23 Απριλίου 2014

Χρήσιμες πληροφορίες και κρίσιμες ημερομηνίες για τις δημοτικές εκλογές

www.localit.gr παραθέτει σημαντικές και επείγουσες ενημερώσεις σχετικά με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
1. Η προθεσμία για την κατάθεση των δηλώσεων κατάρτισης των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών λήγει την επόμενη Κυριακή 27 Απριλίου. Επομένως, κάθε συνδυασμός το αργότερο μέχρι την ημέρα εκείνη πρέπει να έχει καταθέσει στο αντίστοιχο Πρωτοδικείο τη δήλωση κατάρτισης συνδυασμού, μαζί με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά.
2. Τη Μ. Παρασκευή, 18 Απριλίου αρχίζουν οι περιορισμοί του άρθρου 6 του Ν. 3870/2010 που αφορούν τις εμφανίσεις των υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στα ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά ΜΜΕ.
3. Για την κατάρτιση των δημοτικών συνδυασμών εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 14587/15-4-2014 υπουργική απόφασηη οποία καθορίζει  τον αριθμό των δημοτικών συμβούλων κάθε δήμου και τον τρόπο κατανομής τους ανά εκλογική περιφέρεια. 
4. Ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΕΣ σχετικά με την ανάρτηση των εσόδων και των δαπανών των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών και υποψηφίων, σύμφωνα και με την υπ’ αριθμ. οικ. 14955/14-4-2014 Εγκύκλιο της Δ/νσης Μηχανοργάνωσης και ΗΕΣ του ΥΠΕΣ. Η πλατφόρμα λειτουργεί στη διεύθυνση: https://diafaneia.singularlogic.eu/diafaneiaportal/. 
Σχετικά, υπενθυμίζεται ότι :
  • Το αργότερο μέχρι την ανακήρυξη των συνδυασμών και των υποψηφίων από το Πρωτοδικείο, δηλαδή οπωσδήποτε πριν τις 3 Μαΐου , οι επικεφαλής των συνδυασμών ή οι διαχειριστές τους οφείλουν να ζητήσουν τον ειδικό κωδικό πρόσβασης προκειμένου να αναρτήσουν τα έσοδα και τις δαπάνες τους στη Βάση αυτή.
  • Η μη τήρηση της ανωτέρω υποχρέωσης, ή η απόκρυψη ή παραποίηση των οικονομικών τους στοιχείων, συνεπάγεται κυρώσεις, που κυμαίνονται από την επιβολή υψηλών προστίμων μέχρι και την έκπτωση του επικεφαλής και των υποψηφίων σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου των δαπανών τους.
Αναλυτικές πληροφορίες για τη διαχείριση των οικονομικών των συνδυασμών και των υποψηφίων, θυμίζουμε ότι μπορείτε να βρείτε στην υπ’ αριθμ. 10812/14-3-2014 Εγκύκλιο της Δ/νσης Εκλογών του ΥΠΕΣ, ενώ όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες για την απόκτηση κωδικού πρόσβασης και για την καταχώριση των στοιχείων των συνδυασμών και των υποψηφίων σας στη βάση δεδομένων θα βρείτε στην υπ’ αριθμ. οικ. 13697/4-4-2014 Εγκύκλιο της Δ/νσης Μηχανοργάνωσης και ΗΕΣ του ΥΠΕΣ.