22 Δεκεμβρίου 2014

Αίρεται η ενεργειακή απομόνωση σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Σάμος



ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


                     
Αίρεται η ενεργειακή απομόνωση σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και η Σάμος, με το πρόγραμμα αντικατάστασης μονάδων παλαιάς τεχνολογίας και εκσυγχρονισμού των υποδομών, το οποίο ανέλαβε να υλοποιήσει η ΔΕΗ κατά την περίοδο 2014-2019. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με συνολικό ποσό 190 εκατ. ευρώ, με την πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, να έχει ήδη υπογραφεί.
Συγκεκριμένα, η  ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει έργα νέας ισχύος και αντικατάστασης μονάδων παλαιάς τεχνολογίας στη Σάμο, καθώς και στη  Σαντορίνη, Κάλυμνο, Σέριφο, Κύθνο, Αστυπάλαια, Σκύρο, Οθωνούς, Ερείκουσα, Δονούσα, Μεγίστη, Ανάφη, Λήμνο, Κω, Ικαρία, Κάρπαθο και Λέσβο. Επίσης στη Σάμο, καθώς και σε Σαντορίνη, Λέσβο και Σύμη,  θα γίνουν περιβαλλοντικά έργα και έργα αναβάθμισης των υποδομών τους.
Το πρόγραμμα αυτό, όπως τονίζει ο δήμαρχος  Μιχάλης Αγγελόπουλος, συμβάλλει στην κάλυψη του ενεργειακού έλλειμματος και δίνει επενδυτική ασφάλεια και αναπτυξιακή προοπτική στο νησί μας, βελτιώνοντας παράλληλα όχι μόνο τις οικονομικές συνθήκες αλλά και τους όρους διαβίωσης όλων των κατοίκων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό, ο σχεδιασμός της επιχείρησης προβλέπει νέες θερμοηλεκτρικές και υδροηλεκτρικές μονάδες που θα αντικαταστήσουν τις μονάδες παλαιάς τεχνολογίας, αναβάθμιση της ισχύος και των αντίστοιχων υποδομών, καθώς και τη διασύνδεση συγκεκριμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.
Εκ του Δήμου