30 Ιουλίου 2015

Επί ποδός οι φαρμακοποιοί για την απελευθέρωση

Στην πλήρη «απελευθέρωση» του επαγγέλματος του φαρμακοποιού φαίνεται ότι προχωρεί η κυβέρνηση. Ήδη επεξεργάζεται νομοθετική ρύθμιση με την οποία καταργείται η διάταξη που επιβάλλει ότι ιδιοκτήτης και υπεύθυνος ενός φαρμακείου μπορεί να είναι μόνο πτυχιούχος φαρμακοποιός.
Μάλιστα, το σχετικό σχέδιο έχει «κυκλοφορήσει» στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ο οποίος υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νομοθετική ρύθμιση «καθ΄ υπόδειξιν και καθ΄ υπαγόρευσιν των τροϊκανών».

Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, το σημερινό καθεστώς για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου, που προϋποθέτει ότι ιδιοκτήτης και υπεύθυνος του φαρμακείου είναι πτυχιούχος φαρμακοποιός, «αποτελούσε εμπόδιο στη δημιουργία καρτέλ στον χώρο του φαρμάκου».
Ενημερώνει δε την κυβέρνηση ότι μια τέτοια απόφαση «βρίσκει αντίθετο και το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας». Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί υπογραμμίζουν ότι τέτοιες διατάξεις, που οι τροϊκανοί υποδεικνύουν, δεν τις έχουν εφαρμόσει ούτε στις χώρες τους, (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο κ.λπ.).
Μήνυμα
Με ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ καλεί τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και την πρόεδρο του ΕΟΦ «να δηλώσουν με τρόπο απόλυτο και κατηγορηματικό ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση ούτε και σχεδιασμός». Και προειδοποιούν ότι «δεν μπορούν να εμπαίζουν ένα κλάδο υλοποιώντας πρακτικές και πολιτικές που πολεμούσαν μέχρι χθες». Την ίδια στιγμή, την πλήρη στήριξή του προς τους Έλληνες Φαρμακοποιούς εκφράζει ο Πορτογαλικός Φαρμακευτικός Σύλλογος, τονίζοντας σε επιστολή του πως η πολιτική δύσκολη συγκυρία «δεν είναι μόνο εθνικό πρόβλημα αλλά πανευρωπαϊκό». Οι Πορτογάλοι φαρμακοποιοί στέλνουν μήνυμα συμπαράταξης όλων των Ευρωπαίων φαρμακοποιών ενάντια στη λιτότητα.
Το μήνυμα αυτό έρχεται μαζί με σχετικό άρθρο του πρακτορείου Reuters, το οποίο αναφέρεται στην κατάσταση στην Ελλάδα με θέμα «Μεταρρυθμίσεις: H Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα να πάει εκεί που οι άλλοι φοβούνται». Στο άρθρο γίνεται αναφορά στη Γαλλία, όπου οι φαρμακοποιοί αντιμετωπίζουν παρόμοια θέματα. Όπως αναφέρει το Reuters, «ενώ προτείνεται προς την Ελλάδα, από μια εργαλειοθήκη, να απελευθερώσει τα κανάλια διανομής των φαρμάκων, στη Γαλλία οι φαρμακοποιοί διατηρούν το μονοπώλιο να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Για τον λόγο αυτό πραγματοποίησαν φέτος απεργία μιας ημέρας».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΦΣ μαζί με εκπροσώπους του Δ.Σ. έχουν ήδη μεταβεί στις Βρυξέλλες και έχουν έλθει σε επαφή τόσο τον κ. Ντεκλάν Κοστέλο, επικεφαλής της Ε.Ε. στην τρόικα, όσο και τον επίτροπο Υγείας Βουτένιτς Αντριουκαΐτις και έχουν εκθέσει τα προβλήματα των φαρμακείων στη χώρα μας και την πολύτιμη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Εν τω μεταξύ, με τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή συναντήθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα συντονισμού των δύο υπουργείων, έτσι ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την άμεση ενίσχυση σε προσωπικό του τομέα της Υγείας.