21 Ιουνίου 2015

ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΕΥΠΑΛΙΝΕΙΟΥ ΟΡΥΓΜΑΤΟΣ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΗΡΑΓΓΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΠΟΣΗΜΟΥ

Προς: Δήμο Σάμου

Υπόψη: Δημάρχου κ. Αγγελόπουλου Μιχαήλ
Ημερ.:  10.6.2015


Θέμα: Aνακήρυξη του Ευπαλινείου Ορύγματος ως «Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο»

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Η Ελληνική Επιτροπή Σηράγγων & Υπογείων Έργων (Ε.Ε.Σ.Υ.Ε.) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι κατόπιν συστηματικής δουλειάς μελών της κατάφερε να ανακηρυχθεί το Ευπαλίνειο Όρυγμα Σάμου από την Διεθνή Ένωση Σηράγγων (ITA-AITES, http://www.ita-aites.org) ως:

“Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο” / “International Tunnelling Landmark”


Πρόκειται διεθνώς για την πρώτη φορά που θεσμοθετείται ο συγκεκριμένος τίτλος στην ITA-AITES, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη επιτυχία «διαπραγμάτευσης» της Ε.Ε.Σ.Υ.Ε. Η ανακήρυξη πραγματοποιήθηκε στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συνεδρίου “World Tunnel Congress 2015” στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας (http://wtc15.com) την 25η Μαΐου 2015.

Η απονομή του σχετικού Πιστοποιητικού καθώς και αναμνηστικής Πλακέτας πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο της ITA-AITES κ. Søren Degn Eskesen στον εκπρόσωπο και μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ.Υ.Ε. κ. Γ. Φίκιρη. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου η Ε.Ε.Σ.Υ.Ε. πρόβαλε το Ευπαλίνειο Όρυγμα μέσω ειδικού poster, ενώ έχει κατασκευάσει και συντηρεί ειδική ιστοσελίδα: www.eupalinos-tunnel.gr.    

Επισημαίνεται ότι η προσπάθεια ανάδειξης του Ευπαλινείου Ορύγματος ως «Παγκόσμιο Σηραγγολογικό Τοπόσημο» ξεκίνησε κατόπιν πρότασης στην ΕΕΣΥΕ του καθηγητή Θεοδόσιου Τάσιου, ο οποίος κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συνεδρίου “World Tunnel Congress 2015” πραγματοποίησε διάλεξη στα πλαίσια της τιμητικής ομιλίας “ΙΤΑ Heritage Lecture” με τίτλο “The Trend Towards Large Scale Public-Works in Ancient Greece”.

H Ε.Ε.Σ.Υ.Ε. θεωρεί ότι η καταλληλότερη, ίσως, θέση προβολής των ανωτέρω τιμητικών πιστοποιητικών, που βρίσκονται σήμερα στα γραφεία της, είναι η είσοδος του Ευπαλινείου Ορύγματος.

Για το Δ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής Σηράγγων & Υπογείων Έργων,

Σταύρος Ραπτόπουλος  (Πρόεδρος)
Γιάννης Φίκιρης           (Ταμίας)