23 Απριλίου 2014

Ποιοι βρίσκονται πίσω από την τεράστια τουριστική επένδυση του 1 δισ. ευρώ που θα κάνει την Ιθάκη... Μονακό





Μια τεράστια τουριστική επένδυση που ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ προωθούν Αυστραλοί επενδυτές στο νησί του Οδυσσέα. Το πρότζεκτ περιλαμβάνει την κατασκευή έξι υπερπολυτελών ξενοδοχείων με 1.020 σουίτες, συγκρότημα κατοικιών, ένα γήπεδο γκολφ, μαρίνα 200 σκαφών και ένα παραθαλάσσιο χωριό. Ποιοι όμως, βρίσκονται πίσω από αυτή την τεράστια επένδυση;

Ιδιοκτήτρια της έκτασης των 2.500 στρεμμάτων στη νότια Ιθάκη είναι η εταιρεία Smenter Limited. Πίσω από το πρότζεκτ βρίσκονται αυστραλιανά κεφάλαια και συγκεκριμένα Ελληνοαυστραλοί -κάποιοι με καταγωγή από την Ιθάκη και κάποιοι άλλοι όχι- αλλά και Αυστραλοί επιχειρηματίες που δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα. Ο Δημήτρης Χριστόπουλος, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος της Smenter Limited, μιλώντας στην εφημερίδα «Το Εθνος» ανέφερε πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προστεθούν και άλλοι επενδυτές στο fund που είναι ανοιχτό σε όσους ανά τον κόσμο μπορεί να ενδιαφέρονται. Οσον αφορά τους ήδη εμπλεκόμενους συμπληρώνει ότι είναι ιδιαίτερα φιλέλληνες.

Επίσης, στο μεγαλεπίβολο πρότζεκτ, όπως σημειώνει η ίδια πηγή, εμπλέκεται και ο Ελληνοαυστραλός Τζέιμς Μορφέσης ο οποίος αναφέρει, επίσης, ότι το πρότζεκτ μάνατζμεντ της επένδυσης έχει αναλάβει η εταιρεία Portfolio International Holdings Limited που έχει χειριστεί μεγάλες επενδύσεις στην Αυστραλία, την Κόστα Ρίκα, το Αμπου Ντάμπι, την Ελούντα, τη Φλόριντα, την Καλιφόρνια και αλλού.«Υπάρχει μεγάλη διάθεση να προχωρήσει το έργο. Ο επενδυτές είναι σοβαροί», προσθέτει.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο


Οι έρευνες για τον ακριβή χώρο που θα δημιουργούνταν το τουριστικό θέρετρο έχουν ξεκινήσει ήδη από το 2002 . Το 2005 έγινε η αγοραπωλησία της έκτασης στη νότια Ιθάκη, δυόμιση με τρία χιλιόμετρα έξω από το Βαθύ.

Τώρα η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του φακέλου, με τον νομικό σύμβουλο της εταιρείας που είναι ιδιοκτήτρια της έκτασης να εκτιμά ότι μέσα στο 2014 θα έχουν πάρει τις προεγκρίσεις.



.iefimerida.gr