27 Ιουνίου 2014

Βιογραφικό Ρόδης Κράτσα με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»

Βιογραφικό Ρόδης Κράτσα με αφορμή την ανάληψη της Προεδρίας του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής»
Κοινωνιολόγος  με σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και μεταπτυχιακές σπουδές στην ευρωπαϊκή ενοποίηση στο ίδιο Πανεπιστήμιο, Επίτιμη Διδάκτωρ δύο Πανεπιστημίων του εξωτερικού και βραβευμένη από αρχηγούς κρατών, η Ρόδη Κράτσα έχει πλούσια εμπειρία και μακρά θητεία στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, με συνεχείς παρεμβάσεις για την προώθηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης.


Είναι η πρώτη Ελληνίδα ευρωβουλευτής που έγινε μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με διπλή πρωτιά το 2007. Για πρώτη φορά ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέλαβε το αξίωμα Αντιπροέδρου ενώ για πρώτη φορά Έλληνας Αντιπρόεδρος εξελέγη στην 1η θέση. Επανεξελέγη Αντιπρόεδρος το 2009.
Παράλληλα έχει έντονη δραστηριότητα σε διεθνές επίπεδο. Εργάζεται συστηματικά για την εμβάθυνση των σχέσεων της Ε.Ε. με σημαντικές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα την ευαίσθητη περιοχή της απέναντι όχθης της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των χωρών του Αραβικού Κόλπου αλλά και της Λατινικής Αμερικής.
Έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για την προστασία των δικαιωμάτων των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή και σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπου υφίστανται διακρίσεις και βία, καθώς και για την προστασία του Ιορδάνη ποταμού. Παρατηρήτρια στις εκλογές στην Ουκρανία, την Αλγερία και την Τυνησία, μάχεται για την εδραίωση και την προσ τασία της δημοκρατίας σε τρίτες χώρες εταίρους της Ε.Ε..
Υποστηρίζει σταθερά τις δραστηριότητες της κοινωνίας των πολιτών ενώ μετέχει ενεργά σε διάφορες οργανώσεις εντός κι εκτός Ελλάδος. Εκλεγμένη Δημοτική Σύμβουλος Αθηναίων με τη Ν.Δ. (1998), έχει διατελέσει μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης-Βραβείο «Γυναίκες της Ευρώπης» (AIPFE), μέλος Δ.Σ. του Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια, μέλος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».
Έχει τιμηθεί από αρχηγούς κρατών, θρησκευτικούς ηγέτες, διεθνείς φορείς και πανεπιστήμια: «Αξιωματικός του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής» της Γαλλικής Δημοκρατίας, «Διοικητής του Εθνικού Τάγματος του Κέδρου του Λιβάνου», «Σταυροφόρος του Τάγματος των Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου», «Αρχόντισσα του Θρόνου των Εκκλησιών» από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, «Χρυσό Μετάλλιο» του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, «Βραβείο MEDays για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Έρευνα στη Μεσόγειο», «Βραβείο Anna Lindh για το Διάλογο Πολιτισμών» κ.ά.