29 Μαΐου 2015

Σταθάκης: Η στρατηγική της κυβέρνησης στον τουρισμό

Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη, η προσέγγιση νέων αγορών αλλά και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, περιλαμβάνονται στους στόχους της κυβέρνησης, τόνισε ο Γ. Σταθάκης στη Συνέλευση του ΣΕΤΕ.
Σταθάκης: Η στρατηγική της κυβέρνησης στον τουρισμό -Στόχος η αύξηση των εσόδων

Τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησης στο μέτωπο του τουρισμού ανέλυσε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο υπουργός οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.


Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η αύξηση των εσόδων ανά επισκέπτη, η προσέγγιση νέων αγορών αλλά και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Αναλυτικότερα, οι Στρατηγικοί Στόχοι Τουρισμού είναι:

– Σχεδιασμός Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό.
– Σχεδιασμός του νέου ΕΣΠΑ
– Επιμήκυνση τουριστικής περιόδου.
– «Άνοιγμα» νέων αγορών.
– Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών Τουρισμού.
– Στήριξη της επιχειρηματικότητας και προώθησης των Επενδύσεων.
– Ρύθμιση χρεών Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ ΔΕΗ -6,24% (αίτημα ΠΟΞ)
– Υποστήριξη της Τουριστικής σεζόν 2015: βελτιώσεις των εισόδων υποδοχής μας
– Αναβάθμιση ποιότητας των τουριστικών προϊόντων, διαμέσου θέσπισης καθορισμένων διαδικασιών πιστοποίησης.
– Αύξηση εσόδων ανά επισκέπτη.
– Διαμόρφωση Στρατηγικής Προώθησης και Προβολής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού για την τριετία αυτή, η οποία θα περιλαμβάνει ένα συνολικό πλαίσιο επικοινωνίας με διακριτές ενότητες δράσεων.
– Ξ.Ε.Ε.: Κατάταξη των ελληνικών καταλυμάτων με τις νέες προδιαγραφές μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος κατάταξης, που θα συνοδεύεται από ένα Ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης παραπόνων και καταγγελιών σχετικά με την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων με σκοπό την προστασία του πελάτη/καταναλωτή.
– Έναρξη λειτουργίας της Υπηρεσίας ΓΕΜΗ και Υπηρεσίας Μιας Στάσης στο Ξ.Ε.Ε. για τα Ελληνικά καταλύματα και επιχειρήσεις μέλη του ΞΕΕ.
– Λειτουργία και υποστήριξη μητρώου διακριτικών τίτλων όλων των τουριστικών καταλυμάτων.
– Μετεξέλιξη του ΞΕΕ σε τουριστικό και ξενοδοχειακό επιμελητήριο μέσα από την διεύρυνση του ΞΕΕ με την είσοδο διαφόρων μορφών τουριστικών επιχειρήσεων.

Αναβάθμιση της Διοικητικής Ικανότητας του Υπουργείου Τουρισμού:
– Παρατηρητήριο Τουρισμού και Εφαρμογή Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού.
– Ανάπτυξη Βιβλιοθήκης και Εθνικού Αποθετηρίου Τουριστικών Μελετών.
– Αναδιοργάνωση και ενίσχυση των διοικητικών δομών και υπηρεσιών του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων ώστε να επιτευχθεί η αποτελεσματικότητα και η ανταπόκριση τους στις πραγματικές ανάγκες της διαχείρισης του ελληνικού τουρισμού.
– Επανεξέταση διαφόρων ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβερνητικής περιόδου που αναδεικνύονται προβληματικές για την ποιότητα του ελληνικού τουρισμού.
– Εκσυγχρονισμός – κωδικοποίηση τουριστικής νομοθεσίας.

Πρώτα απ’ όλα, τόνισε ο υπουργός, άμεση ανάγκη είναι η συγκρότηση και η λειτουργία του όλου συστήματος των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού. Χωρίς τέτοια πληροφόρηση, καμία τουριστική πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί αξιόπιστα, ως προς τους στόχους που αυτή θέτει για τον εαυτό της.

Η ενεργοποίηση των Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού, θα επιτρέψει και την αντίστοιχη ενεργοποίηση του εν υπνώσει τελούντος Παρατηρητήριου Τουρισμού.

Δεύτερον, η θεσμικά σταθερά ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών με τις κεντρικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, για την αντιμετώπιση της εποχικότητας σε όλα τα επίπεδα και τις επιμέρους πολιτικές, δηλαδή αυτού του είδους τα ειδικά τοπικά σύμφωνα εποχικότητας, που έχουν με επιτυχία εφαρμοστεί ήδη σε άλλες χώρες.

Τρίτον, η εκ του μηδενός σχεδόν ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμός της δημόσιας τουριστικής εκπαίδευσης, η οποία αυτήν την στιγμή έχει τεράστια προβλήματα και ελλείμματα.

Τέλος, υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης χρειάζεται να έχουμε ενεργή συμμετοχή στην διαμόρφωση των επιμέρους γενικότερων πολιτικών του κράτους, που επηρεάζουν τη τουριστική ανάπτυξη και δημιουργούν το περίφημο πρόβλημα των συναρμοδιοτήτων, που ταλανίζει – δεκαετίες τώρα – τον ελληνικό τουρισμό. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργήσουμε σταθερές δεσμικές διασυνδέσεις με τις επιμέρους συναρμόδιες αρχές.

Τι περιμένουμε από τους εταίρους στην κοινή προσπάθεια

Ο ελληνικός τουρισμός είναι ανθεκτικός στις όποιες πιέσεις, υπογράμμισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι καλό θα είναι τις διαφαινόμενες αυτές θετικές τάσεις να μην γίνονται προσπάθειες να αποδομούνται, υπερτονίζοντας μερικές και στιγμιαίες αρνητικές του εκφάνσεις για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και το γενικότερο όφελος που παρέχει η εξέλιξή του στην οικονομία και την κοινωνίας μας.

«Ή είμαστε εταίροι στην κοινή προσπάθεια ή θα πρέπει να ξαναδούμε το ρόλο μας από την αρχή.», κατέληξε στην ομιλία του.

euro2day.gr