25 Ιανουαρίου 2013

Νοσοκομείο Ικαρίας (Συζήτηση στη Βουλή)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος):
- Συνεχίζουμε με τη με αριθμό 853/21-1-2013 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Γεωργίου Λαμπρούλη προς τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τη συγχώνευση των Νοσοκομείων της Ικαρίας και της Σάμου. Ο κ. Λαμπρούλης έχει το λόγο για δύο λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ:
- Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Τα μέτρα που παίρνονται στο χώρο της υγείας και πρόνοιας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Παράλληλα με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό προστίθεται τώρα και η υλοποίηση των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων και πιο συγκεκριμένα η συγχώνευση των Νοσοκομείων Ικαρίας και Σάμου που ανοίγει το δρόμο για το κλείσιμο τμημάτων και μετακινήσεις προσωπικού από νησί σε νησί. Άρα, ενδεχομένως στρώνουν το έδαφος για το προχώρημα της εφεδρείας και το προχώρημα των απολύσεων εργαζομένων οξύνοντας περαιτέρω την ήδη τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δύο αυτά  Νοσοκομεία.
Ορίστε ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα:
Στην Ικαρία που έχει 10.000 πληθυσμό περίπου οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες. Στην Παθολογική είναι τρεις γιατροί συνάδελφοι. Υπάρχουν ελλείψεις γιατρών, στη Μαιευτική, Γυναικολογική, Καρδιολογική –με έναν καρδιολόγο- στη Χειρουργική. Αυτές οι τρεις Κλινικές δεν λειτουργούν σε εικοσιτετράωρη βάση, για να καλύπτουν και τις εφημεριακές βεβαίως ανάγκες, αλλά λειτουργούν με εφημερίες ετοιμότητας.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Για το Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο, ενώ ο Οργανισμός προέβλεπε –όχι ότι συμφωνούμε με αυτό, εμείς θα θέλαμε και περισσότερους ακόμη- επτά θέσεις, επτά ειδικοτήτων, υπηρετεί ένας γενικός γιατρός και ένας αγροτικός. Οι διακομιδές δεν γίνονται όλο το εικοσιτετράωρο –είτε προς την Σάμο είτε όπου αλλού- και χρειάζονται βεβαίως και έξι ώρες –σε ομαλές βέβαια συνθήκες- για να φθάσουν ενδεχόμενα στη Σάμο.
Στις Ράχες αντί να αναβαθμιστεί το Κέντρο Υγείας, που είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της περιοχής, έχει έναν αγροτικό ιατρό. Αυτό το διάστημα και λόγω ασθενείας έκλεισε το αγροτικό ιατρείο και δεν λειτουργεί, έκλεισε και το φαρμακείο και οι κάτοικοι της περιοχής είναι στον αέρα, σε ό,τι αφορά τις παροχές υπηρεσιών υγείας.
Στο Καρκινάγρι -απομακρυσμένο χωριό, είναι γνωστό από τις καταστροφικές πλημμύρες προ διετίας- δεν έχουν αγροτικό γιατρό εδώ και μήνες. Βρίσκεται σε απόσταση δύο ωρών από τον Εύδηλο, που γνωρίζετε όλοι τι δρόμοι υπάρχουν στα νησιά μας, δηλαδή ένα άδειο οδικό δίκτυο. Πώς θα έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο;
Είναι τεράστιες οι δυσκολίες μεταφοράς -που αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ικαρία ή για τη Σάμο, αλλά ισχύει για όλα τα νησιά μας- δηλαδή διακομιδών μέσω της θάλασσας, από τη μία με τα τερτίπια των πλοιοκτητών και από την άλλη βεβαίως λόγω των καιρικών συνθηκών που επιδεινώνονται ιδίως τους χειμερινούς μήνες.
Για παράδειγμα, τριάντα περίπου νεφροπαθείς στην Ικαρία αναγκάζονται ανά δύο ημέρες –γιατί αυτό περίπου είναι το πρόγραμμα της αιμοκάθαρσης, να πρέπει να υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία- να πηγαινοέρχονται, αν το επιτρέψουν ενδεχομένως οι καιρικές συνθήκες.
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Έχω χρόνο, κύριε Πρόεδρε, ή να συνεχίσω στη δευτερολογία;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος):
- Προχωρήστε στην ερώτηση, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ:
- Στη Σάμο που έχει 30.000 πληθυσμό, μέσω του Οργανισμού που καταρτίστηκε, καταργήθηκαν διοικητικές θέσεις και θέσεις στην τεχνική υπηρεσία.
Το νοσοκομείο εκπέμπει SOS εδώ και καιρό. Δεν μπορεί να λειτουργήσει, άμεσα χρειάζεται υγειονομικό υλικό: γάζες, σύριγγες, φιλμ για το ακτινολογικό, φλεβοκαθερτήρες, φιαλίδια για τις εξετάσεις αίματος για να λειτουργήσει το μικροβιολογικό, ουροκαθετήρες. Στέλνουν τους αρρώστους ή τους συγγενείς τους για να τα αγοράζουν από έξω, από το εμπόριο, απ’ όπου βρουν. Ελλείψεις του προσωπικού: Δεν υπάρχει νευρολόγος, γαστρεντερολόγος, ογκολόγος με αποτέλεσμα οι ογκολογικοί ασθενείς να απευθύνονται και να βρίσκουν υπηρεσίες υγείας στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Προχωρήστε στην ερώτηση, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Εμείς ρωτάμε –θα επανέλθω πάλι για τη Σάμο, γιατί είναι πολλά τα στοιχεία- τον κύριο Υπουργό, τι μέτρα θα πάρει ώστε, πρώτον, να ακυρωθεί η παραπάνω απόφαση της συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων που θέτει κυριολεκτικά σε κίνδυνο ακόμη περισσότερο την υγεία των κατοίκων των νησιών, αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων των δύο νοσοκομείων. Παράλληλα, ζητάμε να μάθουμε τι μέτρα θα πάρει στην κατεύθυνση της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος):
- Ορίστε, κύριε Υπουργέ –έχετε την τιμητική σας σήμερα- έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός  Υγείας):
- Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ, είναι η τρίτη κατά σειρά επίκαιρη ερώτηση, στην οποία απαντώ στους συναδέλφους.
Σημειώνω με έμφαση ότι εκτιμώ ειλικρινά ότι το ενδιαφέρον τους εκπηγάζει από την αγωνία, την οποία έχουν για τα προβλήματα των νοσηλευτικών μονάδων στις εκλογικές περιφέρειες τις οποίες εκλέγονται ή ενδιαφέρονται και με ιδιαίτερη ευχαρίστηση έρχομαι στη Βουλή για να απαντήσω.
Κύριε συνάδελφε, όπως είπα και στις δύο προηγούμενες απαντήσεις το θέμα των συνενώσεων δεν σημαίνει κατάργηση Κλινικών ή νοσηλευτικών μονάδων και γι’ αυτό είναι άτοπο το επιχείρημα για το πού θα πηγαίνουν οι νεφροπαθείς. Το Νοσοκομείο Ικαρίας δεν καταργείται, η διοίκηση συνενώνεται στη μορφή ενός ενιαίου νομικού προσώπου και αυτό γίνεται όπου αλλού –και σε άλλες περιοχές όχι μόνο στην Ικαρία- έχουμε την επιλογή να συνενώνουμε Κλινικές και Τμήματα.
Χθες είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων εκτενώς τα θέματα των νοσηλευτικών μονάδων, οι οποίες βρίσκονται στα νησιά μας στο Αρχιπέλαγος Αιγαίο και συζητήσαμε και κρατήσαμε εισηγήσεις όχι μόνο των συναδέλφων Βουλευτών, αλλά και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των περιφερειαρχών και των δημάρχων.
Κύριε Πρόεδρε, σας ενημερώνω ότι αυτή την εβδομάδα που αρχίζει σε σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Β’ Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου θα μεταβώ εκεί για να είμαι παρών σε αυτή τη σύσκεψη-συνεργασία, θα εξετάσουμε τα προβλήματα που ετέθησαν υπόψη μας μαζί με τον Διοικητή της ΥΠΕ τον κ. Ευδοκιμήδη, για να δούμε ποιες από τις προτάσεις μπορούμε να υιοθετήσουμε και να δώσουμε λύσεις.
Τέλος, κύριε συνάδελφε, δεν χάνουν τη θέση τους εργαζόμενοι. Επιμένω, το λέω συχνά, έγινε κουραστικό, αλλά είναι αληθές. Η πολιτική, η οποία ακολουθούμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας άλλο στόχο έχει: την περιστολή της σπατάλης του δημοσίου χρήματος. Και αυτό ξέρω ότι είναι και δική σας θέση. Σε αυτό συμφωνούμε, η προσπάθεια η οποία γίνεται εκεί αποσκοπεί. Δεν υπάρχει έστω ένας εργαζόμενος που να έχασε τη δουλειά, ούτε πρόκειται να τη χάσει από αυτή την πολιτική που ακολουθούμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Συνεπώς, δεν υπάρχει ζήτημα οποιασδήποτε απειλής για το νοσοκομείο, οποιαδήποτε απειλής αποστέρησης της δυνατότητας πρόσβασης των κατοίκων της Ικαρίας –είτε είναι νεφροπαθείς είτε οτιδήποτε άλλο- στο νοσοκομείο, το οποίο έχουν σήμερα στην περιοχή τους.
Σας ευχαριστούμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Μα δεν έχουν γιατρό στην Ικαρία. Είπαμε ότι πάνε στη Σάμο.
 (BM)
(1SS)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος):
- Ο κ. Λαμπρούλης έχει το λόγο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μάλλον δεν το ακούσατε καλά. Δεν το κατηγορώ αυτό. Εγώ δεν είπα, για παράδειγμα, για τους νεφροπαθείς της Ικαρίας ότι αντιμετωπίζονται πλημμελώς στην Ικαρία. Λέω ότι αναγκάζονται να πάνε για αιμοκάθαρση στο Νοσοκομείο της Σάμου γιατί εκεί έχει τεχνητό νεφρό και η Ικαρία δεν έχει. Αυτό είπα.
Συνεχίζω για τη Σάμο. Υπάρχει έλλειψη νευρολόγου εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, γαστρεντερολόγου, ογκολόγου, με ό, τι συνεπάγεται αυτό για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Επιβαρύνονται με τεράστια κόστη, γιατί αναγκάζονται να μετακινούνται είτε στην Αθήνα είτε στη Θεσσαλονίκη είτε σε  άλλες πόλεις.
Δείτε και τα υπόλοιπα στοιχεία: ένας ουρολόγος, ένας χειρούργος, ένας Ω.ΡΥ.ΛΑ., ένας οφθαλμίατρος, ένας βιοχημικός, ένας πνευμονολόγος, ένας καρδιολόγος, ένας αναισθησιολόγος. Εγώ θα σας πω μόνο τούτο: Δύο οξέα χειρουργικά περιστατικά να συμβούν, τι θα γίνει; Ο χειρούργος ή ο αναισθησιολόγος θα διακτινιστεί; Σε τρεις μήνες λήγουν οι συμβάσεις επικουρικού προσωπικού για το ακτινολογικό και το μικροβιολογικό. Τι θα γίνει; Θα κλείσουν;
Οι ΜΕΘ: Λειτουργούν δύο από τα τρία κρεβάτια, ενώ οι δυνατότητες είναι για έξι. Εδώ βέβαια χρειάζεται προσωπικό. Ενδεικτικά αναφέρω: Εξήντα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας –αυτό συνδυάζεται με την έλλειψη του νευρολόγου- και άτομα, τα οποία χρειάζονται να κάνουν ειδικές θεραπείες μηνιαίως –να μην επεκταθούμε σε λεπτομέρειες- οι οποίες χρειάζονται νοσοκομειακή παροχή και χορήγηση, αναγκάζονται να φεύγουν και να ψάχνουν να τους χορηγηθούν τα φάρμακα όπου γης, εκτός βεβαίως της περιοχής τους, εκτός της Σάμου.
Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για την υπερωριακή τους εργασία. Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος του 2011, απλήρωτοι. Μάρτιος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος του 2012, απλήρωτοι.
Άκουσα που αναφερθήκατε προηγουμένως. Εγώ να δεχθώ αυτό που λέτε για καλή τη πίστη. Πόσο καλή πίστη πια να δείξει ο κάθε εργαζόμενος, όταν μένει και απλήρωτος; Του κουτσουρεύουν το εισόδημα, τον χαρατσώνουν συνεχώς, βιώνει μια λαίλαπα μέτρων και από την άλλη μεριά πρέπει να έχει τη συμπάθεια ή την τιμή του Υπουργού. Με συγχωρείτε, τέτοια τιμή δεν τη θέλουν ούτε οι εργαζόμενοι ούτε ο λαός μας.
Για το ΕΚΑΒ: Στη Σάμο έχει ένα ασθενοφόρο. Ενώ υπάρχουν ασθενοφόρα, με το ένα ασθενοφόρο καλύπτουν τρεις βάρδιες τα πληρώματα. Και δεν υπάρχουν πληρώματα για να λειτουργήσουν. Δηλαδή, αν συμβούν δύο τροχαία, όπως συμβαίνουν κυρίως τους θερινούς μήνες ή άλλα οξέα περιστατικά, τι θα γίνει; Θα επιλέγουν ποιος θα επιζήσει; Θα ρίχνουν κορώνα-γράμματα; Εδώ θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις χιλιομετρικές αποστάσεις, λόγω και της μεγαλύτερης έκθεσης του συγκεκριμένου νησιού, της Σάμου. Φανταστείτε τώρα το ΕΚΑΒ να πρέπει να καλύψει εβδομήντα με ογδόντα χιλιόμετρα και όχι σε εθνικές οδούς.
Συνεπώς, κύριε Πρόεδρε, εμείς θεωρούμε ότι η απόφαση για τις συγχωνεύσεις έρχεται σε συνέχεια και σε συνδυασμό με τα βαθύτατα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν προαποφασισθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Και η σημερινή Συγκυβέρνηση προχωρά και υλοποιεί, αξιοποιώντας την κρίση, ακόμα πιο γρήγορα και πιο γοργά τα μέτρα αυτά στην υγεία. Οι εξελίξεις για τα μέτρα θα έχουν τραγικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, όχι μόνο των νησιών Ικαρίας, Σάμου και Φούρνων, αλλά του συνόλου των λαϊκών οικογενειών.
Στόχος είναι να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου μέσω της μεταφοράς κονδυλίων από τις δημόσιες υπηρεσίες, είτε στην υγεία είτε στην πρόνοια είτε στην παιδεία, για τη στήριξη των μονοπωλίων και το άνοιγμα της αγοράς. Αυτό θέλετε, αυτό επιδιώκετε, αυτή είναι η πολιτική σας: το άνοιγμα της αγοράς και μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας, όπου μετατρέπετε τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις. Και από την άλλη μεριά, θέλετε να τονώσετε την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι με την πολιτική σας όχι μόνο εξαθλιώνετε το λαό, αλλά τον εξοντώνετε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Το λόγο έχει ο Υπουργός Υγείας, κ. Λυκουρέντζος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Το μονοπώλιο της προάσπισης των λαϊκών συμφερόντων, εκείνοι που το επεδίωξαν και μάλιστα με τρόπο αυταρχικό και ολοκληρωτικό, καταδικάστηκαν από την ιστορία. Εμείς δεν διεκδικούμε κανένα μονοπώλιο προστασίας των λαϊκών συμφερόντων…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Αφήστε τα αυτά. Η ιστορία δεν σας συμφέρει. Η ιστορία έχει δείξει υγεία, παιδεία …
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Είμαστε πραγματικά η παράταξη του συνόλου του ελληνικού λαού.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κύριε Λαμπρούλη, σας άκουσε με προσοχή ο Υπουργός. Σεβαστείτε το αυτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Είναι προκλητικός, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Δεν είναι καθόλου προκλητικός. Ακούστε τον.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Το στρίβειν δια του αρραβώνος είναι γνωστή τακτική. Το ξέρουμε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κάθε φορά που παίρνετε μια απάντηση σε πολιτικά επιχειρήματα που μόλις πριν έχετε εκστομίσει, επειδή δεν είστε συνηθισμένοι σε μία δημοκρατική συναντίληψη, ενοχλείστε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: Να τη χαίρεστε τη δημοκρατία σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Εγώ, όμως, που διαθέτω την ικανότητα να ακούω τα επιχειρήματα των πολιτικών αντιπάλων, δεν αντιδρώ. Και έχω κι ένα άλλο πλεονέκτημα να μην αντιδρώ, διότι δεν έχουν καταδικαστεί οι ιδέες μου από την ιστορία.
Επανερχόμενος,  λοιπόν, στη δευτερομιλία σας, θέλω να σας πω …
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Αυτά πέστε τα σ’ αυτούς που ψάχνουν στα σκουπίδια, σ’ αυτούς που πεθαίνουν, πέστε τα σ’ αυτούς που είναι άστεγοι …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ: …(δεν ακούστηκε)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κύριοι συνάδελφοι, αφήστε τον Υπουργό να ολοκληρώσει.
Ο Υπουργός δεν σας διέκοψε καθόλου, κύριε Λαμπρούλη. Σας άφησε να αναπτύξετε την ερώτησή σας.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, εκφράσεις όπως αυτές, παρακαλώ πάρα πολύ να τυγχάνουν της προσοχής σας. Δεν είμαστε εδώ πέρα για να αποδομείται η πολιτεία, η Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο.
Τα περί ιδιωτικοποιήσεως της υγείας τα έχουμε ακούσει επανειλημμένως, αλλά δεν έχουμε ακούσει ποτέ τι πρέπει να γίνουν οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της υγείας, όταν καλπάζει η ανεργία. Ποια είναι η απάντηση; Ότι αυτοί δεν πρέπει να εργάζονται; Ότι πρέπει να κλείσουν αυτές οι επιχειρήσεις;
Επιπροσθέτως, για την ενημέρωση των συναδέλφων, δεν κερδίζει τίποτε περισσότερο ή λιγότερο το ελληνικό κράτος. Με τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, νοσηλεύονται και στις ιδιωτικές κλινικές οι ασθενείς συμπολίτες μας. Αφήστε δε τα χρέη που έχουμε απέναντι στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία από τα ασφαλιστικό μας σύστημα. Καλό είναι να βλέπουμε σφαιρικά την πραγματικότητα και την αλήθεια.
Για τα περιστατικά τώρα που αναφέρατε ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει κάποιος κίνδυνος. Γι’ αυτό υπάρχει το ΕΚΑΒ, το οποίο δίνει καθημερινή μάχη. Και αξίζει τιμή και στους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. Προ ημερών για σοβαρό περιστατικό στη Λέρο κινητοποιήθηκε ελικόπτερο SUPER PUMA, πήγε στη Λέρο, μετέφερε τον τραυματία στην Κω. Σηκώθηκε C-130 από την Ελευσίνα, πήγε στην Κω, πήρε τον τραυματία και τον έφερε στην Αθήνα. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι υπάρχουν συνέργειες. Δεν είναι μόνο οι νοσοκομειακές μονάδες, οι οποίες βεβαίως δεν έχουν τις δυνατότητες των μεγάλων μονάδων της Αθήνας ή των μεγάλων πόλεων. Υπάρχουν, όμως, και άλλες υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, οι οποίες συνδράμουν σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη.
Θα πρέπει, λοιπόν, να λέμε ολόκληρη την αλήθεια και όχι να της κάνουμε ανάγνωση από την πλευρά που μας συμφέρει.
Κύριε συνάδελφε, δεν είναι χώρος το Κοινοβούλιο για αγανακτισμένους. Είμαστε εδώ για να συνομιλούμε. Είπα και προηγουμένως ότι μία σειρά θεμάτων τέθηκαν χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία είχε ως ημερήσια διάταξη τη συζήτηση των προβλημάτων των νοσηλευτικών μονάδων του Αιγαίου. Όποιες παρατηρήσεις και εισηγήσεις έγιναν, θα αντιμετωπισθούν εντός της εβδομάδος με ενδιαφέρον να επιλυθούν.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Κι εμείς ευχαριστούμε.