23 Οκτωβρίου 2014

Τελευταία ευκαιρία για την τροποποίηση του


Περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων

Τις απόψεις των δήμων του Βορείου Αιγαίου για την επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού που αφορά στη διαχείριση των αποβλήτων, ζητάει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο σχεδιασμός καταρτίστηκε το Σεπτέμβριο του 2013 και στη συνέχεια το Υπουργείο έκανε ορισμένες παρατηρήσεις και προέκυψε η ανάγκη επικαιροποίησής του.
Η Περιφέρεια θα μπορούσε να κλείσει το ζήτημα με ρυθμίσεις που πρότειναν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ωστόσο, η περιφερειακή αρχή θέλησε να δώσει τη δυνατότητα στις νέες δημοτικές αρχές να εκφράσουν την άποψή τους για το θέμα, όπως μας εξήγησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βαλσαμίδης, προσθέτοντας πως η επιλογή αυτή δείχνει και τη νέα σχέση που θέλει να αναπτύξει η Περιφέρεια με τους δήμους.

Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) είναι ο γενικός σχεδιασμός που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι δήμοι και όποια έργα χρηματοδοτηθούν τη νέα προγραμματική περίοδο, θα πρέπει να συμβατά με αυτόν. Δηλαδή με το έγγραφο που έστειλε ο κ. Βαλσαμίδης, δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στους δήμους να προσαρμόσουν τον Περιφερειακό Σχεδιασμό στο πλαίσιο που εκείνοι επιθυμούν.

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη σημασία που έχει για το νησιωτικό χώρο η πορεία προς την αειφορική διαχείριση των αποβλήτων και προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να συνδιαμορφωθεί με τις νέες δημοτικές αρχές ένα κοινό πλαίσιο με στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ζήτησε να κατατεθούν οι απόψεις-προτάσεις των νέων δημοτικών αρχών έως και τις 6 Νοεμβρίου 2014», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας.