19 Ιανουαρίου 2014

«Να εφαρμοστεί η Ρήτρα Νησιωτικότητας»

Κοινό αίτημα Π. Βογιατζή και βουλευτών τής Ν.Δ. για παρέμβαση του πρωθυπουργού





Την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για την πλήρη και οριζόντια εφαρμογή της Ρήτρας Νησιωτικότητας που ψηφίστηκε με το Ν. 4150 τού 2013, ζητούν πέντε βουλευτές τής Ν.Δ. που εκπροσωπούν νησιωτικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ν. Λέσβου, Παύλος Βογιατζής.
Η Ρήτρα Νησιωτικότητας, που αποτελούσε χρόνιο αίτημα των νησιωτών, προβλέπει ότι κάθε νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, θα πρέπει να αξιολογείται ως προς τις επιπτώσεις του στις νησιωτικές περιοχές, ώστε να προβλέπονται οι ανάλογες αντισταθμιστικές ενέργειες ή δράσεις για τα νησιά.

Οι βουλευτές ζητούν από τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για την πλήρη και οριζόντια εφαρμογή της Ρήτρας Νησιωτικότητας, όχι μόνο στα νομοσχέδια που κατατίθενται, αλλά σε όλες τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας και της δημόσιας διοίκησης.



Για το ίδιο θέμα, ο κ. Βογιατζής είχε κάνει πέρυσι τον Ιούνιο, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών - Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, ολοκληρωμένη εισήγηση αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής της ρήτρας της νησιωτικότητας, αλλά και του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης για τα νησιά της χώρας.

Παράλληλα, έχει τονίσει επανειλημμένως πόσο απαραίτητο είναι να υπάρξει πρόβλεψη και εφαρμογή ξεχωριστών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές περιοχές κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων.

Παράδειγμα η Υγεία
Με την πρωτοβουλία τους οι πέντε βουλευτές θυμίζουν πως η Ρήτρα Νησιωτικότητας είναι μία κορυφαία θεσμική παρέμβαση και πρωτοβουλία, που αποτυπώνει την πραγματική διάσταση του άρθρου 101 του Συντάγματος που αναφέρεται στη νησιωτικότητα.

«Με τη Ρήτρα Νησιωτικότητας αναγνωρίζονται έμπρακτα οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και ενεργοποιείται, αυτόματα, ένα πλαίσιο ιδιαίτερης αντιμετώπισης, που δεν αποτελεί προνομιακή μεταχείριση, αλλά επιβάλλεται από τη διαφορετικότητα του νησιωτικού χώρου», αναφέρουν, επισημαίνοντας πως μέχρι σήμερα οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις του ελληνικού κράτους και της δημόσιας διοίκησης, σε όλες τις βαθμίδες της, δε συνυπολόγιζαν τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών. Τις προσπερνούσαν και αντιμετώπιζαν τα νησιά μας με τον ίδιο τρόπο που αντιμετώπιζαν τις αστικές περιοχές ή την ηπειρωτική χώρα.

«Σε μία πολυνησιωτική, όμως, χώρα, όπως είναι η Ελλάδα, το νομοθετικό πλαίσιο και οι αποφάσεις της διοίκησης δεν μπορεί να έχουν οριζόντιο χαρακτήρα και εφαρμογή.

Δεν είναι αποδεκτό να αγνοούνται κρίσιμες παράμετροι, όπως είναι η γεωγραφική ασυνέχεια, οι δυσκολίες στην επικοινωνία και τις συγκοινωνίες, το υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις νησιωτικές περιοχές», αναφέρουν, υπογραμμίζοντας πως δυστυχώς μέχρι σήμερα η Ρήτρα Νησιωτικότητας αγνοείται τόσο στο νομοπαρασκευαστικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας και της δημόσιας διοίκησης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο ΕΟΠΥΥ, αφού οι δομές δημόσιας υγείας στα νησιά είναι υποστελεχωμένες. Δύσκολα επιλέγουν γιατροί να υπηρετήσουν στις νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα νησιά.

Αν ισχύσουν για τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό και τις υπηρεσίες της υγείας στα νησιά οι οριζόντιες ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, τότε είναι βέβαιο ότι το επίπεδο της δημόσιας υγείας στα νησιά θα υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο κι η υποστελέχωση θα προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Το ίδιο ισχύει και για το θεσμικό καθεστώς που αφορά στην απασχόληση και τη βαθμολογική εξέλιξη των γιατρών τού ΕΣΥ οι οποίοι υπηρετούν στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές. Το θεσμικό αυτό καθεστώς δεν μπορεί να είναι το ίδιο με όσων υπηρετούν στα αστικά κέντρα.

Αντιστάθμισμα στις θυσίες
Δεύτερο παράδειγμα αφορά στο θεσμό της ενδοδημοτικής κινητικότητας των δημοτικών υπαλλήλων, αφού κάθε νησί αποτελεί αυτόνομο δήμο.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, θα μπορούσαμε να σας αναφέρουμε πλήθος άλλων παραδειγμάτων που αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και αποτυπώνονται στην καθημερινή ζωή των νησιών. Ζητάμε την προσωπική σας παρέμβαση για να υπάρξει σεβασμός και αποδοχή στη Ρήτρα Νησιωτικότητας», τονίζουν οι βουλευτές, ζητώντας να μην υπάρξει κανένας νόμος, κανένα προεδρικό διάταγμα, καμμία απόφαση χωρίς την πρόβλεψη και το συνυπολογισμό της Ρήτρας Νησιωτικότητας.

«Ζητάμε από τους νησιώτες να μείνουν στον τόπο τους, τους ζητήσαμε και αποδέχθηκαν θυσίες. Αυτοί ζητούν το ελάχιστο και το αυτονόητο: να σεβόμαστε και να εφαρμόζουμε τους νόμους που ψηφίζουμε», καταλήγουν στην επιστολή τους οι πέντε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.