28 Μαΐου 2016

H παράταξη Θάνου λέει ΝΑΙ στο Hotspot με ανταλλάγματα!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ HOT SPOT

ΣΑΜΟΣ 12/1/2016



Η Σάμος αποτελεί ένα σημαντικό τουριστικό προορισμό για τη χώρα με τις ανάλογες ωφέλειες για την οικονομία της χώρας.

Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατραπεί σε έναν ανεξέλεγκτο καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών οδηγώντας σε κατάρρευση η τοπική οικονομία.


Η τοπική κοινωνία διαχειρίστηκε εξ αρχής με ευθύνη, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά το πρόβλημα όπως τη δίδαξε η ιστορία..

Οι διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις δείχνουν όμως πως δεν θα υπάρξει σύντομο τέλος σε αυτό το ανθρώπινο δράμα.

Δεδομένου ότι υπάρχουν εμφανείς αδυναμίες ώστε να διασφαλιστεί η αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε καθώς και της άμεσης επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών, πρέπει να αναζητηθούν τρόποι διευκόλυνσης των υπηρεσιών καταγραφής αλλά και να προστατεύσουμε την τουριστική ταυτότητα αλλά και την εικόνα του νησιού.

Η Περιφέρεια και ο Δήμος ενώ ήξεραν για την επικείμενη δημιουργία του Κέντρου Καταγραφής (hot spot) από τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν ενημέρωσαν το Δημοτικό συμβούλιο ούτε έφεραν προς ψήφιση κανένα σχετικό θέμα.

Ενόψει του αδιεξόδου που προέκυψε για το «πού» θα γίνει τελικά το hot spot αίφνης οδεύουμε σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και ενώ υπάρχουν τετελεσμένα σύμφωνα με ΦΕΚ, και για τη δημιουργία του hot spot αλλά και του χώρου που θα κατασκευασθεί, αυτός δηλαδή του πεδίου βολής.

Η Περιφέρεια και ο Δήμος πρέπει επιτέλους να συντονισθούν για να ξεπερασθούν τα όποια προβλήματα συνεργασίας και να υπάρχει κοινή στάση.

Μήπως οι διαφοροποιήσεις και οι προσπάθειες αποποίησης ευθυνών Περιφέρειας και Δήμου την ύστατη αυτή στιγμή υποκρύπτουν σκοπιμότητες και αντικρουόμενα συμφέροντα;

Η κοινωνία ζητά απαντήσεις.

Είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους όπως τις ανέλαβε η προηγούμενη δημοτική αρχή το 2011 αψηφώντας το όποιο πολιτικό κόστος αλλά σκεπτόμενη και δρώντας ορθά με γνώμονα τις ανθρωπιστικές και πολιτιστικές αρχές του Έλληνα νησιώτη ακρίτα.

Το προτεινόμενο hot spot πρέπει οπωσδήποτε να συνοδεύεται από μελέτη κατασκευής και περιβαλλοντική που θα εγκριθεί από το περιφερειακό συμβούλιο.

Πρέπει επίσης να υπάρχουν οι απαραίτητες δομές ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο Δήμος Σάμου να εγγυηθεί για την ομαλή λειτουργία των δομών αυτών.

Πρέπει να υπάρξουν όροι και κανόνες λειτουργίας του hot spot έτσι ώστε να Να αποτραπούν επεισόδια αλλοθρήσκων, να διαφυλαχθούν τα ανήλικα και να εξασφαλίζεται η διανυκτέρευση των προσφύγων εντός των προβλεπόμενων χώρων και μόνο εκεί.



Το ακίνητο αυτό πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:



α. Έκταση γηπέδου τουλάχιστον 10 στρέμματα.



β. Να υπάρχει κεντρικό κτίριο για στέγαση γραφείων, στελεχωμένου ιατρείου, προσωρινή παραμονή ευπαθών ομάδων.



Βασική προϋπόθεση λειτουργίας του hot spot θεωρούμε ότι είναι να τηρηθούν τα ακόλουθα:



1.Να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαραίτητες ηλεκτρονικές υποδομές η υπηρεσία καταγραφής και ταυτοποίησης της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να μπορεί να ολοκληρώσει την καταγραφή ικανού αριθμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε καθημερινή βάση.



2.Η παραμονή όσων καταγράφονται ή ταυτοποιούνται να μην υπερβαίνει τις 72 ώρες.

Να μεταφέρονται άμεσα με πλοίο σε κέντρα είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε σε όποιο άλλο σημείο υποδειχθεί.

Η μεταφορά να διασφαλιστεί είτε από το Υπουργείο Ναυτιλίας είτε από το Υπουργείο Άμυνας.

Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους παράνομους μετανάστες, σε ότι αφορά στη μεταγωγή τους και στην άμεση διαδικασία επαναπροώθησης τους.



3. Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι χώροι του εμπορικού λιμένος που οι συνεργαζόμενες ΜΚΟ έχουν μετατρέψει σε καταυλισμούς παράνομων μεταναστών και προσφύγων.

Η ταυτότητα και ο ρόλος των ΜΚΟ να διασαφηνισθούν και οι ρόλοι τους και το έργο τους να είναι ξεκαθαρισμένο.



4. Να εξασφαλισθούν πόροι για την επαρκή σίτιση με διαφάνεια στην διαχείριση των οικονομικών.



5. Να ζητηθεί από το στράτευμα να υπάρξει εποπτεία των χώρων αποβίβασης για αποφυγή πυρκαγιών.



6. Η ταυτοποίηση θα γίνεται στη Σάμο μόνο για όσους πρόσφυγες εισέρχονται εντός των διοικητικών ορίων του νομού.



Απαιτούμε αντισταθμιστικά οφέλη για το νησί μας όπως:



α) Απορρόφηση εργατικού δυναμικού ανέργων μόνο από το νησί μας.

Επιδότηση της εντοπιότητας.



β) Υλικοτεχνικό εξοπλισμό στον δήμο όπως απορριμματοφόρο, σάρωθρο και πυροσβεστικά οχήματα.



γ) Έκτακτη οικονομική ενίσχυση του δήμου μας. Εξασφάλιση πόρων για την καθαριότητα των παραλιών και την εν γένει προστασία του περιβάλλοντος.



δ) Στήριξη της τοπικής οικονομίας για τις απαιτούμενες προμήθειες συντήρησης κ καθαρισμού.

Φορολογικά κίνητρα ουσίας για τουριστικές επενδύσεις στο νησί μας και μείωση του ΦΠΑ.



ε) Την έκτακτη δρομολόγηση πλοίων σε καθημερινή βάση προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη αναχώρηση προσφύγων για την αποφυγή προβλημάτων που ζήσαμε κατά το παρελθόν.



στ) Φθηνότερα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για του κατοίκους του νομού.

Πρόκειται για μια ρεαλιστική πρόταση, προϊόν διαλόγου με κοινωνικές ομάδες, που συμβαδίζει με την ανάγκη προστασίας της τουριστικής ταυτότητας του νησιού αλλά και με την διευκόλυνση της διαδικασίας καταγραφής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.



Οι προτάσεις μας παράλληλα αναδεικνύουν τον ουσιαστικό ρολό που πρέπει να επιτελέσει η τοπική αυτοδιοίκηση β’ βαθμού συντονίζοντας και εποπτεύοντας τις δράσεις όλων των εμπλεκομένων φορέων διασφαλίζοντας την εξομάλυνση του προβλήματος.

Για όσο καιρό διαρκέσει η μεταναστευτική ροή οι εμπλεκόμενοι φορείς της αυτοδιοίκησης με φερεγγυότητα να ικανοποιήσουν τους όρους, προϋποθέσεις και απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας.

Κλείνοντας ας ευχηθούμε να πρυτανεύσει η λογική και να επικρατήσει η ειρήνη για να μην αναγκάζονται οι λαοί να φεύγουν μακριά από τη πατρίδα τους και τα σπίτια τους είτε με την ιδιότητα του πρόσφυγα η την ιδιότητα του οικονομικού μετανάστη.



ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ

ΔΡΑΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ



ΘΑΝΟΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΒΟΛΑΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΤΗΣ ΕΥΑΓΓ.

ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΜΑΝΟΛΗΣ

ΜΗΛΙΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡ.

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΝΙΚΟΣ