23 Ιουνίου 2014

Ελληνοτουρκικό φόρουμ με πολλές προοπτικές για τη Λέσβο

 Στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής έκθεσης «AEGEAN 2014»και με την ευκαιρία της παρουσίας στη Μυτιλήνη πολλών  εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου απ τις απέναντι τουρκικές ακτές , αλλά και εκτός Λέσβου , το Επιμελητήριο διοργάνωσε το (Σάββατο 21.6.14) το πρωί επιχειρηματική συνάντηση στην οποία συζητήθηκαν δημόσια αλλά και με  επιμέρους  επαφές  των ενδιαφερομένων  ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στο ΠΑΝΕΛ της συνάντησης συμπροέδρεψαν ο  Θράσος Καλογρίδης ( πρ. Επιμ. Λέσβου)  και ο Ekrem Demirtas (πρ. Επιμ. Σμύρνης), ενώ βοήθησαν ως συντονιστές της συζήτησης αρχικά ο δημοσιογράφος  Στρατής Μπαλάσκας και στη συνέχεια Στρατής Πόθας Γ.Γ. της «Συνύπαρξης», με την πολύτιμη παρουσία των μεταφραστών  Στέλιου Πουλάδου και  Κώστα Πίκουλου.

Α.ΜΕΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΟ – ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ:


Μίλησαν κατά σειρά: Θράσος Καλογρίδης, Εκρέμ Ντεμιρτάς, Παύλος Βογιατζής, Βουλευτής Νομού Λέσβου, κ. Παπαδόπουλος , αντιπρ. Ένωσης Επιμελητηρίων, Πρόεδροι  Επιμελητηρίων  : Αλίαγα (Adnan Saka) , Αδραμυτίου (Ismail Aynur) , Περγάμου (Fikret Urper), Πρ. Επιμελητηρίου Πειραιά, και πρ. Νησιωτικών – Ευρωπαικών Επιμελητηρίων κ. Μπενέτος,  Πρ. Επιμεμ. Μαγνησίας (Βόλος)  κ. Μπασδάνης, Πρ. Βιοτεχνικού Επιμ. Αθήνας κ. Ραβάνης.

Δευτερολόγησαν οι Καλογρίδης και Ντεμιρτάς και η συνάντηση έκλεισε  με  τους: κ. Πλασταρά,  Γ.Γ. Επιμελητηρίου Μαγνησίας, που πρόσφερε στον κ. Ντεμιρτάς μινιατούρα του πλοίου «ΑΡΓΩ» του Ιάσωνα, κατασκευασμένο με το χέρι απ τον ίδιο.    Και τον  κ. Μπάνη  Λέσβιου επιχειρηματία που μίλησε για την εμπειρία του απ τη συνεργασία με τούρκους συναδέλφους τους στο τομέα που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια (παραγωγή – εξαγωγικό εμπόριο). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και εκφράστηκε η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη των συμμετεχόντων προς τις οικογένειες των άτυχων ανθρακωρύχων απ το πρωτοφανές ατύχημα στο Σόμα , αλλα και προς την οικογένεια του προέδρου του Επιμελητηρίου της Μανίσα που πέθανε ξαφνικά χθές.

Β. ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Χαιρέτησε  ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Δ. Βουνάτσος  που αναφέρθηκε στη συνεργασία με παράγοντες της αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου απ’ τις απέναντι μικρασιατικές ακτές καθ όλη την διάρκεια της θητείας του, ακολούθως μίλησαν κατά σειρά:    Osman Kiliztuc, αντιπρόεδρος της TURSAB από Σμύρνη, με ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη  των συγκοινωνιών . Νίκος Ζούρος, Καθηγητής Παν. Αιγαίου και Δ/ντής Μουσείου Φυσ. Ιστορίας Λέσβου, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία του Πανεπιστημίου με αντίστοιχα ιδρύματα της Σμύρνης και στην υποστήριξη ίδρυσης Γεωπάρκου στην Κούλα της Μαγνησίας (Manisa). Ο Yunus Can  απ την ακτοπλοΐα TURYOL, εκτίμησε με βάση τα στοιχεία Μαίου – Ιουνίου  ’14 ότι επίκειται για φέτος μεγάλη επιβατική αύξηση από Τουρκία και ότι σχεδιάζουν να δρομολογήσουν στη γραμμή Αϊβαλί – Μυτιλήνη και άλλο πιο σύγχρονο πλοίο.  Κ. Αγαμέμνων  Κικεράκης πρόεδρος της Αεροπορικής εταιρείας  SKY EXPRESS, που αναφέρθηκε στον σχεδιασμό της εταιρείας του ώστε να εξυπηρετούνται και οι τούρκοι τουρίστες.     Η κα Αργυρούδη από Χίο που εκπροσωπεί το ιατρικό  κέντρο ΕΛΕΦΘΩ με αναφορά στον ιατρικό  τουρισμό και ιδιαίτερα στην τεχνητή γονιμοποίηση  και το ενδιαφέρον των τούρκων.   Περικλής Αντωνίου πρ. Ξενοδόχων Λέσβου απηύθυνε χαιρετισμό  και ο εκπρόσωπος του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων )   κ. Ιωσήφ Παρσαλής, που αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εταιρεία Marketing Greece και το ενδιαφέρον της για τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο.

Ακόμη πραγματοποιήθηκε παράλληλη συνάντηση αντιπροσωπείας επτά γυναικών απ την Σμύρνη που συνόδευαν τον πρόεδρο Ντεμιρτάς με ομολόγους της Μυτιλήνης στη συνέχεια προηγούμενης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη με γυναίκες επιχειρηματίες απ την Χίο.

Η συνάντηση έκλεισε με συνόψιση απ τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Βαγγέλη Μυρσινιά, που επεσήμανε  μεταξύ άλλων τις θετικές ειδήσεις που ακούστηκαν όπως η δρομολόγηση πλοίου καταμαράν από Σμύρνη στη Μυτιλήνη και η δρομολόγηση σύγχρονου επιβατηγού – οχηματαγωγού Σμύρνη Θεσσαλονίκη  κ.α
lesvosnews.net