20 Ιουνίου 2012

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αντ. Σαμαράς



Μετά την τελετή ορκομωσίας, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να διαδεχθεί στην πρωθυπουργία τον κ. Πικραμμένο.




«Σας δίνω εντολή σχηματισμού κυβέρνησης γιατί τα προβλήματα που έχετε μπροστά σας είναι πολύ σημαντικά», είπε νωρίτερα ο Κ. Παπούλιας στον Αντ. Σαμαρά, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα συναντήσει, μαζί με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, τον κ. Ζανιά για το Eurogroup.Ο κ. Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι ο κ. Ζανιάς που είναι υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, θα έχει το απόγευμα συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που θα στηρίξουν το νέο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε ότι μέχρι το βράδυ θα υπάρξει συμφωνία για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη νέα κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας την απόφαση της Κ.Ο. του κόμματός του να μη συμμετάσχουν βουλευτές του Κινήματος, το οποίο θα εκπροσωπηθεί με εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.
Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Βενιζέλος τόνισε: «Αναλαμβάνουμε το βάρος της συνολικής συνευθύνης. Οι αντιπροσωπείες των 3 κομμάτων καθορίζουν το πλαίσιο συνεργασίας. Αυτό θα εξειδικευθεί με προγραμματικές δηλώσεις. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και αυτό το μήνυμα θα μεταφερθεί στο Eurogroup από τον κ. Ζανιά. Ζητήματα προσώπων θα λυθούν μέχρι το βράδυ. Εμείς λειτουργούμε χωρίς παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση ισχύουν όσα είπα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Το κρισιμότερο ζήτημα είναι η συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης όπου ο ρόλος των αρχηγών το κομμάτων είναι κρίσιμος και ενεργός. Είναι κρίμα που δεν μετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. ¨Όπως αντιλαμβάνεστε οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες τις επόμενες εβδομάδες. Ετοιμαζόμαστε για τη συνεδρίαση της 28ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, όπου και θα είναι η πρώτη μεγάλη μάχη, οποία θα μας επιτρέψει να καταπολεμήσουμε την ανεργία και να περάσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει και πώς να το ζητήσουμε».
Νωρίτερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα (ΚΟ) του ΠΑΣΟΚ ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου να μη συμμετέχει το Κίνημα με κοινοβουλευτικά του στελέχη στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί. Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει τεχνοκράτες και ενδεχομένως εγνωσμένα στελέχη του τα οποία δεν εξελέγησαν βουλευτές και από περιφέρειες από τις οποίες το ΠΑΣΟΚ δεν εκπροσωπείται στη Βουλή, πρόταση με την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησε και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Διαφορετική άποψη εξέφρασαν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι πρότειναν τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ με ό,τι καλύτερο διαθέτει σε στελεχιακό δυναμικό. Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να κάνει ο ίδιος την αξιολόγηση των στελεχών, είπε ότι δεν αυτοπροτείνεται για την κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι οι «υποτιθέμενες τεχνοκρατικές λύσεις, όχι μόνο δεν υπάρχουν, αλλά και όταν κατέφυγε η Ελλάδα σε αυτές, στην πλειοψηφία τους αποδείχθηκαν επιζήμιες».
Στη συνεδρίαση της ΚΟ διατυπώθηκε από τον βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου και η πρόταση, το ΠΑΣΟΚ να παρέχει μόνο κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή κανενός στελέχους του.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία επί του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης, στα γραφεία της ΚΟ της ΝΔ. Ως γνωστόν, μετέχουν οι Β. Μεϊμαράκης και Χρ. Λαζαρίδης από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδης και Στ. Αγγελλούδης από το ΠΑΣΟΚ και Δ. Χατζησωκράτης και Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ.
«Αγκάθια» που καλούνται να επιλύσουν είναι το πακέτο των εργασιακών σχέσεων, με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την ισχύ και πάλι μετενέργειας για έξι μήνες και τα προβλήματα γύρω από την ελαστικοποίηση της εργασίας.
Από τη χθεσινοβραδινή τους συζήτηση παρέμειναν οι διαφορές για το μεταναστευτικό και ορισμένα ακόμα ζητήματα.
Πηγή: ΑΜΠΕ