|
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Περικλής Αντωνίου, χαρακτηρίζει εξαιρετικά κρίσιμη τη στελέχωση της υπηρεσίας που ουσιαστικά υπολειτουργεί, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Οι συνέπειες αγγίζουν τον ευρύτερο τομέα του τουρισμού σε όλο το Βόρειο Αιγαίο, καθώς η υπηρεσία εμπλέκεται σε τομείς που έχουν να κάνουν με την εκταμίευση πόρων από αναπτυξιακά προγράμματα, δυσχεραίνοντας την τουριστική οικονομία στο σύνολο του Βορείου Αιγαίου.
Αδειάζει το γραφείο
Η Υπηρεσία Τουρισμού Βορείου Αιγαίου συστάθηκε στη Μυτιλήνη το 1989 και από το 2001 λειτουργεί με αυξημένες αρμοδιότητες, που έχουν να κάνουν κυρίως με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων. Οι αρμοδιότητές της περιλαμβάνουν έγκριση σχεδίων, χορήγηση, ανάκληση ή αφαίρεση του ειδικού σήματος του ΕΟΤ λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, καθώς επίσης και σφράγιση τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και επιβολή διοικητικών κυρώσεων όπου προβλέπεται και με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.
Ποιον από όλους τους παραπάνω ρόλους επιτελεί η Υπηρεσία στη Μυτιλήνη; Κανέναν. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που εκτός της παντελούς έλλειψης μηχανικών, το γραφείο αδειάζει σιγά - σιγά και από το διοικητικό προσωπικό.
Από τους 7 υπαλλήλους που διαθέτει σήμερα το γραφείο, εξαιρουμένου του Προϊσταμένου, έως το τέλος του χρόνου θα έχουν απομείνει οι 4, αφού μία υπάλληλος συνταξιοδοτείται και των άλλων δύο (οι οποίοι απασχολούνται με πρόγραμμα stage), λήγουν οι συμβάσεις. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που το οργανόγραμμα προβλέπει 18 υπαλλήλους.
“Με δεμένα τα χέρια”
Η Υπηρεσία Τουρισμού Βορείου Αιγαίου δεν στελεχώθηκε ποτέ σωστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μηχανικοί που κατά καιρούς απασχολούνται στην υπηρεσία, δουλεύουν με καθεστώς οκτάμηνων συμβάσεων. Η πρακτική αυτή καταδικάζεται από τους φορείς του τουρισμού και χαρακτηρίζεται ακατανόητη. «Μόλις αρχίσουν να μαθαίνουν τον ρόλο τους και να “μπαίνουν στο κλίμα”, φεύγουν και η υπηρεσία μένει εκ νέου ξεκρέμαστη», είναι η μόνιμη επωδός των τουριστικών παραγόντων, όταν γίνεται συζήτηση επί του θέματος.
Η Υπηρεσία έχει μείνει χωρίς μηχανικούς από τον Αύγουστο όταν και έληξαν οι συμβάσεις των δύο μηχανικών που απασχολούνταν εκεί. Έτσι, όλοι οι φάκελοι που απαιτούν εγκρίσεις ή τροποποιήσεις αρχιτεκτονικών σχεδίων και επεκτάσεις τουριστικών μονάδων πηγαίνουν στο…. Ταχυδρομείο και από εκεί στην Αθήνα. Η αποκέντρωση στο… μεγαλείο της.
Πέντε άνθρωποι για περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις!
Οι αρνητικές συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι πολλές. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις επαγγελματιών που επιθυμούσαν να ενταχθούν σε αναπτυξιακό πρόγραμμα χρηματοδότησης, όπως π.χ. το Leader και αντιλαμβανόμενοι ότι θα έπρεπε αφενός να μπλέξουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφετέρου να προλάβουν τα χρονοδιαγράμματα έκαναν πίσω.
Σήμερα οι 5 υπάλληλοι της υπηρεσίας (4 διοικητικοί και ο Προϊστάμενος) που θα απασχολούνται στο γραφείο από το νέο έτος είναι αρμόδιοι για 400 ξενοδοχεία, Από αυτά 118 ξενοδοχεία και 600 επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων εδρεύουν στην Λέσβο με τα αντίστοιχα νούμερα για τη Λήμνο να είναι 28 και 70. Κάθε μήνα δε, καταφτάνουν στο γραφείο 20-30 φάκελοι που χρήζουν εξέτασης.
«Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για το οποίο “φωνάζουμε” εδώ και χρόνια. Αδικούμεθα ως γραφείο και ως υπάλληλοι και αδυνατούμε να υλοποιήσουμε τις 1.400 επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων και 90 τουριστικές κατοικίες στο Βόρειο Αιγαίο. παρεμβάσεις που επιθυμούμε. Επιθυμούμε να κάνουμε μόνοι μας τους απαιτούμενους ελέγχους, αλλά αδυνατούμε. Επιπλέον δεν μπορούμε να προβούμε σε καμία παρέμβαση-γνωμοδότηση αδυνατώντας να ανταποκριθούμε και σε βασικές υποχρεώσεις μας», είπε μιλώντας στα “ΑΙ.Ν.” ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας, Χρήστος Ιωαννίδης.
«Προϋπόθεση»
Απ’ την πλευρά του ο Πρόεδρος των ξενοδόχων Π. Αντωνίου σημείωσε: «Η σωστή λειτουργία της Υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου είναι προϋπόθεση εκ των ουκ άνευ για την αναπτυξιακή πορεία του Νομού. Η στελέχωσή της είναι εξαιρετικά κρίσιμος τομέας και πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατό. Η υποστελέχωσή της πέραν των άμεσων επιπτώσεων είναι σαν να “δένει” τους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν. Η συρρίκνωσή της υπηρεσίας είναι πάρα πολύ αρνητικός παράγοντας. Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή πολιτική στον τομέα του τουρισμού εάν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα», κατέληξε.
Σημειωτέον ότι τον περασμένο Μάρτιο δημοσιεύτηκε προκήρυξη που αφορούσε την πλήρωση θέσεων σε Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού ανά την χώρα. Όμως η προκήρυξη αυτή δεν περιελάμβανε καμία θέση για το Βόρειο Αιγαίο