30 Ιουλίου 2015

Στροφή στο ρεαλισμό

                                       
Του Πέτρου Παριανού  
       
Η συμφωνία που αναγκαστικά υπόγραψε η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με τους ευρωπαίους εταίρους, ως αποτέλεσμα εκβιασμού, είναι χωρίς αμφισβήτηση κακή συμφωνία. Είναι μια συμφωνία που όπως αποδείχθηκε για τη χώρα ήταν «αναγκαίο κακό». Όμως, παρά τα πρωτοφανή αρνητικά της στοιχεία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πλαίσιο εξόδου από τη κρίση, εάν αξιοποιηθούν ουσιαστικά και ριζοσπαστικά οι άλλοι δύο πυλώνες που εμπεριέχονται σε αυτήν. Η απομοίωση του δημόσιου χρέους έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο και η ορθολογική αξιοποίηση του «αναπτυξιακού πακέτου Γιουνκέρ» των 35 δισ. στους τομείς που η ελληνική οικονομία έχει άμεσα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Ένα τέτοιο ριζοσπαστικό σχέδιο προϋποθέτει, μεταξύ άλλων το χτύπημα της ολιγαρχίας και της διαπλοκής, την αύξηση και τόνωση της παραγωγικότητας, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τον εκσυγχρονισμό του δημοσίου, την ενίσχυση των δομών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, την προστασία της 1ης κατοικίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής, με άμεσο έλεγχο των πάσης φύσεως λιστών (Λαγκάρντ, Λιχτενστάϊν κλπ.) καθώς και τον εξονυχιστικό έλεγχο όλων των εξωγχώριων (offshore) εταιρειών, την ανάπτυξη δικτύου κοινωνικής προστασίας και παροχή ασφάλειας στους μισθωτούς, συνταξιούχους κλπ. καθώς επίσης και σ’ αυτούς που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας και είναι άνεργοι.
Μια τέτοια πολιτική μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση εντός της 3ετίας και να την καταστήσει ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης, αρκεί οι τάσεις (αριστερό ρεύμα, «κίνηση των 53», Δ.Ε.Α., Κ.Ο.Ε. κλπ.) κατανοήσουν αυτή την καινούρια πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση οι τάσεις στο Σύριζα μέσα σ’ αυτούς τους 5 μήνες κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας έχουν συσσωρεύσει μεγαλύτερη πολιτική εμπειρία και ωριμότητα σ’ αυτή τη πορεία του ενιαίου Σύριζα, έχοντας αποκτήσει διαλεκτική επάρκεια ώστε να προχωρήσουν σε γόνιμες συνθέσεις. Μεταξύ του «Σύριζα του ΟΧΙ» και του «Σύριζα του ΝΑΙ» πρέπει να αποκατασταθεί η ενότητα σε πολιτικό και κομματικό επίπεδο προς όφελος της χώρας.
Ο Σύριζα μέσα από ένα διαρκές συνέδριο ενωμένος θα βρει λύση, γιατί η ενότητα του Σύριζα αποτελεί εγγύηση. Μέλη, φίλοι και τα εκατομμύρια ψηφοφόρων του Σύριζα μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα μπορούμε.