3 Απριλίου 2011

TΡAΓΙΚΟ!!! Αυτοκτονία 52χρονης χθες στο Βαθύ της Σάμου

Δυστυχώς πριν από λίγο ενημερωθήκαμε για μια τραγική είδηση!
Μια 52χρονη γυναίκα χθες γύρω στις 20:00 έβαλε τέρμα στην ζωή της πέφτοντας από τον 2ο όροφο κατοικίας στην οδό Ήρας στην περιοχή Κατσούνι στο Βαθύ της Σάμου.
Η 52χρονη σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και την παρακολουθούσε ιατρός.
Στο άκουσμα της είδησης έμειναν όλοι άφωνοι αφού όσοι γνώριζαν την οικογένεια έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια!
Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο της Σάμου σε πολύ κρίσημη κατάσταση και με βαριές κακώσεις από την πτώση της, αλλά δυστυχώς μετά από λίγη ώρα απεβίωσε!
Στους οικίους της ευχόμαστε κουράγιο.
πηγή ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ


Δυστυχώς πριν από λίγο ενημερωθήκαμε για μια τραγική είδηση!
Μια 52χρονη γυναίκα χθες γύρω στις 20:00 έβαλε τέρμα στην ζωή της πέφτοντας από τον
2ο όροφο κατοικίας στην οδό Ήρας στην περιοχή Κατσούνι στο Βαθύ της Σάμου.
Η 52χρονη σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και την παρακολουθούσε ιατρός.
Στο άκουσμα της είδησης έμειναν όλοι άφωνοι αφού όσοι γνώριζαν την οικογένεια έχουν να πουν τα καλύτερα λόγια!
Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο της Σάμου σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και με βαριές κακώσεις από την πτώση της, αλλά δυστυχώς μετά από λίγη ώρα απεβίωσε!

Νίκος Παπανδρέου κατά... Παπακωνσταντίνου


Έντονη κριτική ασκεί στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο αδελφός του πρωθυπουργού κ. Νίκος Παπανδρέου σε άρθρο του στην Οικονομική Επιθεώρηση, όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα».

Καταλογίζει στον κ. Παπακωνσταντίνου κρατικίστικη νοοτροπία με αφορμή βασικές πτυχές της οικονομικής του πολιτικής.

Μάλιστα αναφέρει πως «το νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σε πολλά αλλά όχι όλα ευτυχώς, υιοθετεί την πατροπαράδοτη φιλοσοφία της αστυνόμευσης».

Ο κ. Παπανδρέου αμφισβητεί και την αποδοτικότητα αυτών των μέτρων λέγοντας πως κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει αν φοβέρα της φυλάκισης και του αυτοφώρου θα μαζέψει τα σπασμένα. Μπορεί να πούμε σε έναν χρόνο ότι ήταν το πιο πετυχημένο μέτρο. Το ελπίζω! Αλλά εκ των προτέρων επιφυλάσσομαι».

Ο αδελφός του πρωθυπουργού σημειώνει στο σημείο αυτό, «δεν γνωρίζουμε-γιατί εδώ είναι το ζουμί αν τα πρόσθετα μέτρα θα δημιουργήσουν απρόβλεπτες συμπεριφορές με συνέπεια τη μη είσπραξη εσόδων».

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ...


Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου
http://www.andrianopoulos.gr/


Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της
στον εφιαλτικό εναγκαλισμό της παρακμής. Μαζί με τα δικά μας δημοσιονομικά χάλια αντίστοιχα αδιέξοδα αντιμετωπίζει σύσσωμη σχεδόν η Δύση. Βέβαια τα αίτια είναι διαφορετικά. Οπως και με άλλο τρόπο θα μπορούσαν οι μεγάλες κυρίως χώρες του Δυτικού ημισφαιρίου να αντιδράσουν. Το τελικό αποτέλεσμα όμως της κατάρρευσης με δυσκολία όλοι μας θα το αποφύγουμε.
Τις τελευταίες ημέρες
ήρθαν στο φώς της δημοσιότητας δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα κείμενα. Το ένα είναι το καινούργιο βιβλίο του καλύτερου ίσως σήμερα αναλυτή των διεθνών εξελίξεων στον κόσμο, του Niall Ferguson. Τίτλος του, Civilization: The West and the Rest (London, 2011). Δηλ. Πολιτισμός: Η Δύση και ο Υπόλοιπος Κόσμος. Μέσα από τις σελίδες του αποκαλύπτεται ανάγλυφα η παρακμιακή πορεία της δυτικής παρουσίας και ισχύος στα παγκόσμια πράγματα. Η Δύση αναδείχθηκε κυρίαρχη κι οδήγησε την υφήλιο κάτω από...
την κατακτητική (στρατιωτική η οικονομική) της μπότα με στήριγμα μιά σειρά από καινοτόμες εφαρμογές. Οπως σημείωσε μερικά χρόνια πριν ο Jared Diamond στο βιβλίο του Guns, Germs and Steel (Οπλα, Μικρόβια κι Ατσάλι) (2005), η ανωτερότητα των δυτικών δυνάμεων συνίστατο στην ικανότητά τους να αξιοποιούν τα όπλα και το ατσάλι που είχαν στην διάθεσή τους καθώς και να διαδίδουν παντού αρρώστιες άγνωστες στους πληθυσμούς των άλλων ηπείρων της γής. Γιατί όμως οι δυτικοί κατόρθωναν να έχουν στην διάθεσή τους πολεμικά εργαλεία και να αξιοποιούν πρώτες ύλες που άλλοι λαοί δεν είχαν καν σκεφθεί πως υπάρχουν;
Ο Ferguson επιμένει πως
τα πλεονεκτήματα της Δύσης ήσαν πάντα έξη: (1) Ο ανταγωνισμός, (2) η επιστημονική αναζήτηση, (3) η κατοχύρωση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, (4) η πρόοδος στην ιατρική, (5) η ανάπτυξη της καταναλωτικής κοινωνίας, κα (6) το δυτικό ήθος της εργασίας (δηλ οι ηθικοί κανόνες, η εντιμότητα, η ισχύς των συμβολαίων και η απασχόληση σαν αυτοσκοπός κι όχι σαν μέσο πάντοτε για κάτι άλλο). Για όσο διάστημα αυτές οι επιλογές συμπεριφοράς και αντιλήψεων αποτελούσαν σχεδόν μονοπώλιο των δυτικών κοινωνιών ουδείς μπορούσε να απειλήσει την απόλυτη κυριαρχία τους. Εφ’ όσον οι αρχές αυτές γίνονταν βαθμιαία κτήμα και άλλων κοινωνιών (λ.χ. Ιαπωνία) το δυτικό μονοπώλιο κλονιζόταν. Αυτό που τώρα διαπιστώνεται είναι πως κάποια (σε ορισμένες περιπτώσεις και όλα) από τα στοιχεία αυτά αρχίζουν να εκλείπουν από τις κοινωνίες της Δύσης. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η καθυστέρηση των κοινωνιών αυτών απέναντι σε καινούργιους πρωταγωνιστές από όλο τον κόσμο, που έχουν αρχίσει όμως αυτοί τώρα να τα υιοθετούν.
Η Κίνα,
κάποιες χώρες της Κ Ασίας, η Τουρκία, η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία αποτελούν ενδεικτικές περιπτώσεις καινούργιων πρωταγωνιστών. Κι αντίστροφα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπως και οι ΗΠΑ, κλονίζονται διότι έχουν ακριβώς αρχίσει να μένουν πολύ πίσω στους τομείς αυτούς. Στην Ελλάδα βέβαια ποτέ τα κοινωνικά και πολιτιστικά αυτά χαρακτηριστικά δεν είχαν κατορθώσει να γίνουν κυρίαρχα. Γι αυτό και η χώρα δεν είχε ποτέ αναρριχηθεί κοντά στην ηγεσία της οικονομικής ανάπτυξης. Απλά, μέσω της ένταξης στην Ευρωπαική Ενωση και των οικονομικών πλεονεκτημάτων που αυτή είχε συνεπιφέρει (κυρίως ο εύκολος δανεισμός και χαμηλότοκος δανεισμός λόγω κυρίως του ευρώ), η χώρα είχε πλασαρισθεί ουσιαστικά σαν λαθρεπιβάτης στο δυτικό κοινωνικο-οικονομικό γίγνεσθαι. Τώρα, η ώρα της αλήθειας έχει για όλους φθάσει.
Εξ ίσου σημαντική
για την εξήγηση των διεθνών εξελίξεων είναι και η παρέμβαση του Fareed Zakaria στο Newsweek, με τίτλο “Are America's Best Days Behind Us?” (3 Μαρτίου 2011). Η θέση του είναι πως όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που έκαναν την Αμερική να ξεχωρίζει στον κόσμο (εξαιρετική ανώτατη παιδεία, προηγμένες υποδομές, ανακαλύψεις τεχνολογικής αιχμής) στηρίζονταν σε επενδύσεις που είχαν γίνει στη δεκαετία κυρίως του ’50. Τώρα το κράτος επιδοτεί κυρίως την κατανάλωση (αυτό που η Ελλάδα λ.χ. έκανε πάντα) και στερεί από την παιδεία, την έρευνα και τις υποδομές αναγκαίους πόρους. Κι οδηγεί έτσι άλλες χώρες - Κίνα, Ινδία, Γερμανία, Κορέα - στην κορυφή και τις ΗΠΑ στην παρακμή.
Ο Stephen D King
, επι κεφαλής των οικονομολόγων της γιγαντιαίας Τράπεζας HSBC, σημειώνει πως οι παγκόσμιες τεράστιες οικονομικές ανακατατάξεις θα υποχρεώσουν τους λαούς των ΗΠΑ και της Ευρώπης να αρχίσουν να ζούν μέσα στα όρια των ρεαλιστικών τους δυνατοτήτων. Στο βιβλίο του Losing Control: The Emerging Threats to Western Prosperity . (2011) (Χάνοντας τον Ελεγχο: Οι Αυξανόμενες Απειλές κατά της Ευημερίας της Δύσης) εξηγεί πως η ροή χρημάτων από οικονομίες της Ασίας κυρίως, προκάλεσαν χρηματιστηριακές η οικιστικές φούσκες στην Δύση, ενώ καινούργιες μορφές εμπορικών συναλλαγών έχουν ήδη εγκαταλείψει την Δύση αναζητώντας καλύτερες τύχες και πιό ριψοκίνδυνα χρηματο-οικονομικά σχήματα σε αγορές του τρίτου κόσμου. Η αυξανόμενη λοιπόν ισχύς των αναδυόμενων αγορών, που λειτουργούν με ελάχιστους ελέγχους και με αδυναμίες παρακολούθησής τους από διεθνή κέντρα, θα οδηγούν σε όλο και συχνότερες κρίσεις και συναλλαγματικά προβλήματα. Αν όλα αυτά συνδυασθούν, επιμένει ο King, με την συνεχιζόμενη δυναμική των οικονομιών της περιφέρειας και με την γήρανση των πληθυσμών στη Δύση τότε η μείωση στα επίπεδα ευημερίας των λαών της Δύσης θα είναι μεγάλη.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών
βέβαια είναι οικονομική αποτελμάτωση, απανωτές κρίσεις και πορεία συρρίκνωσης για την Αμερική αλλά και για την Δύση γενικότερα. Ο κόσμος είναι σίγουρα σε αναστάτωση. Αυτό που τώρα αντιμετωπίζουμε είναι οι πόνοι του τοκετού. Είναι ακόμη άγνωστο τι τελικά θα προκύψει.

Οι βουλευτές το έχουν... δίπορτο Πολλοί κοινοβουλευτικοί εργάζονται στο Δημόσιο

Οι βουλευτές το έχουν... δίπορτο

«Oχι ότι θα πήγαινα να χτυπάω κάρτα στη ΔΕΗ, αλλά δεν μπορώ να εργαστώ όπως οι συνάδελφοί μου στον ιδιωτικό το μετά την άρση του ασυμβιβάστου» λέει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο βουλευτής Κοζάνης κ. Π. Κουκουλόπουλος, ο οποίος εξακολουθεί να διατηρεί την οργανική του θέση στη ΔΕΗ. «Θα μπορούσαν να μας αξιοποιήσουν σε κάποιο άλλο πόστο» συμπληρώνει. Από τη ΔΕΗ προέρχεται και άλλος ένας κοινοβουλευτικός, ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Ν. Αποστόλης. Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και στον ΟΤΕ, όπως για παράδειγμα αυτό της βουλευτού Φθιώτιδας κυρίας Τόνιας Αντωνίου, αλλά και του βουλευτή Αρτας κ. Κ. Παπασιώζου, ενώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προέρχονται η βουλευτής του ΚΚΕ κυρία Διαμάντω Μανωλάκου, αλλά και ο κ. Αγγ. Τζέκης. Η Βουλή διαθέτει και δύο υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και επί σειρά ετών πρόεδρο της ΠΟΕ-ΔΟΥ κ. Α. Μακρυπίδη, καθώς και την προερχόμενη από τη Δράμα κυρία Χαρά Κεφαλίδου. Παρ΄ ότι το «λόμπι» των δημοσίων υπαλλήλων δεν θεωρείται ιδιαίτερα ισχυρό στη Βουλή, καθώς καλύπτει μόλις το 4%-5% του συνόλου, εν τούτοις ο αριθμός των οιονεί «κρατικοδίαιτων» βουλευτών είναι πολύ μεγαλύτερος αν συμπεριληφθούν σε αυτούς οι εκπαιδευτικοί, οι καθηγητές ΑΕΙ, οι εργαζόμενοι σε κρατικές τράπεζες και οι γιατροί που παραμένουν στο ΕΣΥ.
Ισχυρό είναι και ένα άλλο λόμπι των «κρατικοδίαιτων» βουλευτών, αυτών που εργάζονται στον τραπεζικό τομέα. Το «ισχυρό δίδυμο» του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή οι υφυπουργοί κκ. Φ. Σαχινίδης και Ηλ. Κουσελάς προέρχονται από την Εθνική Τράπεζα, όπως και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Χρ. Πρωτόπαπας. Επίσης υπάλληλος της Αγροτικής Τράπεζας δηλώνει ακόμη και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης κ. Ι. Ιωαννίδης.
Συνταξιούχος της ΑΤΕ είναι και η βουλευτής Τρικάλων κυρία Σούλα Μερεντίτη, η οποία ξεκαθαρίζει ότι είναι ενάντια στην άρση του ασυμβιβάστου και σημειώνει ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι επιστρέφουν στη θέση στην οποία εργάζονταν χωρίς να καταλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις, σε αντίθεση με τους συνδικαλιστές, οι οποίοι μετά το πέρας της θητείας τους επιστρέφουν στη δουλειά τους με μπόνους! Η κυρία Μερεντίτη εκτιμά ότι η παράλληλη εργασία των βουλευτών έχει αποτέλεσμα να υποβαθμίζουν τη θέση τους στο Κοινοβούλιο, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει μια μορφή διαπλοκής. «Ενας λογιστής βουλευτής σε μια επαρχιακή πόλη έχει εξασφαλισμένη πελατεία και μόνο λόγω των διασυνδέσεών του με την εξουσία» υποστηρίζει. Διαλέξεις στη Νομική Σχολή Αθηνών δίνει ακόμη και σήμερα ο πρώην υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος. «Θα αστειεύεσαι βέβαια» είναι η απάντηση που δίνει ερωτηθείς για το εάν αμείβεται για αυτές. Παρ΄ όλ΄ αυτά, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, θα μπορούσε να αμείβεται κανονικά, αρκεί να διέθετε Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, κοινώς «μπλοκάκι»! «Το κάνω διότι μου αρέσει και δεν θέλω να ξεκόψω από το αντικείμενο, καθώς εάν δεν επανεκλεγώ μπορώ να επανέλθω στο Πανεπιστήμιο» σημειώνει.
Μεταξύ άλλων, στη θέση του κ. Παυλόπουλου βρίσκονται οι νυν υπουργοί Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος, Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης, οι οποίοι ωστόσο δεν κάνουν χρήση- προς το παρόν τουλάχιστον- της ευχέρειας που τους παρέχεται να διδάσκουν στο πανεπιστήμιο.
Οι δικηγόροι αποτελούν διαχρονικά το μεγαλύτερο «λόμπι» της Βουλής. Μάλιστα κάποιοι, κυρίως βουλευτές Αθηνών, βρίσκουν τον χρόνο να συνδυάσουν τη δικηγορική εργασία με το κοινοβουλευτικό έργο, όμως η πλειονότητα αρκείται στα κοινοβουλευτικά καθήκοντά της. «Δεν θα μπορούσα να αναλαμβάνω υποθέσεις διότιόταν είσαι στη Βουλήείναι απολύτως σαφές πως πηγαίνοντας στο δικαστήριο δημιουργείται ηθικό ζήτημα» τονίζει ο πρώην υφυπουργός Οικονομίας κ. Μ. Μπόλαρης, ο οποίος συμπληρώνει ότι «εάν φορτώσω και δικηγορική δουλειά στον ελάχιστο χρόνο μουείναι απολύτως βέβαιο ότι κάποιον θα κοροϊδεύω». Ανάμεσα στους νομικούς της Βουλής εντοπίζεται και μια περίπτωση με θέση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για τη βουλευτή Μεσσηνίας κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία προσελήφθη στην Αγροτική Τράπεζα το 2007, έπειτα από σχετική προκήρυξη της ΑΤΕ για την πρόσληψη 15 δικηγόρων με πάγια αντιμισθία. Στην ίδια κατηγορία με πανεπιστημιακούς και δικηγόρους θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν και οι γιατροί που είναι μέλη ΔΕΠ. Σύμφωνα με τον νόμο, μπορούν μεν να διδάσκουν όμως δεν προβλέπεται να συμμετέχουν στα θεσμικά όργανα των Σχολών τους. «Διδάσκω κανονικά στην Ιατρική Σχολή, χωρίςόμως να πληρώνομαι» λέει ο πρώην υφυπουργός Υγείας κ. Αθ. Γιαννόπουλος, ο οποίος μάλιστα αποκαλύπτει στο «Βήμα» ότι εάν τον Ιούνιο επιλεγεί ως διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής στο «Λαϊκό» θα παραιτηθεί από βουλευτής ούτως ώστε να μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του. «Προτιμώ την Ιατρική από τη Βουλή» σχολιάζει. Η δεύτερη κατηγορία γιατρών είναι εκείνοι οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Οι βουλευτές αυτής της ομάδας, παρ΄ ότι έχει αρθεί το ασυμβίβαστο, δεν μπορούν να εργαστούν, καθώς απαγορεύεται να αμείβονται από δύο θέσεις του Δημοσίου. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν στο «Βήμα» συνάδελφοί τους βουλευτές, επισκέπτονται τα ιατρεία του ΕΣΥ και εξετάζουν ασθενείς- κυρίως στην επαρχία- για ψηφοθηρικούς λόγους!
Παρ΄ όλα αυτά μετά τη λήξη της θητείας τους μπορούν να επανέλθουν κανονικά στο ΕΣΥ, καταλαμβάνοντας τη θέση που κατείχαν ή άλλη προσωποπαγή θέση, χωρίς όμως να γίνουν διευθυντές.
Πρόσφατα η κυβέρνηση με ρύθμιση σταμάτησε ένα διαρκές σκάνδαλο, καθώς ως τώρα πρώην βουλευτές οι οποίοι είχαν να ασκήσουν το επάγγελμα του γιατρού 10, 15 ή και 20 χρόνια, επανέρχονταν στη θέση τους, καταλαμβάνοντας μάλιστα διευθυντικά πόστα. Ετσι πρώην βουλευτές όπως οι κκ. Μ. Νεονάκης, Στ. Μανίκας, Δ. Κοσσυβάκης και Χρ. Σμυρλής από το ΠαΣοΚ ή οι κκ. Λ. Λυμπερακίδης και Α. Γεροντόπουλος από τη ΝΔ μπόρεσαν να επανέλθουν στην προηγούμενη θέση τους.
Η τρίτη κατηγορία των γιατρών οι οποίοι εξασκούν κανονικά το επάγγελμά τους είναι εκείνοι που είτε διατηρούν τα δικά τους ιατρεία είτε εργάζονται σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. «Μετά την άρση του ασυμβιβάστου δουλεύω κανονικά σε ιδιωτική κλινική» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Γ. Γιακουμάτος.
πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ

Φ.ΚΟΥΒΕΛΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ


Aπό το : newpost
Ο διάλογος, αν δεν έχει το στοιχείο της αμφίδρομης επικοινωνίας, γίνεται ακρόαση και μονόλογος και τελικά δεν προσφέρει στην κοινωνία, ήταν η απάντηση του Φώτη Κουβέλη στην πρόταση διαλόγου που απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην Δημοκρατική Αριστερά...

την περασμένη Πέμπτη στο συνέδριο του κόμματος.
Συνοψίζοντας απόψε τις εργασίες του συνεδρίου ο κ. Κουβέλης άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η Δημοκρατική Αριστερά καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπιση προβλημάτων που όμως δεν έχουν εισακουστεί. Απαντώντας σε τοποθετήσεις συνέδρων, ο κ. Κουβέλης δήλωσε απερίφραστα ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα και κατηγόρησε όσους διαδίδουν το αντίθετο ότι διαστρεβλώνουν τις θέσεις και την πολιτική της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ο κ. Κουβέλης επισήμανε ότι προϋπόθεση για να υπάρξει συνεργασία σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι η προγραμματική σύγκλιση και φερεγγυότητα, κάτι που όπως είπε δεν υφίσταται. Αντίθετα ο κ. Κουβέλης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μιά ευρεία συμπαράταξη δυνάμεων που να περιλαμβάνει την Δημοκρατική Αριστερά, δυνάμεις της Οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας και ανένταχτων ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για αλλαγές.
Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Κουβέλης είπε ότι η κυβερνητική πολιτική είναι συντηρητική και πρότεινε την αναδιαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους και κάλεσε την κυβέρνηση να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επίσης ο κ. Κουβέλης επανέλαβε τη θέση για τη δημιουργία δημόσιου τραπεζικού πυλώνα που να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να δρομολογηθεί η αναπτυξιακή πορεία .
Ακόμη ο κ. Κουβέλης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί συνεχίζει να φορολογεί τους εργαζόμενους, ενώ όπως είπε δεν έχει αντιμετωπίσει καθόλου την φοροδιαφυγή, την παραοικονομία και την διαφθορά.

Η υπουργική απόφαση για μεταθέσεις-τοποθετήσεις στελεχών των ΕΔ


Οι μεταθέσεις και οι τοποθετήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων είναι συνεχείς ,προκαλούν αναστάτωση στη ζωή τη δική τους και των οικογένειών τους και πολύ συχνά αποδεικνύονται κα εξαιρετικά δυσάρεστες. Όχι επειδή ξεβολεύονται,όπως πολλοί θα σπεύσουν να πουν ,αλλά επειδή διαπιστώνουν ότι πολύ σοβαρά οικογενειακά,οικονομικά και άλλα θέματα ελάχιστα ή καθόλου λαμβάνονται υπόψη των αρμοδίων.

Στις 9 Μαρτίου ,δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η υπουργική απόφαση για τις μεταθέσεις τοποθετήσεις αξιωματικών .Διαβάστε τη και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ

ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 378
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. Φ. 411/27/81060
Συγκρότηση και λειτουργία των κατά κλάδο συμβουλίων μεταθέσεων, εξειδίκευση κριτηρίων και λοιπών θεμάτων σχετικά με τις τοποθετήσεις, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις:
α. Του νομοθετικού διατάγματος 2592/1953 (ΦΕΚ Α ́254) «περί Οργανώσεως της Ιατρικής Αντιλήψεως»
β. Του νομοθετικού διατάγματος 1400/1973 (ΦΕΚ Α ́114) «περί Καταστάσεως των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων»
γ. Του νομοθετικού διατάγματος 445/1974 (ΦΕΚ Α ́160) «περί Ιεραρχίας και Προαγωγών των Ανθυπασπιστών και Μονίμων Εθελοντών Οπλιτών Ενόπλων Δυνάμεων»
δ. Του νόμου 705/1977 (ΦΕΚ 279 Α ́/26.9.1977) «Περί Στρατεύσεως των Ελληνίδων»
ε. Του νόμου 1513/1985 (ΦΕΚ Α ́12) «Οπλίτες του Στρατού Ξηράς με Πενταετή Υποχρέωση και άλλες Διατάξεις»
στ. Του άρθρου 13 του νόμου 1848/1989 (ΦΕΚ Α ́112) «Προέλευση των Μονίμων Αξιωματικών του Οικονομικού και του Στρατολογικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες Διατάξεις»
ζ. Του νόμου 2292/1995 (ΦΕΚ Α ́35) «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διοίκηση και έλεγχος των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις»
η. Του νόμου 2472/1997 (ΦΕΚ Α ́50) «Προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»
θ. Του νόμου 2690/1999 (ΦΕΚ Α ́45) «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις»
ι. Του άρθρου 28 του Προεδρικού Διατάγματος 50/2001 (ΦΕΚ Α ́39) «Καθορισμός των προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα»
ια. Του νόμου 2936/2001 (ΦΕΚ Α ́166) «Επαγγελματίες Οπλίτες και άλλες Διατάξεις»
ιβ. Του άρθρου 21 του νόμου 2946/2001 (ΦΕΚ Α ́224) «Υπαίθρια διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις»
9 Μαρτίου 2011
ιγ. Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ΠΔ 63/05 «Κωδικοποίηση Νομο− θεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα» (ΦΕΚ 98/22 Απρ 05, τ. Α ́).
ιδ. Του νόμου 3852/2010 (ΦΕΚ Α ́87) «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης− Πρόγραμμα Καλλικράτης»
ιε. Του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167) «Υπηρεσιακή εξέ− λιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων − Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατο− λογίας και συναφείς διατάξεις» και ιδίως την εξουσιοδοτική διάταξη του άρθρου 8 «Συγκρότηση Συμβουλίων Μεταθέσεων – Προσφυγές»
ιστ. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1 Γενικά
1. Η παρούσα απόφαση αφορά τους Αξιωματικούς όλων των κατηγοριών, τους Ανθυπασπιστές, τους Μονίμους και Εθελοντές Υπαξιωματικούς, τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και τους μονιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ). Τα αντίστοιχα θέματα των λοιπών κατηγοριών στρατιωτικού προσωπικού ρυθμίζονται από τις ισχύουσες για αυτές διατάξεις, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 60 του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167).
2. Όπου στην παρούσα απόφαση αναφέρεται ο όρος «μετάθεση», νοείται συμπληρωματικά και ο όρος «τοπο− θέτηση», εκτός εάν ρητά ορίζεται διαφορετικά.
3. Τα κοινωνικά κριτήρια του άρθρου 5§1α(2) του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167) γνωστοποιούνται με πρωτοβουλία του στελέχους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στην υπηρεσία, συνοδευόμενα από όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπου αυτό απαιτείται.
Άρθρο 2 Προϋποθέσεις, Περιορισμοί Μεταθέσεων και Εξειδίκευση Κριτηρίων
1. Οι προϋποθέσεις, οι περιορισμοί μεταθέσεων και η εξειδίκευση των κριτηρίων έχουν ως εξής:
α. Τα στελέχη καλύπτουν θέσεις που προβλέπονται από το βαθμό και την ειδικότητά τους, σύμφωνα με
5641
5642 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)
τους ισχύοντες Πίνακες Οργάνωσης Υλικού (ΠΟΥ) και τις εκάστοτε υπηρεσιακές απαιτήσεις.
β. Οι μεταθέσεις στελεχών από το βαθμό του Δεκα− νέα και αντιστοίχων μέχρι και Αντισυνταγματάρχη και αντιστοίχων διατάσσονται μετά τη συμπλήρωση διετούς τουλάχιστον συνεχούς υπηρέτησης των στελεχών αυτών σε μία (1) υπηρεσία, υπό την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της παρούσας απόφασης.
γ. Τα στελέχη που ολοκληρώνουν με μέριμνα της υπηρεσίας ειδικές εκπαιδεύσεις εσωτερικού−εξωτερικού (φοίτηση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μεταπτυ− χιακά προγράμματα, εξειδικευμένες κατά Κλάδο εκπαιδεύσεις), μετατίθενται μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους σε θέσεις αντίστοιχες του αντικειμένου εκπαίδευσής τους με σκοπό την αξιοποίηση των γνώσεων που απέκτησαν.
δ. Θέσεις για τις οποίες καθορίζεται ως απαραίτητο προσόν η γλωσσική επάρκεια συγκεκριμένου επιπέδου, στελεχώνονται από προσωπικό που κατέχει πιστοποιημένα το υπόψη προσόν, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 3 της παρούσας.
ε. Στην περίπτωση που στέλεχος καλύπτει θέση εκτός οικείου Κλάδου ή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυ− νας (ΓΕΕΘΑ), εξαιρουμένων των στελεχών των Κοινών Σωμάτων (ΚΣ), η παραμονή σε αυτή τη θέση δεν δύναται να υπερβαίνει τα τέσσερα (4) συνεχόμενα έτη εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά.
στ. Ο μέγιστος χρόνος παραμονής στελεχών σε θέσεις υπευθύνων για προμήθειες κυρίου και λοιπού υλικού και παρακολούθησης συμβάσεων, πρόσκτησης νέων μονά− δων ή εκτέλεσης νέων έργων ή κατασκευών, καθορίζεται σε τρία (3) συνεχόμενα έτη. Μεταξύ δύο θητειών σε μια από αυτές τις θέσεις, δεν είναι δυνατόν να μεσολαβεί χρονικό διάστημα μικρότερο των έξι (6) ετών.
2. Ο σχεδιασμός των μεταθέσεων για την κάλυψη των κατά Κλάδο κενών θέσεων λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κριτηρίων του άρθρου 5 του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167) και ιδίως τα ακόλουθα στοιχεία, τα οποία παραμετροποιούνται στα παραρτήματα της παρούσας ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των Κλάδων:
α. Την απόδοση, όπως αυτή αποτιμάται στις εκθέσεις αξιολόγησης των στελεχών της τελευταίας δεκαετίας.
β. Την επίδοση στα υποχρεωτικά κατά κλάδο σχο− λεία−σχολές.
γ. Την υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης.
δ. Την επιχειρησιακή βαρύτητα των Μονάδων που υπηρέτησε το στέλεχος.
ε. Την επιτελική εμπειρία σε Γενικά Επιτελεία (ΓΕ) και Μείζονες Επιχειρησιακούς Σχηματισμούς.
στ. Τις ονομαστικές ηθικές αμοιβές.
ζ. Τις πάσης φύσεως πειθαρχικές ποινές, που επιβλή− θηκαν την τελευταία δεκαετία.
η. Τέκνα που θα φοιτήσουν στη Β ́ και Γ ́ Λυκείου κατά το επόμενο από την υλοποίηση των μεταθέσεων σχολικό έτος, προκειμένου να μην αλλάζουν σχολικό περιβάλλον.
θ. Προβλήματα υπογονιμότητας υπό θεραπευτική αγωγή.
ι. Την εκπαίδευση με μέριμνα της υπηρεσίας στο εσω− τερικό ή το εξωτερικό (φοίτηση σε Ανώτατα Εκπαιδευ− τικά Ιδρύματα, μεταπτυχιακά προγράμματα, εξειδικευ− μένες κατά Κλάδο εκπαιδεύσεις).
3. Οι μεταθέσεις στελεχών στην Προεδρία της Δημο− κρατίας και στα Στρατιωτικά Γραφεία (ΣΓ) του Πρωθυπουργού, του Υπουργού και των Αναπληρωτών ή Υφυπουργών Εθνικής Άμυνας, καθώς και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) και στις Διευθύνσεις ή Υπηρεσίες που υπάγονται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξαιρούνται του συστήματος των κριτηρίων.
4. Στον τόπο προτίμησής τους, υπηρετούν στελέχη που έχουν σύζυγο ή επιμελούνται τέκνο με αναπηρία άνω του 67%.
5. Το ανίατο ή το δυσίατο του νοσήματος και ο κα− θορισμός του ποσοστού αναπηρίας αποδεικνύεται με πρόσφατη ιατρική γνωμάτευση των οικείων κατά κλά− δο υγειονομικών επιτροπών των ενόπλων δυνάμεων ή των οικείων πρωτοβάθμιων υγειονομικών επιτροπών ή με γνωμάτευση του διευθυντή κλινικής νοσηλευτικού ιδρύματος του ν.δ 2592/1953 (ΦΕΚ Α ́254) ή άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου.
6. Σε περίπτωση δήλωσης του ίδιου τόπου προτίμησης από περισσότερα του ενός στελέχη και εφό− σον απαιτείται κάλυψη κενής οργανικής θέσης στον τόπο αυτό, επιλέγεται κατ’ αρχάς το στέλεχος που συγκεντρώνει τα περισσότερα μόρια. Σε περίπτωση που απαιτηθεί μετακίνηση στελεχών σε τόπο μη προτίμησής τους, επιλέγονται για μετακίνηση κατ’ αρχάς τα στελέχη που συγκεντρώνουν τα λιγότερα μόρια. Στις παραπάνω περιπτώσεις είναι δυνατό να αποφασιστεί διαφορετικά, κατόπιν πλήρους, εμπεριστατωμένης και ειδικά αιτιολογημένης γνώμης του αρμοδίου Συμβουλίου Μεταθέσεων.
Άρθρο 3 Κριτήρια Μεταθέσεων Εξωτερικού
Για την πλήρωση των θέσεων εξωτερικού λαμβάνονται υπόψη οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί του άρθρου 2 και επιπλέον τα ακόλουθα κριτήρια:
α. Πλήρωση των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων, όπως καθορίζονται στα αντίστοιχα έντυπα ανάλυσης καθηκόντων και περιγραφής της θέσης.
β. Να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 ετών από τον επαναπατρισμό του στελέχους λόγω προηγούμενης μετάθεσής του στο εξωτερικό, με την επιφύλαξη ειδικότερων διατάξεων της παρούσας απόφασης.
γ. Ο χρόνος συμμετοχής σε Επιχειρήσεις Υποστήριξης Ειρήνης (ΕΥΕ) λογίζεται στη συνολική διάρκεια παρα− μονής στο εξωτερικό.
δ. Ο χρόνος συμμετοχής σε εκπαίδευση στο εξωτερικό λογίζεται στη συνολική διάρκεια παραμονής στο εξω− τερικό, εφόσον η εκπαίδευση έχει συνεχόμενη διάρκεια μεγαλύτερη των τριών (3) μηνών.
ε. Η συνολική διάρκεια παραμονής στο εξωτερικό (εκ− παίδευση, τοποθέτηση−μετάθεση−απόσπαση) δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι (6) έτη.
στ. Τα Συμβούλια Μεταθέσεων δε λαμβάνουν υπό− ψη τους περιορισμούς των παραγράφων β και ε του παρόντος άρθρου σε περίπτωση αδυναμίας επιλογής προσωπικού που πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις κάλυψης της θέσης.
ζ. Γλωσσική επάρκεια όπως αυτή καθορίζεται από το ΠΔ 50/2001 (ΦΕΚ Α ́39) και συγκεκριμένα:
(1) Για τις θέσεις Στρατιωτικών Αντιπροσωπειών στο ΝΑΤΟ – ΕΕ και αναπληρωτών αυτών, καθώς και λοιπών
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 5643
Διεθνών Οργανισμών, γνώση αγγλικής γλώσσας σε επίπεδο τουλάχιστον κατηγορίας «Πολύ Καλή» ή γνώση της αγγλικής και γαλλικής γλώσσας σωρευτικά σε επίπεδο τουλάχιστον κατηγορίας «Καλή».
(2) Για τις θέσεις Ακολούθων Άμυνας (ΑΚΑΜ) και Στρατιωτικών – Ναυτικών – Αεροπορικών Ακολούθων (ΣΝΑΑ), όταν η αγγλική γλώσσα είναι η επσημη γλώσσα του κράτους διαπίστευσης, αγγλομάθεια τουλάχιστον κατη− γορίας «Πολύ Καλή». Όταν η αγγλική γλώσσα δεν είναι επίσημη γλώσσα της χώρας διαπίστευσης το επίπεδο αγγλομάθειας είναι δυνατόν να είναι και μικρότερης κατηγορίας εφόσον το στέλεχος έχει χαρακτηρισθεί ως γλωσσομαθής (τουλάχιστον κατηγορίας «Μέτρια») της χώρας που θα διαπιστευθεί.
(3) Κατηγορίας τουλάχιστον «Καλή» για τις λοιπές θέσεις.
(4) Το επίπεδο γλωσσομάθειας των θέσεων στα Συμμαχικά Στρατηγεία και στις ΕΥΕ καθορίζεται στο ισχύον έντυπο ανάλυσης καθηκόντων και περιγραφής θέσης, όπως αναλύεται στην αντίστοιχη συμφωνία τυποποί− ησης (STANAG). Το εν λόγω επίπεδο γλωσσομάθειας, όπου αυτό απαιτείται, πρέπει να αναγράφεται στην εκάστοτε προκήρυξη θέσεων των ΓΕ.
η. Στελέχη που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για τα αδικήματα του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 5 του άρθρου 22 του Ν. 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167) ή τους έχει επιβληθεί καταστατική ποινή ή εκκρεμεί παραπομπή τους ενώπιον Πειθαρχικών Συμβουλίων δεν μετατίθενται στο εξωτερικό.
θ. Οι Αξιωματικοί να έχουν προαχθεί τουλάχιστον κατ’ εκλογή στον κατεχόμενο βαθμό.
ι. Οι Ανθυπασπιστές, Μόνιμοι Υπαξιωματικοί, ΕΜΘ και μονιμοποιηθέντες ΕΠΟΠ να έχουν βαθμολογίες επιπέδου «Λίαν Καλώς» και άνω.
ια. Τα προς επιλογή στελέχη να είναι υγιή, όπως καθο− ρίζεται στο Προεδρικό Διάταγμα 133/2002 (ΦΕΚ Α ́109), και να μην έχουν μεταπέσει στις ειδικές καταστάσεις των άρθρων 14, 14α, 15 και 16 του ΝΔ 1400/73 (ΦΕΚ Α ́114).
ιβ. Πλέον των ανωτέρω, συνεκτιμώνται τα εξής:
(1) Η γνώση της επίσημης γλώσσας ή τοπικής διαλέκτου και άλλων ξένων γλωσσών, οι οποίες να έχουν καταχωρηθεί στον ατομικό φάκελο των προς επιλογή στελεχών.
(2) Η προηγούμενη εμπειρία ένεκα της υπηρεσίας του στελέχους σε ανάλογες θέσεις εσωτερικού.
Άρθρο 4 Συνυπηρέτηση Συζύγων
1. Υπό την επιφύλαξη της διάταξης του άρθρου 5§6 του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167), η συνυπηρέτηση με σύζυγο του στελέχους των ΕΔ εφόσον είναι Αξιωματικός, Ανθυπασπιστής ή Υπαξιωματικός, ΕΜΘ και μονιμοποιηθείς ΕΠΟΠ, είναι υποχρεωτική για την Υπηρεσία, εφόσον συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
α. Το επιθυμούν τα στελέχη.
β. Προβλέπεται κατ’ αρχάς από τους Πίνακες Οργάνωσης & Υλικού (ΠΟΥ) θέση αντιστοίχου βαθμού και ειδικότητας, όταν η συνυπηρέτηση υλοποιείται στο εσωτερικό. Σε αντίθετη περίπτωση θα υλοποιείται, είτε σε οργανική θέση του Κλάδου τους, είτε σε θέση πέραν των προβλεπομένων, ανεξαρτήτως Κλάδου.
γ. Δεν έχουν υποστεί τα ενδιαφερόμενα στελέχη ειδική εκπαίδευση στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, συνεπεία
της οποίας υπηρετούν σε συγκεκριμένη θέση και από τη μετακίνηση αυτή βλάπτεται το υπηρεσιακό συμφέρον με τη μη αξιοποίηση−απόδοση των γνώσεών τους που αποκτήθηκαν από την εκπαίδευση.
δ. Δεν υφίσταται υποχρέωση υπηρέτησης του στελέχους σε συγκεκριμένη Μονάδα ή Υπηρεσία για συμπλή− ρωση χρόνου διοίκησης ή ειδικής υπηρεσίας κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο.
ε. Ως τόπος συνυπηρέτησης νοείται Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, που εδρεύει κατ’ αρχάς σε ίδια περιφερειακή ενότητα και όπου αυτό δεν είναι εφικτό σε όμορη περιφερειακή ενότητα. Κατ’ εξαίρεση για τις νήσους, πλην Κρήτης, ως τόπος συνυπηρέτησης νοείται Μονάδα ή Υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων που εδρεύει στην ίδια νήσο.
3. Σε περίπτωση λύσης του γάμου, η συνυπηρέτηση είναι υποχρεωτική για την Υπηρεσία, εφόσον το επιθυ− μούν τα στελέχη και από τον γάμο που λύθηκε υπάρχουν ανήλικα τέκνα.
4. Οι γυναίκες στελέχη των ΕΔ που επιστρέφουν από άδεια κύησης−τοκετού, τοποθετούνται στον τόπο προτίμησής τους, εφόσον υπάρχει κενή οργανική θέση, άλλως σε όμορη περιφερειακή ενότητα, όπου και δύνανται να παραμείνουν για τρία (3) έτη, εφόσον το επιθυμούν. Εάν επιθυμούν να τοποθετηθούν σε διαφορετική φρουρά από αυτή που υπηρετεί ο στρατιωτικός σύζυγός τους, αυτός δεν έχει δικαίωμα μετάθεσης στη φρουρά αυτή προ της παρέλευσης τριετίας, εκτός αν το επιβάλλουν σοβαροί λόγοι υγείας.
5. Οι συνυπηρετούντες σύζυγοι στρατιωτικοί τοποθετούνται, εφ’ όσον αυτό είναι εφικτό, σε θέσεις που δεν έχουν μεταξύ τους σχέση διοικητικής εξάρτησης.
6. Σε κάθε περίπτωση αιτήματος στελέχους για συνυπηρέτηση κατά τις διατάξεις των προηγουμένων παραγράφων, τα αρμόδια κατά Κλάδο συμβούλια υποχρεούνται σε άμεση συνεργασία με σκοπό την κατά το δυνατόν ικανοποίηση του αιτήματος των ενδιαφερομένων στελεχών. Για την εξέταση κάθε αιτήματος συνυπηρέτησης τα οικεία ΓΕ και κατά περίπτωση αρ− μόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποχρεούνται να συνεννοούνται και να συνεργάζονται με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.
Άρθρο 5 Αμοιβαία Μετάθεση Στελεχών
1. Είναι δυνατή η αμοιβαία μετάθεση ή αμοιβαία αλλα− γή μετάθεσης στελεχών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
α. Υποβολή αναφοράς από τα ενδιαφερόμενα στελέχη ότι επιθυμούν την αμοιβαία μετάθεση ή αμοιβαία αλλαγή μετάθεσής τους, στην οποία θα αναφέρονται και οι λόγοι.
β. Οι υπηρεσιακές ανάγκες εξυπηρετούνται ή δεν βλάπτονται.
γ. Πληρούνται οι προϋποθέσεις και συνηγορούν τα κριτήρια μεταθέσεων.
2. Οι αναφορές υποβάλλονται ιεραρχικά, με τη γνώμη κάθε κλιμακίου στην αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕ, η οποία εισάγει το θέμα στο αρμόδιο Συμβούλιο Μεταθέσεων.
3. Τα έξοδα των αμοιβαίως μετακινουμένων Στρατιωτικών βαρύνουν αποκλειστικά και μόνον τους μετα− τιθέμενους και γίνεται περί αυτού σχετική μνεία στη διαταγή, ως επίσης και ότι μετατίθενται αμοιβαία κατόπιν αίτησής τους.
5644 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)
Άρθρο 6 Τοποθετήσεις−Μεταθέσεις Ανακαλούμενων στην Ενεργό Υπηρεσία εκ της Αποστρατείας Μονίμων Αξιωματικών
1. Οι Αξιωματικοί που ανακαλούνται στην ενέργεια σύμφωνα με το άρθρο 38 του Ν. 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167), μετατίθενται όπως παρακάτω:
α. Σε Υπηρεσίες−Μονάδες και λοιπούς φορείς, που υπάγονται ή εποπτεύονται από τα ΓΕ των Κλάδων, σε ανάλογες με το βαθμό τους θέσεις, για κάλυψη υπηρε− σιακών αναγκών. Επίσης σε θέσεις Πολιτικής Άμυνας – Πολιτικού Σχεδιασμό Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΑΜ−ΠΣΕΑ) των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.
β. Δεν μετατίθενται σε θέση Διευθυντή Όπλου ή Σώ− ματος ή σε θέση ευθύνης ή σε θέση Διοικητή επιχει− ρησιακής μονάδας.
γ. Δεν μετατίθενται σε θέσεις εξωτερικού.
2. Κατά το σχεδιασμό των μεταθέσεων των Μονίμων εξ Εφέδρων Αξιωματικών, πέραν των ανωτέρω ανα− φερόμενων περιορισμών, εφαρμόζονται τα κριτήρια μεταθέσεων του Ν. 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167), όπως αυτά επιμέρους εξειδικεύονται στην παρούσα απόφαση.
Άρθρο 7 Αποσπάσεις−Διαθέσεις
1. Τα στελέχη των ΕΔ αποσπώνται βάσει των υπηρεσιακών και των κοινωνικών κριτηρίων του άρθρου 5 του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167). Ο περιορισμός του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης 1α(2)(α) του ίδιου άρθρου δεν ισχύει και δεν λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό των αποσπάσεων, η διοίκηση όμως οφείλει να επιλέ−γει κατ’ αρχάς μεταξύ των στελεχών που δεν υπάγονται στις εν λόγω κατηγορίες. Στελέχη των ΕΔ δεν επιτρέπεται να αποσπώνται προ της παρέλευσης έτους από την ημερομηνία λήξης της προηγούμενης απόσπασής τους.
2. Διάθεση είναι η προσωρινή μετακίνηση στελεχών των ΕΔ για κάλυψη επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών που άπτονται της επιχειρησιακής διαθεσιμότητας και μαχητικής ικανότητας στρατιωτικών μονάδων. Για τις διαθέσεις δεν λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 5 του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167). Η διάρκεια των διαθέσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών, μετά τη λήξη του οποίου αυτές παύουν αυτοδικαίως και τα στελέχη επιστρέφουν στη μονάδα από την οποία διατέθηκαν. Κατά των διαταγών διαθέσεων τα στελέχη δεν έχουν δικαίωμα ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 8§2 του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167).
3. Η αρμοδιότητα αποσπάσεων και διαθέσεων μεταβιβάζεται στους Αρχηγούς των ΓΕ, οι οποίοι έχουν δικαί− ωμα περαιτέρω μεταβίβασής της συνολικά ή εν μέρει και κατά κατηγορία στελεχών σε κατώτερα κλιμάκια διοίκησης.
Άρθρο 8 Αναστολή Κριτηρίων
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μπορεί με απόφασή του να αναστέλει τα κριτήρια μεταθέσεων σε περίπτωση πολέμου, επιστράτευσης, εξαιτίας εξωτερικών κινδύνων ή άμεσης απειλής της εθνικής ασφάλειας, καθώς και αν εκδηλωθεί ένοπλο κίνημα για την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Άρθρο 9 Μεταβίβαση Αρμοδιοτήτων
Η αρμοδιότητα μεταθέσεων κατωτέρων Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών, Μονίμων και Εθελοντών Υπαξιωματι− κών, Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και μονιμοποι− ηθέντων Επαγγελματιών Οπλιτών μεταβιβάζεται στους Αρχηγούς των ΓΕ, οι οποίοι έχουν δικαίωμα περαιτέρω μεταβίβασής της, γενικά ή εν μέρει και κατά κατηγορία στελεχών, σε κατώτερα κλιμάκια διοίκησης.
Άρθρο 10 Δήλωση Τόπου Προτίμησης
Η δήλωση του τόπου προτίμησης:
α. Υποβάλλεται σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, στην αρμόδια Διεύθυνση του οικείου Κλάδου του ΓΕ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν μεταβολές ισχύει η τελευταία υπο− βληθείσα δήλωση τόπου προτίμησης και δεν απαιτείται η κατ’ έτος επανυποβολή της.
β. Περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω:
(1) Στοιχεία ταυτότητας και υπηρεσιακά στοιχεία του στελέχους.
(2) Στοιχεία της οικογενειακής του κατάστασης και στοιχεία συναρτώμενα με τα κοινωνικά κριτήρια. Συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, τα απαιτούμενα από το νόμο δικαιολογητικά κοινωνικών κριτηρίων.
(3) Την επιθυμία μετάθεσης σε θέσεις Εσωτερικού ή Εξωτερικού.
(4) Τους τόπους προτίμησης των στελεχών, όπως αυτοί καθορίζονται στην παρ. 1(ιε) του άρθρου 1 του Ν. 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167/2010). Πρέπει να δηλώνεται τουλάχιστον ένας (1) τόπος προτίμησης. Μπορούν να δηλωθούν και περισσότεροι τόποι προτίμησης και στην περίπτωση αυτή ο πλέον επιθυμητός να δηλώνεται πρώ− τος.
(5) Τις θέσεις επιχειρησιακής αξιοποίησης που επιθυμεί να μετατεθεί το στέλεχος.
(6) Την επιθυμία συνυπηρέτησης.
(7) Οποιαδήποτε άλλα στοιχεία επιθυμεί να αναφέρει το στέλεχος επισυνάπτοντας και άλλη προσωπική αναφορά του.
Άρθρο 11 Συγκρότηση Συμβουλίων Μεταθέσεων
1. Στον κάθε Κλάδο των ΕΔ συγκροτούνται Συμβούλια Μεταθέσεων, τα οποία γνωμοδοτούν επί των τοποθε− τήσεων – μεταθέσεων – αποσπάσεων των στελεχών των ΕΔ. Από τις υπόψη γνωμοδοτήσεις προκύπτουν οι πίνακες των προς μετάθεση στελεχών.
2. Τα Συμβούλια συγκαλούνται με διαταγή του Προέδρου τους. Στα Συμβούλια δικαίωμα ψήφου έχουν ο πρόεδρος, τα μέλη και ο εισηγητής. Δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι εκτελούντες χρέη γραμματέα.
3. Οι αποφάσεις των συμβουλίων λαμβάνονται πλειοψηφικά, ενώ σε περίπτωση ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του προέδρου.
4. Οι Γραμματείες των Συμβουλίων μεριμνούν για τη συγκέντρωση και τη διάθεση των στοιχείων που κρί− νονται απαραίτητα για την διαμόρφωση των γνωμοδοτήσεων των Συμβουλίων.
5. Οι εισηγητές κατά τη συνεδρίαση θέτουν υπόψη των Συμβουλίων λεπτομερή στοιχεία, που αφορούν στους κρινομένους προς μετάθεση.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 5645
6. Για κάθε σύσκεψη των Συμβουλίων τηρούνται πρακτικά, που υπογράφονται από όλους τους συμμετέχο− ντες και στα οποία αναφέρεται υποχρεωτικά η αιτιολογία της απόφασης, ενώ καταγράφονται υποχρεωτικά τα μειοψηφούντα μέλη και οι απόψεις τους.
Άρθρο 12 Διαδικασία Προσφυγής – Προθεσμίες
1. Η απόφαση μετάθεσης κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο αμελλητί και με κάθε πρόσφορο μέσο.
2. Ως ημερομηνία κοινοποίησης θεωρείται η ημερομηνία εισόδου στη Μονάδα της απόφασης μετάθεσης, οπότε και η Μονάδα οφείλει να ενημερώσει τους ενδιαφερομένους αυθημερόν. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε επιδιώκεται η ενημέρωση κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα και οι λόγοι της καθυστέρησης αναφέρονται άμεσα στην αρμόδια Διεύθυνση των οικείων ΓΕ.
3. Με την κοινοποίηση της απόφασης μετάθεσης η διοίκηση οφείλει να ενημερώνει ενυπογράφως τον ενδι− αφερόμενο για το δικαίωμα άσκησης της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 8§2 του νόμου 3883/2010 (ΦΕΚ Α ́167) και τη σχετική προθεσμία.
4. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας των πέντε (5) ημερών για την άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης μετάθεσης, οι πίνακες του προς μετάθεση προσωπικού προωθούνται για κύρωση αρμοδίως.
Άρθρο 13 Συμβούλια Μεταθέσεων Στρατού Ξηράς (ΣΞ)
Καθορίζονται τα παρακάτω συμβούλια για το ΣΞ: α. Το Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανωτάτων (ΣΜΑΝ): (1) Το εν λόγω συμβούλιο αποτελείται από: (α) Τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ) ως
Πρόεδρο. (β) Τον Α ́ Υπαρχηγό ΓΕΣ. (γ) Τον Β ́ Υπαρχηγό ΓΕΣ. (δ) Το Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης
Υπο−στήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ). (ε) Το Διοικητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης
Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ). (στ) Τον αρχαιότερο Αντιστράτηγο που υπηρετεί στο
ΓΕΕΘΑ ή σε Υπηρεσίες του κατά περίπτωση. (ζ) Το Διευθυντή Όπλου−Σώματος, ο οποίος συμμετέχει στη σύνθεση μόνον για τις μεταθέσεις ανωτέρων−κατωτέρων αξιωματικών σε θέσεις ευθύνης αντιστοίχου
Όπλου−Σώματος. (η) Το Διευθυντή της Διεύθυνσης Μονίμου Στρατιω−
τικού Προσωπικού (ΔΙΜΣΠΡΟ) του ΓΕΣ, που συμμετέχει στη σύνθεση μόνον για τις μεταθέσεις εξωτερικού, ως μέλη.
(2) Στην αρμοδιότητα του ΣΜΑΝ υπάγονται:
(α) η γνωμοδότηση επί των μεταθέσεων των Ανώτα− των Αξιωματικών Στρατού Ξηράς, οι οποίες δεν απο− φασίζονται από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
(β) η γνωμοδότηση για τις μεταθέσεις των Ανωτέρων−Κατωτέρων Αξιωματικών του Στρατού Ξηράς σε θέσεις ευθύνης.
(γ) η γνωμοδότηση για τις μεταθέσεις εξωτερικού, του συνόλου του στρατιωτικού προσωπικού.
(3) Ως εισηγητής στο ΣΜΑΝ ορίζεται:
(α) το νεότερο μέλος του Συμβουλίου για τις μεταθέ− σεις των Υποστρατήγων και των Ταξιάρχων.
(β) ο Διευθυντής Όπλου – Σώματος του ΓΕΣ για τις μεταθέσεις Ανωτέρων−Κατωτέρων Αξιωματικών αντι− στοίχου Όπλου – Σώματος σε θέσεις ευθύνης.
(γ) Ο Διευθυντής ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ για τις μεταθέσεις εξωτερικού του συνόλου του στρατιωτικού προσωπι− κού.
(4) Το ΣΜΑΝ συνεδριάζει σε απαρτία, παρόντων των 4/6 ή 5/7 των μελών του.
(5) Γραμματέας, υπεύθυνος για την τήρηση των πρακτικών, ορίζεται ο Γραμματέας του Ανωτάτου Στρατι− ωτικού Συμβουλίου (ΑΣΣ).
β. Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανωτέρων – Κατωτέρων Αξιωματικών Όπλων (ΣΜΑΚΟ).
(1) Το εν λόγω συμβούλιο αποτελείται από: (α) Το Διευθυντή Β ́ Κλάδου ΓΕΣ, ως πρόεδρο. (β) Το Διευθυντή ΔΙΜΣΠΡΟ/ΓΕΣ, (γ) Τους Υποδιευθυντές Διευθύνσεων Όπλων του ΓΕΣ,
ως μέλη. (δ) Τον Τμηματάρχη ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ/3 για τις γενικές
θέσεις και τους Τμηματάρχες των 1ων Γραφείων /Διευθύνσεων Όπλων του ΓΕΣ για τις θέσεις κάθε Όπλου αντίστοιχα, ως εισηγητές και μέλη.
(2) Αρμοδιότητα του ΣΜΑΚΟ είναι η γνωμοδότηση επί των μεταθέσεων των ανωτέρων και κατωτέρων Αξιω− ματικών Όπλων του Στρατού Ξηράς, που τοποθετούνται σε θέσεις για τις οποίες δεν απαιτείται γνωμοδότηση από το ΣΜΑΝ.
(3) Το Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία παρόντων των 2/3 των μελών του.
(4) Γραμματέας, υπεύθυνος για την τήρηση των πρακτικών, ορίζεται κατάλληλος Ανώτερος Αξιωματικός, με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΣ (Α/ΓΕΣ).
γ. Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανωτέρων – Κατωτέρων Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΜΑΚΣ).
(1) Το εν λόγω συμβούλιο αποτελείται από: (α) Το Διευθυντή Β ́ Κλάδου ΓΕΣ, ως πρόεδρο. (β) Το Διευθυντή ΔΙΜΣΠΡΟ/ΓΕΣ, (γ) Τους Υποδιευθυντές Διευθύνσεων Σωμάτων ΓΕΣ,
ως μέλη. (δ) Τον Τμηματάρχη ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ/3 για τις γενικές
θέσεις και τους Τμηματάρχες των 1ων Γραφείων /Διευ− θύνσεων Σωμάτων του ΓΕΣ για τις θέσεις κάθε Σώματος αντίστοιχα, ως εισηγητές και μέλη.
(2) Αρμοδιότητα του ΣΜΑΚΣ είναι η γνωμοδότηση επί των μεταθέσεων των ανωτέρων και κατωτέρων Αξιωμα− τικών Σωμάτων του Στρατού Ξηράς, που τοποθετούνται σε θέσεις για τις οποίες δεν απαιτείται γνωμοδότηση από το ΣΜΑΝ.
(3) Το Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία παρόντων των 2/3 των μελών του.
(4) Γραμματέας, υπεύθυνος για την τήρηση των πρα− κτικών, ορίζεται κατάλληλος Ανώτερος Αξιωματικός, με διαταγή του Α/ΓΕΣ.
δ. Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανθυπασπιστών−Υπαξιω− ματικών (ΣΜΑΥ).
(1) Το εν λόγω συμβούλιο αποτελείται από: (α) Το Διευθυντή ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ, ως πρόεδρο, (β) Τους Διευθυντές 1ων Γραφείων/Διευθύνσεων
Όπλων−Σωμάτων(Ο−Σ)/ΓΕΣ, ως μέλη. (γ) Τους αντίστοιχους Τμηματάρχες του ΓΕΣ/ΔΙΜ−
ΣΠΡΟ/3 και των Διευθύνσεων Ο−Σ/ΓΕΣ, ως εισηγητές και μέλη.
5646 ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ)
(2) Αρμοδιότητα του ΣΜΑΥ είναι η γνωμοδότηση επί των μεταθέσεων των Ανθυπασπιστών−Υπαξιωματικών του Στρατού Ξηράς, που τοποθετούνται σε θέσεις για τις οποίες δεν απαιτείται γνωμοδότηση από το ΣΜΑΝ.
(3) Το Συμβούλιο βρίσκεται σε απαρτία παρόντων των 2/3 των μελών του.
(4) Γραμματέας, υπεύθυνος για την τήρηση των πρα− κτικών, ορίζεται κατάλληλος Ανώτερος Αξιωματικός, με διαταγή του Α/ΓΕΣ.
Άρθρο 14 Συμβούλια Μεταθέσεων Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ)
Καθορίζονται τα παρακάτω συμβούλια για το ΠΝ:
α. Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανώτατων Αξιωματικών (ΣΜΑΝ).
(1) Το εν λόγω συμβούλιο αποτελείται από:
(α) Τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), ως Πρόεδρο.
(β) Τον Αρχηγό Στόλου.
(γ) Τον τρίτο σε αρχαιότητα Ανώτατο μάχιμο Αξιωμα− τικό που υπηρετεί σε οργανική θέση των ΕΔ.
(δ) Τον αρχαιότερο εν ενεργεία Ανώτατο Μηχανικό Αξιωματικό που υπηρετεί στο ΠΝ.
(ε) Τον Υπαρχηγό ΓΕΝ.
(στ) Τον αρχαιότερο ανώτατο Αξιωματικό Οικονομικού ή Υγειονομικού, ο οποίος συμμετέχει στη σύνθεση μόνον για τις μεταθέσεις αξιωματικών αρμοδιότητας ΣΜΑΝ αντιστοίχων ειδικοτήτων.
(ζ) Το Διευθυντή Διεύθυνσης Β ́ Κλάδου (ΔΚΒ) του ΓΕΝ, ως μέλη.
(2) Αρμοδιότητα του ΣΜΑΝ είναι:
(α) η γνωμοδότηση επί των μεταθέσεων των Ανώτα− των Αξιωματικών του ΠΝ, οι οποίες δεν αποφασίζονται από το ΚΥΣΕΑ.
(β) η γνωμοδότηση για τις μεταθέσεις των Ανώτερων Αξιωματικών του ΠΝ σε επιχειρησιακές θέσεις υψηλής ευθύνης. Ως τέτοιες νοούνται οι θέσεις των Διοικητών Ομάδων Πλοίων, Διοικητών Ναυτικών Διοικήσεων−Υπηρεσιών, Κυβερνητών Πολεμικών Πλοίων, Διευθυντών Διευθύνσεων του ΓΕΝ και Διευθυντών Κλάδων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ).
(γ) η γνωμοδότηση για τις μεταθέσεις εξωτερικού, του συνό−λου του στρατιωτικού προσωπικού.
(3) Ως εισηγητής στο ΣΜΑΝ ορίζεται:
(α) ο Αρχηγός ΓΕΝ για τις μεταθέσεις των Υποναυ− άρχων.
(β) ο Υπαρχηγός ΓΕΝ για τις μεταθέσεις των Αρχι− πλοιάρχων.
(γ) ο Διευθυντής ΔΚΒ του ΓΕΝ για τις μεταθέσεις των λοιπών στελεχών, που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΣΜΑΝ.
(4) Το ΣΜΑΝ συνεδριάζει σε απαρτία, παρόντων των 5/6 ή 6/7 των μελών του, κατά περίπτωση.
(5) Γραμματέας, υπεύθυνος για την τήρηση των πρα− κτικών, ορίζεται ο Γραμματέας του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ).
β. Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανώτερων−Κατώτερων Αξιωματικών (ΣΜΑΚ).
(1) Το εν λόγω Συμβούλιο αποτελείται από: (α) Τον Υπαρχηγό ΓΕΝ, ως Πρόεδρο. (β) Τον Διευθυντή ΔΚΒ του ΓΕΝ. (γ) Τους Διευθυντές Υγειονομικού, Δ ́ και Ε ́ Κλάδων
ΓΕΝ, κατά περίπτωση, όταν πρόκειται για τη γνωμοδότηση μεταθέσεων Αξιωματικών Υγειονομικού, Μηχανι− κών και Οικονομικών, αντίστοιχα.
(δ) Το Διευθυντή Διεύθυνσης Προσωπικού του ΓΕΝ (ΓΕΝ/Β3).
(ε) Έναν (1) εκ των Τμηματαρχών Μεταθέσεων Μαχίμων, Μηχανικών, Οικονομικών, Υγειονομικών και Αξιωμα− τικών Ειδικοτήτων, της Διεύθυνσης ΓΕΝ/Β3, ως εισηγητή, κατά περίπτωση, όταν πρόκειται για τη γνωμοδότηση μεταθέσεων στελεχών των αντίστοιχων ειδικοτήτων, ως μέλη.
(2) Αρμοδιότητα του ΣΜΑΚ είναι η αιτιολογημένη γνωμοδότηση επί των μεταθέσεων των Ανώτερων και Κατώτερων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, πλην εκείνων που αποφασίζονται από το ΣΜΑΝ.
(3) Το ΣΜΑΚ συνεδριάζει σε απαρτία παρόντων των 3/4 ή 4/5 των μελών του, ανάλογα με τη σύνθεσή του.
(4) Γραμματέας, υπεύθυνος για την τήρηση των πρακτικών, ορίζεται κατάλληλος Ανώτερος Αξιωματικός της Διεύθυνσης Β3 του ΓΕΝ, με διαταγή του Προέδρου του Συμβουλίου.
γ. Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανθυπασπιστών−Υπαξιωματικών (ΣΜΑΥ).
(1) Το εν λόγω Συμβούλιο αποτελείται από: (α) Τον Διευθυντή ΔΚΒ του ΓΕΝ, ως Πρόεδρο. (β) Το Διευθυντή Διεύθυνσης Προσωπικού του ΓΕΝ
(ΓΕΝ/Β3). (γ) Τον Τμηματάρχη Μεταθέσεων Μάχιμων Αξιωματι−
κών του ΓΕΝ (ΓΕΝ/Β3−ΙI). (δ) Τον Τμηματάρχη Μεταθέσεων Μηχανικών Αξιωματικών του ΓΕΝ (ΓΕΝ/Β3−ΙI), ως μέλη. (ε) Τον Τμηματάρχη Μεταθέσεων Ανθυπασπιστών−
Υπαξιωματικών του ΓΕΝ (ΓΕΝ/Β3−ΙV), ως εισηγητή και μέλος.
(2) Αρμοδιότητα του ΣΜΑΥ είναι η γνωμοδότηση επί των μεταθέσεων των Ανθυπασπιστών−Υπαξιωματικών, που τοποθετούνται σε θέσεις για τις οποίες δεν απαι− τείται γνωμοδότηση από το ΣΜΑΝ.
(3) Το ΣΜΑΥ συνεδριάζει σε απαρτία παρόντων των 4/5 των μελών του.
(4) Γραμματέας, υπεύθυνος για την τήρηση των πρακτικών, ορίζεται κατάλληλος Ανώτερος Αξιωματικός της Διεύθυνσης Β3 του ΓΕΝ, με διαταγή του Προέδρου του Συμβουλίου.
Άρθρο 15 Συμβούλια Μεταθέσεων Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ)
Καθορίζονται τα παρακάτω συμβούλια για την ΠΑ: α. Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανωτάτων (ΣΜΑΝ) (1) Το Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανωτάτων (ΣΜΑΝ) αποτελείται από: (α) τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας
(ΓΕΑ) ως Πρόεδρο, (β) τον Αρχηγό του Αρχηγείου τακτικής Αεροπορίας
(ΑΤΑ), (γ) τους δύο (2) επόμενους αρχαιότερους μόνιμους εν
ενεργεία Ιπτάμενους Αξιωματικούς που Υπηρετούν σε οργανικές θέσεις των ΕΔ,
(δ) τον Αρχαιότερο μόνιμο εν ενεργεία Ανώτατο Μηχανικό Αξιωματικό που υπηρετεί σε οργανική θέση των ΕΔ.
(ε) τον αρχαιότερο Αξιωματικό Αεράμυνας ή Σωμάτων εκάστης ειδικότητας, ο οποίος συμμετέχει στη σύνθεση μόνον για τις μεταθέσεις αξιωματικών αρμοδιότητας ΣΜΑΝ αντιστοίχων ειδικοτήτων, ως μέλη.
ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ) 5647
(στ) το Διευθυντή Διεύθυνσης Β ́ Κλάδου (ΔΒΚ) του ΓΕΑ.
(2) Αρμοδιότητα του ΣΜΑΝ είναι:
(α) η γνωμοδότηση επί των μεταθέσεων των ανω− τάτων Αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας εκτός αυτών που είναι αρμοδιότητας ΚΥΣΕΑ.
(β) η γνωμοδότηση επί των μεταθέσεων Ανωτέρων και Κατωτέρων Αξιωματικών της ΠΑ σε θέσεις Υψηλής Ευθύνης.
(γ) η γνωμοδότηση για τις μεταθέσεις εξωτερικού, του συνόλου του στρατιωτικού προσωπικού.
(3) Το ΣΜΑΝ ευρίσκεται σε απαρτία παρόντων των 5/6 ή 6/7 των μελών του Συμβουλίου, κατά περίπτωση.
(4) Ως εισηγητής ορίζεται ο Διευθυντής ΔΒΚ.
(5) Καθήκοντα Γραμματέα εκτελεί ο Γραμματέας του Ανωτάτου Αεροπορικού Συμβουλίου (ΑΑΣ).
β. Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανωτέρων−Κατωτέρων Αξιωματικών (ΣΜΑΚ).
(1) Το Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανωτέρων Κατωτέρων (ΣΜΑΚ) αποτελείται από:
(α) Τον Υπαρχηγό ΓΕΑ ως Πρόεδρο,
(β) το Διευθυντή Κλάδου Προσωπικού (ΔΒΚ) του ΓΕΑ,
(γ) το Διευθυντή Διεύθυνσης Στρατιωτικού Προσωπικού του ΓΕΑ,
(δ) τον αμέσως νεότερο από τους ανωτέρω, υπηρετούντα αξιωματικό της ειδικότητας του αξιωματικού που κρίνεται για μετάθεση,
(ε) τον Τμηματάρχη Σχεδιασμού Μεταθέσεων Στρατιωτικού Προσωπικού του ΓΕΑ, ο οποίος εκτελεί χρέη εισηγητή, ως μέλη.
(2) Αρμοδιότητα του ΣΜΑΚ είναι η γνωμοδότηση επί των μεταθέσεων των Ανωτέρων και Κατωτέρων Αξιωματικών της ΠΑ, που τοποθετούνται σε θέσεις για τις οποίες δεν απαιτείται γνωμοδότηση από το ΣΜΑΝ.
(3) Το ΣΜΑΚ ευρίσκεται σε απαρτία παρόντων των 4/5 των μελών του Συμβουλίου.
(4) Γραμματέας ορίζεται με διαταγή του Προέδρου του Συμβουλίου, Ανώτερος ή Κατώτερος Αξιωματικός του αρμόδιου τμήματος της Διεύθυνσης Στρατιωτικού Προσωπικού του ΓΕΑ.
γ. Συμβούλιο Μεταθέσεων Ανθυπασπιστών−Υπαξιωματικών (ΣΜ


Πάνος Καμμένος :ΕΤΣΙ ΧΤΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

ΔΕΙΤΕ 4 ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ ΑΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ
....ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΥΡΙΕ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ MEGAΚΙΤΣΟ
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
http://pisoporta.files.wordpress.com/2010/12/kammenos_nd_2.jpg

ANTINEWS 29-3-2011

Κόντρα Βενιζέλου – Καμένου για την “Λήμνο”

Από factorx στις 29/03/2011

Κόντρα ανάμεσα στον Ευ. Βενιζέλο και τον βουλευτή της ΝΔ Π. Καμένο σήμερα στην Βουλή όταν ο τελευταίος ζήτησε επιβεβαίωση της πληροφορίας που είχε και που σύμφωνα με την οποία «αποκρούσθηκε με αντίμετρα πυραυλική επίθεση από εκτοξευτές παράκτιας άμυνας της Λιβύης εναντίον της φρεγάτας Λήμνος». Ο Π. Καμμένος επικαλέσθηκε ως πηγή της πληροφορίας στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων για να τον διαψεύσει όμως ο Ευ. Βενιζέλος λέγοντας «δεν εβλήθη το Λήμνος» και συμπληρώνοντας: «λάθος σας πληροφόρησε ο εξάδελφός σας».
Τι ήθελε και το είπε…
Σε ιδιαίτερα έντονο τόνο ο Π. Καμένος είπε «Δεν είπα εγώ ότι έχω εξάδελφό μου στο Λήμνος» και κάλεσε τον Υπουργό να ελέγξει το γραφείο πληροφοριών (Α2)» και ότι ο ίδιος προτίθεται να καταθέσει το σχετικό σήμα από τη Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ». 
Ο Ευ. Βενιζέλος τον «ειρωνεύτηκε» λέγοντας πως ακόμα και το κόμμα του η ΝΔ δεν υιοθετεί αυτά που λέει…
«Σας ειρωνεύομαι» του επισήμανε προκλητικά ο Ευ. Βενιζέλος για να του ανταπαντήσει ο κ. Καμμένος ότι «εκείνος ήταν που έχασε την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ και ότι θα πρέπει τώρα να πειθαρχήσει σε όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος κ. Πάγκαλος, όταν αποκάλεσε τους στρατιωτικούς ως αντιπαραγωγικούς». «Επικαλεστήκατε ένα γεγονός ανύπαρκτο, το οποίο θεωρώ ότι το κατασκευάσατε στη φαντασία σας. Δεν θα έρχεστε εδώ για να μας πείτε, τι είδατε στις τηλεταινίες το βράδυ», σχολίασε ο Υπουργός προκαλώντας έντονο εκνευρισμό στον Π. Καμένο…

Απίστευτη ομολογία από δημοσιογράφο του Mega: Εμείς μοντάραμε και διοχετεύσαμε το βίντεο Βενιζέλου!

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Μαρτίου 31, 2011

Εντέλει το Mega φαίνεται ότι πασχίζει να ξεπεράσει τις καταγγελίες του διαδικτύου περί φιλοκυβερνητικής στάσης. Αυτό που είπε σήμερα ο δημοσιογράφος Δημήτρης Τάκης είναι δύσκολο να το χωνέψει και ο χειρότερος πολέμιος του καναλιού.
Όλα ξεκίνησαν χθες, μετά το σφυροκόπημα Καμμένου εις βάρος του Βαγγέλη Βενιζέλου με τις απίστευτες καταγγελίες. Αναρτήσαμε λοιπόν τα πρακτικά της συζήτησης χωρίς περικοπές που έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Διαβάστε τα εδώ:
Σφυροκόπημα Καμμένου σε Βενιζέλο: Είσαι υφιστάμενος του Πάγκαλου!
Ενώ λοιπόν οι καταγγελίες Καμμένου θα έφταναν για 10 πρωτοσέλιδα, ξαφνικά οι τηλεθεατές και πολλοί αναγνώστες μας ειδοποίησαν ότι η ΝΕΤ αλλά και το newsbeast έπαιξαν ένα βιντεάκι δύο λεπτών, που μάλιστα περιείχε μόλις 10” από την ομιλία Καμμένου! (και βέβαια, άφθονο Βενιζέλο).
Ψάξαμε να βρούμε ολόκληρο το βίντεο στην επίσημη ιστοσελίδα ή αλλού, όμως δεν υπήρχε πουθενά αναρτημένο. Έτσι επικοινωνήσαμε με τον βουλευτή για να του ζητήσουμε να μας στείλει ολόκληρο το υλικό. Εκεί αρχίζει το θέατρο του παραλόγου!
Ο Πάνος Καμμένος έσπευσε να πάρει το DVD της συνεδρίασης. Εκεί ενημερώθηκε ότι το υλικό είχε δοθεί σε συνεργάτες του κυρίου Βενιζέλου και ότι ο υπολογιστής “είχε πρόβλημα”, άρα θα ήταν αδύνατον να του το δώσουν επί τόπου. Όπως ήταν επόμενο, ο βουλευτής σκέφτηκε πως οι άνθρωποι του Βενιζέλου πήραν το βίντεο, το έκοψαν στα μέτρα τους και το μοίρασαν. Τα περί βλάβης προφανώς ήταν κατενάτσιο για να φύγει το θέμα από την επικαιρότητα ως είχε.
Έξω φρενών ο βουλευτής, ανέφερε το θέμα παρουσία δημοσιογράφων, στηλιτεύοντας αυτές τις προπαγανδιστικές πρακτικές (όπως πίστευε) του Βενιζέλου που μόνταρε βίντεο για να τα δώσει όπως τον εξυπηρετούσαν επικοινωνιακά.
Εκεί λοιπόν, σε μία απίστευτη κρίση ειλικρίνειας, σηκώνεται ο συμπαθής δημοσιογράφος του Mega, Δημήτρης Τάκης και λέει το απίστευτο: “Όχι, δεν το μόνταρε ο κύριος Βενιζέλος. Το έστειλε σε εμάς το MEGA και το μοντάραμε. Εμείς το δώσαμε στη ΝΕΤ και το Newsbeast σε αυτή την μορφή!!!”
ONALERT.GR 31-3-2011
Ο Βενιζέλος σε ταβέρνα-γιάφκα της Ντόρας!
Τόσες μέρες πόλεμος,πόλεμος,πόλεμος, "μπούχτισε" ο ΥΕΘΑ Ε.Βενιζέλος και χθες βράδυ είπε να ξεσκάσει.

Πήγε μετά της συζύγου του σε ταβέρνα της Κάντζας. Στη παρέα τους η πολύ καλή του φίλη Ελένη Κούρκουλα,πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πάντα ηθοποιός και ο σύζυγός της. Αργότερα προστέθηκε στη παρέα και ο διευθυντής
του MEGA Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

Λίγα τραπέζια πιο δίπλα έτρωγαν σχεδόν όλα τα στελέχη της Ντόρας Μπακογιάννη (Μαρκογιαννάκης,Αυγενάκης κ.λ.π),χωρίς όμως τη Ντόρα.

Όχι επαφή με την ομάδα Ντόρας δεν έκανε ο Βενιζέλος ο οποίος είναι γνωστό ότι διατηρεί άψογες σχέσεις μαζί της.

Οι άνθρωποι της Ντόρας προτιμούν τη συγκεκριμένη ταβέρνα για συνάξεις για τις λιχουδιές της που προέρχονται από τη κουζίνα της λεβεντογέννας Κρήτης.

Η ταβέρνα ,λέγεται ΚΡΗΤΙΚΟΣ!
FIMOTRO ΣΗΜΕΡΑ

ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ


ΣΤΟΝ "ΚΡΗΤΙΚΟ" ΜΠΕΝΙ-ΚΙΤΣΟΣ!
Που να 'ξερε ο Καμμένος ότι θα δικαιωθεί για το σικέ παιχνίδι MEGA-Βενιζέλου με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής μεταξύ του υπουργού και του γαλάζιου βουλευτή. Από που δικαιώνεται; Διαβάστε εδώ και...
θα καταλάβετε.
Σ.Σ. Το δείπνο έγινε μια ημέρα μετά τα όσα μετέδωσε το Mega για Βενιζέλο και Καμμένο! Απίστευτο; Κι όμως αληθινό

Αυξανόμενη έως επικίνδυνη η ένταση στο Αιγαίο


Foreign Policy Association: "Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις πίσω από τη κουρτίνα..."


Η πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από τη συνηθισμένη ρητορική περί «νέας ώθησης» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ωστόσο αν δει κάποιος με μια προσεκτική ματιά τις σχέσεις των δύο χωρών θα ανακαλύψει μια αυξανόμενη ένταση που αποκτά και το χαρακτήρα της …επείγουσας.

Το θέμα της Κύπρου βρίσκεται σε αδιέξοδο, σοβαρά θέματα όπως οι εδαφικές και θαλάσσιες διαφορές στο Αιγαίο, αλλά και η λαθρομετανάστευση από τη Τουρκία προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση στην Ε.Ε, παραμένουν υπό συζήτηση.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δρούτσας, έθεσε την 12η Ιουνίου 2011 (ημέρα βουλευτικών εκλογών στη Τουρκία) σαν τη τελευταία ημέρα προθεσμίας όσον αφορά τις διερευνητικές συνομιλίες των δύο χωρών.

Η σκέψη για μια νέα προθεσμία θα περάσει μέσα από την επερχόμενη εκλογική νίκη του ΑΚΡ, όπου το κυβερνών κόμμα θα έχει πια τη δυνατότητα να πιέσει/περάσει, μέσω αντιλαϊκών συμβιβασμών, τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των εδαφικών διαφορών των δύο χωρών.

Η Ελλάδα, την ίδια ώρα, αντιμετωπίζοντας εγχώριες πιέσεις, αλλά και ευρωπαϊκές επικρίσεις λόγω της οικονομικής της κατάστασης, ουσιαστικά είναι αδύναμη να κάνει κάτι ενάντια στα κύματα λαθρομεταναστών από τη Τουρκία ενώ βρίσκεται και σε δεινή θέση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της με τη Τουρκία. Αυτό που μένει είναι να πια να δούμε αν το κόμμα του Ερντογάν, ΑΚΡ, μετά την εκλογική του νίκη τον Ιούνιο θα είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί σε κάποια πράγματα (με την Ελλάδα), σε βαθμό ωστόσο τέτοιο που θα αποδεχτεί ο Τουρκικός Στρατός και θα συνεργαστεί με την απόφαση της Κυβέρνησης.

Διαφορές στο Αιγαίο.

Στις 12 Μαρτίου, ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο, κοντά στην περιοχή της Κρήτης, παρενόχλησε ένα ιταλικό πλοίο εξερεύνησης που είχε άδεια από την Ελλάδα για να διερευνήσει τη δυνατότητα τοποθέτησης καλωδίου οπτικής ίνας από την Ιταλία προς το Ισραήλ. Στις 15 Μαρτίου, ένα άλλο πολεμικό πλοίο εισήλθε στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και έφτασε μέχρι ένα Ελληνικό νησί, τη Σκύρο.

Και τα δύο περιστατικά έγιναν αιτία ώστε να προβεί η Ελληνική Κυβέρνηση σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική.

Οι παραβιάσεις των Τούρκων είναι πια κάτι συνηθισμένο και πηγάζει από τη θεμελιώδη διαφωνία των δύο χωρών όσον αφορά γενικότερα το status quo του Αιγαίου. Η Τουρκία μετρά την υφαλοκρηπίδα της από την ηπειρωτική ενδοχώρα, η οποία χωρίζει το Αιγαίο στη μέση παρεμβάλλοντας τα ελληνικά νησιά, ενώ η Ελλάδα από τη πλευρά της υπολογίζει τα νησιά της ως συνέχεια της ηπειρωτικής της υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με τον Davutoğlu, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Αιγαίου λόγω της πολυπλοκότητάς του, καθιστώντας το «γκρίζα» περιοχή.

Αν και έχουν γίνει διάφορες προτάσεις συμβιβασμών ουσιαστικά δεν έχουν αποφέρει κάτι. Η Τουρκία δήλωσε πως θα άρει το casus belli αν και εφόσον η Ελλάδα δεν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 12 ναυτικά μίλια. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε πως η χώρα του δεν μπορεί να παραιτηθεί του δικαιώματος που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο ανεξάρτητα αν το αναγνωρίζει η Τουρκία ή όχι. Μάλιστα πρότεινε οι δύο χώρες μετά τις εκλογές του Ιουνίου στη Τουρκία να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα επέμεινε πως οι Έλληνες θα πρέπει να ξεπεράσουν την ιδέα των αξιώσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Παράλληλα τόνισε πως ένα Ελληνικό νησί, το Καστελόριζο, ανήκει στη Μεσόγειο και όχι στο Αιγαίο. Αυτό έφερε δριμείες αντιδράσεις στον Ελληνικό Τύπο που οργισμένα του απάντησε.

Μια ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας, να χαράξει ΑΟΖ στη περιοχή του Καστελόριζου ουσιαστικά θα ενώσει την Ελλάδα με τη Κύπρο και θα απομονώσει οικονομικά τη Τουρκία. Ανεξάρτητα με το τι λένε οι διπλωμάτες και οι πολιτικοί η κατάσταση κρίνεται ως ύποπτη από τη κοινή γνώμη.

Σύμφωνα πάντα με τον Davutoğlu οι δύο χώρες εργάζονται από κοινού ώστε να λυθεί και το θέμα των στρατιωτικών αεροπορικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Ωστόσο αυτό δεν εξαρτάται από τον ίδιο, παρά από την εκάστοτε Τουρκική Στρατιωτική Ηγεσία που δεν δείχνει καμία διάθεση να περιορίσει τις …εξορμήσεις της.

http://kostasxan.blogspot.com/2011/04/blog-post_2524.html

Με αυτούς τους Τούρκους ζητάνε οι θεσμικοί παράγοντες των νησιών του Αιγαίου να κάνουμε φιλίες;

ImageΑνατολίτικοι κομπασμοί και ειρωνείες για την Ελλάδα


Προκλητικός και αποτροεπής ως γνήσιος ανατολίτης, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μιλώντας στους τούρκους δημοσιογράφους σχετικά με τις επιδόσεις της τουρκικής οικονομίας θέλησε να κάνει συγκρίσεις με τα κράτη της Ε.Ε που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και μίλησε με τρόπο υποτιμητικό για την Ελλάδα δείχνοντας τον κομπλεξισμό του αιώνιου επαρχιώτη:

"Η Τουρκία αναπτύχθηκε το 2010 με ρυθμό 8.9%. Αυτό είναι ενα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Στην Ε.Ε στις ΗΠΑ, πολλές χώρες είναι πνιγμένες στα χρέη, στην Ισπανία στην Πορτογαλία πέφτουν κυβερνήσεις." δήλωσε ο Αρίντς και μιλώντας ειδικά για την Ελλάδα είπε: "Η Ελλάδα χρωστά σχεδόν ενα τρισ. δολάρια. Σε λιγο θα ανοίξουν μαντήλια για να ζητιανεύουν. Σε όλα τα εργοστάσια τους σταμάτησε η παραγωγή. Βάλανε πωλητήριο στα εργοστάσια του και κανείς δεν τα αγοράζει".

Το ότι το 80% του πληθυσμού της Τουρκίας ζει κάτω ή κοντά στο όριο της φτώχειας, το ότι δεκάδες εκατομμύρια δεν έχουν ούτε παπούτσια να φορέσουν ή δεύτερο πουκάμισο για να αλλάξουν δεν σημαίνει τίιτοτα για τον Τούρκο αντιπρόεδρο...

Τμήμα ειδήσεων defencxenet.gr

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: Βαλλιστικά βλήματα ATACMS MGM-140A στα νησιά!

Image

«Μέσα στην δεκαετία θα έχουμε μείζονα κρίση με την Τουρκία, υψηλότερου επιπέδου από αυτή την Ιμίων, από την οποία πρέπει πάση θυσία να βγούμε αλώβητοι. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε μιά τέτοια κρίση. Όλες οι κινήσεις τους αυτό δείχνουν. Αιμορραγούμε καθημερινά και το αίμα έχει τραβήξει τα σκυλόψαρα» περιέγραφε την διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο ανώτατος αξιωματικός του ΓΕΕΘΑ, σχολιάζοντας στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ τα όσα ήρθαν στην δημοσιότητα για το τουρκικό σχέδιο απόβασης SUGA.

Το διαμορφούμενο ελλειμματικό ισοζύγιο στρατιωτικής ισχύος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, αλλά κυρίως η αρνητική πολιτικο-οικονομική συγκυρία που αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια και να φέρει σε ακόμα πιο μειονεκτική θέση την Ελλάδα και τις ηγεσίες της ακόμα πιο διστακτικές στην λήψη αποφάσεων αναχαίτισης των τουρκικής επέκτασης, οδηγεί τα ελληνικά Επιτελεία σε λήψη αποφάσεων έκτακτης ανάγκης μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Και τα τρία Επιτελεία, αλλά κυρίως ο Στρατός Ξηράς αναθεωρεί τα σχέδιά του και η αποτροπή διαδέχεται τον όποιο σχεδιασμό για «ευέλικτη άμυνα» και εν συνεχεία «αντεπιθέσεις». «Ότι έδαφος χάσουμε, πολύ δύσκολα θα το ξαναπάρουμε. Έχουμε χάσει ήδη από την εποχή της ειρήνης την μάχη των εφεδρειών και οι απέναντι βελτιώνουν τις δυνατότητές τους σε βαριά όπλα καθημερινά. Αυτό σημαίνει ότι η όποια αντεπίθεσή μας θα έχει να αντιμετωπίσει πολύ μεγάλες δυσκολίες».

Μία κρίσιμη απόφαση που έχει ληφθεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης βασικών σημείων της αποτρεπτικής στρατηγικής είναι η ανάπτυξη βαλλιστικών βλημάτων ATACMS MGM-104A Block I στα νησιά του Αν. Αιγαίου. Δεδομένων των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω της υπάρχουσας Συνθήκης της Λοζάνης που αποτρέπει την εγκατάσταση επιθετικών όπλων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η ανάπτυξη αυτή δεν θα είναι μόνιμη.

Αλλά θα υπάρξουν στοχοποιήσεις, σχέδια μεταφοράς μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σημεία ανάπτυξής τους κλπ. Το κάθε βλήμα μπορεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να μετατρέψει σε ... οικόπεδο στρατιωτικές εγκαταστάσεις μεγέθους ποδοσφαιρικού γηέδου με τις κατάλληλες κεφαλές και όλα αυτά σε βάθος 165 χλμ. από τα ελληνικά νησιά.

«Υπάρχουν περίπου 25 στόχοι Α’ Επιπέδου στην μικρασιατική ακτή και στην ενδοχώρα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις «Follow-on-Forces» πριν ακόμα εκδηλωθεί η κύρια επιθετική ενέργεια και αυτός είναι ο στόχος μας. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιληφθούν οι απέναντι ότι σχέδια όπως η SUGA θα απαντηθούν με όλες μας τις δυνάμεις και θα τους κοστίσουν πολύ ακριβά» σημείωνε ανώτερος αξιωματικός του ΓΕΣ μιλώντας στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.

Κατόπιν αυτών η «Σ» επισκέφθηκε την βάση της μεγαλύτερης συγκέντρωσης βαρέων όπλων στην ιστορία του Ελληνικού Στρατού, της 193 Μοίρας ΠΕΠ στην Ελευθερούπολη Καβάλας, όπου τα στελέχη του ελληνικού Πυροβολικού οπλισμένα με βαλλιστικά βλήματα ATACMS και συστήματα ΜLRS, «υπόσχονται» καταστροφή, πόνο και αίμα σε ολόκληρη την μικρασιατική ακτή.

Επίσης μπορείτε να διαβάσετε και τα μελλοντικά σχέδια αναβάθμισης των ATACMS σε αερομεταφερόμενα συστήματα έτσι ώστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο νυν χρόνος ανάπτυξής τους στο Ανατολικό Αιγαίο

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΗΠΑ: "Ο Γ.Παπανδρέου συζητά για τα πάντα στο Αιγαίο εκτός από εδάφη"!

Image

Ανατριχιαστικοί ισχυρισμοί περιέχονται σε βάρος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου σε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσε στο WikiLeaks και παρουσιάζει η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα ο Έλληνας πρωθυπουργός διαπραγματεύεται τα πάντα στο Αιγαίο πλην ... εδαφών! «Αν θέλετε τα νησιά μας, δεν πρόκειται ποτέ να βρούμε λύση», είπε ο Γ. Παπανδρέου στον Τ.Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεγράφημα, το οποίο συνεχίζει: «Αλλά, πρόσθεσε ότι εάν το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πρόσβαση στα διεθνή ύδατα, στον εναέριο χώρο, στην υφαλοκρηπίδα και τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αυτά τα θέματα μπορούν να λυθούν"!

Δηλαδή, κατά τον συντάκτη του τηλεγραφήματος, ένας Έλληνας πρωθυπουργός συζητούσε με τον Τούρκο ομόλογό του τρεις ημέρες αφ'ότου είχε αναλάβει την εξουσία την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, την εκχώρηση ελέγχου και πρόσβαση της Τουρκίας σε πλουτοπαραγωγικές πηγές του αρχιπελάγους!

"Ο Παπανδρέου πιστεύει ότι θα πρέπει να φέρουν αυτά τα θέματα σε ένα τρίτο, ουδέτερο μέρος, όπως η Χάγη, για να αποφασίσει μια δίκαιη λύση, ενώ θα μπορούσαν να διαπραγματευθούν σχεδόν τα πάντα, εκτός της εθνικής κυριαρχίας. Απέρριψε τη θεωρία των “γκρίζων ζωνών”, για την οποία πιστεύει ότι υιοθετήθηκε τα τελευταία χρόνια ως πολιτικός ελιγμός και δεν εδραιώνεται σε καμιά νομική βάση. Ωστόσο, ακόμα και γι’ αυτό άφησε ένα παράθυρο, λέγοντας ότι ενώ η Ελλάδα θα απορρίψει με σφοδρότητα οποιονδήποτε ισχυρισμό θίγει την εδαφική ακεραιότητα, κανείς δεν μπορεί να εμποδίσει μια χώρα από το να φέρει όποιο θέμα επιθυμεί στη Χάγη» συνεχίζει το τηλεγράφημα.

Ο τότε Αμερικανός πρεσβευτής Ν.Σπέκχαρντ, όπως αναφέρει σε σχόλιό του εκφράζει την έκπληξή του για τις θέσεις αυτές και διαβλέπει στις τοποθετήσεις Παπανδρέου διαφοροποίηση της πάγιιας ελληνικής θέσης:

«Πρόκειται για σημαντική μετακίνηση, εάν ισχύει. Στο παρελθόν, ενώ οι Ελληνες ήταν ανοιχτοί σε προσφυγή στη Χάγη για τις οικονομικές ζώνες, εμφανίζονταν απρόθυμοι να προσθέσουν όλο το φάσμα των θεμάτων του Αιγαίου, από φόβο ότι οι Τούρκοι θα επιχειρούσαν να τους κάνουν να εγκαταλείψουν τα διεθνή νομικά δικαίωματα που πιστεύουν ότι έχουν από τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας και άλλες συνθήκες, μέσα από ένα τουρκικού τύπου παζάρι», επισημαίνει!

Ούτε οι Αμερικανοί δεν πίστευαν ότι βρέθηκε Έλληνας πρωθυπουργός να υποστηρίξει τέτοιες θέσεις!

Όλα αυτά πότε; Στην πρώτη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες μόνο ημέρες μετά την εκλογή του, στις 9 Οκτωβρίου 2009, όταν επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη με αφορμή την υπουργική Διάσκεψη της Συνεργασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. και περιέχονται σε τηλεγράφημα της πρεσβείας που φέρει ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2009. Ο συντάκτης του, ο τότε Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, συναντήθηκε με τον κ. Παπανδρέου μαζί με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Brookings, Στρομπ Τάλμποτ, στις 12 Οκτωβρίου 2009.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται, επίσης, να επισημαίνει στον Τούρκο ομόλογό του ότι η δυνατότητα να κλείσουν αυτά τα ζητήματα έχει χρονικό ορίζοντα. «Είπε στον Ερντογάν ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα, καθώς πίστευε ότι είχε περιθώριο ενός χρόνου, το πολύ δεκαοκτώ μηνών, για να επιτύχει κάτι, δεδομένων των περιορισμών που θέτει η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία πιθανότατα θα του δέσει τα χέρια πολιτικά, καθώς τα πράγματα θα γίνονται όλο και πιο δύσκολα».

Οι 18 μήνες τελειώνουν τώρα....

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρεται, έθεσε το θέμα της Κύπρου, «εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κλειδί είναι η Τουρκία να διασφαλίσει ότι οι πολιτικοί κάνουν κουμάντο και ότι η Κύπρος δεν έχει παραδοθεί στον στρατό». Παράλληλα, για το θέμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «είπε ότι τόνισε στον Ερντογάν ότι η ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κωνσταντινούπολης πεθαίνει και δεν είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να συμβεί αυτό». Προσθέτει, δε, ότι «εάν η Τουρκία δεν κάνει κάτι, το Οικουμενικό Πατριαρχείο τελικά θα μετακινηθεί κάπου αλλού, κάτι που η Ελλάδα δεν επιθυμεί και δεν θα πρέπει να επιθυμεί και η Τουρκία».

Πέραν αυτών, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται υπέρμαχος της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και όχι μιας προνομιακής σχέσης, και αναφέρει στον κ. Ερντογάν ότι η επίλυση ενός από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες «θα ενδυναμώσει τη θέση του έναντι των ευρωπαϊκών χωρών που εμφανίζονται προβληματισμένες έναντι της ένταξης της Τουρκίας».

Ο κ. Σπέκχαρντ αναφέρει ότι «ο Παπανδρέου πίστευε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή είχε χάσει το μομέντουμ στα Βαλκάνια, και ότι επιθυμούσε να ενεργοποιηθεί για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή». Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «δήλωσε ότι ήταν έτοιμος να δώσει ώθηση στην προσπάθεια για επίλυση, αλλά επανέλαβε τη θέση για γεωγραφικό προσδιορισμό και erga omnes για διεθνή χρήση».

Θα μπορούσαμε να γράψουμε πολλά, αλλά επειδή αυτά τα λένε οι Αμερικανοί, περιμένουμε την αντίδραση του ίδιου του πρωθυπουργού. Αν δεν τα διαψεύσει θα είναι μία ηχηρή επιβεβαίωση και τότε θα επανέλθουμε, διότι πλέον τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα απ'ότι δείχνουν.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr