28 Μαΐου 2016

Συνάντηση του Υπουργού Επικρατείας για το ζήτημα του hot spot με τον Μητροπολίτη, τον Αντιπεριφερειάρχη και τον Βουλευτή Σάμου


Την  Τετάρτη 13 Ιανουαρίου με πρωτοβουλία του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη έγινε έκτακτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη και με θέμα τη χωροθέτηση και οργάνωση του κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων (hot spot) στη Σάμο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου  κ. Ν. Κατρακάζος. Ο Δήμαρχος Σάμου δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο νησί.

 Στη συνάντηση έγινε εκτενής ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στο νησί και ως προς την κοινωνική και ως προς την οικονομική διάσταση, λόγω της προσφυγικής κρίσης. Ο Σεβ. κ. Ευσέβιος ανέλυσε την κοινωνική και ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, ενώ ο  κ. Αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος είχε επιστρέψει από διεθνή έκθεση τουρισμού, τεκμηρίωσε στον Υπουργό τις σοβαρές επιπτώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν στον τουρισμό, την επόμενη χρονιά, ενώ επίσης επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης και οργανωμένης προβολής της τουριστικής εικόνας των νησιών μας.  
Από την πλευρά του Βουλευτή επισημάνθηκε η ανάγκη ύπαρξης πολλαπλών αντισταθμιστικών μέτρων, τόσο θεσμικού όσο και οικονομικού χαρακτήρα που να διατρέχουν όλα τα επίπεδα της τοπικής οικονομίας. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη συνεχούς και σχολαστικής διαβούλευσης και επικοινωνίας με τους φορείς του νησιού και την τοπική κοινωνία.
Ο Υπουργός, όπως εξάλλου εκφράζεται και στην επιστολή που απέστειλε αμέσως μετά την συνάντηση, είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε υλοποιήσιμη, λειτουργική  και τεκμηριωμένη νομικά αντιπρόταση της τοπικής κοινωνίας, ως προς τη χωροθέτηση του κέντρου. Ανέλυσε το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους Ευρωπαίους για το προσφυγικό, το μέγιστο αριθμό ατόμων που θα υποδέχεται η Σάμος (έως 1000 άτομα για 2ή 3 μέρες κατά μέγιστο χρόνο παραμονής). Επίσης αναφέρθηκε ότι προβλέπεται  χρηματοδοτική ενίσχυση με ευρωπαϊκά κονδύλια, ενίσχυση των δομών  ασφαλείας, ενίσχυση συγκοινωνιακών συνδέσεων,  καθώς προσλήψεις του αναγκαίου υποστηρικτικού προσωπικού.
Ο Υπουργός δήλωσε τη διάθεσή του να συναντηθεί με εκπροσώπους Αυτοδιοικητικών, Παραγωγικών  και άλλων φορέων του νησιού, ώστε να υπάρξει η όσο το δυνατόν καλύτερη πληροφόρηση