15 Οκτωβρίου 2014

Τι κάνει ο Δήμος της Σάμου και ο ΔΟΠΟΝΑΣ;

Κίνα: Τρεις Δήμοι με πληθυσμό δημοτών όσο... πέντε Ελλάδες αναζητούν αδελφοποίηση

Ομολογούμε ότι δεν το είχαμε αντιληφθεί μέχρι σήμερα και μας κάνει και εντύπωση που δεν έχει λάβει και ευρύτερη δημοσιότητα. Τρεις Δήμοι της Κίνας, με πληθυσμό από 9 εκατ. έως... 33 εκατ. κατοίκους,  έχουν...

...εκδηλώσει ενδιαφέρον να αδελφοποιηθούν με ελληνικούς!
Το Υπουργείο Εσωτερικών μάλιστα έχει δημοσιοποιήσει σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε, οι δήμοι που ενδιαφέρονται έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν στουπουργείο Εσωτερικών τις προτάσεις τους.
Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν εγγράφως μία σύντομη παρουσίαση του δήμου συνοδευόμενη ενδεικτικά από δημογραφικά και κοινωνικο- οικονομικά στοιχεία, καθώς και άμεσου ενδιαφέροντος τομείς συνεργασίας.
Από την πλευρά της Κίνας ενδιαφέρον για τη σύναψη σχέσεων αδελφοποίησης με ελληνικούς δήμους έχουν εκδηλώσει οι παρακάτω πόλεις:
      Wuman: Ο σημαντικότερος δήμος της χώρας με πληθυσμό 9 εκ. ανθρώπων. Έχει επίσης το μεγαλύτερο φοιτητικό πληθυσμό σε ολόκληρη την Κίνα.
      Chengdu: Μία πόλη 15 εκ. κατοίκων με προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της βιώσιμης αστικοποίησης, της ποιοτικής διατροφής, του εξερχόμενου τουρισμού και της προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς.
      Chongquing: Μία πόλη 33 εκ. κατοίκων με στρατιγική σημασία στην ανάπτυξη της Κεντροδυτικής Κίνας. Τα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ της είναι διψήφια...
Οι συμφωνίες αδελφοποίησης, μπορεί πρωτίστως να έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αλλά είναι βέβαιο ότι αν αξιοποιηθούν σωστά και με τη δέουσα προσοχή ανοίγουν πολλές πόρτες.

Ας το σκεφθούμε και έτσι: Σε έναν Δήμο με πληθυσμό όσο έχει όλη μας η χώρα, μόνον τις αποστολές που θα έρθουν στον αδελφοποιημένο ελληνικό για πάσης φύσεως συνεργασίες και συνομιλίες να υπολογίσει κανείς, συν τις ενδεχόμενες συμφωνίες που μπορεί να προκύψουν και την αντίστοιχη προβολή της οποίας θα τύχει, μάλλον αξίζει την προσπάθεια…