10 Απριλίου 2012

Απάντηση Σαχινίδη σε Ροντούλη για τα κτηνοτροφικά δάνεια



Αρνητική απάντηση έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, στο  αίτημα για τριετές πάγωμα καταβολής των δόσεων και για μηδενισμό της προμήθειας του 2% υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, που ζητούσε, μετά από ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριος Ροντούλης, όσον αφορά  το ζήτημα των κτηνοτροφικών δανείων.
Το Υπουργείο Οικονομικών στην απάντηση του αναφέρει τα εξής «Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης της χώρας, για το έτος 2012 το όριο παροχής εγγυήσεων εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου είναι μηδενικό. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή η περαιτέρω τροποποίηση ήδη εκδοθέντων υπουργικών αποφάσεων παροχής εγγύησης, ούτε η εκ νέου ρύθμιση παλαιότερων δανείων για τα οποία έχει ήδη παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς θεωρούνται ότι αποτελούν νέες εγγυήσεις. Για τους λόγους αυτούς οι αιτούμενες τροποποιήσεις της σχετικής υπουργικής απόφασης περί καθορισμού μηδενικής προμήθειας ασφαλείας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου ή περί διαφορετικού καθορισμού του τρόπου αποπληρωμής των δανείων με τριετές πάγωμα καταβολής των δόσεων δεν είναι, στην παρούσα φάση, δυνατές».
Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών, ο Λαρισαίος Βουλευτής τόνισε τα εξής:
«Iδού, μία ακόμα απόδειξη ότι έχουμε απολέσει την Εθνική μας κυριαρχία. Ο κύριος Υπουργός, με μόνη δικαιολογία τις απαγορεύσεις της τρόικας, απαντά στους κτηνοτρόφους της χώρας, τους ανθρώπους της παραγωγής και του μόχθου με ένα ξερό «όχι» σε οτιδήποτε θα μπορούσε να τους διευκολύνει, ώστε να επιβιώσουν σε αυτήν την δύσκολη οικονομική συγκυρία. 
Οι κτηνοτρόφοι πήραν τα άτοκα αυτά δάνεια για να μπορέσουν να ταΐσουν τα ζωντανά και κατ’ επέκταση, τις οικογένειές τους. Έρχεται τώρα το Υπουργείο Οικονομικών και μετατρέπει τα άτοκα δάνεια που έλαβαν, σε έντοκα. Τους βάζει επιπλέον ένα 2% επί των χρεών ως εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και τέλος δεν διαπραγματεύεται καθόλου το θέμα του τριετούς παγώματος των εν λόγω δανείων.
Ο Υπουργός των Οικονομικών θα έπρεπε να ξέρει, ότι σε μια τέτοιου μεγέθους απώλεια εθνικής κυριαρχίας, το να συμφωνείς είναι επιλογή. Το να διαφωνείς, όμως, είναι καθήκον»!