25 Μαΐου 2011

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σάμου για το κέντρο υποδοχής των μετανατών


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                    
ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ                                                         
ΔΗΜΟΣ ΣΑΜΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                                                          Αριθμός  αποφάσεως:  147/2011

Απόσπασμα από το πρακτικό της 10ης  συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Θέμα: ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

     Στη Σάμο, σήμερα 23 Μαΐου 2011, ημέρα Δευτέρα   και ώρα 18.30 μ.μ.  το δημοτικό συμβούλιο συνήλθε σε  δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεών του,  ύστερα από τη με αριθμό πρωτ. 10850/19-5-2011,  έγγραφη πρόσκληση του προέδρου  Νικολάου Ζάχαρη, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις  του άρθρου 67 του  ν. 3.852/2010 (φεκ Α' 87).
Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης  διαπιστώθηκε από τον πρόεδρο, πως υπήρχε η νόμιμη απαρτία, δεδομένου ότι επί συνόλου 33 μελών παρευρίσκοντο  τα 27 μέλη. Συγκεκριμένα παρευρίσκοντο οι εξής:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ 

1. ΑΜΥΡΣΩΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ      Μέλος
2. ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ         Μέλος
3. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ        Γραμματέας Δ.Σ.
4. ΖΑΧΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ         Πρόεδρος  Δ.Σ.
5. ΚΑΡΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΖΑΦΕΙΡΗΣ  Μέλος
6. ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ μέλος
7.ΚΑΡΛΟΒΑΣΙΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ   Αντιδήμαρχος
8. ΚΟΖΩΝΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ       Αντιδήμαρχος
9. ΚΤΙΣΤΟΥ ΧΑΤΖΗΣΤΑΥΡΙΝΟΥ-ΜΑΤΡΩΝΗ
      Μέλος
10.KΥΡΙΑΖΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ           Μέλος
11. ΛΥΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ               Αντιδήμαρχος
12. ΛΥΜΠΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ        Μέλος
13. ΜΑΚΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ            Μέλος
14. ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ         Μέλος
15. ΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ              Μέλος
16. ΜΑΥΡΑΤΖΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ     Μέλος
17. ΜΑΥΡΕΛΟΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ         Μέλος
18. ΜΗΛΙΓΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ           Μέλος
19. ΠΑΝΟΥΡΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ        Μέλος
20. ΠΑΠΑΚΟΣΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ        Μέλος
21. ΠΑΡΙΑΝΟΥ ΠΕΤΡΟΣ         Αντιδήμαρχος
22. ΡΗΓΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ             Μέλος
23. ΣΙΤΖΙΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ  Αντιπρόεδρος Δ.Σ.
24. ΣΤΑΝΤΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ     Αντιδήμαρχος
25.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΣ    Μέλος
26.ΤΡΙΤΣΙΝΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ      Μέλος
27. ΧΑΤΖΗΛΑΓΟΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ        Μέλος

ΑΠΟΝΤΕΣ

1. ΒΑΛΚΑΜΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ     Μέλος
2. ΚΑΡΑΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗΣ  Μέλος
3. ΚΑΤΡΑΚΑΖΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ        Μέλος

4. ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ  Μέλος
5. ΠΑΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   Μέλος
6. ΣΤΑΣΙΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ    Μέλος





Ο δήμαρχος Στυλιανός Δ. Θάνος προσκλήθηκε και παρίσταται στη συνεδρίαση.
Στη συνεδρίαση παρευρίσκεται και ο υπάλληλος του δήμου Σάμου, Καραδημητρίου Κωνσταντίνος για την τήρηση των πρακτικών.
  Αφού διαπιστώθηκε απαρτία – καθώς από το σύνολο των 33 μελών ήταν παρόντα 27 μέλη – ο πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι Κυριαζής Γεώργιος,  Μαραντίδου Μαρία και Μακρής Ευάγγελος προσήλθαν κατά την συζήτηση του 1ου θέματος εκτός ημερήσιας διάταξης.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης  των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης  ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είπε ότι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 67, παράγραφο 7, του νόμου 3852/2010 (περί συγκλήσεως δημοτικού συμβουλίου), το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης, και χωρίς συζήτηση, με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι' αυτό με την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διά­ταξης.
Γι΄ αυτό,  ο πρόεδρος πρότεινε να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης και να ληφθεί απόφαση, με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για το θέμα της εξαγγελίας, από τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη, της δημιουργίας στη Σάμο Κέντρου Πρώτης Υποδοχής παρανόμως εισερχομένων μεταναστών.
Ακολούθησε ψηφοφορία και ομόφωνα από το σώμα εγκρίθηκε το κατεπείγον του θέματος.
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου εισηγούμενος το 1ο εκτός της ημερήσιας διάταξης θέμα, έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο κ. Στέλιο Θάνο, ο  οποίος ενημέρωσε το σώμα, ότι μετά την ψήφιση του Ν.3907/2011, που αφορά την ίδρυση υπηρεσίας ασύλου και υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, είχαμε την περασμένη Πέμπτη 19 Μαΐου  την εξαγγελία για την ίδρυση σε όλη την Ελλάδα 11 Κέντρων Κράτησης και 3 Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, μεταξύ των οποίων την δημιουργία στη Σάμο ενός Κέντρου Πρώτης Υποδοχής. Ακολούθως έκανε μια αναδρομή στη παράνομη μεταναστευτική ροή από τα παράλια της Τουρκίας προς τη Σάμο και τα άλλα νησιά του Αιγαίου και τον Έβρο.
Η πρώτη προσωρινή στέγαση-κράτηση παρανόμως εισερχομένων μεταναστών (λαθρομεταναστών) έγινε στο παλιό κτίριο Καπνεκοπτήριο από το 1996, όπου οι συνθήκες διαμονής και κράτησης ήταν απαράδεκτες και η Σάμος δυσφημιζόταν ως «αποθήκη ψυχών» μετά από πάμπολλες καταγγελίες στον ελληνικό και διεθνή τύπο. Από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και μετά την διαρκή πίεση ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών επελέγη να δημιουργηθεί Κέντρο Προσωρινής Διαμονής παρανόμως εισερχομένων μεταναστών (λαθρομεταναστών) στο καταργημένο πεδίο βολής, πάνω από το Νεκροταφείο Σάμου, σε χώρο που ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ανατέθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  Σάμου η κατασκευή του Κέντρου και  μετά από τα εγκαίνιά του από τον τότε υπουργό κ. Παυλόπουλο, τον Νοέμβριο του 2007 δόθηκε και η διοικητική μέριμνα (σίτιση, διοικητική υποστήριξη, καθαριότητα κ.α.) Όλες οι δαπάνες κατασκευής και λειτουργίας καλύπτονταν από του αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών. Το Κέντρο λειτούργησε αρχικά ως πρότυπο, να θυμηθούμε ότι το επισκέφθηκε ο τότε πρωθυπουργός Κωστ. Καραμανλής, ο αρμόδιος υπουργός μετανάστευσης της Γαλλίας και πάρα πολλά ΜΜΕ και διεθνείς οργανισμοί και η Σάμος και η Ελλάδα αναστρέψανε το αρνητικό  δυσφημιστικό κλίμα για άθλια συμπεριφορά στους μετανάστες. Τον τελευταίο χρόνο, μετά από συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας, τη βοήθεια και  της FRONTEX, το ρεύμα προς Σάμο από τα απέναντι παράλια έχει σχεδόν μηδενιστεί και το Κέντρο είναι ανενεργό και μετά από την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το Κέντρο με τον εξοπλισμό του περιέρχεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Δυστυχώς μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η κυβέρνηση εσπευσμένα εξάγγειλε μέτρα μεταξύ των οποίων τα 14 Κέντρα Κράτησης  και Πρώτης Υποδοχής, μεταξύ των οποίων στη Σάμο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και στη Χίο Κέντρο Κράτησης. Η εξαγγελία του Υπουργού χωρίς να διαβουλευτεί με τις τοπικές αυτοδιοικητικές και περιφερειακές αρχές  και χωρίς να συμπεριλάβει όλα τα νησιά του Αιγαίου (Βορείου και Νοτίου), αφήνοντας μόνο τη Σάμο να σηκώσει το βάρος είναι απαράδεκτη και πρέπει να καταδικαστεί. Η Σάμος όλα τα προηγούμενα χρόνια σήκωσε το βάρος που της αναλογούσε, με αίσθημα φιλοξενίας και αλληλεγγύης, απέναντι στο μεταναστευτικό πρόβλημα. Θα αναλάβει και τώρα το όποιο μερίδιο της αναλογεί, αφού σηκώσουν  όλοι το βάρος τους, όλα τα νησιά  της ακτογραμμής του Αιγαίου και τα χερσαία σύνορα. Επ ουδενί δεν δέχεται να είναι η Σάμος το μοναδικό Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στο Αιγαίο και να έρχονται συλλαμβανόμενοι παράνομοι μετανάστες από άλλα μέρη της Ελλάδας  στη Σάμο.

Ακολούθως το λόγο έλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαυρατζώτης Δημ., Γεωργίου Νικόλαος και Στάντζος Γεώργιος,  ο οποίος κατέθεσε το παρακάτω κείμενο: «Οι πολίτες της Σάμου και το Δημοτικό Συμβούλιο του νέου Δήμου Σάμου, κάτοικοι όλοι του νησιού της παραμεθορίου του Αιγαίου, ακρίτες σε απόσταση χιλίων μέτρων από τα Τουρκικά παράλια οι οποίοι πρόκειται να εορτάσουν το 2012 τα εκατό χρόνια της Ένωσης με την Ελλάδα  πληροφορήθηκαν με έκπληξη από δελτίο τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη την 19/05/2011 την λειτουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής λαθρομεταναστών  στα όρια του αστικού  ιστού και σε περίοπτη θέση της πρωτεύουσας του νομού.
Με βαθύ αίσθημα ευθύνης και αγάπης για τον τόπο τους αδυνατούν να συνομολογήσουν και να αποδεχθούν το κυβερνητικό αυτό σχεδιασμό ο οποίος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση του νησιού μας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
1) Η κοινωνία της Σάμου έχει δοκιμαστεί κατά το πρόσφατο παρελθόν   από την έλευση δεκάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών και την αδυναμία του Ελληνικού Κράτους  και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαχειριστούν αποτελεσματικά  το φαινόμενο αυτό τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά. Πρόσφερε απλόχερα συνθήκες υποδειγματικής φιλοξενίας  υπερκαλύπτοντας  το μερίδιο ευθύνης που της αναλογούσε έναντι της παγκόσμιας κοινότητας.  Οι αντοχές της πλέον  είναι μηδενικές.
2) Η Σάμος το νησί με την μεγαλύτερη συνεισφορά  στην ανάπτυξη του Τουρισμού στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, ουσιαστικά απαξιώνεται διότι υποδεικνύεται έμμεσα ως Πύλη Εισόδου λαθρομεταναστών για όλη την συνοριακή γραμμή του Αιγαίου.
3) Το Αιγαίο χρειάζεται ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό, πολιτικές σύγκλισης με  το κέντρο βάση της συνταγματικής επιταγής της νησιωτικότητας και όχι αντισταθμιστικά οφέλη για την επιλεκτική  μετατροπή νησιών σε αποθήκες προσφύγων.
4) Η υπόθεση  της λαθρομετανάστευσης είναι υπόθεση της Ελλάδας της Ε.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας και η διαχείριση της πρέπει να στηρίζεται στην αρχή της αλληλεγγύης, στο Διεθνές Δίκαιο και στη χάρτα του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
                                                  Ζ Η Τ Ο Υ Μ Ε
Την αλλαγή του σχεδιασμού της Κυβέρνησης  σε ότι αφορά το νησί της Σάμου και την άρση της απόφασης λειτουργίας σε αυτό Κέντρου Πρώτης Υποδοχής ή Κράτησης  λαθρομεταναστών.
Την αλλαγή χρήσης των υπαρχόντων σχεδόν κατεστραμμένων υποδομών είτε με παραχώρηση του οικοπέδου στο Δήμο Σάμου προκειμένου να ανεγερθεί σχολική μονάδα είτε επιλύοντας ένα πάγιο αίτημα που άπτεται σε θέματα προστασίας του πολίτη με την αναβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου  σε Πυροσβεστικό Σταθμό Α Τάξεως μιας και ο χώρος γειτνιάζει με τον περιμετρικό της πόλης της Σάμου.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Σύσκεψη φορέων νησιού (επαγγελματικοί -Περιφερειακή Ενότητα-κόμματα-συνδικαλιστικοί φορείς- ιατρικός σύλλογος-δικηγορικός-Δημοτική επιτροπή διαβούλευσης κ.α.)».

Παρέμβαση έκανε και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Βασιλειάς Εμμανουήλ.

Ακολούθως, μετά από σχετική συζήτηση διαμόρφωσης κειμένου ψήφισης, το δημοτικό συμβούλιο,  αφού έλαβε υπόψη του:
1.     Την εισήγηση του Δημάρχου
2.     Τις διατάξεις του  Ν.3852/10
3.     Το Ν.3907/2011 περί ίδρυσης Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής
4.     Την ονομαστική ψηφοφορία
                                                               
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ  ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
                                                               
1.      Δεν αποδέχεται την απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τη λειτουργία του υφιστάμενου Κέντρου στη Σάμο ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής  και καταγγέλλει τη μεθόδευση της εξαγγελίας του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη χωρίς να διαβουλευτεί με τις αυτοδιοικητικές αρχές του νησιού που εκφράζουν την τοπική κοινωνία.
2.      Στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης περιοχών και της ισότιμης συμμετοχής στην αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) σε κάθε νησί του Αιγαίου, ώστε σε κάθε ΚΕ.Π.Υ. να προσέρχονται οι συλληφθέντες στα όρια κάθε νησιού.
3.      Δεν θα δεχθεί σε καμιά περίπτωση μεταφορά παρανόμως εισερχομένων μεταναστών από άλλα μέρη της Ελλάδας (νησιωτική και ηπειρωτική) στη Σάμο και θα αντιδράσει δυναμικά σε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα μεταφοράς. Επιπλέον δεν αποδέχεται καμιά επέκταση της δυναμικότητας του υφιστάμενου Κέντρου η της επέκτασής του σε άλλο στρατόπεδο κλπ.
4.       Εκτιμά ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι πρόβλημα μόνο της Ελλάδας, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να δώσει λύση η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλαμβάνοντας όλες οι χώρες και την ευθύνη διαχείρισης του παράνομου μεταναστευτικού προβλήματος.

 Την απόφαση υπερψήφισαν είκοσι (20) δημοτικοί σύμβουλοι: Αμυρσώνης Κων/νος, Ζάχαρης Νικόλαος, Καραδημητρίου Ζαφείρης, Καραμανώλης Μιλτιάδης, Καρλοβασίτης Ευάγγελος, Κοζώνης Αναστάσιος, Κτίστου Ματρώνη, Λύκος Νικόλαος, Λυμπέρης Παναγιώτης, Μακρής Ευάγγελος, Μαραντίδου Μαρία, Ματθαίου Εμμανουήλ, Μαυρατζώτης Δημήτριος, Μαυρέλος Εμμανουήλ, Μηλίγκος Δημήτριος,  Παριανού Πέτρος, Ρήγας Άγγελος, Τριανταφύλλου Νικόλαος, Τριτσινιώτης Δημήτριος, Χατζηλαγός Τιμολέων.
Κατά της απόφασης ψήφισαν έξι (6)  δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Βογιατζής Ιωάννης, Γεωργίου Νικόλαος, Κυριαζής Γεώργιος, Πανουράκης Βασίλειος, Παπακοσμάς Χρήστος, Σιτζίμης Νικόλαος και ο κ. Στάντζος Γεώργιος ο οποίος ήταν απών και δεν έθεσε σε ψηφοφορία την πρότασή του.

Η απόφαση αυτή πήρε αύξοντα αριθμό   147/2011

Αφού αναγνώστηκε το πρακτικό αυτό υπογράφεται ως ακολούθως.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ. Σ.
ΤΑ ΜΕΛΗ
                   
            Ζάχαρης Νικόλαος                                                                  T.Y


Σάμος  24 Μαΐου  2011
Ακριβές απόσπασμα



Ο δήμαρχος Σάμου
Στυλιανός Δ. Θάνος 

Διαβάστε τις δηλώσεις του Δημάρχου Στέλιου Θάνου στο Ράδιο Αρμονία,όποιος καταλάβει τι λέει ας μας εξηγήσει και εμάς

Στέλιος Θάνος: "Θα αντιδράσουμε αν μας φέρουν μετανάστες από αλλού"
  
 Μάϊ 25, 2011

Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για τη λειτουργία του Κέντρου ως έχει, αναφέρθηκε σήμερα στον «Αρμονία» ο δήμαρχος Σάμου, κος Στέλιος Θάνος, τονίζοντας πως σε καμία περίπτωση δε θα δεχτούν μετανάστες από άλλες περιοχές της Ελλάδας. «Θα αντιδράσουμε, αν μας φέρουν από αλλού» είπε, και πρόσθεσε: «Θέλουμε οι κάτοικοι της Σάμου να αισθάνονται ασφάλεια».

«Αυτές τις ημέρες παρατηρείται μια σκόπιμη παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της κοινής γνώμης για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, ξενοφοβικό κλίμα και ανησυχία στη σαμιακή κοινωνία. Μια διαστρέβλωση των θέσεων και των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου για τη λειτουργία του Κέντρου στη Σάμο. Μπορεί ο υπουργός να το ονομάζει Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, αλλά για εμάς δεν ισχύει αυτό. Για εμάς είναι Κέντρο Προσωρινής Διαμονής, όπως λειτουργούσε μέχρι 31/12/2010, υπό την εποπτεία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.

Η Σάμος έχει οριστεί για όλο το Αιγαίο ως Κέντρο Πρώτης Υποδοχής, με ένα άλλο στο Ελληνικό και στην Αμυγδαλέζα (για ανηλίκους), που σημαίνει  πως όλοι οι πρόσφυγες που μπαίνουν παράνομα στη χώρα από όλα τα νησιά, από τον Έβρο, Κρήτη, Κω, κ.α θα έρχονται στη Σάμο για να γίνεται η διαδικασία εξακρίβωσης, παροχής ασύλου, ή απέλασης.

Είναι μεγάλο θέμα και γι’ αυτό δεν είπε κανείς πως θα δεχτεί κάτι τέτοιο η τοπική κοινωνία. Η Σάμος δε θα γίνει το μοναδικό Κέντρο Προσωρινής Υποδοχής. Δε θα το δεχτούμε ποτέ. Αυτή ήταν η εισήγηση που έκανα και που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, από την πλειοψηφία, από συμβούλους όλων των συνδυασμών και από το σύνολο του δικού μας συνδυασμού, εκτός από έναν. Εμείς αυτό είπαμε. Ότι μπορούμε να δεχτούμε τη λειτουργία του Κέντρου που υπάρχει, μόνο για τη φιλοξενία αυτών που αποβιβάζονται στη Σάμο. Αυτοί που λένε όχι στη λειτουργία του Κέντρου, είναι ανεύθυνοι. Αν δε λειτουργεί Κέντρο και βγουν 50 μετανάστες, (ειδικά με το τοίχος του Έβρου η είσοδος των μεταναστών θα ενταθεί στο νησί μας), που θα τους πάμε; Αν δεν υπάρχει καθόλου Κέντρο, θα κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους, στα βουνά, στο δημοτικό  κήπο. Και τότε πως θα αισθάνεται ασφάλεια ο πολίτης, όταν κυκλοφορούν ελεύθεροι; Γι αυτό είπαμε πως δεχόμαστε μόνο τη λειτουργία του Κέντρου, όπως λειτουργούσε έως τώρα και αποκλειστικά για όσους έρχονται στη Σάμο και από κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας. Εκεί είμαστε κάθετοι. Δε θα επιτρέψουμε να μας φέρουν μετανάστες από άλλα μέρη. Θα αντιδράσουμε, αν μας φέρουν από αλλού, από τη Χίο, από την Κω. Δε θα το επιτρέψουμε με τίποτα. Δε θα γίνουμε αποθήκη προσφύγων. Δε μας το επιτρέπει η θέση μας, οι υποδομές, το νοσοκομείο, που θα αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό. Κανείς δεν ξέρει τι έχουμε τραβήξει τα τελευταία 8 χρόνια, που διαχειριζόμασταν το πρόβλημα των λαθρομεταναστών. Επίσης, καταδικάζουμε τον τρόπο με τον οποίον ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κος Παπουτσής, εξήγγειλε τη λειτουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής, χωρίς προηγουμένως να έχει διαβουλευτεί με την τοπική κοινωνία, και τις αρχές του νησιού.

Όταν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες έκοψαν τα εισιτήρια στους μετανάστες, είδατε τί έγινε. Μαύρισε η Σάμος. Όσοι λένε καθόλου Κέντρο, αύριο, όταν παρουσιαστεί το πρόβλημα θα γίνουν «λαγοί» και θα κληθεί ο υπεύθυνος να το διαχειριστεί. Για αυτό πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και εναλλακτική λύση για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Ο κόσμος να μην ανησυχεί. Διαχειριζόμαστε με περίσκεψη και σύνεση την υπόθεση. Δεν πρόκειται να θιγεί ο λαός του νησιού. Επαναλαμβάνω, δε θα δεχτούμε από άλλες περιοχές και δε δεχόμαστε να μεταφερθεί το πρόβλημα από την Ηπειρωτική Ελλάδα εδώ. Ζητάμε δημιουργία σε όλα τα νησιά Κέντρων Προσωρινής Διαμονής, για να εξυπηρετούνται οι ανάγκες των νησιών, καταγγέλλουμε τη  μεθόδευση εξαγγελίας από τον υπουργό. Θέλουμε ο πολίτης να αισθάνεται ασφάλεια και να μην ανησυχεί. Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, κοιτάμε τους πάντες κατάματα και του λέμε αυτά που πρέπει και όχι αυτά που του αρέσει να ακούει. Και να έχει εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή», είπε ο κος Θάνος.

Επιπλέον ο δήμαρχος Σάμου αναφέρθηκε στην κατάσταση του Κέντρου, για την οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, οι υπεύθυνοι πήραν αποφάσεις από τα γραφεία τους, χωρίς να γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση.

«Το Κέντρο είναι λεηλατημένο, θέλει πάνω από 500.00 ευρώ για να επισκευαστεί.
Δεν υπάρχει τίποτα, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν έχει προσωπικό, η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει αστυνόμευση κ.α. Αυτά πρέπει να τα σκεφτούν αυτοί που αποφασίζουν χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις σκέψεις τις δικές μας, γιατί αυτοί αποφασίζουν στα γραφεία τους», είπε ο κος Θάνος.