5 Σεπτεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΥΡΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΑΜΟΥ

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΑΜΟΥ                                                                  
                                                                                   


    Σήμερα 04-09-2015 ημέρα της εβδομάδας Παρασκευή και περί ώρα 13:50', ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας για πυρκαγιά η οποία προκλήθηκε σε δασική έκταση στη περιοχή ‘’Πράσσο’’ του Δήμου Σάμου. Από την πυρκαγιά κάηκε δασική έκταση τριάντα (30) στρεμμάτων περίπου. Για την παραπάνω πυρκαγιά ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου, η οποία συνέβαλε στην διάνοιξη δρόμου πάνω από το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, γεγονός το οποίο βοήθησε στην διάσωση και απεγκλωβισμό τραυματιών, μικρών παιδιών και ενηλίκων. Η Υπηρεσία μας επενέβη στο συμβάν με δέκα (10) υπαλλήλους, πέντε (5) Πυροσβεστικά οχήματα, τρία (3) Πεζοπόρα τμήματα αποτελούμενα από είκοσι δύο (22) υπαλλήλους, δύο (2) Πυροσβεστικά Α/Φ CL 215, καθώς και δώδεκα (12) εθελοντές Πυροσβέστες με πέντε (5) εθελοντικά Πυροσβεστικά οχήματα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σάμου.

   Το Λιμεναρχείο Σάμου διέθεσε ένα (1) σκάφος το οποίο συνέβαλε ενεργά στην μεταφορά τραυματιών παράτυπων εισελθόντων μεταναστών, η Ομάδα εθελοντών αυτοδυτών διέθεσε σκάφη για την διάσωση μεταναστών μέσω θαλάσσης και η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης η οποία υποστήριξε την όλη επιχείρηση με την παροχή ιατρικών πρώτων βοηθειών.
   Το Δασαρχείο Σάμου, συνέβαλλε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης πυρκαγιάς με κλιμάκιο δασοφυλάκων το οποίο συνέβαλλε καθ' όλη την διάρκεια της επιχείρησης.
   Η 79 ΑΔΤΕ συνέβαλε από την πρώτη στιγμή με επιχειρησιακό Αξιωματικό, χωματουργικά μηχανήματα και διάθεση προσωπικού. Το ΕΚΑΒ συμμετείχε με ασθενοφόρο για μεταφορά τραυματιών καθώς και η ΕΛ.ΑΣ.
   Η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μέσω του Αντιπεριφερειάρχη διέθεσε χωματουργικό μηχάνημα και προσωπικό μέσω του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο Δήμος Σάμου μέσω του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας φρόντισε για την παροχή πρόχειρου φαγητού και νερού στους παράτυπα εισελθόντες μετανάστες.
   Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς απεγκλωβίστηκαν εξήντα τρία (63) άτομα εκ των οποίων έξι (6) εκ αυτών μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.
   Το Ανακριτικό Τμήμα της Υπηρεσίας μας διεξάγει προανάκρισης για αίτια της πυρκαγιάς.        
   Την όλη επιχείρηση συντόνισε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου.
    Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, ως άνθρωπος, ευχαριστεί το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου και Π.Κ. Καρλοβασίου, καθώς και όλους τους Φορείς και εθελοντές για την επιτυχή έκβαση αυτής της πολύ δύσκολης επιχείρησης και εύχεται το επιτυχές αυτό μοντέλο συνεργασίας να βρει πολλούς μιμητές.