20 Ιουνίου 2012

Το ΚΚΕ βυθίστηκε στο Αιγαίο:Πώς χάθηκαν οι «Μικρές Μόσχες»




Στα «κόκκινα» νησιά της Σάμου, της Ικαρίας και στους Φούρνους ο Περισσός έχασε την παραδοσιακή επιρροή του δίνοντας τη θέση του σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ
Στα 38 χρόνια της Μεταπολίτευσης το ΚΚΕ κατάφερε τον Μάιο να κερδίσει μονοεδρική περιφέρεια πρώτη φορά χωρίς την υποστήριξη άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Συνέβη με τον Νομό Σάμου που, εκτός από το νησί του Πυθαγόρα, περιλαμβάνει την Ικαρία και τους Φούρνους.
Κράτησε την έδρα λίγο περισσότερο από ένα μήνα. Την έχασε στην αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής. Είναι απώλεια που προσμετράται κι αυτή στις συνέπειες της βαριάς ήττας που επιφύλαξαν για το Κομμουνιστικό Κόμμα οι κάλπες της 17ης Ιουνίου.
Κομμουνιστές υποψήφιοι είχαν εκλεγεί σε μονοεδρικές περιφέρειες και το 1990. Πρόκειται για τον Αλέξη Σεβαστάκη και τον Γεράσιμο Αραβανή, που είχαν εκλεγεί στη Σάμο και τη Λευκάδα. Ομως αυτό έγινε τότε με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ και υπό την αιγίδα του ενιαίου Συνασπισμού. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.
Στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Ανατολικού Αιγαίου το ΚΚΕ διατηρεί μακρά παράδοση επιρροής. Δεν κάμφθηκε από τις σκληρές διώξεις που ασκήθηκαν εναντίον των υποστηρικτών του σε ανώμαλες πολιτικές περιόδους.
Στην εκλογική της έκφραση η επιρροή αυτή ψαλιδίστηκε χαρακτηριστικά στις εκλογές της Κυριακής. Χάθηκε η πρωτιά σε χωριά που θεωρούνται κάστρα της Αριστεράς.
Κάτι τέτοιο συνέβη όχι μόνο στην περιφέρεια της Σάμου, αλλά και στην κοντινή Λέσβο, όπως και σε άλλες «μικρές Μόσχες» ανά την Ελλάδα.
Στη Σάμο το ΚΚΕ έχασε 6,40 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη Κυριακή. Το 24,69% της 6ης Μαΐου περιορίστηκε στο 18,29%. Από την πρώτη θέση έπεσε στην τρίτη.
Πλειοψήφησε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας ένα άλμα από το 13,99% στο 25,50%. Στη δεύτερη θέση πλασαρίστηκε η Νέα Δημοκρατία ανεβάζοντας το 17,27% του Μαΐου στο 24,61%.
Το «κάστρο»
Σημαντική απώλεια είχε στην Ικαρία, τον αποκαλούμενο και «Κόκκινο Βράχο». Εχασε την πρωτιά στη Δημοτική Ενότητα των Ραχών. Από το 40,91% υποχώρησε κατά τις επαναληπτικές εκλογές στο 34,06%. Κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στους Φούρνους πάλι έχασε, αυτή τη φορά από το ΠΑΣΟΚ, που έπιασε το 30,05%. Το ΚΚΕ υποχώρησε στο 27,77% από το 35,34% του Μαΐου.
Στη Σάμο έχασε το Καρλόβασι και τον Μαραθόκαμπο. Στην πρώτη περίπτωση το ποσοστό του κατέβηκε από το 22,66% στο 14,31%. Πήρε μόλις την τρίτη θέση.
Στη δεύτερη, η κάμψη ήταν ακόμα μεγαλύτερη (από το 27,38% στο 16,83%) με συνέπεια να το υπερφαλαγγίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Οσο για το Βαθύ, από τη δεύτερη θέση κατέβηκε στην τρίτη.
Πρωτιά, παρά τις απώλειες, κράτησε στον Αγιο Κήρυκο και τον Εύδηλο.
ΛΑΡΙΣΑ - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Ορθιο το κόμμα στην Τσαριτσάνη

Στη Μυτιλήνη το ΚΚΕ έχασε την Αγιάσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την Αντίσσα και την Ευεργέτουλα από τη Νέα Δημοκρατία. Διατήρησε όμως τον Μανταμάδο. Σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα κράτησε μικρά κάστρα, όπως η Τσαριτσάνη στη Λάρισα.
Εχασε, όμως, την Καρυά στη Λευκάδα, τη Σκόπελο στη Μαγνησία, την Πολική στην Κεφαλονιά, τα Αρτεμίσια στη Ζάκυνθο,
Στην Αγιάσο ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχτηκε από το 19,12% στο 25,85%. Το ΚΚΕ υποχώρησε στο 23,77% από το 29,45% του Μαΐου.
Στην Αντισσα κατέβηκε από την πρώτη στην τέταρτη θέση, αφού το 23,43% έγινε 15,64%. Το ξεπέρασα Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Τέταρτο ήρθε και στην Ευεργέτουλα.
Στον Μανταμάδο κρατήθηκε, παρά την υποχώρηση. Επεσε από το 39,39% στο 30,06%.
Την ιστορική Τσαριτσάνη το ΚΚΕ την κέρδισε για 0,17%. Η Νέα Δημοκρατία έφτασε το 24,40% τη στιγμή που ο αντίπαλός της είχε μείνει στο 24,67%.
Στην Καρυά το ΚΚΕ είχε κερδίσει τον Μάιο με 23,57%. Προχτές, όμως, υπέστη καθίζηση (15,20%).Το πέρασαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ (29,76%) όσο και η ΝΔ (22,95%).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ
Κ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η πρώτη αποτίμηση του αποτελέσματος
Δεν τίθεται θέμα ηγεσίας στο ΚΚΕ, δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Θανάσης Παφίλης, απαντώντας στα σενάρια ότι το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα θα επιφέρει αλλαγές και στον Περισσό.

Η δήλωση του κ. Παφίλη εκφράζει, τουλάχιστον προς το παρόν, το κλίμα που επικράτησε και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για την πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΚΕ του ΚΚΕ αποδίδει τις μεγάλες απώλειες που υπέστη -«σε αναντιστοιχία με την απήχηση των θέσεων και της δράσης του»- στην αυταπάτη ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση διαχείρισης της κρίσης, που θα βάλει φρένο στην επιδείνωση της θέσης του λαού, καθώς και στο κλίμα φοβίας και τρομοκρατίας για την έξωση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Ωστόσο, η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ χαρακτηρίζει το εκλογικό αποτέλεσμα αρνητικό για τον λαό, ενώ είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις αδυναμίες κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Το ΚΚΕ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ενδοτισμό απέναντι στον ξένο παράγοντα» και για απάλειψη των όποιων φραστικών ριζοσπαστικών συνθημάτων είχε στο εκλογικό του πρόγραμμα στις 6 Μαΐου, μετεξελίσσοντάς το σε πρόγραμμα αστικής διαχείρισης.
Τέλος το ΚΚΕ κάλεσε όσους ψηφοφόρους προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές «να προβληματισθούν σοβαρά έστω και εκ των υστέρων».
Π. Τσούτσιας
ethnos.g