29 Μαΐου 2015

Λυτρωτική απόφαση δικαστηρίου για ζευγάρι στη Μυτιλήνη. Γλιτώνουν «χρέος – θηλιά» 100.000 ευρώ!

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης / εφημερίδα Τα ΝΕΑ της Λέσβου

Το δικαστήριο "παγώνει" για 5 χρόνια την πληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων και αν μέχρι τότε δεν αλλάξει η οικονομική τους κατάσταση προς το καλύτερο το σύνολο του ποσού θα διαγραφεί
Με την απόφασή του το δικαστήριο επιβάλλει ακόμα και την "άρση παρακράτησης κυριότητας" για το Ι.Χ. που αγόρασε με δόσεις το ζευγάρι και για οφειλόμενο ποσό μόλις 1.500 ευρώ


Λυτρωτική είναι η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης για ένα 40χρονο ζευγάρι από την περιοχή μας, καθώς απαλλάσσεται από ένα σημαντικό δανειακό βάρος το οποίο αδυνατούσε να αποπληρώσει, καθώς και οι δύο είναι άνεργοι έχοντας να μεγαλώσουν ανήλικα παιδιά. Αυτό που αποδεικνύεται, πάντως, για άλλη μια φορά με αφορμή και τη συγκεκριμένη απόφαση, είναι πως ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, γνωστός και ως "νόμος Κατσέλη", συνεχίζει να αποτελεί το σπουδαιότερο νομοθέτημα στην Ελλάδα της κρίσης.


Από την άλλη πλευρά οι διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποτελούν και "γροθιά στο στομάχι" του τραπεζικού συστήματος, το οποίο κατά τις περιόδους προ κρίσης είχε εξαπολύσει "ανθρωποκυνηγητό" δίνοντας αφειδώς καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ακόμα και σε όσους δεν είχαν αντικειμενικά την ικανότητα να επωμιστούν τέτοιες υποχρεώσεις.

Καταναλωτικά δάνεια, "εορτοδάνεια", δάνεια για διακοπές και πιστωτικές κάρτες ήταν τα προϊόντα που οι τράπεζες διαφήμιζαν και χορηγούσαν αφειδώς δημιουργώντας πλαστές ανάγκες στους καταναλωτές ή αλλιώς, εκπαιδεύοντας την ελληνική κοινωνία να ζει με δανεικά και πλαστικό χρήμα.

Είναι εκατοντάδες οι δανειολήπτες που έχουν επωφεληθεί μέχρι τώρα στην Ελλάδα από τον νόμο Κατσέλη, ενώ αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν και στη Λέσβο και μάλιστα για εξαιρετικά σημαντικά ποσά.



Μια περιουσία σε δάνεια!

Μόλις τις προηγούμενες μέρες με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης "παγώνει" για 5 χρόνια την πληρωμή συνολικού ποσού 99.422,94 ευρώ για άνεργο οικοδόμο & τη σύζυγό του, που προ της οικονομικής κρίσης είχαν πάρει 6 δάνεια, ενώ ταυτόχρονα η σύζυγος υπέγραψε ως εγγυητής σε δάνειο ύψους 53.000 ευρώ της μητέρας της, το οποίο αδυνατεί να καταβάλει η δανειολήπτρια.

Πρόκειται για γονείς δύο ανήλικων παιδιών ηλικίας 7 και 13 ετών, εκ των οποίων η μητέρα δεν εργάζεται, ενώ ο πατέρας είναι άνεργος οικοδόμος. Ο γονέας απασχολούνταν για μεγάλο διάστημα ανασφάλιστος σε κατασκευαστική εταιρεία της περιοχής μας και για το λόγο αυτό, όταν απολύθηκε, δεν μπόρεσε να εισπράξει ούτε το επίδομα ανεργίας προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά του. Η οικογένεια αδυνατεί πλέον να βρίσκεται σε δικό της  μισθωμένο ακίνητο και για το λόγο αυτό φιλοξενούνται από τη μητέρα της συζύγου, ώστε τουλάχιστον να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για την καθημερινή τους διατροφή και διαμονή (φως, νερό), ενώ ταυτόχρονα από τράπεζα κινήθηκαν οι διαδικασίες για την κατάσχεση του αυτοκινήτου τους για ένα χρέος της τάξης των 1.500 ευρώ, το οποίο δεν μπορούν να καταβάλουν.



Προς διαγραφή

Με την απόφασή του το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης αναγνωρίζει την αδυναμία της οικογένειας να ανταποκριθεί στις οικονομικές απαιτήσεις για την πληρωμή των δανείων και γι’ αυτό το λόγο "παγώνει" για 5 χρόνια κάθε πληρωμή, ενώ για το Νοέμβριο του 2016 προσδιορίζει την επανεξέταση ώστε σε περίπτωση που έχουν βρει δουλειά να καταβάλλουν από τότε και στο εξής τις δόσεις. Σε περίπτωση που η πενταετία παρέλθει χωρίς να έχει αλλάξει προς το καλύτερο η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού, τότε το σύνολο των υποχρεώσεών τους στις τράπεζες θα διαγραφεί.

Προκειμένου να τονιστεί η ευαισθησία του δικαστηρίου αρκεί να σημειώσουμε ότι με την ίδια απόφαση ζητείται η αποδέσμευση του αυτοκινήτου της οικογένειας από την Τράπεζα, η οποία έχει παρακρατήσει την κυριότητα για υπόλοιπο οφειλής 1.500 ευρώ. Με άλλα λόγια το δικαστήριο μπλοκάρει και την κατάσχεση του οχήματος παρότι η οφειλή δεν είναι μεγάλη και μάλιστα για Ι.Χ. το οποίο δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης, ούτε αποτελεί βασικό αγαθό για την επιβίωση μιας οικογένειας. Για το λόγο αυτό η απόφαση του Ειρηνοδικείου για "άρση παρακράτησης κυριότητας" σε Ι.Χ. χαρακτηρίζεται ως πρωτόγνωρη από νομικούς κύκλους της περιοχής μας.

Για την απόφαση της Δικαιοσύνης μίλησε στα "Νέα της Λέσβου" ο δικηγόρος του 40χρονου ζευγαριού, Ταξιάρχης Κουφέλος (φωτογραφία). «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση της Δικαιοσύνης ώστε η οικογένεια του άνεργου οικοδόμου να απαλλαγεί προς το παρόν από το δυσανάλογο βάρος των συσσωρευμένων οφειλών από δάνεια, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να πληρώσει ούτε στο ελάχιστο», είπε. Και συνέχισε: «Και επιτρέψτε μου να σταθώ και στην ευαισθησία της Δικαιοσύνης να διασώσει - σε εφαρμογή των διατάξεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά - και το αυτοκίνητο αυτής της οικογένειας που είναι το μόνο που τους έχει απομείνει, καθώς έχουν περιέλθει σε πλήρη αδυναμία βιοπορισμού και φιλοξενούνται από τη γιαγιά των ανήλικων παιδιών τους, ενώ δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και τα δύο ανήλικα παιδιά που θα πρέπει να μεγαλώσουν οι γονείς», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κουφέλος.
lesvosnews