2 Σεπτεμβρίου 2014

Μεγάλη κάμψη στις αφίξεις από την Τουρκία

Μείον 24% από Αύγουστο σε Αύγουστο


Το φετινό Αύγουστο καταγράφηκε για πρώτη φορά μια μεγάλη κάμψη στις αφίξεις Τούρκων τουριστών. Συγκεκριμένα στο νησί έφτασαν 12.137 Τούρκοι τουρίστες σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, όταν τον Αύγουστο του 2013 είχαν φτάσει 15.952 τουρίστες.
Σε ποσοστά η κάμψη ανέρχεται στο 23,91%. Τους επόμενους μήνες θα φανεί αν η εξέλιξη αυτή είναι συγκυριακή ή έχει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, ο περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων δωματίων κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και η μεταφορά μέρους των αφίξεων του περσινού Αυγούστου στο φετινό Ιούλιο λόγω της μετακίνησης της θρησκευτικής εορτής του Ραμαζανιού, συνέβαλαν στο παραπάνω αποτέλεσμα. Θυμίζουμε ότι τις τελευταίες ημέρες του περασμένου Ιουλίου καταγράφηκε αλματώδης αύξηση στις αφίξεις από την Τουρκία.


Παρά την κάμψη του Αυγούστου στο σύνολο του έτους, οι αφίξεις από την Τουρκία συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση. Συγκεκριμένα το οκτάμηνο του 2014 σε 32.256 ανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέφτηκαν τη Λέσβο, όταν το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ήταν 29.212.

Δηλαδή ο ρυθμός ανόδου των αφίξεων, από το 48,45% που είχε διαμορφωθεί στο επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος, περιορίστηκε στο 10,42% το οκτάμηνο Ιανουάριος - Αύγουστος. Πιθανότατα το Σεπτέμβριο και τους επόμενους μήνες να βελτιωθεί ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων από την Τουρκία, καθώς θα περιοριστούν οι αφίξεις από την Ευρώπη. Ακόμη όμως κι αν ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων παραμείνει στα επίπεδα του 10%, το 2014 θα φτάσουν στη Λέσβο περί τους 45.000 Τούρκους επισκέπτες.

Ερμηνεύοντας τα παραπάνω στοιχεία, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου, Περικλής Αντωνίου, αναφέρει στο «Ε»: «Πράγματι το φετινό Αύγουστο υπήρχε ζήτηση για δωμάτια από την Τουρκία που δεν μπορούσαμε να την εξυπηρετήσουμε.

Όμως πέρα από αυτό το στοιχείο, οι Τούρκοι τουριστικοί πράκτορες αποφεύγουν να στέλνουν τους πελάτες τους στα ελληνικά νησιά τον Αύγουστο, γιατί οι τιμές των δωματίων είναι λίγο υψηλότερες. Πιστεύω ότι η τουριστική κίνηση από την Τουρκία θα ανακάμψει κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Είναι πολύ θετικό στοιχείο ότι φέτος για πρώτη φορά έχουμε αξιόλογο αριθμό αφίξεων από την Κωνσταντινούπολη. Αυτή η αγορά είναι που έχει μεγάλη σημασία για εμάς, καθώς οι κάτοικοι της Σμύρνης προτιμούν να κάνουν διακοπές στη Ρόδο και τις Κυκλάδες».

Κάνουν λάθος;
O τουριστικός πράκτορας Άρης Λαζαρής διατηρεί αμφιβολίες κατά πόσο είναι σωστά τα στοιχεία που έδωσε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, καθώς μας είπε: «Όλες οι επιχειρήσεις του κλάδου δούλεψαν στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους τον Αύγουστο.

Μόνο την Κυριακή 31 Αυγούστου έφυγαν από το νησί περισσότεροι από 1.000 Τούρκοι τουρίστες. Υπήρχαν μέρες που τα καραβάκια έκαναν έως και τρία δρομολόγια στη γραμμή Μυτιλήνης - Αϊβαλιού».



Τι λένε οι επιχειρηματίες

Ο επιχειρηματίας Στρατής Λόγγιος που διατηρεί γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων, αναφερόμενος στις αφίξεις από την Τουρκία τονίζει: «Εγώ παρατηρώ μια αύξηση που ανέρχεται στο 30% του τζίρου που κάνουν όλες οι επιχειρήσεις με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι Τούρκοι τουρίστες, δηλαδή καταστήματα με τοπικά προϊόντα, καφετέριες, εστιατόρια κ.λπ..
Είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον έχουν περιοριστεί πάρα πολύ οι Τούρκοι τουρίστες που έρχονται στη Λέσβο για μία ημέρα. Οι περισσότεροι πραγματοποιούν εκδρομές τριών και πέντε ημερών. Αρκετοί είναι αυτοί που μένουν ως και μια εβδομάδα στο νησί. Επίσης είναι σημαντικό στοιχείο η αύξηση των μεμονωμένων Τούρκων τουριστών που φτάνουν στη Λέσβο και η μείωση των οργανωμένων γκρουπ. Συνήθως πρόκειται για τουρίστες που βρίσκουν μέσω του διαδικτύου τα ξενοδοχεία που θέλουν να μείνουν. Η τάση αυτή είναι αποτέλεσμα και της προσπάθειας να μειωθεί το κόστος του ταξιδίου.

Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε πολλές υπερβολές στα οργανωμένα τα ταξίδια κι ίσως σε αυτό να οφείλεται η μείωση των αφίξεων που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
Είναι ανάγκη να δείξουμε ωριμότητα στην αντιμετώπιση των Τούρκων τουριστών, να τους εξυπηρετούμε όπως πρέπει, να αποφεύγουμε τις υπερβολικές χρεώσεις ώστε να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τις υπάρχουσες αφίξεις».

Ο Χρήστος Καραπαναγιώτης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Μελβούρνη» στη Στύψη, μας έλεγε: «Οι Τούρκοι που έρχονται στο κατάστημά μας, έρχονται μόνοι τους, συνήθως έχουν ενημερωθεί από άλλους Τούρκους πελάτες και μας προτιμούν. Επιλέγουν να τρώνε ό,τι καλύτερο έχουμε. Κι είναι φανερό ότι πρόκειται για ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Επίσης οι περισσότεροι προέρχονται από την Κωνσταντινούπολη».

Ο Μιχάλης Μιχαλακέλλης, ιδιοκτήτης του καταστήματος «Αιόλια Γη», σημειώνει: «Εμείς δουλεύουμε κυρίως με τους Τούρκους τουρίστες. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, πιθανότατα δε θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ανοιχτό το κατάστημά μας.

Τα προϊόντα που αγοράζουν, είναι ούζα, τυριά (κυρίως λαδοτύρι και φέτα), γλυκά του κουταλιού, μαστίχα υποβρύχιο και μαστίχα ανεπεξέργαστη. Η υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας σε σχέση με το Ευρώ έχει μειώσει την κατά κεφαλή δαπάνη, καθώς οι τιμές μας έχουν αυξηθεί για αυτούς κατά 30%».
ΕΜΠΡΟΣ