31 Οκτωβρίου 2014

M.Iατρίδη: Mε τα 11.850.000 των αεροδιακομιδών θα μπορούσαμε να είχαμε ΜΕΘ Παίδων στα Δωδεκάνησα

«Στα 11.850.000 ευρώ που κοστίζουν οι αεροδιακομιδές θα μπορούσαμε να έχουμε τους γιατρούς, το προσωπικό και τη ΜΕΘ Παίδων στα Δωδεκάνησα».
Η βουλευτής Δωδεκανήσου Μίκα Ιατρίδη, σε σχέση με το αίτημα της δωδεκανησιακής κοινωνίας για δημιουργία μονάδας εντατικής θεραπείας παίδων στη Ρόδο, έκανε την ακόλουθη δήλωση.

«Τον περασμένο Σεπτέμβριο είχα καταθέσει ερώτηση προς τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Υγείας σχετικά με την αύξηση των περιστατικών που χρειάστηκαν αεροδιακομιδή και για το αντίστοιχο κόστος από το 2013 έως και σήμερα.
Στην απάντηση του το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δηλώνει ότι το κόστος των αεροδιακομιδών από 1/1/2013 έως και την 31/8/2014 ανήλθε στα 11.853.063,13 Ευρώ.
Είναι προφανές ότι αν η κυβέρνηση δεν είχε ισοπεδώσει τις υπηρεσίες υγείας στα νησιά μας και τα είχε στελεχώσει με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τον αντίστοιχο εξοπλισμό, δεν θα είχαμε αύξηση των αεροδιακομιδών, ούτε θα αναγκάζονταν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ και της ΠΑ να λειτουργούν υπό οριακές συνθήκες, επιχειρησιακές και καιρικές.
Περαιτέρω, αποδεικνύεται ότι τα ποσά που χρειάζονται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας υπάρχουν. Άλλωστε, το αίσθημα ασφάλειας των νησιωτών ενισχύεται με την παρουσία γιατρών στον τόπο διαμονής και όχι με την – πολλές φορές σωτήρια – επέμβαση του ΕΚΑΒ.
Ήδη τα Δωδεκάνησα έχουμε θρηνήσει την απώλεια ενός κοριτσιού στη Ρόδο και ενός αγοριού στην Κω, απώλειες που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές στα νησιά μας.
Οι διακομιδές δεν είναι λύση. Καλώ τα συναρμόδια Υπουργεία και, κυρίως το Υπουργείο Υγείας, να προχωρήσουν στη στελέχωση των υπηρεσιών με επαρκές ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Το ποσό που έχει δοθεί για τις αεροδιακομιδές μπορεί να αποτελέσει την αρχή για την δημιουργία εντατικής μονάδας θεραπείας παίδων στα Δωδεκάνησα.
Για να μην χρειαστεί να θρηνήσουμε άλλες άδικες απώλειες παιδιών».