10 Απριλίου 2012

Καταρρέουν τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας


Ερώτηση
Προς τους αξιότιμους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
Θέμα:             «Καταρρέουν τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας»
Όπως είναι γνωστό, μέχρι 1/1/2012 τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας είχαν συμβάσεις με τα Ταμεία που συγχωνεύτηκαν για να δημιουργηθεί ο ΕΟΠΥΥ (ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΤΥΔΚΥ, ΙΚΑ). Παρόλο που, με βάση τις κείμενες διατάξεις, τα Ταμεία υποχρεούνταν να καταβάλλουν τα οφειλόμενα εντός 45 ημερών, στα  Εργαστήρια  Φυσικοθεραπείας οφείλονται δαπάνες πολλών μηνών.  Σαν να μην έφτανε αυτό, από τον Ιανουάριο του 2012 που ξεκίνησε την λειτουργία του ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ στα συμβαλλόμενα με αυτόν Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας, για τις νέες δαπάνες του 2012, γεγονός που κάνει την βιωσιμότητά τους παρά πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη.
Πρέπει να σημειωθεί, ότι πολλοί φυσικοθεραπευτές μη  μπορώντας να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις (ασφαλιστικά ταμεία, μισθοδοσία υπαλλήλων, λειτουργικά έξοδα, δάνεια), έχουν δανειστεί από τις τράπεζες με σημαντικά υψηλά επιτόκια. Η δε φημολογία για «κούρεμα» των οφειλομένων από την μεριά της πολιτείας έχει προκαλέσει τον πανικό σε όλο τον κλάδο.  Έτσι, εμφανώς απογοητευμένοι, οι επαγγελματίες του κλάδου, δηλώνουν σε όλους τους τόνους, ότι από τη στιγμή που δεν έχουν, εδώ και μήνες, καμία πηγή εσόδων, τα εργαστήριά τους βρίσκονται ένα βήμα πριν το «λουκέτο».
Επειδή, είναι προφανής η αναλγησία του κρατικού μηχανισμού, καθώς και ο εμπαιγμός των Εργαστηριούχων Φυσικοθεραπευτών από την Πολιτεία, ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί:
1.       Τι σκοπεύει να πράξουν οι αρμόδιοι, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από 1-1-2012 σε όλα τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας της χώρας;
2.       Πότε θα πληρωθούν οι συσσωρευμένες πολύμηνες οικονομικές εκκρεμότητες προς τα Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας;
3.       Αληθεύει η φημολογία για «κούρεμα» των οφειλών από την μεριά της Πολιτείας, στις δαπάνες που έχουν γίνει στα Φυσικοθεραπευτήρια;

Ο Ερωτών Βουλευτής
Αστέριος Γ. Ροντούλης