30 Ιουλίου 2015

ΜΗΝΥΜΑ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝΤΕΣ Οι «αντάρτες» να παραδώσουν την έδρα τους

Του Ηλία Μπενέκου
Ηχηρά μηνύματα προς τους διαφωνούντες, ένα 24ωρο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα κριθεί η πορεία προς το συνέδριο και θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα, επέλεξε να στείλει ο Αλ. Τσίπρας με τη συνέντευξή του «Στο Κόκκινο». Στηλιτεύοντας τη στάση των βουλευτών της Αριστερής Πλατφόρμας που κρύφτηκαν πίσω από τις δικές του επιλογές, κάλεσε ανοιχτά εκείνους που διαφωνούν να παραδώσουν την έδρα τους, ενώ παραδεχόμενος ότι η ενιαιοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε επετεύχθη, ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι «ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται», αποστροφή που από πολλούς εξελήφθη και ως μήνυμα αποφασιστικότητας για ρήξη, ακόμη και διάσπαση, αν αυτή καταστεί αναγκαία
. Προειδοποίησε δε πως αν και δεν είναι στις προθέσεις του η προσφυγή στις κάλπες, ωστόσο το σενάριο παραμένει ανοιχτό, αν δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μία τοποθέτηση με προφανή στόχο να θέσει προ των ευθυνών τους, όσους αποφασίσουν να ρίξουν την κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης».
«Όταν πάρεις μία απόφαση να κυβερνήσεις τον τόπο πρέπει να κυβερνήσεις τον τόπο και άρα οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται απ' όλους, αλλιώς όσοι διαφωνούν πρέπει να παραδίδουν τις έδρες», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει α λα καρτ κυβερνητική εξουσία». «Υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι γι' αυτό και δεν ζήτησα να επιβληθούν κυρώσεις», είπε, προσθέτοντας «δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε, να συνεχίσουμε». Σχολίασε ωστόσο με καυστικό ύφος ότι «είναι σουρεαλισμός να καταψηφίζεις τις αποφάσεις, αλλά να λες ότι στηρίζεις».
Οι «αντάρτες» να παραδώσουν την έδρα τους
Εκπληξη
Ο πρωθυπουργός με άκρως επικριτική διάθεση εξέφρασε την έκπληξή του για «τη στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, να μην κλείσει μια τράπεζα, μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι δεν θα κλείσει, είπαν ότι εσύ μπορείς να ψηφίζεις και εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα». «Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα. Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη», παρατήρησε με νόημα.
Αναφερόμενος δε στην εικόνα διχασμού που εμφανίζει σήμερα το κυβερνών κόμμα παραδέχθηκε ότι η προσπάθεια να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα, από ένωση συνιστωσών δεν πέτυχε. «Λειτουργεί αυτό το μοντέλο καλά στην αντιπολίτευση, αλλά στην κυβέρνηση όχι. Δεν γίνεται να λειτουργεί με παράλληλα κέντρα εξουσίας, όταν είναι στη διακυβέρνηση της χώρας», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε πως «εκ του Καταστατικού είναι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας πως πρόθεσή του είναι «να το παλέψει ως το τέλος», πρόσθεσε πάντως ότι «ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται».
Απαντώντας δε στις αιτιάσεις που δέχεται από τους συντρόφους του εντός κόμματος περί ήττας στη διαπραγμάτευση σχολίασε ότι «ήττα θεωρείται από όσους μικρόμυαλους θεωρούν ότι η επανάσταση είναι έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα», ενώ επέμεινε και στο γεγονός ότι ουδείς εξ αυτών παρουσίασε ένα ρεαλιστικό εναλλακτικό σχέδιο. «Αν υπάρχει άλλη γραμμή, να το κουβεντιάσουμε. Όχι διακρίσεις ανάμεσα σε αποστάτες και συνεπείς. Αν κάποιος πιστεύει ότι ο Τσίπρας είχε εναλλακτική στις 12 Ιουλίου και επέλεξε την ομηρεία της χώρας και πρόδωσε τις αξίες, ας βγει να το εξηγήσει δημόσια, χωρίς λαθροχειρίες. Να πει, ποιο ήταν αυτό το σχέδιο που δεν ακολούθησα. Εκ του ασφαλούς και έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέμε», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά την κριτική της Αριστερής Πλατφόρμας για τον τρόπο με τον οποίο «αξιοποίησε» το δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι λαθροχειρία εκ του ασφαλούς να λένε ότι το 'όχι' σήμαινε έξοδος από το ευρώ».
Τα εσωκομματικά θα κρίνουν τις εκλογές
«Η εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Συνεδρίου», σημείωσε, καταθέτοντας εκ νέου την πρότασή του για ένα «έκτακτο συνέδριο στις αρχές Σεπτεμβρίου»
Κατά της πρόωρης κάλπης τάχθηκε για ακόμη μια φορά ο Αλ. Τσίπρας, εξαρτώντας ωστόσο τις όποιες επιλογές του, από τις εξελίξεις στα εσωκομματικά και από το αν θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. «Θα ήμασταν οι τελευταίοι που θέλουν εκλογές, αν είχαμε διασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι δική του πρόθεση είναι «να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα, να συγκρουστούμε, να βοηθήσουμε τους αδύναμους. Και να κριθούμε πάνω σε αυτό». Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, «με τους υφιστάμενους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, αυτό δεν είναι εφικτό».
«Η εξέλιξη θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις του Συνεδρίου», σημείωσε, καταθέτοντας εκ νέου την πρότασή του για ένα «έκτακτο συνέδριο στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις τα μέλη».
Αναφερόμενος στην πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας για εκκίνηση των διαδικασιών πριν από την υπογραφή συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως μια τέτοια απόφαση μπορεί να ληφθεί μόνο μέσα από ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα. «Αν υπάρχει η απαίτηση να τοποθετηθεί το κόμμα πριν υπογραφεί συμφωνία δεν μπορεί να πάρει την απόφαση αυτή η Πολιτική Γραμματεία ή η Κεντρική Επιτροπή.
Θα χρειαστεί να γίνει δημοψήφισμα, ώστε να λάβουν την απόφαση όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως «αυτή η πρόταση δεν αναιρεί την ανάγκη για έκτακτο συνέδριο».
Σκισμένα Μνημόνια
Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Αλ. Τσίπρα για το Μνημόνιο: «Δεν είπα πριν από τις εκλογές ότι μπορούν να σκιστούν τα μνημόνια με ένα νόμο» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι ο λαός είχε απόλυτη γνώση των δυσκολιών.
Βεβαίως και είχε πει πως «θα καταργήσει το μνημόνιο με ένα άρθρο και ένα νόμο». Όπως είχε πει πως «θα βαράει τους ζουρνάδες και θα χορεύουν οι αγορές». Όπως και μετά τις εκλογές είχε πει «τέλος οι αξιολογήσεις, τέλος τα μνημόνια», απάντησε η ΝΔ.
Το Ποτάμι
«Στις δύο ώρες συνέντευξης του κ.Τσίπρα στο κομματικό ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ούτε μια ερώτηση και δεν ειπώθηκε ούτε μισή λέξη για τα σχέδια Βαρουφάκη για τα IOUs και την επιστροφή στη δραχμή. Μπορεί να είναι το θέμα που συζητά όλη η Ελλάδα και μαζί μας όλος ο κόσμος, όμως το κόμμα και οι δημοσιογράφοι του έχουν άλλες έγνοιες», αναφέρει η ανακοίνωση του Ποταμιού