6 Μαρτίου 2015

Αισιόδοξα τα μηνύματα για τη Ρόδο από τη Γερμανία σύμφωνα με τοπικούς φορείς


Εντυπωσιακή  και επιτυχημένη ήταν και χθες η , παρουσία της Ρόδου στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), με τους τουριστικούς πράκτορες και τους ξενοδόχους  να συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις συναντήσεις και τον αγώνα για την αύξηση των αφίξεων.
Τα   μηνύματα  από την γερμανική αγορά για την φετινή τουριστική περίοδο είναι αισιόδοξα. Αυτό  διαφαίνεται και  από την αθρόα προσέλευση εκπροσώπων του τουρισμού και της αυτοδιοίκησης της Γερμανίας, στην έκθεση και κυρίως στο περίπτερο του ΠΡΟΤΟΥΡ, αλλά και τις επίσημες επαφές που έχουν οι εκπρόσωποι του τουρισμού του νησιού μας, με Γερμανούς επισήμους και τουρ – οπερέιτορς.
‘Όλα δείχνουν πως η γερμανική αγορά θα αναδειχθεί για ακόμα μια χρονιά σε έναν από τους βασικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού.
Τον εκθεσιακό χώρο της Ρόδου, όπου προβάλλεται και το πιλοτικό πρόγραμμα τουρισμού για άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με κινητικά προβλήματα, επισκέφθηκε προχθές το απόγευμα αντιπροσωπεία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, με επικεφαλής τον κ. Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ, υπεύθυνο σε θέματα διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Φούχτελ, που έδειξε, άμα τη αφίξει του,  σαφή προτίμηση στον εκθεσιακό χώρο της Ρόδου, είχε εκτενή συνομιλία με το δήμαρχο Φώτη Χατζηδιάκο για το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνεργασίας με τα ασφαλιστικά ταμεία,  το οποίο ως γνωστόν προετοιμάζει η Ρόδος τα τελευταία τρία χρόνια για προσέλκυση συγκεκριμένων ομάδων Γερμανών ασφαλισμένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο πρόγραμμα απηύθυναν αίτημα και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.
Ενδιαφέρουσα ήταν και η  συνάντηση που είχε χθες   ο δήμαρχος με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδοχειακών Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιώργο Τσακίρη για τη δυναμική που παρουσιάζει η Ρόδος στη γερμανική αγορά και το ενδιαφέρον των τουριστών στο νησί μας.
Ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Αν η πολιτική κατάσταση στη χώρα μας ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατόν, τα οφέλη θα είναι θετικά και μετρήσιμα. Πρέπει η γενικότερη πολιτική στην Ελλάδα να μην σταθεί εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας. Η Ρόδος έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες 50 χρόνων για να φθάσει σε αυτό το επίπεδο».
Σε συνέντευξή του εξάλλου στο money-tourism.gr, ο δημαρχος Ρόδου τονίζει τη δουλειά σε βάθος που έχει γίνει από τον ΠΡΟΤΟΥΡ στην γερμανική αγορά και εξηγεί μια σειρά πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί.
Τονίζει χαρακτηριστικά:   «Η Ρόδος αυτή τη στιγμή εμφανίζεται σε 172 γιγαντοοθόνες στη γερμανική πρωτεύουσα σε πολυκαταστήματα. Η συμμετοχή μας στην ΙΤΒ είναι πολύ σημαντική, αφού η Γερμανία είναι από τις παραδοσιακές αγορές της Ρόδου από τότε που ξεκίνησε ο τουρισμός στο νησί, το 1960».
Παράλληλα, ο ΠΡΟΤΟΥΡ  θέλοντας να επιτύχει τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, οργάνωσε την εμπορική προώθηση των τοπικών προϊόντων της Ρόδου στη διεθνή αγορά, παρουσιάζοντας στο περίπτερο της Ρόδου αντιπροσωπευτικά είδη της πλούσιας ποικιλίας τοπικών ειδών της Ρόδου, όπως τοπικά ποτά, λάδι, μέλι, γλυκίσματα, βότανα, ζυμαρικά, επιδιώκοντας τη σύνδεσή τους με τον τουριστικό προορισμό της Ρόδου. Στόχος της είναι η προώθηση της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων της Ρόδου και η τόνωση της εξωστρέφειας των παραγωγών και επιχειρήσεών της.
Στο πλαίσιο αυτό πριν από λίγο στο περίπτερο έλαβε  χώρα μια επίδειξη μαγειρικής αναδεικνύοντας τη ροδίτικη γαστρονομική παράδοση, με στόχο να αναδείξει τον πλούτο και την ιδιαιτερότητα των τοπικών προϊόντων και της τοπικής κουζίνας, ενισχύοντας έτσι και την προαναφερθείσα δράση. Στόχος είναι η ανάδειξη της αυθεντικότητας, της τοπικής κουλτούρας και των γεύσεων παράδοσης που ζητούν οι επισκέπτες.
Στο δυναμικό αγώνα που δίνει η ροδίτικη αντιπροσωπεία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης.
«Στον τοπικό τύπο αναφέρθηκε πως η παρουσία της  Ρόδου στην τουριστική έκθεση ΙΤΒ είναι εντυπωσιακή. Το εντυπωσιακό της παρουσίας  μας δεν περιορίζεται στο περίπτερο, αλλά στο μέγεθος της αποστολής των επιχειρηματιών που ήρθαν στη Γερμανία για να δώσουν το μήνυμα πως η χώρα μας έχει ανοικτές αγκαλιές για τους τουρίστες το φετινό καλοκαίρι. Δίνουν τον αγώνα ενωμένοι.  Δηλώνουν πως η Ρόδος διαθέτει τουριστικά καταλύματα υψηλού επιπέδου και προσφέρει καλές υπηρεσίες στους επισκέπτες. Το νησί περιμένει τους επισκέπτες που θα θελήσουν να λάβουν υπηρεσίες εξαιρετικής ποιότητας σε πολύ καλή τιμή», δήλωσε στη «δ» από το Βερολίνο  ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Σε ερώτηση αν υπάρχει ανταπόκριση στο κάλεσμα των ξενοδόχων και των τουριστικών πρακτόρων της Ρόδου ο κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε:
«Υπάρχει  ανταπόκριση υπό προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με την πολιτική σταθερότητα. Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος πρέπει να μην συγχέεται η   πολιτική διαπραγμάτευση για την οικονομική  κατάσταση της χώρας από την εξαιρετική προσφορά τουριστικού προϊόντος στους επισκέπτες. Εργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας  για την  αύξηση των αφίξεων . Ο πήχυς έχει ανέβει ψηλά. Να μην ξεχνάμε πως υπάρχει θέμα με τη ρωσική αγορά και προσωρινά μπορεί να  χαθούν αφίξεις. Αυτό  μας αναγκάζει  να αναζητήσουμε επισκέπτες από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές»
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων  η επιτυχία της Ρόδου είναι πως δεν περιορίζεται μόνο σε μια τουριστική αγορά, αλλά αντλεί επισκέπτες και από  άλλες.
«Η  επιτυχία της Ρόδου είναι πως καταφέρνει να προσελκύει τουρίστες και από άλλες αγορές. Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να έχουμε αύξηση από τη Γερμανία αλλά και από άλλες χώρες.  Ετσι θα καλυφθεί το κενό που έχει δημιουργηθεί από τη Ρωσία. Τίποτε δεν είναι δεδομένο. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε και να εξασφαλίσουμε το ζητούμενο», δήλωσε  ο κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε ακόμη  πως μετά την  ΙΤΒ η Ρόδος θα προβληθεί στην τουριστική έκθεση που θα διεξαχθεί στη Μόσχα.
Στον αγώνα που δίνουν ξενοδόχοι και τουριστικοί πράκτορες για να αυξηθούν οι αφίξεις από τη Γερμανία και άλλες αγορές αναφέρθηκε   και ο αντιπρόεδρος της ΕΞΡ κ. Γιάννης Παπαβασιλείου.
«Το κλίμα είναι θετικό στο Βερολίνο.  Σε συνομιλία που είχα με ξένους τουριστικούς πράκτορες μου δήλωσαν πως οι Γερμανοί πολίτες αγαπούν τη Ρόδο. Αυτό τα λέει όλα πιστεύω και  σημαίνει πως δεν επηρεάζονται από τις πολιτικές εξελίξεις και  θα προτιμήσουν και πάλι το νησί για τις διακοπές τους», δήλωσε στη «δ» από το Βερολίνο ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ.  Γιάννης Παπαβασιλείου.
«Όλοι μαζί δίνουμε αγώνα για να πάνε όλα καλά και κυρίως για να έχουμε περισσότερες αφίξεις το καλοκαίρι στη Ρόδο.  Να μην ξεχνάμε πως υπάρχει ανταγωνισμός. Επίσης δεν θα πρέπει να λησμονούμε και τις απώλειες από τη ρωσική αγορά. Προσπαθούμε εδώ στο Βερολίνο για το  καλύτερο  δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Ματσίγκος.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr