29 Μαΐου 2015

Ερώτηση Δανέλλη για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Λήμνου και Αη Στράτη



Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, για τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Αγίου Ευστρατίου με την Ηπειρωτική Ελλάδα, εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας των ναυτεργατών, που παραμένουν απλήρωτοι από την εταιρία που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο. Με την ερώτησή του ο Σπύρος Δανέλλης καλεί τον κ. Δρίτσα να προβεί σε άμεσες ενέργειες αποκατάστασης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών του νησιού, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα, σε ό,τι αφορά τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού.


Θέμα: «Παύση ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αγίου Ευστρατίου και αποκλεισμός του από την υπόλοιπη Ελλάδα».

Μείζον πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα για τον Άγιο Ευστράτιο, από την παύση του δρομολογίου Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα, που συνέδεε το νησί με την Ηπειρωτική χώρα, λόγω επίσχεσης εργασίας των απλήρωτων από την ακτοπλοϊκή εταιρεία ναυτεργατών.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των παραπάνω, η δήμαρχος του νησιού απέστειλε σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό, με την οποία τον καλεί να πράξει τα δέοντα, προκειμένου το νησί να επανενωθεί με την υπόλοιπη χώρα.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να σημειωθεί πως η δήμαρχος του νησιού έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν προβεί, άμεσα, σε ενέργειες έκπτωσης της υπάρχουσας εταιρείας που εκτελούσε το ανωτέρω δρομολόγιο, αντικαθιστώντας το πλοίο με κάποιο άλλο, οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου είναι αποφασισμένοι να κλείσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και οι εθνοφύλακες να παραδώσουν τον οπλισμό τους.

Δεδομένου ότι οι ακρίτες μας δικαιούνται καλύτερης μεταχείρισης.

Δεδομένου ότι όλες οι οικονομικές – παραγωγικές διαδικασίες του νησιού έχουν ήδη νεκρώσει.

Δεδομένου ότι χρέος της Πολιτείας είναι να διατηρεί τα στοιχειώδη για τα απομακρυσμένα νησιά μας, όπως είναι οι θαλάσσιες συγκοινωνίες τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αν έχει λάβει γνώση του ανωτέρω γεγονότος. Και αν ναι, σε τι ενέργειες έχει προβεί.

2. Πότε υπολογίζει ότι θα αποκατασταθούν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού. Παρακαλώ για την ακριβή ημερομηνία επανασύνδεσης του Αγίου Ευστρατίου με την υπόλοιπη Ελλάδα.