16 Δεκεμβρίου 2015

Επιστολή του Προέδρου του Επιμελητήριου Σάμου κου Γ. Κυριαζή στον Υπουργό Ναυτιλίας και στο ΣΑΣ.



Κύριε Υπουργέ,

         
Για ακόμα μία φορά, όπως και κάθε χρόνο ο Νομός Σάμου αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μη αξιοποίησης των λιμανιών του και της εξυπηρέτησης των πολιτών και των τουριστών με την μη συχνή προσέγγιση των πλοίων στα λιμάνια της Σάμου.

Όπως γνωρίζεται έχουν ήδη εγκριθεί τα δρομολόγια για το πλοίο «Νήσος Μύκονος» το οποίο θα προσεγγίζει 4 φορές την εβδομάδα το Καρλόβασι και τον Εύδηλο και  3 φορές τον Αγ. Κήρυκο και τους Φούρνους, και δυστυχώς καθόλου το λιμάνι του Βαθέως.

Κατά την συνεδρίαση του ΣΑΣ την Πέμπτη πρόκειται να υποβληθεί αίτημα για την δρομολόγηση του «Νήσος Ρόδος» με 3 δρομολόγια για το Βαθύ της Σάμου μέσω Πάτμου, Ικαρίας, Πάρου, Νάξου, και για το πλοίο «BlueStar Patmos» 2 δρομολόγια για Εύδηλο και Καρλόβασι.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δρομολόγια θα προσεγγίζουν την πρωτεύουσα του Νομού Σάμου μόνο 3 φορές την εβδομάδα (ένα μόνο πλοίο) , από συνολικά 3 πλοία που εκτελούν  9 δρομολόγια μόνο για το νησί της  Σάμου. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα στην εξυπηρέτηση του νησιού καθώς δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι επιβάτες και οι τουρίστες, αλλά παράλληλα θα δημιουργήσουν και μεγάλο πρόβλημα με την συσσώρευση των μεταναστών στο λιμάνι του Βαθέως περιμένοντας το πλοίο για Πειραιά.

Επίσης, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας να συμπεριληφθεί ο Νομός μας, στο δρομολόγιο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Βορείου Αιγαίου με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο με τα υπόλοιπα νησιά. Η απομόνωση του νομού μας από το κύριο αστικό κέντρο της Βόρειας Ελλάδας την Θεσσαλονίκη, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην διακίνηση εμπορευμάτων και την μετακίνηση πολιτών, επιχειρηματιών και φοιτητών από και προς την Β. Ελλάδα. Ταυτόχρονα η κίνηση αυτή θα αποτελέσει εμπόδιο  στον τουρισμό για την προσέλκυση μεγαλύτερου αριθμού τουριστών από την Θεσσαλονίκη, την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας και τα Βαλκάνια.

Με το να συμπεριληφθεί και η Σάμος στο δρομολόγιο προς Θεσσαλονίκη με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, επιτυγχάνεται η προσέγγιση του λιμένα Βαθέως με ένα επιπλέον δρομολόγιο, καθώς το πλοίο θα αναχωρεί από Πειραιά.


Παρακαλούμε για την παρέμβασή σας και επίλυση του θέματος.
Είμαστε στην διάθεσή σας,



Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ