23 Οκτωβρίου 2014

Επιφυλακή για τον Εμπολα και νέες οδηγίες για τους γιατρούς


Και το Νοσοκομείο Σωτηρία στην πρώτη γραμμή άμυνας της Ελλάδας
Νέες αυστηρότερες οδηγίες προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των ιδιωτικών ιατρείων εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προκειμένου να μπει φρένο σε πιθανή διασπορά του ιού Εμπολα.
Στο μεταξύ, ειδικός χώρος στο Νοσοκομείο Σωτήρια διαμορφώνεται για τη νοσηλεία ασθενούς με αιμορραγικό πυρετό. «Η δομή στο Αμαλία Φλέμινγκ δεν καταργείται αφού εκεί θα φιλοξενούνται τα ύποπτα κρούσματα. Αντίθετα, το σχέδιο επεκτείνεται για τη σωστότερη διαχείριση ενός βαρέος περιστατικού» δηλώνει στα «ΝΕΑ» η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου. Λοιμωξιολόγοι  του ΚΕΕΛΠΝΟ και στελέχη του υπουργείου Υγείας  έκαναν χθες «αυτοψία» στις δομές του Σωτηρία - διαδικασία που συνεχίζεται και σήμερα - κρίνοντας ότι πληροί τα κριτήρια για την αποτελεσματικότερη νοσηλεία των ασθενών και την προστασία του προσωπικού.

Ειδικότερα, το απομονωμένο κτίσμα του νοσοκομείου αποτελείται από τρία ευρύχωρα δωμάτια, που επιτρέπουν μεγαλύτερη ευκολία κινήσεων καθώς και τη μεταφορά ειδικών μηχανημάτων - π.χ. τεχνητός νεφρός - στην περίπτωση επιπλοκών. Ο ένας θάλαμος αναμένεται να μετατραπεί σε δωμάτιο Εντατικής Θεραπείας, ο δεύτερος  θα οριστεί δωμάτιο νοσηλείας δεδομένου ότι διαθέτει ιδιωτική τουαλέτα, ενώ ο τρίτος θα χρησιμοποιείται από το προσωπικό για την εφαρμογή και αφαίρεση της στολής προστασίας. Σημειωτέον ότι η σωστή χρήση της προστατευτικής ενδυμασίας αποτελεί σημείο-κλειδί για να μην ξεφύγει ο ιός, όπως συνέβη στην Ισπανία. Για τον λόγο αυτό, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ανεβάσει στο site του σχετικές οδηγίες που συνοδεύονται από εικόνες.
Επιπλέον, το Κέντρο προχώρησε στην αυστηροποίηση των οδηγιών προς τους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), αφενός για να μην τους ξεφύγει πιθανό κρούσμα όπως συνέβη στις ΗΠΑ και αφετέρου για τη θωράκιση των επαγγελματιών υγείας. Τρεις ερωτήσεις αρκούν για το σκανάρισμα των περιστατικών: «Εχετε ταξιδέψει τις τελευταίες 21 ημέρες σε περιοχή ή χώρα με επιδημία από αιμορραγικό πυρετό Εμπολα;». «Εχετε πυρετό;». «Εχετε συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, εμέτους, διάρροια, κοιλιακό άλγος, αιμορραγίες;». Αν οι απαντήσεις είναι θετικές, τότε οι λοιμωξιολόγοι του Κέντρου εφιστούν την προσοχή των επαγγελματιών υγείας και για τη δική τους προφύλαξη. Δηλαδή, να φορούν αδιάβροχη ρόμπα, γάντια, μάσκα και προστατευτικά γυαλιά και να αποφεύγουν την άσκοπη επαφή με τον ύποπτο ασθενή.
Ανάλογες συμβουλές λαμβάνουν και οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι σε περίπτωση που εντοπίσουν ύποπτο κρούσμα πρέπει να ενημερώσουν τους ασθενείς σε αναμονή να αποχωρήσουν από το ιατρείο. Ο γιατρός πρέπει να φορέσει γάντια μιας χρήσης, απλή χειρουργική μάσκα και ποδιά και να κρατήσει τον ασθενή στο χώρο εξέτασης, όπου και θα του υποβάλει τις επίμαχες ερωτήσεις. Αν οι απαντήσεις επιβεβαιώσουν τις αρχικές υποψίες, τότε το Κέντρο πρέπει να ενημερωθεί άμεσα.
ΤΑ ΝΕΑ