10 Ιανουαρίου 2016

Λειτουργία του κέντρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στη Σάμο

Κάνουμε ανάρτηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου που αφορά την Λειτουργία του κέντρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στη Σάμο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                                            
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ                                                      
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                                                          Αριθμός  αποφάσεως:  260/2011

Απόσπασμα από το πρακτικό της 13ης  συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Θέμα:  Λειτουργία του κέντρου πρώτης υποδοχής μεταναστών στη Σάμο

Το  δημοτικό συμβούλιο  αφού έλαβε υπόψη του: 
1. Τις εισηγήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων, των κοινωνικών & πολιτικών φορέων της Σάμου και  των δημοτικών συμβούλων
2. Την απόφαση 147/2011 του δημοτικού συμβουλίου         
3. Τις διατάξεις του  νόμου 3852/2010
4. Το Ν.3907/2011 περί ίδρυσης Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής
5. Την ονομαστική ψηφοφορία 
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
1. Δεν αποδέχεται την απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τη λειτουργία του υφιστάμενου Κέντρου στη Σάμο ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής  και καταγγέλλει τη μεθόδευση της εξαγγελίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη χωρίς να διαβουλευτεί με τις αυτοδιοικητικές αρχές του νησιού που εκφράζουν την τοπική κοινωνία.
2. Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης περιοχών και της ισότιμης συμμετοχής στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) σε κάθε νησί του Αιγαίου, ώστε σε κάθε ΚΕ.Π.Υ. να προσέρχονται οι συλληφθέντες στα όρια κάθε νησιού. 
3. Δεν θα δεχθεί σε καμιά περίπτωση μεταφορά παρανόμως εισερχομένων μεταναστών από άλλα μέρη της Ελλάδας (νησιωτική και ηπειρωτική) στη Σάμο και θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα μεταφοράς. Επιπλέον δεν αποδέχεται καμιά επέκταση της δυναμικότητας του υφιστάμενου Κέντρου η της επέκτασής του σε άλλο στρατόπεδο κλπ.
4. Εκτιμά ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να δώσει λύση η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνοντας όλες οι χώρες και την ευθύνη διαχείρισης του παράνομου μεταναστευτικού προβλήματος.

Υπέρ της παραπάνω πρότασης, όπως διατυπώθηκε από τον Δήμαρχο Σάμου κ. Στέλιο Θάνο ψήφισαν 19 δημοτικοί σύμβουλοι, οι κ.κ.: Αμυρσώνης Κων/νος, Ζάχαρης Νικόλαος, Καραδημητρίου Ζαφείρης, Καραμανώλης Μιλτιάδης, Καραμιχάλης Πολυκράτης, Καρλοβασίτης Ευάγγελος, Κοζώνης Αναστάσιος, Κτίστου-Χατζησταυρινού Ματρώνη, Λύκος Νικόλαος, Μακρής Ευάγγελος, Μαραντίδου Μαρία, Ματθαίου Εμμανουήλ, Μαυρέλος Εμμανουήλ, Μηλίγκος Δημήτριος,  Παριανόπουλος Παναγιώτης, Παριανού Πέτρος, Ρήγας Άγγελος, Στασινής Σταμάτης, Τριανταφύλλου Νικόλαος. 

Υπέρ της κοινής πρότασης της «Πανσαμιακής Αναγέννησης», της «Υποτείνουσας» και του κ. Στάντζου «ότι δεν αποδέχονται την με οποιοδήποτε μορφή λειτουργία Κέντρου για λαθρομετανάστες στη Σάμο» ψήφισαν 12, οι 11 δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ.: Βαλκαμλής Βασίλειος, Βογιατζής Ιωάννης, Γεωργίου Νικόλαος, Κατρακάζος Νικόλαος, Κυριαζής Γεώργιος, Λυμπέρης Παναγιώτης, Μεσσήνης Γεώργιος Πανουράκης Βασίλειος, Παπακοσμάς Χρήστος, Σιτζίμης Νικόλαος, Στάντζος Γεώργιος και η πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας κα Μορφούλα Χατζηπαύλου.
 Υπέρ της πρότασης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ψήφισαν 3 δημοτικοί σύμβουλοι οι κ.κ. Μαυρατζώτης Δημήτριος, Τριτσινιώτης Δημήτριος και Χατζηλαγός Τιμολέων.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό   260/2011.
Αφού αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ. Σ. ΤΑ ΜΕΛΗ
                
             Ζάχαρης Νικόλαος                                                                  T.Y

Σάμος  5 Αυγούστου  2011
Ακριβές απόσπασμα


 Ο δήμαρχος Σάμου
Στυλιανός Δ. Θάνος