28 Μαΐου 2016

Δήμος Σάμου για το HOT SPOTS:Η χωρίς διαβούλευση και έγκυρη πληροφόρηση της Αυτοδιοίκησης για την επιλογή ενός χώρου εγκατάστασης των προσφυγικών ροών (π.χ. πεδίο βολής) αποτελεί μια άκριτη πράξη και μια άστοχη και επικίνδυνη ενέργεια καθώς δεν εξασφαλίζονται οι βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας των hot spots.




Ο Δήμος Σάμου είναι στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού ζητήματος μαζί με τους Δήμους Λέσβου, Κω, Χίου, Λέρου, Τήλου, Αγαθονησίου και Ειδομένης.
Ο Δήμος Σάμου υποστηρίζει τις προσφυγικές ροές σε συνεργασία με τους εθελοντές και Μ.Κ.Ο. με επάρκεια και ανθρωπιά.
Η Κυβέρνηση ανέλαβε  να δημιουργήσει κόμβους υποδοχής σε 5 νησιά (Λέσβο, Λέρο, Κω, Σάμο, Χίο).  Οι κόμβοι υποδοχής πρέπει να ανταποκρίνονται στους βασικούς κανόνες ασφάλειας, υγιεινής και ανθρωπιστικής στήριξης στους διερχόμενους πολίτες άλλων χωρών που διεκδικούν με τις οικογένειες τους ένα καλύτερο μέλλον.
Το πλαίσιο λειτουργίας τους θα πρέπει να είναι το εξής:

Δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση εγκλεισμού σε οποιοδήποτε χώρο επιλεγεί καθώς οι πρόσφυγες έρχονται με την προοπτική να φύγουν γρήγορα προς της Ευρωπαϊκές χώρες τελικού προορισμού.
Τα Hot spots πρέπει να φυλάσσονται σωστά με επάρκεια έμψυχου δυναμικού.
Να μην υπάρχουν σκηνές οι οποίες θα δημιουργούν κινδύνους σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων αλλά οικίσκοι ή ενιαίοι χώροι με στερεή βάση και με σωστά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο.
Πρέπει να διασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση και μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα κυκλοφορίας και πιθανής πρόκλησης ατυχημάτων κατά την μετακίνηση τους στο λιμάνι προς αναχώρηση ή στην άφιξη και εγκατάσταση τους στον κόμβο υποδοχής.
Πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες συνδέσεις ύδρευσης, αποχέτευσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.
Πρέπει να λειτουργήσει ένα τουλάχιστον οργανωμένο ιατρείο με ιατρούς που θα καλύπτουν τις απαραίτητες ειδικότητες.
Πρέπει να διασφαλίζεται η σωστή και γρήγορη αποκομιδή απορριμμάτων(επιπλέον απορριμματοφόρα, οδηγοί κτλ).

Ο Δήμος Σάμου ζητά την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Κράτους μας στη Σάμο ουτως ώστε να ελεγχθούν οι επιλογές που υπάρχουν με βάση την προτεραιότητα να φύγουν οι προσωρινές εγκαταστάσεις από το λιμάνι Μαλαγαρίου το συντομότερο δυνατόν και να λειτουργήσει πλήρως ο εμπορικός-επιβατικός λιμένας.

Η χωρίς διαβούλευση και έγκυρη πληροφόρηση της Αυτοδιοίκησης για την επιλογή ενός χώρου εγκατάστασης των προσφυγικών ροών (π.χ. πεδίο βολής) αποτελεί μια άκριτη πράξη και μια άστοχη και επικίνδυνη ενέργεια καθώς δεν εξασφαλίζονται οι βασικές προϋποθέσεις λειτουργίας των hot spots.

Η επιλογή του κόμβου συνιστά κρατική αρμοδιότητα που θα κρίνει την οργάνωση της πολιτείας , το  μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό της, αλλά και το σαφές περιεχόμενο της έννοιας του ανθρωπισμού.
Ο Δήμος Σάμου είναι συνεχώς στην διάθεση της πολιτείας και των αρμόδιων υπηρεσιών για κάθε στήριξη που θα χρειαστούν.

Είναι ώρα για ορθολογικές αποφάσεις για συγκεκριμένες παρεμβάσεις , με την συμμετοχή της κοινωνίας και με την εγγύηση διαθέσιμων πόρων και έμψυχου δυναμικού.

Την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 13:30 συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της ΚΕΔΕ, η οποία αποτελείται από:
1. Γιώργο Πατούλη, Πρόεδρο ΚΕΔΕ-Δήμαρχος Αμαρουσίου
2. Γιώργο Καμίνη, Δήμαρχο Αθηναίων
3. Φώτη Χατζηδιάκο, Πρόεδρο ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου-Δήμαρχο Ρόδου
4. Σπύρο Γαληνό, Πρόεδρο ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου-Δήμαρχο Λέσβου
5. Μιχάλη Αγγελόπουλου, Πρόεδρο Επιτροπής Νήσων, Μέλος Δ.Σ. ΚΕΔΕ, Δήμαρχο Σάμου
6. Διονύση Χατζηδάκη, Δήμαρχο Παλιού Φαλήρου
7. Χρήστο Γκουντενούδη, Δήμαρχο Παιανίας
8. Γιώργο Κυρίτση, Δήμαρχο Κω
9. Μέξη Ιωάννη, Διευθύνων Σύμβουλος Ε.Ε.Τ.Α.Α.  Α.Ε.

με στόχο να διαμορφώσει ένα κοινό σχέδιο δράσης της Αυτοδιοίκησης για το προσφυγικό ζήτημα.


Εκ του Δήμου Σάμου