30 Αυγούστου 2014

Από το Ιράκ και τη Συρία στην Ελλάδα για να σωθούν

Κύμα εκτοπισμένων από τις ένοπλες συρράξεις στο Ιράκ και τη Συρία φθάνει στην Ελλάδα. Τουλάχιστον 624 μετανάστες περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα στο ανατολικό Αιγαίο μέσα σε ένα 24ωρο, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έως και 7 μποφόρ.

Το αρχηγείο του Λιμενικού ανέφερε ότι «το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης στα ανατολικά σύνορα» της χώρας βρίσκεται σε ιδιαίτερη έξαρση, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 400% τον Αύγουστο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, λόγω των μαχών σε Ιράκ και Συρία.


Οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

Για την έξαρση του φαινομένου προειδοποίησε προ ημερών ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας την ανάγκη για ενιαία στάση από την Ε.Ε. ώστε να συνδράμει πιο ενεργά και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα με μέσα και χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις του Λιμενικού και στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

«Η Ευρώπη, θα σας έλεγα, ότι πάνω στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης αυτή τη στιγμή εθελοτυφλεί. Έχει αφήσει τις χώρες του Νότου, την Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα να το διαχειρίζονται με ένα τεράστιο και δυσανάλογο κόστος» είχε δηλώσει ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας τις ελληνικές διεκδικήσεις που αφορούν τον νέο Κανονισμό για τη Φύλαξη των Θαλασσίων Συνόρων, τη χρηματοδότηση του Frontex, την αναθεώρηση του «Δουβλίνο II», αλλά και τον σχεδιασμό μιας ευρύτερης επιχείρησης με την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε όλα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ