27 Μαρτίου 2015

Βούτσης: Προαναγγέλλει αλλαγές στην χωροταξία των Δήμων σε σχέση με τον Καλλικράτη


Tην επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο που έχει υποβάλλει ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γ. Κατρούγκαλος σχετικά με την επαναπρόσληψη των απολυμένων, την αποκατάσταση των «διαθέσιμων» δημοσίων υπαλλήλων και το οποίο θα περιέχει και άλλες ρυθμίσεις για τη δημόσια διοίκηση.

Οπως επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης το νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αφού υπάρξει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί στις επιτροπές της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό θα υπάρξει και προσθήκη για δύο σημαντικά ζητήματα:


Α) Δίνεται δίμηνη παράταση σε σχέση με τους «κόκκινους» ισολογισμούς Δήμων. Δηλαδή έληγε μέχρι το τέλος Μαρτίου η προθεσμία που είχαν Δήμοι με οικονομικά προβλήματα για να μπουν σε πρόγραμμα εξυγίανσης. Με τη νέα ρύθμιση τους δίνεται περισσότερος χρόνος αφενός για να διευθετήσουν τέτοια ζητήματα και αφετέρου η κυβέρνηση να διαμορφώσει μια νέα πολιτική προκειμένου να βοηθηθούν Δήμοι με οικονομικές δυσχέρειες.

Β) Θα γίνει για πρώτη φορά δημόσια προκήρυξη για γενικούς διευθυντές που θα αναλάβουν τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε τοποθετήσει διορισμένους γενικούς γραμματείς.

Αναφορικά με τις χωροταξικές αλλαγές που αναμένονται, ο κ. Βούτσης, σχολίασε ότι «δεν θα αφήσουμε να σκεπαστούν τα πραγματικά ζητήματα που έχουν ανακύψει και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σε ένα χρόνο που θα έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση, θα πρέπει να έχουμε λύσεις σε σοβαρά ζητήματα που έχουν επισημανθεί». Παραδέχθηκε, στη συνέχεια, ότι «είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι θα επανεξεταστεί ολόκληρο το χωροταξικό του Καλλικράτη».

Εμφάνισε το «στίγμα» των αλλαγών, αναφερόμενος σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους που πρέπει να αλλάξουν από «Καλλικρατικά» χωροταξικά πλαίσια. Σημείωσε ότι αναμένεται να υπάρξουν μερικές δεκάδες νέοι δήμοι και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει πρόθεση να πάμε πάλι σε ένα μοντέλο χιλίων δήμων. Δεν το αποκλείω, αλλά αυτό εάν είναι θα γίνει σε άλλο χρονικό σημείο, εφόσον το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες», πρόσθεσε ο κ. Βούτσης.

Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου ξεκαθάρισε ότι η πολιτική πρόθεση της κυβέρνησης σε σχέση με τη δημοτική αστυνομία είναι να φύγουν όλοι οι δημοτικοί αστυνομικοί από την ΕΛ.ΑΣ. για να ενταχθούν στη δομή της δημοτικής αστυνομίας, ενώ οι πρώην δημοτικοί αστυνομικοί που έχουν μετακινηθεί στα σωφρονιστικά καταστήματα δεν θα περιλαμβάνονται στην κινητικότητα για τη δημοτική αστυνομία.

Για την υπόθεση Κατρούγκαλου ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι ο κ Κατρούγκαλος θα είναι συν-εισηγητής «με εμένα του νομοσχεδίου που ελπίζουμε να έρθει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη Βουλή. Αν υπήρχε οποιαδήποτε επιφύλαξη η ένσταση θα γινόταν αλλιώς η διαδικασία. Δεν υπάρχει καμιά επιφύλαξη».

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής θητείας που όπως είπε ο κ. Βούτσης «ελπίζουμε να μακροημερεύσει θα τεθεί και το θέμα της απλής αναλογικής. Δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες είπε ο κ. Βούτσης, συμπληρώνοντας «ότι θέλουμε να είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά ως πάγιο σύστημα».

Το ΒΗΜΑ