7 Μαρτίου 2013

Καταγγελίες για υποσιτισμό ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό  Υγείας

Θέμα: «Καταγγελίες για υποσιτισμό ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας».

Φαινόμενα υποσιτισμού των ασθενών σε μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, καταγγέλλονται από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά.
Μετά το Θεραπευτήριο της Λέρου και το «Ελπίς» που αντιμετώπισαν, πρόσφατα, προβλήματα έλλειψης σε βασικά τρόφιμα, προβλήματα σίτισης καταγράφονται και στο «Σισμανόγλειο» της Αθήνας.  

Πρόσφατα δημοσιεύματα του ημερήσιου Τύπου αναφέρονται στις καταγγελίες των εργαζόμενων στο «Σισμανόγλειο». Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι περιοδικά, από το μενού των νοσηλευόμενων απουσιάζουν βασικά είδη διατροφής, όπως κρέας ή κοτόπουλο, λάδι, ζυμαρικά, ρύζι, που επιβάλλονται για τη βελτίωση της υγείας τους, καθώς οι περικοπές στην παραγγελία των τροφίμων αγγίζουν το 60%-70%, ενώ σταδιακά οι αποθήκες αδειάζουν.
Ως αποτέλεσμα, το νοσοκομείο, σε πολλές περιπτώσεις, δανείζεται πρώτες ύλες από γειτονικά νοσοκομεία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς και να λειτουργήσουν τα μαγειρεία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Δεδομένου ότι ο υποσιτισμός των ασθενών σε δημόσια νοσοκομεία, όπως το «Σισμανόγλειο» ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα και να εξασφαλίζεται σωστή διατροφή στους ασθενείς;
  2. Έχουν γίνει οι απαιτούμενοι έλεγχοι αναφορικά με τυχόν ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, ώστε αυτές να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν άμεσα; Ποια τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Οικονόμου Βασίλης

Μάρκου Κατερίνα

Ψύρρας Θωμάς