31 Οκτωβρίου 2014

Ενημέρωση για τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 29ης Οκτωβρίου 2014



Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση του νέου περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου με θέματα κυρίως διαδικαστικά.

Διαφάνηκε ότι αν και έχουν περάσει 5 μήνες από τις εκλογές και 2 μήνες από την τυπική ανάληψη των καθηκόντων, δεν έχει καταρτιστεί ακόμα από την περιφερειακή αρχή ο στρατηγικός σχεδιασμός για την πορεία της περιφέρειας μας. Χωρίς να το θεωρούμε δικαιολογία, ευχόμαστε η ολοκλήρωση της δικαστικής εκκρεμότητας, η πρόσφατη ανάθεση των χαρτοφυλακίων και η πλήρωση των βασικών επιτροπών που ολοκληρώθηκε εχθές να βοηθήσει την περιφερειακή αρχή να αποκτήσει τον βηματισμό που απαιτείται για να λειτουργήσει το συμβούλιο βάσει σχεδιασμού και με αντανακλαστικά.


Με ικανοποίηση διακρίναμε τη διάθεση του προεδρείου και της περιφερειάρχη κυρίας Καλογήρου για δημιουργία σύνθεσης απόψεων μεταξύ των συμβούλων και των παρατάξεων. Επιπλέον διακρίναμε διάθεση αναγνώρισης σφαλμάτων και παραλείψεων. Αν και είναι νωρίς για να βγουν συμπεράσματα, ευχόμαστε μεταξύ άλλων θετικών το συμβούλιο αυτό να χαρακτηρίζεται από πολιτικό πολιτισμό.

Επίσης ως ιδιαίτερα θετικό στοιχείο κρίνουμε τον ορισμό του κυρίου Σπιλάνη (επικεφαλής «Συμβόλαιο για το Αιγαίο») ως τακτικό μέλος στην επιτροπή περιβάλλοντος έπειτα από πρόταση/εκχώρηση της κυρίας Κυρίτση (Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή) η οποία οικειοθελώς ανέλαβε τη θέση του αναπληρωματικού μέλους. Το επιστημονικό αντικείμενο και η εμπειρία του καθηγητή τον καθιστούν ως βασικό συντελεστή της επιτροπής αυτής.
Επιπλέον η πρωτοβουλία της κυρίας Κυρίτση φανερώνει την έμπρακτη διάθεση καλλιέργειας κουλτούρας συνεργασίας μεταξύ των δυνάμεων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Στην ίδια κατεύθυνση χαιρετίζουμε την απόφαση της παράταξης «Βόρειο Αιγαίο - Γόνιμη Γραμμή» για εκχώρηση μιας θέσης (αναπληρωτή) στην επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης και αλιείας στον Περιφερειακό Σύμβουλο του Οικολογικού Ανέμου Βασίλη Μπάλλα.

Από τα θέματα που απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο, διακρίνουμε τα παρακάτω.

Κατά παρέκκλιση των περιβαλλοντικών κανονισμών παροχή άδειας λειτουργίας στα (στερούμενα αορίστου χρόνου άδειας λειτουργίας) ελαιοτριβεία της Λέσβου.
Οι ελαιοτριβείς της Λέσβου δια του εκπροσώπου τους κυρίου Κατζανού για άλλη μια χρονιά επιμένουν στη μη-συμμόρφωση με τη νομοθεσία και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς που ισχύουν και εφαρμόζονται όχι μόνο στα ελαιοτριβεία της Σάμου, αλλά ήδη και για 5 περίπου ελαιοτριβεία συναδέλφων τους στη Λέσβο. Φαίνεται ότι κάποιοι επιχειρηματίες, με το αίτημά τους για προσωρινή αδειοδότηση, προτιμούν τη συνέχεια της ομηρείας τους από την περιφερειακή αρχή (στην οποία τους είχε συνηθίσει η προηγούμενη διοίκηση του κυρίου Γιακαλή) παρά την τυπική και ουσιαστική λύση του προβλήματος με εφαρμογή σχεδίου διαχείρισης των αποβλήτων τους που θα οδηγήσει φυσικά στην αορίστου διάρκειας αδειοδότηση.
Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κυρίος Βαλσαμίδης, φάνηκε να κινείται στη σωστή κατεύθυνση αναφέροντας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο για την παροχή άδειας χωρίς την κάλυψη των προϋποθέσεων που ορίζει η νομοθεσία. Σωστά ανέφερε ότι το Συμβούλιο και οι αρμόδιες επιτροπές μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν τους ελαιοτριβείς να λύσουν το πρόβλημα. Μας ανησύχησε όμως ιδιαίτερα η αναφορά του σε ανάγκη «βελτίωσης της διαδικασίας αδειοδότησης» καθώς η διάθεση που διακρίνεται για αλλαγή του σχετικού νόμου μπορεί να συνεπάγεται χαλάρωση των όρων προστασίας του περιβάλλοντος.
Στην παρέμβασή του, ο Περιφερειακός Σύμβουλος του Οικολογικού Ανέμου Βασίλης Μπάλλας ανέφερε ότι το χρονίζον αυτό ζήτημα χρήζει άμεσης και οριστικής αντιμετώπισης. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να συζητείται εκτός ημερησίας διάταξης, αλλά μόνο κατόπιν πολύ καλά τεκμηριωμένης εισήγησης των αρμόδιων επιτροπών οι οποίες και καλούνται να απασχοληθούν με προτεραιότητα με το θέμα αυτό και να καταθέσουν τις προτάσεις στην αμέσως επόμενη τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Πρόγραμμα σίτισης αστέγων
Η περιφερειακή αρχή, εκμεταλλευόμενη ένα έκτακτο κονδύλι ύψους 70.000 ευρώ για μέτρα κοινωνικής πολιτικής εισηγήθηκε ένα πρόγραμμα σίτισης αστέγων πολιτών. Αν και είναι καλοδεχούμενο οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισης συμπολιτών μας που πλήττονται από την κρίση, θα θέλαμε να δούμε άμεσα τον σχεδιασμό της περιφερειακής αρχής για μακροπρόθεσμα ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης παράλληλα με την υποστήριξη των υφιστάμενων δομών κοινωνικής μέριμνας των δήμων. Ελλείψει οικονομικών πόρων προτείνεται να διερευνηθούν και εναλλακτικές κατευθύνσεις σε συνεργασία με τους δήμους όπως η δημιουργία δημοτικών λαχανόκηπων, η δημιουργία ή στήριξη δομών επαναχρησιμοποίησης και επαναδιάθεσης ειδών ρουχισμού, επίπλων, συσκευών κ.λπ., η ενθάρρυνση για ανάπτυξη ανταλλακτικών δικτύων κ.λπ.

Αξιοποίηση λουτρών Θερμής Λέσβου
Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε δρομολογήσει ενέργειες προκειμένου να συναφθεί προγραμματική σύναψη μεταξύ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) -ιδιοκτήτη του ακινήτου- με σκοπό την ανάληψη από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, του συνόλου των απαιτούμενων Μελετών και Εργασιών, ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση των Ιαματικών Λουτρών Θερμής.
Ο Οικολογικός Άνεμος βλέπει θετικά την προοπτική αυτή, αλλά επισημαίνει την ανάγκη που υπάρχει για τη συνολική αξιοποίηση της υποδομής μαζί με το εγκαταλειμμένο και ετοιμόρροπο ξενοδοχείο ΣΑΡΛΙΖΑ. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος Βασίλης Μπάλλας στην παρέμβασή του επεσήμανε τη σημασία που θα έχει για την περιοχή αυτή που βρίσκεται εκτός τουριστικού χάρτη η αναβίωση του σημαντικού αρχιτεκτονικού μνημείου. Η ύπαρξη των αρχαίων στον περιβάλλοντα χώρο του το καθιστά δυνητικά σε μοναδικό στον κόσμο παραθαλάσσιο ξενοδοχείο εντός αρχαιολογικού χώρου. Ένα ολοκληρωμένο θερμαλιστικό κέντρο με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να αποτελέσει αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια ανάδειξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε προορισμό ιαματικού τουρισμού. Η περιφέρεια οφείλει να υποστηρίξει την προσπάθεια που έχει ήδη δρομολογηθεί φροντίζοντας για την μέγιστη αξιοποίηση της ευκαιρίας αυτής, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας ότι
θα θωρακιστεί νομικά η υποδομή από μελλοντικό ενδεχόμενο παραχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ
η προσδοκώμενη άμεση επισκευή και θέση σε λειτουργία των Λουτρών δεν θα αναστείλει επ΄ αόριστον τον σχεδιασμό για αξιοποίηση και του ΣΑΡΛΙΖΑ
εφόσον εξελιχτεί η υποδομή σε ολοκληρωμένο θερμαλιστικό κέντρο δεν θα εμποδίζεται η χρήση των λουτρών από κατοίκους των νησιών, μη διαμένοντες στο ξενοδοχείο.
η ανέγερση νέων κτηρίων και εγκαταστάσεων θα περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα
ούτως ή άλλως το κτήριο του ΣΑΡΛΙΖΑ θα προστατευτεί από κατάρρευση έως ότου προχωρήσουν οποιοιδήποτε άλλοι σχεδιασμοί

Ψήφισμα ενάντια στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων
Ο Οικολογικός Άνεμος συνυπέγραψε το ψήφισμα που εισήγαγε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η «Άγονη Γραμμή». Ο δημόσιος χαρακτήρας των αεροδρομίων πρέπει να διατηρηθεί. Η αποδοχή για υπογραφή του ψηφίσματος και από την –υποστηριζόμενη από τη ΝΔ- παράταξη της κυρίας Καλογήρου αν και καλοδεχούμενη δημιουργεί το οξύμωρο όπου η προέκταση της κυβερνητικής πολιτικής στην αυτοδιοίκηση πάει κόντρα στις κεντρικές κατευθύνσεις και επιλογές. Αν αυτό είναι εμπαιγμός ή ελπίδα, θα το δείξει το μέλλον.

Στο περιθώριο της τυπικής έγκρισης διαφόρων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, επισημάναμε τη σημασία που έχει η διακριτή αναφορά στις κατανομές πόρων του προϋπολογισμού για τις Περιφερειακές Ενότητες Λήμνου και Ικαρίας αντί για την ενσωμάτωσή τους στους προϋπολογισμούς Λέσβου και Σάμου αντίστοιχα. Επίσης, επισημάναμε την σημασία αποκατάστασης των παλαιών, εγκαταλειμμένων τμημάτων οδών όταν γίνονται έργα βελτίωσης ή νέας χάραξης οδών.