16 Νοεμβρίου 2013

Αποτελεί η Σάμος αναπόσπαστο τμήμα της Ελληνικής Επικράτειας;;;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΣΑΜΟΥ – ΙΚΑΡΙΑΣ & ΦΟΥΡΝΩΝ

1912
Την τελευταία δωδεκαετία της Ηγεμονίας, κυριαρχεί στη Σάμο η προσωπικό-τητα του Θεμιστοκλή Σοφούλη, ο οποίος σπούδασε αρχαιολογία, έκαμε τις πρώτες ουσιαστικά επιστημονικές ανασκαφές στο Ηραίον, αλλά εξελίχθηκε σε πολιτικό ηγέτη και στον πρωτεργάτη της σαμιακής επανάστασης του 1912 και της ένωσης με την Ελλάδα. Τον Σεπτέμβριο του 1912 υπό την ηγεσία του Θεμιστοκλή Σοφούλη η Σάμος επαναστάτησε και στις 11 Νοεμβρίου 1912 η σαμιακή εθνοσυνέλευση κήρυξε την ένωση «μετά του ελευθέρου ελληνικού βασιλείου».
Η ένωση έγινε και τυπικά αποδεκτή τον Μάρτιο του 1913. Για δυο χρόνια μέχρι το 1914 το νησί διοικήθηκε από την Προσωρινή Κυβέρνηση Σάμου με πρόεδρο τον Θ. Σοφούλη. Έκτοτε η Σάμος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής επικράτειας.
(Πηγή:http://www.vathi.org/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=33)

2013

Η ακτοπλοϊκή επικοινωνία με τη μητέρα Ελλάδα αν και πέρασαν 101 χρόνια δεν έχει να ζηλέψει και πολλά εκείνης της εποχής με εξαίρεση τους καλοκαιρινούς μήνες που οι «καρχαρίες» εφοπλιστές κατασπαράσσουν τα ακριτικά «φιλέτα».
Η αεροπορική σύνδεση είναι για τους ολίγους αφού το κόστος μόνο της μετάβασης προς την πρωτεύουσα ανέρχεται τουλάχιστον στο 1/2 του Τροΐκανού μισθού.
Η υγεία των Σαμιωτών ευρίσκεται στο έλεος Του Κυρίου και στην ταχύτητα του αεροσκάφους διακομιδής , του καϊκιού , του μοναδικού εν υπηρεσία ασθενοφό-ρου και στις αγωνιώδεις προσπάθειες του ηρωικού απλήρωτου και ελλειπή σε μέσα  ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Η εν τη Σάμω παιδεία όρισε χωριά χωρίς νηπιαγωγεία, σχολεία χωρίς κατά καιρούς καθηγητές και δασκάλους με χίλια μύρια προβλήματα στις μετακινήσεις των μαθητών από και προς την οικία τους και πολλά άλλα.

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν όλοι μας αν όντως ενωθήκαμε με την Μητέρα Ελλάδα, αν απαρτίζουν όλα τα νησιά μας μια συνοικία των Αθηνών ως είθισται κατά καιρούς να τονίζεται από μη γνωρίζοντες πολιτικούς κατά που πέφτει η Σάμος, αν άλλα πίστευε η Σαμιακή Εθνοσυνέλευση και άλλα κληρονομήσαμε και αν την ημέρα του εορτασμού της ΕΝΩΣΗΣ αφού αποδοθούν ΤΙΜΕΣ στους τότε ΗΡΩΕΣ πρέπει να δοθεί μια ισχυρή διαμαρτυρία , ένα ισχυρό ράπισμα στους κυβερνώντες υπενθυμίζοντάς τους ότι: «ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΣΑΜΟΣ» «ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ»

«ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ»

     Με σεβασμό
      Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                 Ο               Ο
   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                         ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  Ιωάννης Βούρος            Απόστολος Γ. Τσιώλης