα, που καταθέσαμε στον κ. Φλαμπουράρη στις 28 Ιανουαρίου, προσδιορίζαμε συγκεκριμένους εναλλακτικούς χώρους για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του κόμβου υποδοχής προς εξέταση από το Υπουργείο, με βάση την προτεραιότητα της απομάκρυνσης των προσωρινών εγκαταστάσεων στο εμπορικό λιμάνι Μαλαγαρίου. Οι τεχνικές υπηρεσίες σε συνεργασία με τον  Αντιδήμαρχο κ. Παπαγεωργίου συνέταξαν μια πλήρη τεχνική έκθεση για τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα και τις δομικές δυσκολίες που καθιστούν απαγορευτική τη λειτουργία του Hotspot  στο πρώην πεδίο βολής, καθώς δημιουργεί μια "πόλη πάνω στην πόλη της Σάμου".
Πρωτοστατήσαμε επίσης στο να αποφασιστεί, να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει η Επιτροπή Μεταναστευτικής Πολιτικής στην ΚΕΔΕ στην οποία προΐσταται ο Πρόεδρος της  και μετέχουν οι: Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων, Φώτης Χατζηδιάκος, Πρόεδρος ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου-Δήμαρχος Ρόδου, Σπύρος Γαληνός, Πρόεδρος ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου-Δήμαρχος Λέσβου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Σάμου-μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ, Διονύσης Χατζηδάκης, Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Χρήστος Γκουντενούδης, Δήμαρχος Παιονίας, Γιώργος Κυρίτσης, Δήμαρχος Κω,  Μιχαήλ Κόλιας, Δήμαρχος Λέρου, Μέξης Ιωάννης, Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. καθώς και ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας, εκ της ιδιότητάς του. Η επιτροπή θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, μετά από σχετική επιστολή που στείλαμε ως ΚΕΔΕ.
Μόλις χθες διαβιβάστηκε η απόφαση του Γεν. Επιτελείου Εθνικής Αμύνης σύμφωνα με την οποία η αρμοδιότητα και η κατασκευή/παράδοση των κόμβων υποδοχής εκχωρούνται στο Υπ. Εθνικής Αμύνης.
Η απόφαση αυτή θέτει όλες τις σχετικές παρεμβάσεις στο νησί μας υπό τον έλεγχο της Ταξιαρχίας και καθιστά ανενεργή την διακοπή εργασιών που  είχε ζητήσει ο Δήμος μέσω της Υπηρεσίας Δόμησης καταθέτοντάς την αρμοδίως (Αστυνομική  Δ/νση Σάμου κλπ).
Υπογραμμίζω ότι η Δημοτική Αρχή ήταν και παραμένει η μόνη που αντέδρασε έγκαιρα και με συνέπεια σε μια μονομερή επιλογή πολλαπλών επιπτώσεων για το νησί μας. Επιδιώξαμε με όλους τους τρόπους να προστατεύσουμε τον αστικό ιστό της πόλης, την καθημερινότητα των δημοτών και την οικονομική ζωή του νησιού, συνδυάζοντας την διαχειριστική επάρκεια με την ανθρωπιά.
Προφανώς κατανοούμε ότι η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί στις διεθνείς υποχρεώσεις που ανέλαβε στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου 2015 για την ίδρυση και τη λειτουργία 5 Hot spot στην Ελλάδα. Και πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα και αποτελσματικά, προκειμένου να αποφευχθεί μια έξωση από τη Συνθήκη Σέγκεν, η οποία θα ήταν καταστροφική για τη χώρα μας. Η υπεύθυνη στάση όλων είναι αυτή που θα μετρήσει, σήμερα, περισσότερο από κάθε τι άλλο. Οι κόμβοι υποδοχής, έτσι και αλλιώς δεν λύνουν το πρόβλημα. Η επίλυση του απαιτεί δέσμη αποφάσεων, μέτρων και παρεμβάσεων σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο.

Με τιμή
Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος
Δήμαρχος Σάμου