23 Οκτωβρίου 2014

Κυρ. Μητσοτάκης: Υπήρχε φάμπρικα δημοτικών αρχών – εργαζομένων για τη μετατροπή των συμβάσεων

Του επανελέγχου των συμβάσεων στους δήμους υπεραμύνθηκε από το βήμα της βουλής ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης, προβαίνοντας στη διαπίστωση ότι υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως κατά τη διαδικασία μετατροπών των συμβάσεων δεν τηρήθηκε ο νόμος.

“Κάποιοι δηλαδή, για να το πούμε πολύ απλά, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου μετέτρεψαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου με αυτό τον τρόπο παίρνοντας τη θέση κάποιου άλλου” τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “αυτό είναι κάτι το οποίο εμείς δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε”.



Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για “φάμπρικα η οποία είχε στηθεί μεταξύ κυρίως δημοτικών αρχών του παρελθόντος και συμβασιούχων έτσι ώστε να μετατρέπονται οι συμβάσεις τους χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις”.

Αναφερόμενος ειδικά στην υπόθεση των υπαλλήλων του δήμου Δραπετσώνας κατέθεσε στη Βουλή το σχετικό πόρισμα του ΑΣΕΠ, το οποίο χαρακτήρισε “κόλαφο”. “Καταδεικνύει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τι ακριβώς συνέβαινε στους Δήμους εκείνη την εποχή και επιβεβαιώνει και κάτι ακόμα: ότι όλα αυτά είχανε γίνει σε πλήρη γνώση και των υπαλλήλων και των δημοτικών αρχών” υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με το πόρισμα, ο τότε δήμαρχος, το δημοτικό συμβούλιο και οι υπάλληλοι είχαν αναζητήσει μια τεκμηριωμένη επιστημονική γνώμη, για το κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια, απευθυνόμενοι στον καθηγητή εργατικού δικαίου, Αλέξη Μητρόπουλο, ο οποίος τους είπε ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις του ΠΔ.

Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη ο Δήμος και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έστειλε άλλα στοιχεία στο ΑΣΕΠ, γνωρίζοντας πλήρως την πραγματικότητα “και το ΑΣΕΠ έρχεται να επικυρώσει στοιχεία, τα οποία όμως ήταν παντελώς ανακριβή”.

“Αυτό το οποίο συνέβη στη Δραπετσώνα, συνέβη και σε πολλούς άλλους Δήμους” σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι η ζημιά για τον Έλληνα φορολογούμενο μόνο από την περίπτωση του δήμου Δραπετσώνας ανέρχεται σε 2.100.000 ευρώ.