25 Ιανουαρίου 2013

Δήμαρχος Χίου προς υπουργό Εξωτερικών:

- Τα οφέλη της βίζας για τα νησιά
Στις 35.000 έφτασαν οι τούρκοι επισκέπτες κατά το 2012 στη Χίο, και άλλοι τόσοι σε Λέσβο και Σάμο δίνοντας τονωτικές 'ενέσεις' στην αγορά των νησιών.
Αυτό επισημαίνει σε επιστολή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Πολύδωρος Λαμπρινούδης- Δήμαρχος Χίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου, ζητώντας όχι την κατάργηση αλλά και την επέκταση του μέτρου της βίζας.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

      Δεδομένης της αύξησης της τουριστικής κίνησης που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, όσον αφορά τους από την Τουρκία προερχόμενους επισκέπτες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, θέλω να σας επισημάνω ότι αυτές οφείλονται στις διευκολύνσεις που υιοθετήθηκαν κατά την έκδοση Θεώρησης Εισόδου (visa).

     Να σημειωθεί ότι το καλοκαίρι του 2012 επισκέφθηκαν τη Χίο 35.000 Τούρκοι επισκέπτες, τη Λέσβο 26.000 και τη Σάμο 9.500 περίπου. Αντιλαμβάνεστε ότι για τα δοκιμαζόμενα από την κρίση ακριτικά νησιά, η εισροή επισκεπτών από την Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός τουριστικής ανάπτυξης και ώθησης της τοπικής οικονομίας.

     Ως εκ τούτου, η απλούστευση των διαδικασιών κατά την έκδοση Θεώρησης Εισόδου – η οποία έως τώρα είναι αρκετά δαπανηρή και χρονοβόρα – θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών από τη γείτονα χώρα. Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών προσδοκούν στη συνέχιση αυτής της προοπτικής και αναμένουν ανάλογη στήριξη στα εύλογα αιτήματά τους.

    Ως Δήμαρχος Χίου και ως Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Βορείου Αιγαίου – και μεταφέροντας το επιτακτικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που αγωνιά – σας παρακαλώ όπως λάβετε μέριμνα, ώστε:

1. Να απλουστευθεί η διαδικασία έκδοσης Θεωρήσεων Εισόδου γενικότερα σε όλες τις κατηγορίες έκδοσης Visa Schengen.

2. Να εγκριθεί η συνέχιση του Πιλοτικού Προγράμματος που ίσχυσε την προηγούμενη καλοκαιρινή περίοδο και το οποίο λειτούργησε επικουρικά, χαρακτηριζόμενο, ωστόσο, κι αυτό από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις.      

      Προσδοκώντας τις άμεσες δικές σας ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία προς όφελος των ακριτικών νησιών μας.

 

                                                                         Με εκτίμηση                                        

                                                  ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ