2 Σεπτεμβρίου 2014

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Ανοίξτε τη Γενική Εκπαίδευση στους εκπαιδευτικούς ΑμεΑ χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς!



Με επιστολή της στους βουλευτές του Γ΄ Θερινού τμήματος της Βουλής, η ΕΣΑμεΑ καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν το άρθρο 8 του ν/σ «Ίδρυση  και Οργάνωση του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία και άλλες διατάξεις».
Πρόκειται για το άρθρο που «κλείνει» την πόρτα της Γενικής Εκπαίδευσης στους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, παρά την πάγια αντίθεση του αναπηρικού κινήματος και είναι αντίθετη με τη διάταξη που η Ε.Σ.Α.μεΑ. είχε συζητήσει και είχε γίνει αποδεκτή από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και από τον νυν  υφυπουργό Αλ. Δερμεντζόπουλο.  Ουσιαστικά οδηγεί την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών με αναπηρία στην ανεργία και στον κοινωνικό αποκλεισμό, διαμορφώνοντας ένα ιδιότυπο καθεστώς διωγμού των εκπαιδευτικών με αναπηρία από την εκπαίδευση.

Κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου για την ειδική εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές είχε γίνει ευρεία συζήτηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  σε ποσοστό 10% (το ποσοστό 10% ήταν συμφωνημένο) και χωρίς να περιορίζεται η διάρκεια ισχύος της σε ένα μόνο σχολικό έτος, όπως συμβαίνει με το άρθρο 8 του παρόντος νομοσχεδίου.

Η διάταξη όμως του άρθρου 8 εκτός του ότι μειώνει το ποσοστό πρόσληψης κατά προτεραιότητα από 10% σε 5% παρουσιάζει και άλλη μία αντίφαση, αφού στο πρώτο εδάφιο καθορίζεται ότι «Για το Σχολικό έτος 2014-2015 μπορούν να προσλαμβάνονται ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί στη Γενική Εκπαίδευση σε ποσοστό 5% κατά προτεραιότητα σε κλάδο και ειδικότητα……» και στο τελευταίο εδάφιο καθορίζεται ότι η παρούσα παράγραφος ισχύει από 1.5.2015». Έτσι, η πρόσληψη των εκπαιδευτικών με αναπηρία στη Γενική Εκπαίδευση θα ξεκινήσει στο χρόνο ολοκλήρωσης  του σχολικού έτους 2014-2015! Δηλαδή ακυρώνεται απολύτως! Παράλληλα με το γεγονός της κατάργησης του Πίνακα Α΄, με τον οποίο απορροφούνταν οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία σε σχολικές μονάδες της Ειδικής Εκπαίδευσης, και σε συνδυασμό με το καθεστώς πρόσληψης  αναπληρωτών εκπαιδευτικών ατόμων με αναπηρία, όπως διαμορφώθηκε την τρέχουσα περίοδο με την τελευταία εγκύκλιο που εξέδωσε η Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας για το θέμα αυτό, οι εκπαιδευτικοί με αναπηρία θα είναι πλέον υπό διωγμό.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ.  και οι φορείς μέλη της διεκδικούν αυτό που η Πολιτεία θα έπρεπε ήδη να είχε προβλέψει και δεν προέβλεψε. Γι’ αυτό, την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014 ώρα 11 η Ε.Σ.Α.μεΑ.. καλεί τα άτομα με αναπηρία, τους εκπαιδευτικούς με αναπηρία, το χώρο των εκπαιδευτικών εν γένει, κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας με κύριο θέμα το άνοιγμα των σχολείων Ειδικής Εκπαίδευσης την ίδια ώρα και μέρα με όλα τα σχολεία με επαρκή εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό και την απορρόφηση του συνόλου των εκπαιδευτικών με αναπηρία σε όλες τις μορφές της εκπαίδευσης Γενικής και Ειδικής, χωρίς εμπόδια και αποκλεισμούς.