14 Νοεμβρίου 2013

Οι τουρίστες των 78 ευρώ

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Κλεισμένοι στα ξενοδοχεία φαίνεται ότι έμειναν οι τουρίστες που επισκέφτηκαν φέτος την Ελλάδα. Όπως δείχνει η έρευνα της  TNS ICAP και της Quantos, η οποία διενεργήθηκε με πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η μέση δαπάνη των ξένων επισκεπτών το φετινό Αύγουστο, μήνα όπου παραδοσιακά καταγράφονται και τα περισσότερα τουριστικά έσοδα, ήταν μόλις 78 ευρώ την ημέρα.
Το ποσό αυτό αφορά στα «καθαρά» χρήματα που έμειναν στους Έλληνες επιχειρηματίες, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα αεροπορικά εισιτήρια, δηλαδή οι δαπάνες για διασκέδαση, φαγητό, αγορές, μεταφορά, αλλά και το κόστος της διαμονής, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο. Αν αυτό αφαιρεθεί, η ημερήσια δαπάνη των ξένων τουριστών πέφτει ακόμη πιο χαμηλά.

Συνολικά, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η μέση διάρκεια παραμονής κατά το μήνα αυτό ήταν οκτώ ημέρες, ενώ οι συνολικές δαπάνες ανά επισκέπτη δεν ξεπέρασαν τα 632 ευρώ.

«Το να ασχολούμαστε μόνο με τον αριθμό των αφίξεων είναι αστείο». Με αυτήν την έκφραση σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης, αναφερόμενος στην αναντιστοιχία που παρατηρείται σε σύγκριση με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, οι προορισμοί της οποίας ήρθαν πρώτοι σε αφίξεις (1,021 εκατ. επισκέπτες) και τελευταίοι σε έσοδα (50,4 ευρώ η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση). Αντιθέτως, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στην οποία περιλαμβάνονται οι Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, με τις ίδιες αφίξεις (1,007 εκατ.) είχε τα διπλάσια έσοδα (96,4 ευρώ την ημέρα ξόδεψαν οι τουρίστες).

Το ίδιο σκηνικό αναμένεται να επαναληφτεί όμως και του χρόνου. Οι πρώτες προβλέψεις για το 2014 κάνουν λόγο για 18 εκατ. αφίξεις και 13 δισ. έσοδα. Οι εκτιμήσεις όμως δεν συνηγορούν στην αύξηση της μέσης κατά κεφαλή δαπάνης ανά επισκέπτη, γεγονός που σημαίνει πως ναι μεν θα έχουμε περισσότερους επισκέπτες, αλλά με το ίδιο budget για τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  λίγο πιο κερδισμένοι εκτιμάται να βγουν κάποιες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες εκμεταλλευόμενες το φετινά νούμερα του τουρισμού, πέτυχαν μια αύξηση της τάξης του 3-4% στα συμβόλαιά τους με τους ξένους tour operators.

Παρ΄ όλα αυτά, ο ρυθμός των παρακρατήσεων βαίνει θετικός. Πιο συγκριμένα, για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, διαπιστώνεται ποσοστιαία αύξηση των προκρατήσεων που ξεπερνά το 10%, όμως υπάρχει η αισιοδοξία πως το ποσοστό των Βρετανών που θα προγραμματίσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερος. 

Από τη Ρωσική Ομοσπονδία όλα τα στοιχεία κάνουν λόγο για άνοδο πάνω από 15%. Από τη Γερμανία προς το παρόν παρατηρείται τουλάχιστον σταθεροποίηση στα φετινά επίπεδα με βάσιμες ελπίδες, σύμφωνα με στοιχεία των μεγαλύτερων tour operators, για επανάκαμψη των Γερμανών τουριστών και επανεκκίνηση της γερμανικής αγοράς από το 2014. Από την Σκανδιναβική αγορά αναμένεται επίσης σημαντική αύξηση που θα ξεπεράσει το 10%. Ενδεικτικό των προσδοκιών είναι το γεγονός ότι η SAS προγραμματίζει την ενεργοποίηση 25 νέων δρομολογίων προς την χώρα μας. Τέλος, η γαλλική αγορά, που φέτος παρά τις αντίθετες προβλέψεις πήγε αρκετά καλά, δείχνει ότι θα συνεχίσει να έχει ανοδικές τάσεις  και του χρόνου, με ποσοστό πάνω από 10%.

vicky.kourlibini@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr


Αλβανοί χορεύοντες
Αυτά είναι!... Υπάρχει μεγαλύτερη εθνική ταπείνωση, αγαπητοί εν Ελληνοχριστιανισμώ αδελφοί;
Προ ολίγου μάθαμε μια εξαιρετικού ενδιαφέροντος είδηση: «Σημαντική αύξηση θα έχουμε στον τουρισμό το 2014. Εντυπωσιακό ήταν το στοιχείο που παρουσιάστηκε ότι από τους τουρίστες που προσέρχονται στη χώρα μας οδικώς, τη μεγαλύτερη δαπάνη ανά διανυκτέρευση παρουσιάζουν οι Αλβανοί τουρίστες με 130 ευρώ ημερησίως, ενώ 77 ευρώ ημερησίως δαπανούν οι Τούρκοι και 50 οι Ρουμάνοι και οι Ρώσοι. …»
Σας καλώ να γυρίσουμε κάπως πίσω. Το καθεστώς Χότζα καταρρέει δραματικά. Τέλη του 1989 και από το 1990 και πέρα. Έχοντας περπατήσει μερόνυχτα σε βουνά και λαγκάδια εισέρχονται στην Ελλάδα ρακένδυτοι και ταλαιπωρημένοι αλβανοί εξαθλιωμένοι πολίτες για μια μπουκιά ψωμί. Ήταν που ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς είχε καλέσει όλους τους Βορειοηπειρώτες να ρθούνε στη μάνα πατρίδα, οπότε τον υπάκουσε όλο το βασανισμένο αλβανικό έθνος… Λίγο πριν ο κ. Σαμαράς δώσει τη Μεγαλειώδη Μάχη των Μαχών για τη Μακεδονία ΜΑΣ.
Τότε, λοιπόν, το «Αλβανοί τουρίστες» ήταν το περιφημότερο «σύντομο ανέκδοτο», που προκαλούσε κυνικό γέλιο στον κάθε αξιοπρεπή Ελληναρά. Και σήμερα, όπως μόλις μάθαμε, οι Αλβανοί τουρίστες αποτελούν πηγή ανακούφισης στην μαρασμένη εθνική οικονομία. Και αυτό συνιστά σκληρό μάθημα, χλεύη και ροχάλα στη μούρη του Ελληναρά, που ειρωνευόταν πριν είκοσι χρόνια τους ταλαίπωρους αδύναμους, αλλά όχι ανήμπορους βιοπαλαιστές. Που φτιάχνοντας τα μερεμέτια αλλά και τα σπίτια του (ξανα)γίναν νοικοκυραίοι.
Ας το δούμε μόνο σαν ένα χαστουκάκι και ας στοχαστούμε τι μηνύματα μπορεί να μας δώσει αυτή η είδηση.
Οι συμβολισμοί και η σοφία του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού γίνονται τώρα επιτακτικά μαστ: θυμόμαστε το «Μηδένα προ του τέλους μακάριζε».
Αλλά και πέρα από τις πικρές διαπιστώσεις –και αυτό ισχύει όχι μόνο για τους Ελληναράδες– τώρα μας χρειάζεται πείσμα και τα κεφάλια μέσα και κάτω… Μας αξίζει άραγε να ξαναγίνουμε αξιοπρεπείς, όσο σπάνια έχουμε γίνει, από την Παλιγγενεσία ως σήμερα; Ή μας παίρνει να κατρακυλήσουμε κι άλλο, στο έτι περαιτέρω;
Το λέω αυτό, γιατί στο βαθμό που η Ύβρις φέρνει και Νέμεσιν, υπάρχουν και χειρότερα. Φανταστείτε να έρθουν και κάποιοι Αλβανοί τουρίστες, λοιπόν, κουνώντας πενηντάευρα στις μούρες των ξελιγωμένων για ένα ελάχιστο σεφτέ επαγγελματιών της τουριστικής αγοράς και εστίασης και να του λένε: «Δεν θα γίνεις Αλβανός ποτέ, Ελληναρέ, Ελληναρέ!»…
Και όσο δεν ομονοούμε και αφήνουμε το σκοταδισμό να μας κανοναρχεί μπορεί να δούμε αύριο και ταπεινωμένους Ελληναράδες να περνάνε παράνομα τα ελληνοαλβανικά σύνορα. Και να κυνηγούν μια μπουκιά ψωμί για να στείλουν στα παιδάκια τους, ή κάποιες καλές σπουδές σε ένα διεθνώς κλασαρισμένο αλβανικό πανεπιστήμιο.
Το «μακάρι να ήμασταν Αργεντινή» και «το ευρώ δεν είναι φετίχ», μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά σε αυτά τα ανωτέρω καταστροφικά σενάρια. Που δεν είναι επιστημονικής φαντασίας. Είναι η λογικά αναμενόμενη απλή σκέψις του λέγοντος.
Το μήνυμα το έδωσε χτες το βράδυ ο Στέλιος Ράμφος: «Επανάσταση είναι η αλλαγή του χρόνου», θα το θυμούνται όσοι τυχεροί παρακολούθησαν στο ΜΕΓΚΑ τους «Πρωταγωνιστές» του γνωστού εικαστικού δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη. Τι λέμε οι κιμπάρηδες, πάμε για μια επαναστατική αλλαγή χρόνου, μπας και δούμε άσπρη μέρα;
Και δεν ξέρω γιατί μου ’ρχεται ο Εγγονόπουλος ειρωνικός και μου λέει Αλβανοί χορεύοντες…

Υ.Γ.
Όσοι πιστεύουν ότι μέσα στην Ποίηση βρίσκονται κρυμμένες μικρές αλήθειες για τις μεγάλες αμαρτίες μας, ίσως θα ήθελαν να προσφύγουν εδώ, στο ποίημα του Νίκου Εγγονόπουλου, από όπου κλέψαμε τον τίτλο του κειμένου:
Μην ομιλείτε εις τον οδηγόν
Ι
Αλβανοί χορεύοντες σκέπτονται να στρέψουν προς νέες διευθύνσεις τις ενέργειές τους, εις τρόπον ώστε να μην καταλάβουν τίποτες από τις πικρίες και τας απογοητεύσεις της ζωής. Να μην καταλάβουν τίποτες πριν από τον καιρό τους. Πάντως οι σκέψεις αυτών των Αλβανών δεν περνούν πέρα από τους σκαρμούς των παραθύρων. Κι αυτό διότι Ιταλός τις, ακούων εις το όνομα Γουλιέλμος Τσίτζης, και επαγγελλόμενος τον επιδιορθωτήν πνευστών οργάνων, προσπαθεί να εξαπατήση τους μελλονύμφους, εφαρμόζων σε παλαιού συστήματος ραπτομηχανήν Σίγγερ τέσσερα χουνιά, εκ των οποίων τα δύο γυάλινα και τ’ άλλα δύο καμωμένα από ένα οποιονδήποτε μέταλλο. Να μην ταραχθή κανείς: η εικών αύτη είναι η μόνη που εβοήθησε τον αποθανόντα αόμματο φαροφύλακα να ανακαλύψη το μυστικόν του φρέατος.
Σακελλάρης Σκουμπουρδής