2 Σεπτεμβρίου 2014

Ο Γαληνός το ‘πε και το ‘κανε

18 γραφειοκρατικές αρμοδιότητες περνούν σε προέδρους και τοπικούς συμβούλους του Δήμου Λέσβου 10 εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι από την πρώτη μέρα



Αποκέντρωση και εκχώρηση αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια και τους προέδρους. Με αυτό τον τρόπο τόνισε ο κ. Γαληνός κατά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, ότι θα λειτουργήσει η νέα δημοτική αρχή, ενώ συμπλήρωσε ότι ήδη έχει μιλήσει με κατά τόπους προέδρους, οι οποίοι συμφώνησαν να αναλάβουν αρμοδιότητες.
Χτες, δηλαδή κατά την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του ως νέου δημάρχου Λέσβου, ο Σπύρος Γαληνός με δύο αποφάσεις του όρισε 10 δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας ως εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους, αναθέτοντας σε αυτούς την εποπτεία, παρακολούθηση, συντονισμό, τον έλεγχο και υπογραφή όλων των εγγράφων (πλην χρηματικών ενταλμάτων), πιστοποιητικών και βεβαιώσεων «με εντολή δημάρχου» και εκχώρησε 18 γραφειοκρατικές αρμοδιότητες στους προέδρους και εκπροσώπους δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Λέσβου. «Είμαστε απλά συνεπείς», δηλώνει στο «Ε».


Για την «εύρυθμη λειτουργία» των υπηρεσιών, όρισε τον Παναγιώτη Κατσαβέλη εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Παιδείας και Ανάπτυξης Πρωτογενούς Τομέα, αναθέτοντας σε αυτόν την εποπτεία, παρακολούθηση, συντονισμό καλής λειτουργίας, τον έλεγχο και την υπογραφή όλων των εγγράφων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων «με εντολή δημάρχου». Ο κ. Κατσαβέλλης, επί της ουσίας, αναλαμβάνει όλα τα έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις του Τμήματος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, αλλά και των Τμημάτων Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Παραγωγής Νοτιοανατολικής Λέσβου (έδρα Μυτιλήνη) και Αλιείας της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, την εισήγηση για εκμετάλλευση των δημοτικών και κοινοτικών καλλιεργητικών εκτάσεων και βοσκοτόπων, καθώς και την υπογραφή ως υπευθύνου της πράξης στα τεχνικά δελτία των συγχρηματοδοτούμενων έργων/πράξεων/ενεργειών που υποβάλει ο Δήμος για χρηματοδότηση και εκτέλεση για φυσικό αντικείμενο που αφορά στις αρμοδιότητές του.

Ο Γιάννης Αμπουλός ορίζεται εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Διαχείρισης Μηχανημάτων και Συντήρησης Έργων, αναθέτοντας σε αυτόν την εποπτεία και την υπογραφή όλων των εγγράφων, «με εντολή δημάρχου», της διαχείρισης των μηχανημάτων της Νοτιανατολικής Λέσβου (που εδρεύουν στη Μυτιλήνη), καθώς και της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού του Τμήματος Συντήρησης Έργων και Αυτεπιστασίας Νοτιοανατολικής Λέσβου.

«Εντεταλμένοι» σε πρώην δήμους
Σε συγκεκριμένους πρώην καποδιστριακούς δήμους, ο Σπύρος Γαληνός ορίζει εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του για την υπογραφή όλων των εγγράφων των δημοτικών υπηρεσιών της δημοτικής ενότητας, την εποπτεία και τη μέριμνα των έργων και των εργασιών της περιοχής, καθώς και του εξοπλισμού της, την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των πολιτών για θέματα της περιοχής.

Έτσι, ο Προκόπης Τσαμπλάκος είναι εντεταλμένος στη Δημοτική Ενότητα Αγιάσου και ο Συμεών Χαραλάμπους στη Δημοτική Ενότητα Ευεργέτουλα. Μάλιστα, ο κ. Χαραλάμπους καλείται να συγκαλεί και να προεδρεύει -χωρίς δικαίωμα ψήφου- των συνεδριάσεων των συμβουλίων περιοχής και να εισηγείται τις αποφάσεις του συμβουλίου περιοχής στον αρμόδιο γεωγραφικό αντιδήμαρχο.

Ο Νικόλαος Καρασάββας ορίστηκε εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τη Δημοτική Ενότητα Θερμής, ο Δημήτρης Αλεξίου για τη Δημοτική Ενότητα Πολιχνίτου, ο Φωκίων - Γεώργιος Θεοδώρου για τη Δημοτική Ενότητα Αγίας Παρασκευής, η Ταξιαρχούλα Πνακά για τη Δημοτική Ενότητα Πέτρας, ο Θεόδωρος Στεργίου για τις περιοχές Αγίας Μαρίνας, Αλυφαντών, Λουτρών, Ταξιαρχών και οικισμού Πληγωνίου (νότιες κοινότητες πρώην Δήμου Μυτιλήνης), ο Μιχαήλ Ταμβακέλλης για τις περιοχές Αφάλωνα, Μόριας, Παναγιούδας, Παμφίλων (βόρειες κοινότητες πρώην Δήμου Μυτιλήνης).

Υπογραφή στα τοπικά συμβούλια
Μια σειρά εγγράφων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων ανατίθενται για την υπογραφή τους σε προέδρους και εκπροσώπους των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων Λέσβου, ώστε να μειωθεί σημαντικά η γραφειοκρατία.

Πρόκειται για βεβαιώσεις μονίμου κατοικίας, πιστοποιητικών βάσει δημοτολογίων και μητρώου αρρένων, θεώρηση γνησίου υπογραφής, βεβαιώσεις για ανόρυξη γεωτρήσεων, οποιαδήποτε βεβαίωση και εν γένει έγγραφο αναφορικά με τη λειτουργία των κοιμητηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, βεβαιώσεις κατοχής-εκτροφής ζώων, βεβαιώσεις καλλιέργειας-παραγωγής αγροτικών προϊόντων, βεβαιώσεις χορήγησης αγροτικής άδειας σε στρατεύσιμους, βεβαιώσεις έκδοσης άδειας αγροτικού αυτοκινήτου-ταξινόμηση, βεβαιώσεις για άρδευση ή όχι κτήματος, βεβαιώσεις ΤΑΠ, βεβαιώσεις για παραχώρηση σε κοινή χρήση λωρίδων γης σε δρόμο οικισμών πλάτους κάτω των τεσσάρων μέτρων (με συμβολαιογραφική πράξη και αυτοψία από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία), βεβαιώσεις για συνδέσεις με ΔΕΗ, βεβαίωση αγροτικής απασχόλησης (κύριο ή δευτερεύον επάγγελμα), πιστοποιητικό οικονομικής και οικογενειακής κατάστασης για απόρους, πιστοποιητικό ελαιοκτημάτων, βεβαίωση για νομιμοποίηση γεωτρήσεων, δικαιολογητικό για λήψη επιδοτήσεων, ενίσχυση ή παροχή των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ας σημειωθεί ότι οι εν λόγω αρμοδιότητες που περνούν στα τοπικά συμβούλια, θα περάσουν και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σφραγίδες και έλεγχος
Μεταξύ άλλων, στην απόφαση του δημάρχου σημειώνεται ότι το πρωτόκολλο είναι ηλεκτρονικό, «είναι ένα ενιαίο για όλο το Δήμο Λέσβου και η διακίνηση της αλληλογραφίας θα γίνεται μέσω αυτού». Οι αιτήσεις των πολιτών, προς εξυπηρέτησή τους, θα μπορούν να παραλαμβάνονται από τους προέδρους ή τους εκπρόσωπος της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας ή τους ορισθέντες γραμματείς αυτών, οι οποίοι με δική τους ευθύνη θα φροντίζουν για την πρωτοκόλληση και διεκπεραίωσή τους.

Σε περίπτωση που ο αρμόδιος πρόεδρος δε γνωρίζει επί του αιτούντος θέματος, δύναται να ζητηθεί η σύγκληση του αρμοδίου κατά τόπον συμβουλίου της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας (όπου κατά περίπτωση υπάρχει) για να αποφανθεί αυτό, είτε να ζητηθεί η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού κριθεί ως αναγκαίο κατά περίπτωση (υπεύθυνες δηλώσεις, εκκαθαριστικά ένορκες βεβαιώσεις).

Οι τοπικές και δημοτικές κοινότητες του Δήμου Λέσβου θα διαθέτουν σφραγίδες του Δήμου για τη σφράγιση των εγγράφων, πιστοποιητικών και βεβαιώσεων, η οποία θα πραγματοποιείται με ευθύνη των προέδρων ή των εκπρόσωπων της τοπικής ή δημοτικής κοινότητας. Όλα τα έγγραφα, πιστοποιητικά και βεβαιώσεις θα κοινοποιούνται υποχρεωτικά (λόγος ακυρότητας) στη Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου.

«Είμαστε συνεπείς με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την αποκέντρωση. Επιδίωξή μας είναι οι πολίτες όλης της Λέσβου, να απολαμβάνουν αυτά που απολαμβάνουν και οι Μυτιληνιοί», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο νέος δήμαρχος Λέσβου.
ΕΜΠΡΟΣ