29 Μαΐου 2015

Ανδρεάδης: Στηρίζουμε συμφωνία για ανάπτυξη-Αυτορρύθμιση σε παρανομίες-ελληνικό All Inclusive

Το καθήκον του τουριστικού κόσμου και όλων των κοινωνικών εταίρων να στηρίξουν την κυβέρνηση για την επίτευξη της καλύτερης δυνατής συμφωνίας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, στην ομιλία του στην Ανοικτή Συνεδρίαση της 23ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Ολοι θα στηρίξουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις, αλλά με νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά σε ένα ευνομούμενο κράτος με σταθερούς κανόνες δικαίου.
Είναι η μόνη υλοποιήσιμη συνταγή για την κοινωνική συνοχή. Χρειάζεται όμως ρεαλισμός και υπευθυνότητα, εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Αυτός είναι ο δρόμος που ακολούθησαν οι χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια», υπογράμμισε. Και πρόσθεσε ότι «είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι η υγιής επιχειρηματικότητα, η παιδεία, η αλλαγή, η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι οι μόνες διέξοδοι για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας».
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «ο τουρισμός παραμένει στη πρώτη γραμμή του μετώπου για την υποστήριξη της χώρας» και αναφέρθηκε στον οδικό χάρτη 2021, τονίζοντας ότι «έχουμε επιτύχει πολύ νωρίτερα τους στόχους μας και είμαστε ήδη τρία χρόνια μπροστά». Ομως «πολύ εύκολα μπορούμε να βρεθούμε τρία χρόνια πίσω αν συνεχιστεί η σημερινή αστάθεια. Αν εφαρμοστούν παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, που μόνο ύφεση και ανεργία θα δημιουργήσουν. Αναφέρομαι στην αύξηση του ΦΠΑ που, αν τελικά εφαρμοστεί σε ποσοστά πέραν του ανώτερου ορίου των ανταγωνιστών μας, θα είναι καταδικαστική απόφαση για τον ελληνικό τουρισμό. Θα δούμε άμεσα εκατομμύρια τουριστών να επιλέγουν ανταγωνίστριες χώρες με φτηνότερο προϊόν και θα δούμε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να χάνονται και επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτα. Ηδη η παρατεταμένη αβεβαιότητα που επικρατεί, φέρνει μειωμένες κρατήσεις και αρνητικά πρόσημα στα νούμερα του τουρισμού, για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια συνεχόμενης ανόδου». Και επανέλαβε την ομόφωνη πρόταση του τουριστικού τομέα για ενιαίο συντελεστή, «άσχετα με τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι επιμέρους κλάδοι και τον συντελεστή που έχουν».

Αυτορρύθμιση για τα παράνομα καταλύματα από 1η Ιουνίου και ελληνικό All Inclusive

Για αυτορρύθμιση στον τομέα δεσμεύθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, βάζοντας στο στόχαστρο τα παράνομα καταλύματα, προκειμένου να καταπολεμηθούν τα προβλήματα της αδήλωτης εργασίας και της φοροδιαφυγής. «Το 2014 δημιουργήσαμε περισσότερες από 115.000 νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλαμε κατά περίπου 17% στα συνολικά έσοδα του ΙΚΑ», είπε. Ομως «το αρνητικό περιβάλλον, η αστάθεια και η παρατεταμένη έλλειψη ρευστότητας, μας κάνουν να αντιδρούμε». Γι’ αυτό «η αυτορρύθμιση σχετικά με την καταπολέμηση της παράνομης λειτουργίας καταλυμάτων ξεκινά άμεσα», καθώς ο ΣΕΤΕ σε συνεργασία με εξωτερικό, ουδέτερο, συνεργάτη, προχωρά από την 1η Ιουνίου σε καταγραφή των παράνομων καταλυμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα με στόχο να παραδοθούν στις αρμόδιες αρχές, φάκελοι με όλα τα στοιχεία. «Θα καλύψουμε όλη την επικράτεια και θα ζητήσουμε την τιμωρία όλων όσοι όχι μόνο παρανομούν, αλλά και δυσφημίζουν τους επιχειρηματίες του τουρισμού, μικρούς και μεγάλους, που καθημερινά πασχίζουν για να είναι κύριοι της εργασίας τους, κύριοι στις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης.

Στην κατεύθυνση της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος επισήμανε τη δημιουργία του ελληνικού All Inclusive «που θα αγκαλιάζει τις ταβέρνες, τα καταστήματα και τα μπαρ των τοπικών κοινωνιών» και «θα πετάξουμε από πάνω μας τη ρετσινιά με το «βραχιολάκι».
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι με το ΙΝΣΕΤΕ σύντομα θα υλοποιηθεί το δεύτερο Voucher για ανέργους νέους στην αγορά εργασίας, ενώ συμπλήρωσε ότι από το πρώτο, από τους 8.000 ωφελούμενους, οι 2.500 παρέμειναν ως εργαζόμενοι με πρόσληψη στις εταιρείες όπου έκαναν την πρακτική τους. Σημείωσε δε την αναθεώρηση του οδικού χάρτη κάνοντας μια αναδιάρθρωση στο σχέδιο του ελληνικού τουρισμού, με πρόσθεση και αφαίρεση κατηγοριών προϊόντων.

Ανέδειξε τέλος, την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Νότου, πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ σε επαφή με αντίστοιχους τουριστικούς φορείς των χωρών της ευρωπαϊκής Μεσογείου, ώστε να δημιουργηθεί μια κοινή τουριστική πλατφόρμα, «με την οποία θα μπορέσουμε να αποκτήσουμε δυναμική στο κέντρο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ο νέος φορέας θα ανακοινωθεί στο Συνέδριο του ΣΕΤΕ τον Οκτώβριο.

Το ΒΗΜΑ



 Πηγή:www.dimokratiki.gr