21 Ιουλίου 2008

Πολλά υπονοούμενα για το διαγωνισμό της μαρίνας Μυτιλήνης.Μήπως κάτι ανάλογο συνέβη και με την μαρίνα του Πυθαγορείου στη Σάμο;

Υπαινιγμούς για τη διαφάνεια του διαγωνισμού για την ανάδειξη του φορέα διαχείρισης της μαρίνας, άφησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης τόσο ο Δήμαρχος Νάσος Γιακαλής, όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Παντελής Πατερέλλης. Αφορμή για τα υπονοούμενα Δημάρχου και Αντιδημάρχου ήταν τόσο το πολύ μικρό χρονικό περιθώριο το οποίο δόθηκε για την κατάθεση των προσφορών, όσο και το ότι ο διαγωνισμός διεξάγεται στην καρδιά του καλοκαιριού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακαλής "είναι αδύνατη η κατάθεση ολοκληρωμένης προσφοράς στα χρονικά πλαίσια τα οποία έχει θέσει το Υπουργείο Τουρισμού", ενώ ο κ. Πατερέλλης είπε ότι «υπάρχουν και σκοπιμότητες». Αναφέρθηκε ακόμα το ότι "υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να μην εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κανένα υποψήφιο διαχειριστή, ώστε να πέσει η τιμή του ενοικίου της μαρίνας, ενώ υπογραμμίστηκε ότι ο Δήμος θα πρέπει να έχει λόγο στη διαχείρισή της.

«Άνισοι όροι»

Η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση έγινε στο πλαίσιο της έκκλησης του Δημάρχου για εξουσιοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να διερευνηθεί η δυνατότητα συμμετοχής του Δήμου στον υπό εξέλιξη διεθνή διαγωνισμό. Πράγματι δόθηκε η εξουσιοδότηση αυτή ομόφωνα με μόνη εξαίρεση του Μάκη Βενέτα, ο οποίος είπε ότι από την αρχή ήταν αντίθετος με την τοποθεσία, που επιλέχτηκε να κατασκευαστεί η μαρίνα επειδή - όπως είπε - πλήττει την ιστορικότητα του Μακρύ Γιαλού που παλιότερα ήταν κολυμβητική ακτή. Το πιο ενδιαφέρον "κομμάτι" του θέματος ωστόσο ήταν τα όσα συζητήθηκαν για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διαχείριση της μαρίνας. Οι εκπρόσωποι του Δήμου παραδέχτηκαν ουσιαστικά ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις ιδιωτικές εταιρείες. «Δεν έχουμε το know-how και δεν παίζουμε επί ίσοις όροις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πατερέλλης.
Το σημείο όμως που προκάλεσε τον μεγαλύτερο προβληματισμό ήταν όταν υπονοήθηκε εμμέσως πλην σαφώς ότι ο διαγωνισμός δεν γίνεται με διαφανείς όρους. «Μόνο κάποιος που είχε ενημέρωση από πριν θα ήταν σε θέση να καταθέσει έναν ολοκληρωμένο φάκελο προσφοράς για τη διαχείριση της μαρίνας», επεσήμανε με νόημα ο κ. Πατερέλλης.

"Σε έναν μήνα κληρώνει"

Ο διεθνής ανοικτός πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκήρυξε το Υπουργείο Τουρισμού για την μαρίνα της Μυτιλήνης (μαζί με άλλες 4 μαρίνες στη χώρα), ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης προσφορών την 20ή Αυγούστου. Ο πλειοδότης θα αναλάβει με σύμβαση παραχώρησης τη διαχείριση της μαρίνας για 40 χρόνια και θα έχει την αποκλειστική επιμέλεια και διαχείρισή της. Με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ο ανάδοχος θα πρέπει να καταβάλλει στο Υπουργείο Τουρισμού το ποσό των 2.000.000 ευρώ, ενώ ως ποσό εγγύησης έχουν οριστεί τα 300.000 ευρώ. Επίσης προβλέπεται και η καταβολή ετήσιου τιμήματος που θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο.

"Με το κλειδί στο χέρι"

Ο Δήμος, όπως είπε ο κ. Γιακαλής, είναι έτοιμος να δώσει την εγγυητική επιστολή των 300.000 ευρώ που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, ενώ τονίστηκε ότι υπάρχει υποστήριξη από την εταιρεία Planet (τεχνικός σύμβουλος του Δήμου) για την παροχή τεχνογνωσίας. Το μεγάλο πλεονέκτημα της μαρίνας όπως επεσήμανε ο κ. Πατερέλλης είναι ότι οι χερσαίες εγκαταστάσεις της είναι έτοιμες. «Πρόκειται για μία μαρίνα που θα παραδοθεί "με τα κλειδιά στο χέρι". Υπάρχει φως, νερό, τηλέφωνο και δεν χρειάζεται να γίνουν οι παρεμβάσεις που απαιτήθηκαν σε άλλες μαρίνες της χώρας», σημείωσε.

Κερδοσκοπικά παιχνίδια;

Αυτό που εκφράστηκε ως φόβος είναι το ενδεχόμενο η μαρίνα να γίνει αντικείμενο επιχειρηματικών παιχνιδιών. «Φοβάμαι ότι οι "μαρινάδες" θα μπλοκάρουν τη δημοπρασία και δεν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον ώστε να πέσει η τιμή», τόνισε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σταύρος Δημηρούδης, ενώ ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Απόστολος Πατέστος είπε ότι «το οικονομικό τίμημα που έχει θέσει το Υπουργείο Τουρισμού είναι πολύ υψηλό και είναι δύσκολο να εκδηλωθεί ενδιαφέρον».

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης αν και δόθηκε, όπως προαναφέρθηκε, με πλήρη σχεδόν ομοφωνία η εξουσιοδότηση στον κ. Γιακαλή να "τρέξει" το θέμα εκφράστηκαν επιφυλάξεις. Ο Άρης Χατζηκομνηνός είπε ότι ο Δήμος θα πρέπει να μπορεί να αναλάβει τη διαχείρισή της, ότι είναι μια επένδυση που μπορεί να αποφέρει πολλά κέρδη, και τόνισε παράλληλα ότι ο Δήμος δεν θα πρέπει να επιτρέπει στον επιχειρηματία που θα την αναλάβει να αυθαιρετεί και θα πρέπει να υπάρχει η διασφάλιση ότι η μαρίνα θα είναι πηγή πλούτου.
Ο Γιάννης Ζερδελής έκανε την πρόταση η μαρίνα να παραχωρηθεί στην τοπική κοινωνία μέσα από τους αντιπροσωπευτικούς της θεσμούς (Δήμος - Νομαρχία - ΤΕΔΚ - Επιμελητήριο κ.λπ.), που θα έχουν την ευθύνη λειτουργίας της και θα προωθούν παράλληλα ένα γενικότερο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης. Τόνισε επίσης ότι η παράταξή του είναι αντίθετη με την παραχώρηση της μαρίνας στους ιδιώτες.
Ο Βαγγέλης Χριστοδούλου, τέλος, πρότεινε τη διαχείριση της μαρίνας να την αναλάβει ο ΕΟΤ και αναρωτήθηκε γιατί θα πρέπει να την εκμεταλλευτεί ιδιώτης, συναινώντας πάντως στην ανάληψη της διαχείρισης από τον Δήμο.


πηγή αιολικά νέα

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού 14 ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη σύσταση καρτέλ.


Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού καλούνται να απολογηθούν 14 ακτοπλοϊκές εταιρείες για τη σύσταση καρτέλ. Ανάμεσα στις εταιρείες αυτές είναι όλες όσες συνδέουν τα νησιά του νομού μας με την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και μεταξύ τους. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εταιρείες: Μινωικές Γραμμές, Hellenic Seaways, ΝΕΛ, Όμιλος Attica - Blue Star Ναυτιλιακή - Superfast Ferries, ΑΝΕΚ, ΛΑΝΕ, ΣΑΟΣ, G.A. Ferries, Agoudimos Lines, Γραμμαι Επτανήσου, ΑΛΦΑ Φέρρις, Ventouris Sea Lines, Δ. Τυρογαλάς & ΣΙΑ Ν.Ε. Goutos Lines. Σε απολογία, επίσης, καλείται και η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας.

Η ενέργεια αυτή είναι η πρώτη προς την κατεύθυνση ελέγχου των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δέχεται έντονη κριτική από πάρα πολλές πλευρές για το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά την Πέμπτη 17 του μήνα παραδόθηκαν κλητεύσεις στις προαναφερθείσες εταιρείες, προκειμένου να απολογηθούν στην Επιτροπή. Η έρευνα ξεκίνησε τον προηγούμενο Μάιο, αμέσως μετά την παραίτηση του τότε προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, Μιχάλη Σακέλη.
Η έρευνα καλύπτει τα έτη 2002, 2003, 2006, 2007 και 2008, και στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στα ευρήματα από τα πρακτικά συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου (για τα έτη 2004 και 2005 δεν βρέθηκαν πρακτικά).
Φαίνεται ότι πίσω από τις προσεκτικές διατυπώσεις που υπήρχαν στα πρακτικά των συζητήσεων, σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική των μελών της Ένωσης, τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς για άγονες γραμμές κ.λπ., η Επιτροπή Ανταγωνισμού είδε τη σύσταση καρτέλ.

Οι κατηγορίες
Συγκεκριμένα, οι 14 ακτοπλοϊκές εταιρείες κατηγορούνται για:
- Οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εντός της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας αναφορικά με την τιμολογιακή τους πολιτική.
- Οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εντός της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας με αντικείμενο τις προσφορές συμπαιγνίας (έμμεσος καθορισμός ναύλων).
- Οριζόντια σύμπραξη μεταξύ ορισμένων ακτοπλοϊκών εταιρειών εντός της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, με αντικείμενο τον περιορισμό της παραγωγής και της διάθεσης δρομολογίων.
Κατά την άποψη της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όλες οι συζητήσεις περί λειτουργικού κόστους που έγιναν στο πλαίσιο της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, αναφέρουν πηγές της Επιτροπής, έχουν τελική κατάληξη στη διαμόρφωση κοινών πρακτικών, ως προς την τιμολογιακή πολιτική.

Προσφορές συμπαιγνίας
Σε ό,τι αφορά στις «προσφορές συμπαιγνίας», αυτές αφορούσαν τους διαγωνισμούς για τις άγονες γραμμές. Συγκεκριμένα, στα πρακτικά καταγράφηκε διατύπωση άρνησης συμμετοχής σε διαγωνισμούς του Δημοσίου, πρακτική που περιορίζει ή εξαλείφει τον ανταγωνισμό τιμών μεταξύ των συμμετεχουσών επιχειρήσεων και αποσκοπεί στην κατανομή της αγοράς μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στο διαγωνισμό.


Αναμένεται η αντίδραση των εφοπλιστών
Ως χθες το μεσημέρι, η μόνη αντίδραση που υπήρξε από την πλευρά του προέδρου της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας Απόστολου Βεντούρη ήταν η δήλωση «θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει». Ο κ. Βεντούρης απουσίαζε στο εξωτερικό, ενώ μετά την επιστροφή του αναμενόταν να δώσει αναλυτική απάντηση στις κατηγορίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με σχετική ανακοίνωση η οποία επρόκειτο να εκδοθεί είτε το βράδυ της Παρασκευής, είτε σήμερα Σάββατο.


Επίθεση στην κυβέρνηση από το ΠΑΣΟΚ
Η υπεύθυνη ναυτιλίας του ΠΑΣΟΚ, Ελπίδα Τσουρή, σε δήλωσή της υπογραμμίζει: «Η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ύπαρξη στρεβλώσεων του ανταγωνισμού στον κλάδο της ακτοπλοΐας, επαληθεύει και δικαιώνει τις, επί τρία συναπτά έτη, θέσεις και καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ.
Από την πρώτη στιγμή, λέει η κ. Τσουρή, είχαμε επισημάνει ότι η κυβερνητική πολιτική έχει πλήρως απορρυθμίσει τη λειτουργία της αγοράς των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η κατάργηση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Θαλάσσιων Ενδομεταφορών, το 2004 και, η απελευθέρωση των ναύλων της οικονομικής θέσης, το 2006, χωρίς την ύπαρξη κανενός μηχανισμού παρακολούθησης των τιμών.
Είχαμε επισημάνει, συνεχίζει, σε όλους τους τόνους, ότι η ολιγοπωλιακή αγορά μιας υπηρεσίας δημοσίου συμφέροντος, δεν εποπτεύεται, γεγονός που καθιστά αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια αξιολόγησης της ποσότητας, της ποιότητας και του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Τα γεγονότα, για μία ακόμα φορά, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την ύπαρξη ανταγωνισμού και μηχανισμών ελέγχου της αγοράς».

Γερμανικό..χαστούκι στον Ν.Γκρουέφσκι.Και ενώ ως τώρα τα "χαστούκια" προς τον κ.Γκρουέφσκι,είχαμε συνηθίσει-όσο αφορά την Ευρωπαική Ένωση- να τα δίνουν οι Γάλλοι,ήρθε η ώρα και για το πρώτο χαστούκι από Γερμανικό χέρι..
Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Γκέρνοτ Έρλερ έδωσε συνέντευξη στην Ντόιτσε Βέλλε απαντώντας μεταξύ άλλων και σε ερωτήση που αφορούσε την επιστολή Γκρουέφσκι προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή.

Συγκεκριμένα,στην ερώτηση "αν ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ρίχνει με την επιστολή του λάδι στη φωτιά" ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκέρνοτ Έρλερ απάντησε:
«Είναι πράγματι αμφίβολο αν η επιστολή αυτή συμβάλλει στην δημιουργία κλίματος συναίνεσης στο ζήτημα της ονομασίας. Ελπίζουμε πάντως η αντιπαράθεση Ελλάδας - ΠΓΔΜ να τελειώσει σύντομα.Η επίλυση του θέματος της ονομασίας, απαιτεί βέβαια υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.
Η επιστολή σίγουρα δεν αποτελεί πάντως απόδειξη συμβιβαστικής διάθεσης»..


πηγή greek-salonika

Καθηγητής του Παντείου στο ...πλευρό του Ν.Γκρουέφσκι!

.

Μπορεί οι επιστολές του κ.Γκρουέφσκι να μη βρίσκουν ανταπόκριση τόσο στην Ελλάδα όσο επίσης σε Ε.Ε. και Ουάσινκτον φαίνεται όμως πως βρίσκουν μέσα στη χώρα μας..
"H Eλλάδα πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη Μακεδονικής μειονότητας να αποζημιώσει τις δημευμένες περιουσίες των εκδιωχθέντων κατοίκων της και να δεχτεί την λύση της διπλή ονομασίας στις διαπραγματεύσεις της με τη"Μακεδονία"..!
Το παραπάνω δεν αποτελεί απόσπασμα ενός εκ των γνωστών επιστολών του Σκοπιανού πρωθυπουργού αλλά πρόταση του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ.Αλέξη Ηρακλείδη, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων!
Συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως:
"η Ελλάδα θα πρέπει να πάψει τον στρουθοκαμιλισμό και να αρνείται την ύπαρξη Σλαβομακεδόνων γιατί υπάρχουν 30 με 40 χιλιάδες απ'αυτούς(!!) στο βόρειο τμήμα της χώρας".Μάλιστα προεξοφλεί πως εάν το θέμα φτάσει στο Ευρωπαικό δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στρασβούργου "η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πληρώσει!"
Έχει μάλιστα και τη λύση στο πρόβλημα του ονόματος..
Προτείνει τη διπλή ονομασία!Στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος-ΠΓΔΜ προτείνει τη χρήση του "Νέα ή Άνω ή Βόρεια Μακεδονία" ενώ γαι τον υπόλοιπο κόσμο και τους διεθνείς οργανισμούς προτείνει το όνομα"Μακεδονία"!
Αύριο αναμένεται να δημοσιευθεί η συνέντευξη του καθηγητή κ.Ηρακλείδη στον Τύπο των Σκοπίων ενώ ενδιαφέρον θα έχουν οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και της κοινής γνώμης στην Ελλάδα..

O κ.Ηρακλείδης -για τη ιστορία- έχει διατελέσει και "εμπειρογνώμων του ελληνικού ΥΠΕΞ"σε θέματα μειονοτήτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους διεθνείς οργανισμούς (1983-1997).


πηγή Greece-Salonika.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο διαπρεπής νομικός Στέλιος Γρηγορίου τόλμησε!
Κατέθεσε σήμερα ΑΙΤΗΜΑ στον Υπουργό Δικαιοσύνης!
34 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο, με ατιμώρητους τους υπεύθυνους για το Κυπριακό Ολοκαύτωμα, ο Στέλιος Γρηγορίου δίνει τη δυνατότητα στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας να ξεπλύνει μέρος των ντροπών του.
Ολόκληρο το κείμενο, όπως κατατέθηκε και κοινοποιήθηκε, έχει ως εξής:
Ενώπιον του κου Υπουργού Δικαιοσύνης Σωτ. Χατζηγάκη

ΑΙΤΗΣΙΣ

Του Στυλιανού Χαρ. Γρηγορίου, δικηγόρου, Λεωφόρος Αλεξάνδρας 6, Αθήνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΣ ΠΡΟΣ:
1) Τον Πρόεδρον της Ελληνικής Δημοκρατίας κον Κάρολο Παπούλια
2) Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κον Δημήτριο Χριστόφια
3) Τον Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας κον Κωνσταντίνο Καραμανλή
4) Τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κον Γεώργιο Παπανδρέου
5) Την Γ.Γ. του ΚΚΕ κα Αλέκα Παπαρήγα
6) Τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κον Γεώργιο Καρατζαφέρη
7) Τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κον Αλέκο Αλαβάνο

Αθήνα, 20.7.2008

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Δικαιοσύνης,
Διά του άρθρου 30 παρ. 2 του Κώδικος Ποινικής Δικονομίας προβλέπεται η εξουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης να αναστέλει την ποινική δίωξιν επί ποινικών υποθέσεων, εφ’ όσον εκ της εκδικάσεως αυτών συντρέχουν λόγοι διαταράξεως των διεθνών σχέσεων του κράτους.
Δυνάμει της από 3.5.1976 Υπουργικής Αποφάσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης Κων. Στεφανάκη εν συνδυασμώ προς την υπ’ αρ. 44/7.3.1975 Πράξιν του Υπουργικού Συμβουλίου ανεστάλη η ποινική δίωξις κατά απάντων των υπευθύνων της Κυπριακής τραγωδίας, διότι εκρίθη ότι «…ανακύπτει κίνδυνος να προκύψουν γεγονότα ικανά να διαταράξουν τας διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος μετ’ άλλων κρατών…».
Η Βουλή των Ελλήνων, κατόπιν πολιτικής αποφάσεως του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, απεφάσισε και συνεκρότησε κατά το έτος 1986 Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή διά την Κυπριακή προδοσία, η οποία διεξήγαγε την σχετική έρευνα.
Παρότι το συλλεγέν αποδεικτικόν υλικόν ήτο απολύτως επαρκές, οι μετέπειτα Κυβερνήσεις δεν ήραν την ισχύουσα αναστολή της ποινικής διώξεως και ως εκ τούτου δεν ησκήθησαν οι αναγκαίες ποινικές διώξεις κατά των ποινικώς υπευθύνων της Κυπριακής τραγωδίας.
Εκτοτε, επί 34 συναπτά έτη ο «φάκελος της Κύπρου» παραμένει ερμητικά κλειστός και οι ένοχοι της Κυπριακής τραγωδίας εκφεύγουν της νεμέσεως της Δικαιοσύνης.
Η ειρημένη απόφασις του Υπουργού Δικαιοσύνης εμποδίζει την άσκησιν ποινικών διώξεων υπό της Εισαγγελίας της χώρας μας και, ως εκ τούτου, αποτελεί τον βασικόν νομικόν λόγον, διά τον οποίον η Κυπριακή τραγωδία δεν δύναται να ερευνηθεί υπό της δικαιοσύνης και να καταλογισθούν οι ποινικές ευθύνες εις τους υπαιτίους αυτής.
Η Δημοκρατία εις την Ελλάδα έχει στέρεα θεμέλια και ουδείς κίνδυνος συντρέχει να τίθεται εν αμφιβόλω από την αναμέτρησίν της προς την ιστορικήν αλήθειαν επί των μειζόνων εθνικών θεμάτων, τα οποία συγκροτούν την εθνικήν και κοινωνική συνείδησιν του έθνους μας.
Επειδή εθνικόν είναι ότι είναι αληθές, αυτονόητον καθίσταται ότι η ποινική τιμωρία των ενόχων της Κυπριακής τραγωδίας αποτελεί εθνικόν καθήκον, επιτασσόμενον από την απώλεια του εθνικού εδάφους των κατεχομένων της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τις μνήμες των αδικαίωτων νεκρών, από την κραυγή των αγνοουμένων και των χιλιάδων προσφύγων.
Η παρέλευσις τοσούτον μακρού χρονικού διαστήματος, ισοδυναμεί προς την παροχήν, ανεπιτρέπτως, αμνηστίας εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας διά τα εγκλήματα της Κυπριακής τραγωδίας.
Ουδεμία πολιτική ή διεθνής σκοπιμότης και ουδεμία πολιτική συγκυρία δύναται πλέον να αναστέλλει την εκπλήρωσιν του εθνικού χρέους.
Ως εκ τούτου, διά την ανάληψιν οιασδήποτε εθνικής πρωτοβουλίας επί του θέματος τούτου, ως η υποβολή Μηνύσεων υπό των πολιτών και συναφώς η άσκησις υπό της Εισαγγελίας της αναγκαίας ποινικής διώξεως, επιβάλλεται η άμεσος άρσις της κατ’ άρθρον 30 παρ. 2 ΚΠΔ αναστολής της ποινικής διώξεως, η οποία επεβλήθη δυνάμει της ειρημένης αποφάσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Με την πλήρη βεβαιότητα ότι συμμερίζεσθε την αγωνία και το περιεχόμενον του υποβαλλομένου διά της παρούσης αιτήματος.

ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Υπό την επιφύλαξιν της προσφυγής μου εις το Ευρωπαικον Δικαστήριον Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διά την προσβολήν του δικαιώματος της προσβάσεως εις την Δικαιοσύνη των Ελλήνων πολιτών αναφορικώς προς την ποινικήν δίωξιν των υπευθύνων της Κυπριακής τραγωδίας.

ΖΗΤΩ

Την άρσιν της από 3.5.1976, ληφθείσης κατ’ άρθρον 30.2 ΚΠΔ, Υπουργικής Αποφάσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης, δι’ ής ανεστάλη η ποινική δίωξις κατά απάντων των υπευθύνων της Κυπριακής τραγωδίας, διότι εκρίθη ότι «…ανακύπτει κίνδυνος να προκύψουν γεγονότα ικανά να διαταράξουν τας διεθνείς σχέσεις της Ελλάδος μετ’ άλλων κρατών…».

Μετά σεβασμού και τιμής
Ο ΑΙΤΩΝ

Στυλιανός Χαρ. Γρηγορίου

Λαοί που δεν έχουν μνήμη,

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΛΟΝ!

sibilla-gr

ενημέρωση από το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας και αιγαίου


Σύλληψη για ναρκωτικά στο Βόλο – Συλλήψεις αλλοδαπών στην Μυτιλήνη και τη Σάμο- Πνιγμός στο Κατάκολο - Ρύπανση στον Πειραιά

Συνελήφθησαν, σήμερα το πρωί, στον κεντρικό προβλήτα Βόλου, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, τρία (03) άτομα, δύο 24χρονοι και ένας 25χρονος αλλοδαπός, διότι βρέθηκαν στην κατοχή του ενός 24χρονου βρέθηκε ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης μικτού βάρους 8,6 γραμμαρίων.
Προανάκριση, κατά την αυτόφωρη διαδικασία, διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Βόλου.

======================
Συνελήφθησαν, πρωινές ώρες σήμερα, από πλωτό περιπολικό της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης, στη θαλάσσια περιοχή Σκάλα Συκαμιάς Λέσβου, δεκαέξι (16) αλλοδαποί (άνδρες), στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων.
Οι ανωτέρω, κατά δήλωσή τους, είχαν ξεκινήσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια με τρία φουσκωτά κωπήλατα σκάφη τα οποία κατέστρεψαν και βυθίστηκαν.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

======================
Συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες, εντός λιμένα Σάμου, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, ένας (01) αλλοδαπός, στερούμενος ταξιδιωτικών εγγράφων, ο οποίος κατά δήλωσή του είχε ξεκινήσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια με πνευστή κωπήλατη λέμβο που καταστράφηκε κατά την αποβίβασή του.
Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στο Γ.Ν.Ν. Σάμου.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

======================
Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες χθες, στην περιοχή Μουρτιά Σάμου, από προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, δυο (02) άνδρες αλλοδαποί, στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων, οι οποίοι, κατά δήλωσή τους είχαν ξεκινήσει από τα απέναντι τουρκικά παράλια με πνευστή κωπήλατη λέμβο, η οποία καταστράφηκε κατά την αποβίβασή τους σε βραχώδη ακτή.
Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν για προληπτικές ιατρικές εξετάσεις στο Γ.Ν.Ν. Σάμου.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

======================
Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, σήμερα το πρωί, από τη θαλάσσια περιοχή ΖΑΧΑΡΩ Ηλείας, 85χρονος λουόμενος.
Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο Κρεστενών, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του ενώ πρόκειται να μεταφερθεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πύργου για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.


======================

Μικρής έκτασης ρύπανση από πετρελαιοειδή σημειώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, στο λιμένα του Πειραιά, κατά την διάρκεια πετρέλευσης Ε/Γ-Ο/Γ-Τ/Χ πλοίου από βυτιοφόρο όχημα.
Άμεσα ξεκίνησαν εργασίες απορρύπανσης με μέριμνα ιδιωτικής εταιρείας απορρύπανσης, με ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Από την Λιμενική Αρχή Πειραιά που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθη ο 30χρονος οδηγός του ανωτέρω οχήματος.

ενημέρωση απο τον Κυβερνητικό εκπόσωπο


Χαίρετε και καλή εβδομάδα.

Αύριο, στις 11:00, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, με θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΠΡΑΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ήθελα να ρωτήσω, πώς σχολιάζει η κυβέρνηση την κίνηση του Πρωθυπουργού των Σκοπίων Νίκολα Γκρουέφσκι να αποστείλει επιστολή προς τον κ. Μπαρόζο, εμμένοντας ουσιαστικά στις προκλητικές του αναφορές περί δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας στη χώρα μας.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχει δοθεί απάντηση από τον Πρωθυπουργό, σαφής, αυστηρή, ιστορικά καταγεγραμμένη. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Πώς απαντάτε στο ΠΑΣΟΚ που δηλώνει ότι ο Πρωθυπουργός θα έπρεπε να είχε αγνοήσει την επιστολή του Γκρουέφσκι;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτήθηκα την περασμένη εβδομάδα. Ήσασταν παρών. Έχω απαντήσει δύο φορές σε αυτή την ερώτηση.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Επανήλθε. Με την έννοια αυτή το λέω.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα επαναλάβω την απάντησή μου. Ισχύει.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, σας προβληματίζει το αποτέλεσμα που κατέγραψε δημοσκόπηση για ενδεχόμενη συνεργασία ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να συνεργαστεί μαζί του. Ποια είναι η απάντησή σας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Καταρχάς, δεν υπάρχει θέμα εκλογών. Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία –το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό- πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις και με αυτοδυναμία συνεχίζει να κυβερνά τον τόπο, κάνοντας πραγματικότητα τις δεσμεύσεις τις οποίες έλαβε προεκλογικά, και το 2004 και το 2007. Τα υπόλοιπα πρέπει να τα ρωτήσετε σε άλλα κόμματα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Σχετικά με την αναθεώρηση των στοιχείων του Προϋπολογισμού που μας ζητάει η EUROSTAT, να ενσωματωθούν και τα χρέη των νοσοκομείων, υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω κάποιο σχόλιο. Θα συνεννοηθώ με το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Δεν είμαι πρόχειρος να δώσω κάποια απάντηση τώρα.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εγώ θα επανέλθω στο θέμα της επιστολής του κ. Γκρουέφσκι, γιατί είναι η δεύτερη φορά που κάνει αυτή την κίνηση και την κάνει προς τον κ. Μπαρόζο, σε μια προσπάθεια, αν δεν κάνω λάθος, κατά την εκτίμησή μου, να αποκτήσει ερείσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι θέλει να μπει σε έναν διάλογο, είτε εμμέσως, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε ευθέως με την Ελλάδα, όπως έδειξε η προηγούμενη επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τελικά η κίνησή του να βρει ανταπόκριση από την πλευρά της Ελλάδας, εφόσον ήδη ο κ. Καραμανλής απάντησε στην πρώτη επιστολή;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο διάλογος, όπως γνωρίζετε, γίνεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με ένα και μοναδικό θέμα που χωρίζει τις δύο χώρες: Το θέμα του ονόματος. Τίποτε άλλο.

ΧΙΩΤΗΣ: Δημοσιογραφικές πληροφορίες που καταγράφονται σήμερα σε δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι πιθανόν η κυβέρνηση να μην προτείνει τον κ. Βουρλούμη για τη θέση του προέδρου του ενοποιημένου πλέον ΟΤΕ στην κοινοπραξία που έχει κάνει με την DEUTSCHE TELEKOM. Ισχύουν αυτά τα δημοσιεύματα; Ισχύουν αυτές οι πληροφορίες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γίνει καν συζήτηση για το θέμα. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Να επανέλθω στο θέμα της υπόθεσης της ονομασίας των Σκοπίων. Είμαστε κοντά, πολύ κοντά σε λύση για το θέμα, δηλώνει σήμερα ο βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Ματ Μπράιζα στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ». Ισχύει όντως κάτι τέτοιο; Θα μάθουμε δηλαδή από τους Αμερικανούς ενδεχόμενη συμφωνία;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έχω να σας πω κάτι, να είστε βέβαιος ότι θα το μάθετε πρώτοι εσείς.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Αλλά μαθαίνουμε άλλα από τους Αμερικανούς. Είμαστε πολύ κοντά.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Διαλέξτε ποια απάντηση θα κρατήσετε.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θεωρείτε εποικοδομητική τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, δεδομένου ότι στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ» ο κ. Μπράιζα δεν εμπλέκει το θέμα της μακεδονικής μειονότητας και λέει ότι το μόνο θέμα είναι το όνομα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μιλήσω γενικά για την πολιτική. Θεωρώ εποικοδομητική κάθε προσπάθεια που γίνεται -και όχι με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη- στην κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών, δηλαδή του ζητήματος της ονομασίας. Οποιαδήποτε χώρα, όποια χώρα σύμμαχος είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε οι Ηνωμένες Πολιτείες -όπως έχω επαναλάβει σε αυτή την αίθουσα, τουλάχιστον δύο φορές ακόμα- βοηθά στην κατεύθυνση αυτή, είναι καλοδεχούμενη.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Αυτό σημαίνει ότι αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσετε παρέμβαση από τρίτο παράγοντα, ενδεχομένως από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίλυση αυτή.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ασχολείστε με τα θέματα αυτά πάρα πολύ καιρό και νομίζω ότι τα γνωρίζουμε εξίσου καλά ή τουλάχιστον τα θυμόμαστε εξίσου καλά. Σας θυμίζω, λοιπόν, εάν ξεχάστηκε, ότι μου είχε υποβληθεί σχετική ερώτηση, λίγο πριν το Βουκουρέστι -αλλά και μετά το Βουκουρέστι- με αφορμή συναντήσεις στις οποίες συμμετείχαν και Αμερικανοί αξιωματούχοι. Η απάντηση ισχύει.

ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, όχι αν θα προταθεί ο κ. Βουρλούμης, ισχύουν όμως τα όσα γνωρίζουμε; Θα παραμείνει στη διοίκηση του ΟΤΕ κατά το μεταβατικό στάδιο;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Βουρλούμης είναι στη διοίκηση του ΟΤΕ. Δηλαδή, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχετε κάποιο νέο από το μέτωπο κατά της ακρίβειας που δίνει η κυβέρνηση, γιατί από ό,τι βλέπουμε στα γκάλοπ, δεν αντιλαμβάνεται τα αποτελέσματα ο ελληνικός λαός. Παραμένει το πρόβλημα για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το πρόβλημα της ακρίβειας είναι όντως πρόβλημα για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως είναι πρόβλημα για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του δυτικού κόσμου, ιδιαίτερα μετά τη ξέφρενη πορεία του πετρελαίου και των πετρελαιοειδών. Και υπάρχουν και άλλοι λόγοι, τους οποίους έχουμε επαναλάβει πολλές φορές σε αυτή την αίθουσα. Δεν θα τους επαναλάβω και σήμερα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Δηλαδή, μένετε στις διαπιστώσεις, όσον αφορά την αντιμετώπιση, ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας; Το τι κάνει η κυβέρνηση ρώτησα εγώ.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Η ανάλυση της κυβέρνησης είναι ότι η επιστολή του κ. Γκρουέφσκι στον κ. Μπαρόζο είναι μια απάντηση στην πρόσφατη ευρωπαϊκή απόφαση να θέσει την επίλυση της ονομασίας ως προϋπόθεση της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα κάνω σχόλια για την επιστολή του κ. Γκρουέφσκι. Τα σχόλια, ειδικά για το θέμα, τα έχει κάνει ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του. Εμείς, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι έχουμε μια θέση συνεπή έναντι της διεθνούς Κοινότητας και των Οργανισμών είτε είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε είναι το ΝΑΤΟ και σε αυτή παραμένουμε. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι ο κ. Γκρουέφσκι και οι κυβερνώντες στη γειτονική χώρα να συνειδητοποιήσουν την ιστορική σημασία που θα είχε η προσέλευση με εποικοδομητικό τρόπο στο διάλογο που γίνεται στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

ΧΙΩΤΗΣ: Για το θέμα του κ. Βουρλούμη και πάλι. Θεωρείτε αβάσιμες τις απόψεις που εκφράζονται ότι ο Πρόεδρος του ΟΤΕ δεν μπορεί να παραμένει στη θέση του από τη στιγμή που υπάρχει μια δικαστική έρευνα σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΤΕ και συνεπώς και σε βάρος του;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι απόψεις εκφράζονται ελεύθερα από πολλές πλευρές και σίγουρα εκφράζονται και από πολιτικά κόμματα, έχοντας πίσω τους μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα. Επιτρέψτε μου να μη σχολιάσω την κάθε άποψη που εκφράζεται. Υπάρχει από τη μια πλευρά η άποψη, από την άλλη πλευρά υπάρχει αυτό που συμβαίνει. Το γεγονός είναι ότι οι απαντήσεις που έδωσα σε δύο ερωτήματα έχουν καλύψει συνολικά το θέμα Βουρλούμη. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε περισσότερο.

ΧΙΩΤΗΣ: Δεν σας ζήτησα να τις σχολιάσετε, σας ρώτησα αν τις θεωρείτε βάσιμες ή όχι.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι αυτό ακριβώς; Δεν είναι σχόλιο αυτό που μου (ζητάτε) λέτε; Δεν θα πω τίποτε περισσότερο.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Για το θέμα του κ. Βουρλούμη. Επειδή είπατε προηγουμένως ότι μπορεί να εκφράζονται απόψεις οι οποίες να ενέχουν πολιτική σκοπιμότητα, αυτό μπορεί να είναι κατανοητό, εφόσον εκφράζονται από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων της Αριστεράς. Όταν, όμως, εκφράζονται από βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας και μάλιστα κατά κόρον το τελευταίο διάστημα, ας πούμε με πρωταγωνιστή τον κ. Γιάννη Μανώλη ή και άλλους βουλευτές και οι οποίες είναι οξύτατες και είναι αιχμηρές, όχι μόνο προς το πρόσωπο του κ. Βουρλούμη, αλλά και προς το πρόσωπο του κ. Αλογοσκούφη. Αυτή η κριτική είναι καλοδεχούμενη;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι πολιτική άποψη.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε την Παρασκευή, ότι η ενίσχυση προς τους οικονομικά ασθενέστερους θα κινείται στα όρια αντοχής του Προϋπολογισμού. Με δεδομένο ότι ο Προϋπολογισμός δεν πάει καθόλου καλά, παρουσιάζει ήδη «μαύρη τρύπα» 1,8 δις ευρώ, το πρώτο τετράμηνο, πεντάμηνο. Προγράφετε δηλαδή ακόμα και τα ψίχουλα που ήταν να δώσετε για το Ταμείο κατά της Φτώχειας;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι τόσο κοντινό το διάστημα που νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος να προτρέχει κάποιος και να βλέπει τα πράγματα έτσι όπως διατυπώνονται στην ερώτησή σας. Σε κάθε περίπτωση, σας θυμίζω ότι ένας Προϋπολογισμός εκτελείται στη διάρκεια του δωδεκαμήνου και βρισκόμαστε μόλις στον έβδομο μήνα.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Έχετε προσδοκίες ότι μπορεί να κλείσει το έλλειμμα;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτε περισσότερο. Είναι δύσκολη η κατάσταση. Και επαναλαμβάνω ότι είναι δύσκολη διεθνώς η οικονομική κατάσταση. Τις αιτίες τις γνωρίζουμε όλοι. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να αυξηθούν τα έσοδα, δηλαδή να τηρηθούν οι προβλέψεις που υπάρχουν στον Προϋπολογισμό. Προσπάθεια γίνεται να μειωθούν οι δαπάνες στο μέτρο του δυνατού, έτσι όπως έχουν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό. Να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις, τα μεγάλα έργα εκείνα τα οποία ουσιαστικά βοηθούν στην μείωση της ανεργίας, στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, στη διατήρηση ενός καλού ρυθμού ανάπτυξης.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Στο πλαίσιο της αύξησης των εσόδων υπάρχει η εξέταση από την κυβέρνηση για ρύθμιση χρεών προς την εφορία, για χιλιάδες πολίτες;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

ΚΑΚΑΛΗΣ: Στην αύξηση των εσόδων, θα ήθελα να ρωτήσω. Εδώ και καιρό μας λέτε ότι έχουν αυξηθεί τα έσοδα από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλλά δεν μας έχετε δώσει κανένα πιο συγκεκριμένο στοιχείο.

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από τις 15 Φεβρουάριου υπάρχει ήδη, όπως γνωρίζετε, μια προσπάθεια η οποία έχει γίνει, με πολύ σοβαρό τρόπο και με αποτελεσματικότητα. Έχουμε ήδη κάποια πρώτα δείγματα. Γνωρίζετε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διανομή, η πώληση πετρελαίου θέρμανσης – γιατί μιλάμε και για μια δεύτερη περίοδο, το χειμώνα που έρχεται. Στο τέλος του έτους λοιπόν θα έχουμε πλήρη στοιχεία για αυτό το οποίο με ρωτήσατε. Εγώ εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι υπάρχει μια πολύ καλή πορεία των εσόδων από τα τελωνεία, καθόσον ως τον Ιούνιο είχαν αυξηθεί κατά 18,4%. Δείχνει, λοιπόν, ότι αυτή η πολιτική αποδίδει. Στο τέλος του έτους θα έχουμε το ακριβές ποσοστό και αναλόγως και το ακριβές ποσό.

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ: Εκτός από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων είχαμε σήμερα και τις επίσημες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Θεωρείτε λογικές αυτές τις αυξήσεις και με τον τρόπο που έγιναν;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Είχε μιλήσει για το θέμα, αν θυμάμαι καλά, ο αρμόδιος υπουργός, εξερχόμενος της Κυβερνητικής Επιτροπής. Μόλις προ δύο ή τριών εβδομάδων.

ΜΕΛΙΓΚΩΝΗΣ: Ένα από τα βασικά επιχειρήματα της κυβέρνησης υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, ήταν η αντιμετώπιση της φοιτητικής μετανάστευσης. Ωστόσο με το νομοσχέδιο του κ. Στυλιανίδη για να πιστοποιηθεί το πτυχίο από ένα κολλέγιο πρέπει να υπάρχει minimum χρόνος σπουδών στο εξωτερικό δύο χρόνια. Τελικά η κυβέρνηση θέλει να μειώσει ή να αυξήσει τη φοιτητική μετανάστευση;

ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τη φοιτητική μετανάστευση, αλλά νομίζω ότι διαβάζετε με λάθος τρόπο το νομοσχέδιο το οποίο έχει καταθέσει ο υπουργός Παιδείας. Υπάρχει η δυνατότης κάποιος να μπορέσει να συνεχίσει της σπουδές του στο εξωτερικό, εφόσον το επιθυμεί, για έναν μεταπτυχιακό τίτλο. Περιμένετε, θα έλθει και το νομοσχέδιο για την εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας, το οποίο δεν μπορεί να έρθει τώρα αμέσως, γιατί έχουμε σε εκκρεμότητα όπως γνωρίζετε δικαστική εξέλιξη στο δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Τότε θα ολοκληρωθεί πλήρως το πλαίσιο.

Σας ευχαριστώ.

Πρόσκληση κατάθεσης αιτήσεων πολυτέκνων εκπαιδευτικών για μόνιμο διορισμό 2008-2009

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, καλεί τους πολύτεκνους υποψηφίους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στους κλάδους ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), με τέκνα τα οποία είναι ανήλικα ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία ή σπουδάζουν και οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις της αριθμ. 95831/Δ2/18-07-2008 εγκυκλίου του ΥΠΕΠΘ , να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά από 21 - 7 - 2008 μέχρι 30 - 7 - 2008 για να εγγραφούν σε ειδικό πίνακα πολυτέκνων , προκειμένου να προγραμματισθεί ο διορισμός τους από την έναρξη του σχολικού έτους 2008-2009.
Οι αιτήσεις χορηγούνται από τις Δ/νσεις και τα Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης και θα υποβληθούν σε μία μόνο Διεύθυνση ή σε ένα μόνο Γραφείο αυτοπροσώπως ή με νόμιμα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

Τι μπορούν να προκαλέσουν τα ινομυώματα ? από την Ιατρό Σωτηροπούλου Μυρτώ
Ινομυώματα μήτρας

Τα ινομυώματα είναι τα πιο συχνά καλοήθη νεοπλάσματα του γυναικείου γεννητικού συστήματος , σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας .
Η έννοια του <όγκου > φοβίζει τους ανθρώπους , óμως δεν είναι όλοι οι όγκοι <κακοί>. Τα ινομυώματα της μήτρας είναι απó τους <καλούς > όγκους του γυναικείου γεννητικού συστήματος . Αναπτύσσονται στο μυομήτριο και συχνά βρίσκονται τυχαία στον ετήσιο έλεγχο των γυναικών σε μία συχνότητα 4-11% , αν και πολλές φορές , δεν βρίσκονται ποτέ , αν η γυναίκα δεν υποβάλλεται σε υπερηχογραφικό έλεγχο.
Η αιτία εμφάνισης τους δεν είναι γνωστή. Φαίνεται να παίζουν ρόλο εκτός από τη ιδιοσυστασικό τύπο της κάθε γυναίκας και η φυλή και ίσως η κληρονομικότητα.

Τι μπορούν να προκαλέσουν τα ινομυώματα ?

Εξαρτάται από τη θέση τους μέσα στη μήτρα. Μπορεί να μην προκαλέσουν ποτέ τίποτα έως πολύ σοβαρές αιμορραγίες που να οδηγήσουν στην αφαίρεση της μήτρας στη γυναίκα.
Μπορεί επίσης να διογκωθούν πάρα πολύ και να δημιουργήσουν προβλήματα στα γειτονικά όργανα πχ. στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα συχνοουρίες . Εάν <κρέμονται > με μίσχο από τη μήτρα , τότε μπορεί να συστραφούν , προκαλώντας δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να χρειαστούν και άμεσο χειρουργείο

Επηρεάζουν την εγκυμοσύνη?

Ανάλογα με τη θέση τους μπορεί να εμποδίζουν τη σύλληψη.
Με τις ορμόνες την κύησης μεγαλώνουν στην διάρκεια της εγκυμοσύνης . Προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν ανάλογα με το μέγεθος και η θέση τους, οπότε η αντιμετώπιση θα είναι ανάλογη.

Πρέπει να αφαιρούνται?

Ανάλογα τι προβλήματα δημιουργούν, σε ποια ηλικία εμφανίσθηκαν και πως εξελάσσονται με το χρόνο

Αν αφαιρεθούν μπορεί να δημιουργηθούν ξανά?

Πολύ πιθανό. Είναι θέμα οργανισμού.

Αν παρουσιασθεί ένα ινομύωμα , σε νέα γυναίκα, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα , τι κάνουμε?

Απλά παρακολούθηση και ανάλογα με την εξέλιξη του πράττουμε

Πως μπορούμε να βρούμε αν υπάρχουν ινομυώματα?

Με τη γυναικολογική εξέταση και με το υπερηχογράφημα. Ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις


Σίγουρα δεν υπάρχει λόγος πανικού αν βρεθεί κάποιο ινομύωμα στη μήτρα. Ανάλογα με το γυναικολογικό και μαιευτικό ιστορικό της γυναίκας και τα προβλήματα που αυτό προκαλεί , αποφασίζεται η άμεση αντιμετώπισή του η
η στενή παρακολούθησή του.

Σωτηροπούλου Μυρτώ
Χειρουργός Μαιευτήρας-Γυναικολόγος
Ειδικός στην Ακράτεια Ούρων Γυναικών
Σπ.Μερκούρη 27
11634 Αθήνα
τηλ. 2107220198
κινητό. 6974441102

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΤΑΣΘΑΛΙΩΝ ΣΤΟ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ


Για τους κ.κ. Υπουργό Δικαιοσύνης και Απασχόλησης

Θέμα: «Παρά τη σωρεία καταγγελιών υπαλλήλων κατά της προϊσταμένης Υποθηκοφύλακας Καλλιθέας και συζύγου δικαστικού λειτουργού, που εδώ και μήνες έχουν κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στα Υπουργεία σας, η παραμονή της συγκεκριμένης Υποθηκοφύλακας ως υπεύθυνης του συγκεκριμένου Υποθηκοφυλακείου, δημιουργεί εύλογες υποψίες συγκάλυψης και άνωθεν «προστασίας» ως αντιστάθμισμα στη συνδρομή που παρέχει με εικονικές προσλήψεις «ημετέρων» (με πραγματικούς όμως μισθούς!) στις ασύδοτες ρουσφετολογικές πρακτικές της Κυβέρνησής σας και δεν συμβάλλει καθόλου στην διασφάλιση των απαιτούμενων εχεγγύων ήθους και νομιμοφροσύνης που οφείλουν να συνοδεύουν τους φορείς της συγκεκριμένης δημόσιας λειτουργίας.»

Σύμφωνα με καταγγελίες υπαλλήλων, για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Υποθηκοφυλακείο Καλλιθέας η αρμόδια υποθηκοφύλακας είχε επιβάλλει ένα ιδιότυπο κλίμα αντιπαλότητας μεταξύ των εκεί εργαζομένων, καλλιεργώντας αντιπαραθέσεις και ένα καθεστώς τρομοκρατίας και καχυποψίας, με σκοπό να μεταβιβάζει διαρκώς τις ευθύνες, αλλά και την προσοχή αυτών, μακριά από δικές της, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, πράξεις κακοδιαχείρισης, οικονομικές ατασθαλίες και παράνομες ευνοιοκρατικές προσλήψεις «ημετέρων» διπλοθεσιτών.
Η κατάσταση οδηγήθηκε στη Δικαιοσύνη μέσω αναφορών που υπέβαλλαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, υφιστάμενοι της υπάλληλοι, όσο και πρόσωπο που προσέλαβε η ίδια η υποθηκοφύλακας αρχικά ως έμπιστό της, αλλά στη συνέχεια, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της κακοδιαχείρισης, αλλά και της παραπλάνησης που είχε υποστεί από την ίδια, προχώρησε σε έλεγχο των οικονομικών του Υποθηκοφυλακείου και διαπίστωσε την αδικαιολόγητη μη απόδοση στο Δημόσιο ποσού ύψους 300.000 ευρώ για το χρονικό διάστημα 1996 – 2006. Η μεταστροφή της στάσης του συγκεκριμένου υπαλλήλου μετά την συνειδητοποίηση εκ μέρους του των όσων συνέβαιναν στο συγκεκριμένο Υποθηκοφυλακείο είχε ως αποτέλεσμα την απόλυση όχι μόνο του ιδίου, αλλά και της συζύγου του και λοιπόν συναδέλφων του.
Οι σχετικές αναφορές έχουν κοινοποιηθεί στα συνερωτώμενα Υπουργεία (όπως ενδεικτικά αναφέρεται η αριθμ. Πρωτ. 1071/28.2.08 για το Υπουργείο Δικαιοσύνης και 166/08 για το Υπουργείο Απασχόλησης), ενώ δύο αναφορές έχουν κατατεθεί στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά (ενδεικτικά αναφέρονται οι υπ’ αριθμ. 1915/29.2.08 και 2704/26.3.08). Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται, σε συνάντηση αντιπροσώπων των καταγγελλόντων υπαλλήλων με τον ίδιο τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ειδοποιήθηκε και εμφανίστηκε και ο δικαστικός λειτουργός – σύζυγος της εν λόγω Υποθηκοφύλακος (!!!), ο οποίος μετά της συζύγου συσκέφθηκε επί μακρόν με τον κ. Σανιδά κατ΄ιδίαν πριν ο τελευταίος εξέλθει του γραφείου και διαβεβαιώσει τους καταγγέλλοντες υπαλλήλους ότι δεν θα υπάρξουν εκδικητικές απολύσεις εις βάρος τους και θα επιληφθεί της υπόθεσης η Δικαιοσύνη … Ωστόσο, ακολούθησαν αρκετές απολύσεις, ενώ η δικαστική, όσο και η διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης δεν φαίνεται να προχωρά, όπως δυστυχώς συμβαίνει πλέον τακτικά με εκκρεμότητες «ημετέρων», καταδεικνύοντας για μία ακόμα φορά την ύπαρξη και τη λειτουργία ενός συστήματος Κυβερνητικής χειραγώγησης ελεγκτικών θεσμών και μερίδας της Δικαιοσύνης.
Τεράστια ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός, μετά την αναφορά προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών και την γνωστοποίηση της δεκαετούς «μαύρης τρύπας» των 300.000 ευρώ, η συγκεκριμένη Υποθηκοφύλακας προχώρησε ξαφνικά σε πληρωμές 292.000 και 24.000 ευρώ προς το Δημόσιο. Επιπλέον, σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες υπαλλήλους, ποινική δίωξη που εκκρεμεί εναντίον της συγκεκριμένης Υποθηκοφύλακος για παλαιότερες μισθοδοσίες ανύπαρκτων υπαλλήλων δεν έχει ακόμα εκδικαστεί, αφού η δίκη διαρκώς αναβάλλεται.
Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελίες πολυάριθμων υπαλλήλων, η συγκεκριμένη Υποθηκοφύλακας απολαμβάνει ασυλίας από την αρμόδια πολιτική ηγεσία καθώς έχει «παράσχει» το Υποθηκοφυλακείο στο οποίο προΐσταται στην Κυβέρνηση Καραμανλή ως ρουσφετολογικό εργαλείο παράνομων διπλοπροσλήψεων συνδικαλιστών και στελεχών της Κυβερνώσας παράταξής, που αμείβονται από περισσότερα του ενός υποθηκοφυλακεία παράλληλα! Και αυτές οι καταγγελίες έχουν περιέλθει σε γνώση τόσο της αρμόδια Εισαγγελικής αρχήςκαι του ίδιου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όσο και των Υπουργείων Απασχόλησης και Δικαιοσύνης, που αδρανούν προκλητικά. Χαρακτηριστική της αλαζονικής συμπεριφοράς, χάρη και στην άνωθεν προστασία, που επιδεικνύει η συγκεκριμένη Υποθηκοφύλακας είναι η καταγγελλομένη άρνησή της να υποβληθεί στους ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας!
Πέρα από τον έντονο προβληματισμό των διωχθέντων υπαλλήλων για την επιεικέστατη αντιμετώπιση του ζητήματος από τον Εισαγγελέα στον οποίο ανατέθηκε η υπόθεση, αλλά και για τη διάψευση των διαβεβαιώσεων του κ. Σανιδά, προβληματισμός που ενισχύεται με δεδομένη την ιδιότητα του συζύγου της συγκεκριμένης Υποθηκοφύλακας ως δικαστικού λειτουργού, ο οποίος μάλιστα ενημερώνεται, καλείται και παρίσταται σε κατ’ ιδίαν συσκέψεις του κ. Σανιδά για το θέμα (!!!) είναι διάχυτη και έντονη η εντύπωση τους ότι τα συναρμόδια Υπουργεία αδρανούν, παρέχουν «ανταποδοτική» των γαλάζιων ρουσφετολογικών διπλο-προσλήψεων «προστασία» και δεν λαμβάνουν μέτρα αποκατάστασης της εύρυθμης λειτουργίας, αλλά και του κύρους του συγκεκριμένου Υποθηκοφυλακείου με την προσωρινή – έστω – μέχρι διαλεύκανσης, απομάκρυνση της εμπλεκόμενης και βαρυνόμενης με σωρεία καταγγελιών Προϊσταμένης.

Επειδή το δημόσιο λειτούργημα του Υποθηκοφύλακα οφείλει να συνοδεύεται από ισχυρά εχέγγυα ήθους και νομιμοφροσύνης, τα οποία δεν φαίνεται – τουλάχιστον μέχρι οριστικής διαλεύκανσης – να διασφαλίζονται στην περίπτωση του Υποθηκοφυλακείου Καλλιθέας και της Προϊσταμένης αυτού.
Επειδή το καθεστώς ευνοιοκρατίας και απονομής δικαιοσύνης δύο ταχυτήτων που έχει εγκαθιδρύσει η Κυβέρνησή σας φαίνεται να έχει κλονίσει συνολικά την εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμό, σε βαθμό που μία συγγένεια προσώπου με δικαστικό λειτουργό να συνδυάζεται στις συνειδήσεις των πολιτών ως εμπόδιο στην αντικειμενική απονομή δικαιοσύνης.
Και επειδή κεντρικό στοιχείο των συγκεκριμένων καταγγελιών είναι η ανεπίτρεπτη «προστασία» που παρέχει η αρμόδια πολιτική ηγεσία, με διαφαινόμενη σύμπραξη και των «γνωστού» παρασυστήματος στη Δικαιοσύνη, προς την συγκεκριμένη Υποθηκοφύλακα ως αντιστάθμισμα στις εικονικές προσλήψεις «γαλάζιων» παιδιών με πραγματικούς, όμως, μισθούς στο Υποθηκοφυλακείο που διευθύνει.

Σας ερωτάμε και σας καλούμε:

• Να ενημερώσετε την Βουλή για την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης, τα προληπτικά μέτρα διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του συγκεκριμένου Υποθηκοφυλακείου που όφειλε να λάβει η αρμόδια πολιτική ηγεσία, την τύχη των αναφορών υπαλλήλων που κοινοποιήθηκαν στα συνερωτώμενα Υπουργεία σας, καθώς και την νομική βάση πάνω στην οποία έγινε δεκτή η εκ των υστέρων και με καθυστέρηση πληρωμή ποσών 292.000 και 24.000 ευρώ από το συγκεκριμένο Υποθηκοφυλακείο στο Δημόσιο από προηγούμενες οφειλές δεκαετίας χωρίς κατά περίεργο τρόπο περαιτέρω διατυπώσεις και κυρώσεις.
• Να ενημερωθεί η Βουλή για το σύνολο των διώξεων που εκκρεμούν εις βάρος της συγκεκριμένης υποθηκοφύλακας και τους λόγους που καθυστερεί η εκδίκασή τους.
• Να ελεγχθούν από την Επιθεώρηση Εργασίας οι συμβάσεις των εικονικά εργαζόμενων, σύμφωνα με τις καταγγελίες, στελεχών της παράταξής σας που αμείβονται από το συγκεκριμένο, αλλά παράλληλα και από δεύτερο Υποθηκοφυλακείο χωρίς να εμφανίζονται κατά το πλήρες ωράριο εργασίας τους.
• Σε ποιες ενέργειες θα προβεί το συνερωτώμενο Υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου, σύμφωνα με τις εξουσίες που απονέμει αποκλειστικά στον Υπουργό το Σύνταγμά μας, να ελεχθεί ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες και τους λόγους για τους οποίους, όταν αντιπροσωπεία υπαλλήλων τον επισκέφθηκε για να ζητήσει την παρέμβασή του, αυτός επέτρεψε και αποδέχτηκε προκλητικά να παρευρίσκεται ο δικαστής – σύζυγος της συγκεκριμένης Υποθηκοφύλακας, με τον οποίο μάλιστα και με την σύζυγό του ο κ. Σανιδάς συσκέφθηκε κατ’ ιδίαν και επί μακρόν στο γραφείο του, προτού εξέλθει και λειτουργήσει ως «διαμεσολαβητής» μεταξύ αυτών και των καταγγελλόντων υπαλλήλων, δημιουργώντας αλγεινές εντυπώσεις ως προς την σοβαρότητα και την αμεροληψία με την οποία ασκεί το λειτούργημά του;
• Θα προβείτε άμεσα, όπως οφείλετε, σε λεπτομερή έλεγχο των οικονομικών του συγκεκριμένου Υποθηκοφυλακείου, ώστε κυρίως να διαπιστωθεί αν αποδίδονται σωστά ακόμα και σήμερα τα οφειλόμενα ποσά στο Δημόσιο και θα μεριμνήσετε για την αποκατάσταση όσων υπαλλήλων έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας της επιμονής τους να επικρατήσει διαφάνεια και χρηστή διαχείριση στον τομέα εργασίας τους;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης
Μάρκος Μπόλαρης
Χρήστος Αηδόνης
Δημήτρης Τσιρώνης
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Μιχάλης Παντούλας

Κ. Αϊβαλιώτης Βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ:Πότε επιτέλους θα θέσουμε το ζήτημα

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ και Βουλευτής στη Β΄ Αθηνών Κωστής Αϊβαλιώτης κατέθεσε την εξής ερώτηση προς την κ. Μπακογιάννη :

«Ο κ. Γκρουέφσκι και οι λοιποί ακραίοι εθνικιστές των Σκοπίων προσπαθούν να εμπεδώσουν διεθνώς την εντύπωση ότι υπάρχει δήθεν «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα. Πρόσφατα υποστήριξαν την απίστευτη αυτή θέση και με παρέμβαση στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο.
Σε συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής έχω επισημάνει απευθυνόμενος προς την κ. Υπουργό των Εξωτερικών ότι το 1991 ο τ. Πρόεδρος των Σκοπίων κ. Γκλιγκόρωφ είχε παραδεχτεί (σε δήλωσή του σε τσεχική εφημερίδα) ότι υπάρχουν 100.000 Έλληνες στα Σκόπια, ενώ εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας συνεχώς αναφέρουν ότι το πραγματικό της μέγεθος είναι 280.000 και δεν έχουν σχολεία και δασκάλους να διδαχθούν την γλώσσα τους, ενώ υφίστανται και όλες τις υπόλοιπες ρατσιστικές πρακτικές των εθνικιστών των Σκοπίων.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάσθε

1) Ενημέρωσε η ελληνική κυβέρνηση (πότε και με ποιον τρόπο) την διεθνή κοινή γνώμη για τη ρατσιστική τακτική κατά των Ελλήνων των Σκοπίων ;
2) Για ποιο λόγο δεν έθεσε ως τώρα διεθνώς η ελληνική κυβέρνηση το ζήτημα της αναγνώρισης και προστασίας της ελληνικής μειονότητας της χώρας αυτής ;»

Σηφουνάκης για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης


Κοινοποιείται προς ενημέρωση η απάντηση του Υπουργού Παιδείας κ. Ε. Στυλιανίδη στην αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής κ. Ν. Σηφουνάκης, που αφορούσε στην εύρυθμη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης και την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος του Εκπαιδευτηρίου.
Σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε :
«Πριν λίγες μέρες συναντήθηκα με τον αρμόδιο Υφυπουργό κύριο A. Λυκουρέντζο σε επίσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, συνοδεύοντας τους εκπροσώπους του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ.κ. Κατσάνη και Παπανικολάου του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης.
Κατά την συζήτηση αποδέχτηκε ο Υφυπουργός τις προτάσεις που καταθέσαμε, προκειμένου να υπάρξει άμεση λύση στο θέμα της στέγασης του Μουσικού Σχολείου. Εφόσον όσα συνεννοηθήκαμε με τον Υφυπουργό πραγματοποιηθούν, τότε το Μουσικό Σχολείο θα αποκτήσει την μόνιμη στέγη του στο όμορφο διατηρητέο κτήριο και χωρίς πρόβλημα θα υπάρξει η αναγκαία επέκτασή του, με μια αρμόζουσα μελέτη για το υπάρχον αξιόλογο αρχιτεκτονικά κτήριο.
Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να σταλεί στη Μυτιλήνη ειδικός αρχιτέκτονας του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων (Ο.Σ.Κ.), ο οποίος σε συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες αλλά και μαζί μας, θα προσαρμοσθεί σύμφωνα με τις υπάρχουσες προς τούτο Αρχιτεκτονικές μελέτες του Οργανισμού, η αναγκαία για το χώρο προσθήκη.
Βεβαίως η απάντηση του Υπουργού κ. Στυλιανίδη στην Αναφορά που είχα καταθέσει, βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος, ίσως επειδή συντάχθηκε και κοινοποιήθηκε στη Βουλή η απάντησή του πριν την συνάντησή μας με τον Υφυπουργό.
Προσωπικά θα αναμένω τις εξελίξεις και προσδοκώ ύστερα και από την συγκατάθεση του κ. Α. Λυκουρέντζου, η λύση που συμφωνήθηκε να υλοποιηθεί, οπότε επιτέλους να ξεπεραστεί το εμπόδιο ως προς τους όρους δόμησης στον συγκεκριμένο χώρο».

Την τετάρτη στη βουλή η συζήτηση για τις τιμές στα εισιτήρια πλοίων

Για την προσεχή Τετάρτη, 23/7, ορίστηκε η συζήτηση σχετικά με τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων και την κατάσταση στην ακτοπλοΐα, στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής με προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Ζησιμόπουλο.
Η Ελπίδα Τσουρή ως μέλος της εν λόγω Επιτροπής της Βουλής και υπεύθυνη από το ΠΑΣΟΚ για ναυτιλιακά θέματα είχε προτείνει να γίνει η συζήτηση, τώρα που είναι ιδιαίτερα επίκαιρη λόγω των θερινών διακοπών.

4ο Ανοιχτό Διήμερο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς στη Μυτιλήνη

Το 4ο Ανοιχτό Διήμερο της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς πραγματοποιήθηκε στις 18/7 στη Μυτιλήνη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς, κ. Παντελή Σκλιά και του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννη Λέκκα.
Τις εργασίες της συνάντησης παρακολούθησαν τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Νέων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, τα οποία ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Υπουργείου Εσωτερικών, της Γ.Γ. Νέας Γενιάς και του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας για ζητήματα που αφορούν την λειτουργία και την δράση τους.
Καλωσορίζοντας τον Γενικό Γραμματέα Νέας Γενιάς και τα εκλεγμένα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Νέων ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κ. Γιάννης Λέκκας, μεταξύ άλλων τόνισε: « Η παρουσία σήμερα εδώ του Γενικού Γραμματέα Νέας Γενιάς κ. Σκλιά, τον οποίο και καλωσορίζουμε στην Περιφέρεια μας, εγκαινιάζει ένα νέο δίαυλο γνωριμίας αλλά και επικοινωνίας με τους νέους της Περιφέρειας μας και τους εκπροσώπους τους στους ΟΤΑ των νησιών μας μέσω των Τοπικών Συμβουλίων Νέων. Σε μια εποχή γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής από τους νέους ανθρώπους, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, τα Τοπικά Συμβούλια Νέων αποτελούν ένα θεσμό δημοκρατίας, θεσμό προόδου και ενεργοποίησης των νέων ανθρώπων στις αποφάσεις για το μέλλον της περιοχής τους για το καλό του τόπου. Ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας στηρίζω σημείωσε ο κ. Λέκκας την ενεργή συμμετοχή των νέων στα δημόσια πράγματα αλλά και σε κάθε πρωτοβουλία που φέρνει στο προσκήνιο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής τους νέους ανθρώπους».
Στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς κ. Παντελής Σκλιάς τόνισε ότι «Τα ΤΟ.ΣΥ.Ν. αποτελούν πλέον το βασικό όχημα για την ενεργοποίηση μιας σειράς από προγράμματα και δράσεις μας καθώς και εργαλείων συμβουλευτικής και υποστήριξης των νέων. Και πρόσθεσε «Είμαστε δίπλα στους νέους πάντα συμβουλευτικά όπως για παράδειγμα μέσα από το Πρόγραμμα της Ε.Ε.
«Νεολαία σε δράση», της ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων και πλειάδας άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών της Γ.Γ. Νέας Γενιάς. Στο πεδίο της ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας της Νεολαίας, ο κ. Σκλιάς ανακοίνωσε την ίδρυση Θυρίδας Νεανικής Επιχειρηματικότητας στη Μυτιλήνη, Λήμνο, Σάμο και τη Χίο. Πρόκειται για νέες δομές παροχής συμβουλευτικής και υποστήριξης για την ίδρυση και ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, είπε, είναι γραφεία-δομές, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι νέοι που ενδιαφέρονται να στραφούν στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Επίσης ανακοίνωσε την δημιουργία Κόμβου του Παρατηρηρίου Νεανικής Επιχειρηματικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Χίο».
Ακολούθως στις 12.30 το μεσημέρι, οι δυο Γενικοί Γραμματείς κ.κ. Λέκκας και Σκλιάς, συμμετείχαν στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με το Δ.Σ της ΤΕΔΚ Λέσβου και τους Δημάρχους. Στην συνάντηση ο κ. Σκλιάς τους ζήτησε να συνδράμουν το έργο των Τοπικών Συμβουλίων Νέας Γενιάς στηρίζοντας έμπρακτα τον νέο αυτό θεσμό.

ενημέρωση απο το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας αιγαίου

Πνιγμοί στα Χανιά και την Κατερίνη – Τραυματισμός επιβάτη Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΙΘΑΚΗ» Ν.Π.10731 – Τροχαία ατυχήματα στην Ιερισσό και το Ηράκλειο – Συλλήψεις για ναρκωτικά στην Κω– Μεταφορές ασθενών


Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ, 27χρονος λουόμενος.
Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν.Νοσοκομείο Χανίων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του ενώ πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία – νεκροτομή.
Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Σούδας Χανίων.

======================

Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες χθες, από τη θαλάσσια περιοχή παραλία Κατερίνης, 77χρονος λουόμενος.
Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γ.Ν.Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του ενώ νεκροψία – νεκροτομή πρόκειται να διενεργηθεί από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης.
Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Σκάλας Κατερίνης.

======================

Τραυματίστηκε, χθες το απόγευμα, στο δεξί της χέρι, στην προσπάθειά της να εξέλθει στο κατάστρωμα, 48χρονη επιβάτης του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΙΘΑΚΗ» Ν.Π.10731, το οποίο είχε καταπλεύσει στον λιμένα της Σύρου προερχόμενο από Μύκονο–Τήνο και με προορισμό τον Πειραιά.
Η ανωτέρω μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Το ανωτέρω πλοίο συνέχισε το προγραμματισμένο του δρομολόγιο, ενώ προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

======================

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, χθες το απόγευμα, στον προβλήτα του λιμένα Ιερισσού, όταν ΙΧΕ όχημα με οδηγό έναν 50χρονο, παρέσυρε και τραυμάτισε ελαφρά έναν 87χρονο πεζό.
Ο τραυματισθείς μεταφέρθηκε στο Αγροτικό Ιατρείο Ιερισσού, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

======================

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε, χθες το βράδυ, στην παραλιακή οδό Νεάρχου στο Ηράκλειο, όταν ΙΧΕ όχημα με οδηγό έναν 19χρονο και συνοδηγό έναν 16χρονο εξετράπη της πορείας του με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους.


Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Παν. Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.
Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

======================

Συνελήφθησαν, απογευματινές ώρες χθες, στον λιμένα Μαστιχαρίου Κω, από προσωπικό του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών της οικείας Λιμενικής Αρχής, δύο (02) άτομα, ένας 31χρονος και ένας 24χρονος αλλοδαπός, διότι βρέθηκαν στην κατοχή τους μία πλαστική συσκευασία με κοκαΐνη μικτού βάρους 0,8 γρ. και κατεργασμένη ινδική κάνναβη 7,2 γρ. αντίστοιχα.
Προανάκριση διενεργείται από την Λιμενική Αρχή Κω.

======================

Με μέριμνα του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκαν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι παρακάτω μεταφορές ασθενών, οι οποίοι έχρηζαν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης. Συγκεκριμένα μεταφέρθηκαν:
- 18χρονος αλλοδαπός, από λιμένα Σαμοθράκης στον λιμένα Αλεξανδρούπολης, με πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος,
- 39χρονη, από λιμένα Αλοννήσου για λιμένα Σκοπέλου, με πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος,
- 72χρονος, από λιμένα Σκύρου για λιμένα Κύμης, με πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος,
- 48χρονη, από λιμένα Κύθνου για λιμένα Λαυρίου, με πλωτό περιπολικό του Λιμενικού Σώματος,
- 53χρονος, από λιμένα Σίκινου για λιμένα Ίου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΕΛΦΙΝΙ ΕΞΠΡΕΣ» Ν.Θήρας 39,
- 32χρονος αλλοδαπός, από λιμένα Μυκόνου για λιμένα Σύρου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΔΗΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» Ν.Π. 10032,
- 20χρονος, από λιμένα Καλύμνου για λιμένα Κω, με το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ» Ν. Καλύμνου 202,
- 45χρονος, από λιμένα Νάξου για λιμένα Σύρου, με το Α/Κ «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ ΙΙ» Ν.Π. 8382,
- 53χρονος αλλοδαπός και 18χρονη αλλοδαπή, από λιμένα Σκιάθου για λιμένα Πλατανιάς Βόλου, με το Ε/Γ-Τ/Ρ «ΘΥΜΙΟΣ» Ν.Σ. 66.

Απαγόρευση κυκλοφορίας και αγκυροβολίας σκαφών στη θαλάσσια περιοχή Φαληρικού Όρμου λόγω του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος ΙστιοπλοΐαςΜε απόφαση της Λιμενικής Αρχής Πειραιά, λόγω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας 420 Ανδρών – Γυναικών 2008, απαγορεύεται η κυκλοφορία και αγκυροβολία σκαφών και θαλάσσιων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή Φαληρικού Όρμου και σε ακτίνα 0,6 ν.μ. από τα στίγματα:

(1) φ=37ο 54΄ 56΄΄ Β – λ= 023ο 40΄11΄΄ Α
(2) φ=37ο 53΄ 06΄΄ Β – λ= 023ο 40΄67΄΄ Α

Η παραπάνω απαγόρευση ισχύει στις 24-25-26-28-29-30-31/07-08 από ώρα 12.00 έως δύση ηλίου.

ΕΓΚΑΛΕΙΤΑΙ Ο Κ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΑΠΟ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΧΡΗΜΑ*Σας αποστέλλουμε την υπ' αριθμ. 14451/720 Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης
Εγγράφων που είχε κατατεθεί από τις 17-6-08 στη Βουλή σχετικά με επίσημη
επιστολή του Προέδρου του Διεθνούς Οργανισμού Αντιμετώπισης Οικονομικού
Εγκλήματος με την οποία εγκαλεί τον Υπουργό Οικονομικών κ. Αλογοσκούφη
για την _με ευθύνη του_ (και όχι με ευθύνη της Αρχής, όπως ο τελευταίος
επικαλείται παραπλανητικά στα ΜΜΕ) απαξίωση και υπονόμευση της Εθνικής
Αρχής για την Καταπολέμηση Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές
Δραστηριότητες, δηλ. της Αρχής Ζορμπά.

Ο Υπουργός παραβιάζοντας τον Κανονισμό της Βουλής δεν απάντησε. Λίγο
καιρό αργότερα καρατόμησε με αυταρχισμό τον κ. Ζορμπά καταργώντας την
ανεξαρτησία της Αρχής.

Επιβεβαιώνεται ότι υπήρχε από την αρχή σχέδιο απαξίωσης, υποβάθμισης και
χειραγώγησης της Αρχής, που παύει πια να είναι ανεξάρτητη και
μετατρέπεται σε μία απολύτως εξαρτημένη υπηρεσία του Υπουργείου, όπου με
την συμβολή συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών επιδιώκεται από την
Κυβέρνηση το πλήρες κουκούλωμα όλων των υποθέσεων διαφθοράς και
παράνομης συγκέντρωσης πλούτου στα χέρια ολίγων "εκλεκτών" εις βάρος του
συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας.*η ερώτηση έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΚΑΙ
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Διεθνής εξευτελισμός της χώρας μας για τα “δεμένα χέρια” της Εθνικής Aρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες, ανοίγει τον δρόμο για την υπαγωγή της χώρας μας σε διεθνή επιτήρηση. Ο Υπουργός Οικονομίας κ.Αλογοσκούφης γνωστός για την πολιτική ανάμειξη του σε ύποπτες υποθέσεις διαφθοράς, αδιαφάνειας, ασυδοσίας και νομιμοποιήσης παραβατικών και αξιόποινων ενεργειών με νομοθετικές ρυθμίσεις, ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΕΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ, ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΟΤΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ, αναδεικνύοντάς τον ουσιαστικά συμμέτοχο, συνένοχο και ηθικό αυτουργό για το ελεύθερο πεδίο της αύξησης των φαινομένων νομιμοποίησης χρημάτων από εγκληματικές δραστηριότητες, δίδοντας την εικόνα ότι με την συμπεριφορά του, την ανοχή του αλλά και την ενεργητική του συμμετοχή, υποθάλπει οικονομικούς εγκληματίες (φοροφυγάδες, λαθρέμπορους, ξεπλυματίες δομημένων ομολόγων κ.λπ.)»


Εκτίθεται διεθνώς πλέον η χώρα από την συντονισμένη προσπάθεια της κυβέρνησης να απονευρώσει και να εξουδετερώσει την Εθνική Αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφήνοντας ελεύθερο πεδίο σε όσους διακινούν «μαύρο χρήμα» και σε ημετέρους και κουμπάρους που λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα, όπως έγινε σαφές και από την υπόθεση της λεηλασίας ασφαλιστικών Ταμείων με τα δομημένα ομόλογα.
Πρόσφατο δημοσίευμα του Τύπου κάνει λόγο για «επιστολή-κόλαφο», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, που έχει αποστείλει από τον Μάρτιο στον υπουργό Οικονομίας ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού για την Αντιμετώπιση του Οικονομικού Εγκλήματος (Financial Action Task Force – FATF), διεθνούς Οργανισμού ο οποίος λειτουργεί στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ.
Η επιστολή του κ. Τζέιμς Σασούν επιβεβαιώνει πλήρως την αντίληψη που έχει δημιουργηθεί στον Τύπο και την κοινή γνώμη, ότι η κυβέρνηση, και κυρίως το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, περισσότερο ενδιαφέρεται για την επινόηση νομοθετικής ρύθμισης που θα την απαλλάξει από την «ενοχλητική παρουσία» του κ. Γιώργου Ζορμπά, παρά για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων θωράκισης της χώρας έναντι του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στο οποίο άλλωστε έχουν αποδυθεί με ιδιαίτερη επιτυχία και επινοητικότητα διάφοροι «παρακοιμώμενοι» της κυβέρνησης και του κόμματος της Ν.Δ., κάτι που φάνηκε καθαρά από τα πορίσματα Ζορμπά για το σκάνδαλο των δομημένων.
Ο πρόεδρος της FATF τονίζει μεταξύ άλλων ότι δεν έχει σημειωθεί η παραμικρή πρόοδος από τον περασμένο Ιούνιο, όταν συντάχθηκε η τελευταία έκθεση της Οργάνωσης για την Ελλάδα, η οποία υπογράμμιζε ότι η χώρα μας έχει συμμορφωθεί πλήρως μόνο με δύο από τις 40 γενικές συστάσεις της FATF, ενώ δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως ούτε και με τις εννέα ειδικές συστάσεις της, που αφορούν την καταπολέμηση της νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος που κατευθύνεται στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Τονιζόταν δε στην ίδια έκθεση ότι, όσον αφορά την εθνική Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, η Ελλάδα κατατάσσεται στις μη συμμορφούμενες με τις συστάσεις της FATF χώρες, καθώς η Αρχή έχει «ακατάλληλη διάρθρωση για την αποτελεσματική επιτέλεση των λειτουργιών της» και στερείται τεχνικών μέσων και του απαραίτητου προσωπικού.
Δεν είναι, ασφαλώς, σύμπτωση ότι αυτές οι επισημάνσεις έγιναν ΠΡΙΝ εκδοθούν από την Αρχή τα πορίσματα-καταπέλτες για τη δράση των ημετέρων της κυβέρνησης στη λεηλασία των Ταμείων, τα οποία πραξικοπηματικά τέθηκαν από «γαλάζιους» δικαστές Δικαιοσύνη στο Αρχείο.
Διότι, στους μήνες που ακολούθησαν μετά την έκθεση της FATF, δεν έχει ληφθεί το παραμικρό μέτρο ενίσχυσης της Αρχής, η οποία φαίνεται ότι έχει ενοχλήσει σφόδρα την κυβέρνηση με την αδέκαστη και αποτελεσματική διερεύνηση των εγκληματικών δραστηριοτήτων των ημετέρων της.
Τώρα, όπως καθιστά σαφές ο πρόεδρος της FATF στην επιστολή του, η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο πλήρους διεθνούς εξευτελισμού: εάν μέσα στο μήνα που διανύουμε δεν έχει παραδοθεί στην FATF έκθεση προόδου που θα δείχνει ουσιαστική κινητικότητα προς τη συμμόρφωση με τις συστάσεις της, ο πρόεδρος της FATF προειδοποιεί ότι θα στείλει στην Αθήνα ειδική ελεγκτική ομάδα, θέτοντας τη χώρα μας σε ταπεινωτικό καθεστώς επιτήρησης.
Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό εφαρμόζεται σπάνια και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις ελλιπούς συμμόρφωσης εθνικών κυβερνήσεων με τις διεθνείς αρχές για την καταπολέμηση του ξεπλύματος. Ουσιαστικά, δηλαδή, η χώρα μας κινδυνεύει να γίνει το μοναδικό μέλος του ΟΟΣΑ που θα έχει ενταχθεί στη «μαύρη λίστα» της FATF, εμφανιζόμενη διεθνώς σαν «παράδεισος» των εγκληματικών δικτύων που ξεπλένουν βρώμικο χρήμα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις της η FATF αποτελούν βασική, αν όχι μοναδική, πηγή άντλησης πληροφόρησης των ξένων κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος από τις εθνικές κυβερνήσεις. Αυτονόητο είναι, ότι η απροθυμία της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της FATF τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τη διεθνή εικόνα της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που δίδεται διεθνώς ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης τρομοκρατικών δικτύων.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα στον Τύπο στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αναρτηθεί η ειδική ετήσια έκθεση της αμερικανικών αρχών για το διεθνές ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προέρχεται από εμπόριο ναρκωτικών και άλλες μορφές του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος («International Narcotics Control Strategy Report – 2008»). Στην έκθεση υιοθετούνται πλήρως τα συμπεράσματα της αντίστοιχης αναφοράς της FATF. Διαπιστώνεται, μάλιστα, έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας κατατάσσεται από τους Αμερικανούς ειδικούς στη λίστα των 59 χωρών με τους μεγαλύτερους «τζίρους» στη διακίνηση βρώμικου χρήματος.
Για τη μεταχείριση που έχει επιφυλάξει η κυβέρνηση στην Αρχή Ζορμπά, σημειώνεται στο δημοσίευμα, οι Αμερικανοί αφήνουν σαφέστατες αιχμές, τονίζοντας ότι «η έλλειψη επαρκούς προσωπικού και κρατικής χρηματοδότησης, καθώς και η έλλειψη πολιτικής υποστήριξης στην αποστολή της, περιορίζουν την αποτελεσματικότητα της Αρχής».
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η Επιτροπή για το ξέπλυμα ιδρύθηκε το 1995 και με το νόμο 3425/2005 μετατράπηκε σε Ανεξάρτητη Αρχή, με πρόσβαση σε δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, χωρίς μάλιστα τους περιορισμούς που επέβαλε στη λειτουργία της το φορολογικό απόρρητο. «Η Αρχή έχει, στα χαρτιά, ευρείες αρμοδιότητες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της αμερικανικής έκθεσης, που επικαλούνται την έκθεση της FATF για να τονίσουν ότι υπάρχουν ανησυχίες για τη λειτουργία και τις δομές, της λόγω της ανεπαρκούς στελέχωσης και παροχής τεχνικών μέσων, τα οποία απαιτούνται για να επιτελέσει σωστά το έργο της.
Όπως επισημαίνουν οι Αμερικανοί ειδικοί, η Αρχή δεν έχει στο δυναμικό της οικονομικούς αναλυτές ή προσωπικό εξειδικευμένο στην καταπολέμηση του ξεπλύματος και είναι σοβαρά υποστελεχωμένη. Κάθε χρόνο η Αρχή εξετάζει περί τις 1.000 αναφορές ύποπτων συναλλαγών, αλλά δεν έχει υποδομή υψηλής τεχνολογίας για να τις διαχειριστεί αποτελεσματικά. Μόλις πρόσφατα απέκτησε μια βάση δεδομένων για να καταγράφονται οι αναφορές, οι οποίες όμως δεν υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά χειρόγραφες.
Από το 2007, η Αρχή έχει μορφοποιήσει την πάγια διαδικασία υποβολής αναφορών για ύποπτες συναλλαγές. Αν και έχει την αρμοδιότητα να επιβάλει βαριές ποινές σε όσους αποφεύγουν να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές, δεν το έχει πράξει, όπως σημειώνει η έκθεση. Υπογραμμίζει, όμως, ότι αυτό οφείλεται στις ελλείψεις στελεχών, που έχουν εμποδίσει την αποτελεσματική επικοινωνία της Αρχής με το εγχώριο οικονομικό σύστημα, αλλά και με τις ομόλογες αρχές του εξωτερικού.
Η εφαρμογή αποτελεσματικών διαδικασιών αναφοράς ύποπτων συναλλαγών παραμένει ζητούμενο, σύμφωνα με την αμερικανική έκθεση. Όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, η νομοθεσία για την αναφορά ύποπτων συναλλαγών και την αντιμετώπιση του ξεπλύματος είναι αυστηρή, αλλά στην πράξη παραμένει ανεφάρμοστη.
Σαφές είναι και στους πιο καλόπιστους παρατηρητές, ότι η προσπάθεια «εξουδετέρωσης» της Αρχής Ζορμπά είναι συστηματική και σκόπιμη. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι τους τελευταίους μήνες, όπως φαίνεται από τις «διαρροές» προς τον Τύπο, το μόνο που φαίνεται να απασχολεί το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι η απομάκρυνση του κ. Ζορμπά, που η ίδια η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει στη θέση του προέδρου της Αρχής, με διθυραμβικές αναφορές στο ήθος, την ακεραιότητα και τις ικανότητές του!
Επειδή,
 οι κυβερνητικές πρακτικές εκθέτουν πλέον την Ελλάδα ως τη μοναδική χώρα-μέλος του ΟΟΣΑ όπου το ξέπλυμα χρήματος οργιάζει με την ανοχή της κυβέρνησης,
 ακόμη και ξένοι φορείς διαπιστώνουν πλέον την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος,
 γίνεται προφανές και στον πιο καλόπιστο παρατηρητή ότι η κυβερνητική αδράνεια εκ των πραγμάτων διευκολύνει τη δράση εγκληματικών κυκλωμάτων που προέρχονται από τον ευρύτερο κύκλο της κυβέρνησης, όπως φάνηκε στην υπόθεση των ομολόγων,
 ο διεθνής διασυρμός της χώρας τελικά φαίνεται ότι ανάγεται στις συστηματικές προσπάθειες της κυβέρνησης για τη συγκάλυψη της εγκληματικής δράσης ημετέρων της,

ερωτάσθε:

1. Έχει παραδώσει η κυβέρνηση στην FATF την έκθεση προόδου στην καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος; Αν το έχει πράξει, να κατατεθεί το πλήρες κείμενο της έκθεσης προόδου στη Βουλή, άλλως να εξηγηθεί σε τι οφείλεται η τυχόν καθυστέρηση, που εκθέτει τη χώρα διεθνώς.
2. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τις αιτιάσεις των Αμερικανών για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος;
3. Αντιλαμβάνεστε ότι με τη συστηματική υπονόμευση της Αρχής Ζορμπά η χώρα εκτίθεται διεθνώς σαν «παράδεισος» των εγκληματικών δικτύων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες;
4. Αντιλαμβάνεστε ότι εδραιώνεται πλέον, εξαιτίας των πράξεων και παραλείψεών σας, η πεποίθηση στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει «δίχτυ προστασίας» εγκληματικών δραστηριοτήτων και ότι αυτή η γενικευμένη πεποίθηση συνδέεται πλέον φανερά με τη συστηματική προσπάθεια Ζορμπά για την αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης ημετέρων σας στο σκάνδαλο των ομολόγων;
5. Ποιοι πόροι, μέσα και προσωπικό έχουν τεθεί στη διάθεση της Αρχής για να επιτελέσει το έργο της;
6. Ποια είναι η ετήσια χρηματοδότησή της από τον κρατικό προϋπολογισμό;
7. Πόσα εξειδικευμένα στελέχη απασχολούνται στην Αρχή;
8. Έχει εγκατασταθεί στην Αρχή πλήρες σύστημα πληροφορικής με το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία του;
9. Μήπως η Αρχή Ζορμπά «τιμωρείται» με αυτή την ιδιότυπη «ασφυξία», επειδή έπραξε το καθήκον της στη διερεύνηση κυβερνητικών σκανδάλων λεηλασίας του δημόσιου πλούτου;
10. Είναι αληθείς οι φήμες που εμφανίζονται συχνά τους τελευταίους μήνες στις εφημερίδες, περί προετοιμασίας νομικής ρύθμισης που θα οδηγήσει στην απομάκρυνση του κ. Ζορμπά;
11. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η συμπεριφορά προς έναν έμπειρο, ικανότατο και ηθικά ακέραιο δικαστικό, τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση δημόσια έχει επαινέσει και μάλιστα κατόρθωσε με ελάχιστα μέσα να προσφέρει σημαντικό έργο, δίνει πλέον όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και διεθνώς, την εντύπωση ότι η κυβέρνηση παρέχει ασυλία στους εγκληματίες που διακινούν «μαύρο» χρήμα;

Κύριε Υπουργέ,

Σας κάνουμε επίσης γνωστό, ότι η Ερώτηση αυτή θα κοινοποιηθεί σε χιλιάδες ηλεκτρονικές διευθύνσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, εκτός από τα ΜΜΕ, προκειμένου να αναδειχθεί πλήρως ο Πολιτικός σας κατήφορος, για τις φαυλότητες που μετέρχεστε ως Υπουργός, έχοντας την αίσθηση του ανεξέλεγκτου, του ασύδοτου και της ατιμωρησίας.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Καρχιμάκης
Χρήστος Αηδόνης
Βασίλης Κεγκέρογλου
Μάρκος Μπόλαρης
Γιώργος Πεταλωτής
Μιχάλης Τιμοσίδης
Χρύσα Αράπογλου
Γιάννης Δριβελέγκας
Μιχάλης Παντούλας
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Δημήτρης Τσιρώνης
Δημήτρης Βαρβαρήγος
Λεωνίδας Γρηγοράκος
Γιάννης Σκουλάς

Διατηρείται το προβάδισμα της Ν.Δ.


Την παγιωμένη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού με κύριο χαρακτηριστικό τη δυσαρέσκεια των πολιτών και την απουσία αυτοδυναμίας επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις του Ιουλίου. Παράλληλα, η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται του ΠΑΣΟΚ.

Αίσθηση προκάλεσαν, ωστόσο, δύο νέα δεδομένα: η αυτοδύναμη πρωτιά ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ σε περίπτωση κοινής καθόδου και η κοινοβουλευτική παρουσία των Οικολόγων Πρασίνων.

Αναλυτικότερα, στη δημοσκόπηση της Marc για λογαριασμό του «Εθνους της Κυριακής», στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. εξακολουθεί να προηγείται με 28,1% έναντι 24,9% για το ΠΑΣΟΚ. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3% ο ΣΥΡΙΖΑ με 15%, το ΛΑΟΣ με 4,6% και οι Οικολόγοι Πράσινοι με 1,1%.

Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές του 2009 η Ν.Δ. συγκεντρώνει 26,8%, το ΠΑΣΟΚ 25,2%, το ΚΚΕ 7,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,5%, ο ΛΑΟΣ 4,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 1,7%.

Ωστόσο, στο ερώτημα «αν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ κατέβαιναν μαζί στις εκλογές, τι είναι πιο πιθανό να ψηφίζατε;», τα αποτελέσματα είναι τελείως διαφορετικά: ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ 42,3%, Ν.Δ. 28,5%, ΚΚΕ 7%, ΛΑΟΣ 4,9% και Οικολόγοι Πράσινοι 1,3%.

Διαφορετική εικόνα έδωσε η δημοσκόπηση με κάλπη της VPRC για λογαριασμό της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Από την εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος προκύπτει Βουλή με έξι κόμματα: Ν.Δ. 34%, ΠΑΣΟΚ 30,5%, ΚΚΕ 8%, ΣΥΡΙΖΑ 16%, ΛΑΟΣ 5% και Οικολόγοι Πράσινοι 3,5%.

Μας ψεκάζουν απαγορευμένα φυτοφάρμακα...
.
ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ LEBAYCID ΦΙΜΩΝΕΙ ΤΟ BLOG «Η ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ». ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ,ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΑΧΙΣΤΑ BLOG ΤΟΥ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΚΛΕΙΣΕ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ. ΑΙΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΟΤΙ ΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΟ LEBAYCID.
Σύμφωνα με την απόφαση του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με ημερομηνία 27/4/2005 και βάση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η έγκριση κυκλοφορίας του Lebaycid έληξε στις 30/6/2007 και η χρήση του επιτρεπόταν μέχρι τις 31/12/2007. (http://www.minagric.gr/greek/data/FENTHION%20apofasi%20paratasis.pdf)
Γιατί όμως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρεί σε ψεκασμούς με Lebaycid;
Αιτία ένα πρωτοφανές αλαλούμ που δείχνει πόσο ΑΝΙΚΑΝΟΙ και ΑΝΕΥΘΥΝΟΙ είναι οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το Υπουργείο δεν προχώρησε εγκαίρως σε διαγωνισμό για την προμήθεια νέων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων με πυρεθρίνες, τα οποία χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια για τους δολωματικούς ψεκασμούς. Το γεγονός αυτό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο το πρόγραμμα της δακοκτονίας πρέπει να ξεκινά τον Ιούνιο και εννοείται πως μέχρι τότε θα πρέπει όχι μόνο να έχει γίνει ο σχετικός διαγωνισμός, αλλά θα πρέπει να έχουν διανεμηθεί και τα φάρμακα στους κατά τόπους Νομούς.
Μια καθυστέρηση που ίσως δεν είναι τυχαία!!! Και αυτό γιατί στις αποθήκες του υπουργείου υπήρχε ποσότητα Lebaycid που δεν είχε καταναλωθεί την προηγούμενη χρονιά. Έτσι το Υπουργείο άνοιξε το παράθυρο στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης να χρησιμοποιηθεί το Lebaycid.
Στη Λέσβο ο ψεκασμός γίνεται με ληγμένα Lebaycid! Αυτό βέβαια δεν είναι το πιο τραγικό της υπόθεσης μια και υπάρχει βεβαίωση από το Μπενάκειο ότι τα ληγμένα σκευάσματα Lebaycid εξακολουθούν να έχουν σωστή δράση. Το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για τη χρήση του Lebaycid; Γιατί η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου δέχτηκε να γίνει ψεκασμός με το απαγοερυμένο Lebaycid? Ασκήθηκαν πιέσεις; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη όταν η χώρα μας παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο? (Από οικολογικούς φορείς ετοιμάζεται η πρώτη παρέμβαση)
Υπάρχει γραπτή εντολή από το Υπουργείο προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Λέσβου για τη χρήση του Lebaycid; Γιατί η διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης Λέσβου δεν ενημέρωσε ότι οι ψεκασμοί γίνονται με το συγκεκριμένο σκεύασμα; Χρησιμοποιείται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας;
Ποιος προέβη στην αγορά τόσης μεγάλης ποσότητας και πότε για να υπάρχουν ακόμα αδιάθετα και ληγμένα σκευάσματα;
ΜΑΣ ΨΕΚΑΖΟΥΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ-ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ-ΛΗΓΜΕΝΑ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΦΙΜΩΣΟΥΝ.
Από το agroanergos.

Σάμος - Ρώμη με το ίδιο... πορτοφόλιΤο εξωτερικό αποτελεί τρίτη επιλογή των Ελλήνων, σύμφωνα με έρευνα της ΚΑΠΑ Research


Ρόδος… σχεδόν όπως Ρώμη και Μύκονος όπως Μαγιόρκα! Στο τρίπτυχο «ήλιος, θάλασσα και “εξωτικές” τιμές» συνοψίζεται η απόδραση στα περισσότερα ελληνικά νησιά αφού απαιτεί πλέον από τους ταξιδιώτες τα ίδια ή και περισσότερα χρήματα συγκριτικά με δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, της Ασίας κ.ά.

Για το 2008, πάντως, το εξωτερικό αποτελεί, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΚΑΠΑ Research, την τρίτη επιλογή των Ελλήνων μετά τις Κυκλάδες και το Ιόνιο.

Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, οκτώ ημέρες (7 διανυκτερεύσεις) στην Κέρκυρα -σε δωμάτιο
ξενοδοχείου μαζί με τα εισιτήρια- στοιχίζει σε μία τριμελή οικογένεια έως 1.800-2.000 ευρώ, όσα δηλαδή «θέλουν» οι αντίστοιχες διακοπές στην εξωτική Μαγιόρκα ή στο Παρίσι (από 1.900). Και ενώ η ίδια οικογένεια θα ξοδέψει από 1.400 ευρώ -αναλόγως το κατάλυμα και τα εισιτήρια που θα κλείσει- για ένα 8ήμερο στη Μύκονο και λίγο λιγότερα για τη Σκιάθο, με επιπλέον 200 ευρώ, το πολύ, θα μπορούσε να «πετάξει» για Βαρκελόνη (1.600 ευρώ).

Ελκυστικά πακέτα
Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου Superior Travel, κ. Ευάγγελος Μπιβολάρης, σημειώνει: «Εφέτος υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για Μαγιόρκα, Βαρκελόνη, Παρίσι, Βερολίνο, ακόμα και για Σκανδιναβικές Χώρες.

Ο Ελληνας “ψάχνεται”, κυνηγά τα πακέτα που του προσφέρουν όλες τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, μια τριμελής οικογένεια χρειάζεται από 1.200 ευρώ για 8 ημέρες στη Ρόδο, ποσόν που μπορεί όμως να ανέλθει σε τουλάχιστον 1.400 ευρώ μαζί με εκδρομές κ.λπ. Επίσης, το Μπαλί παρότι είναι ακριβός προορισμός “ανεβαίνει” στις προτιμήσεις των Ελλήνων. Μία τριμελής οικογένεια θα ξοδέψει περίπου 2.500 ευρώ για 8 ημέρες αλλά γνωρίζει ότι στο πακέτο είναι όλα πληρωμένα».

Με «θέα» την ακρίβεια ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά αναζητούν στα αυγουστιάτικα ταξίδια στο εξωτερικό διέξοδο για τα «τσουχτερά» ακτοπλοϊκά-αεροπορικά εισιτήρια και τα εντός συνόρων καταλύματα. Αυτό πιστοποιεί και η έρευνα της ΚΑΠΑ Research: Οσοι Ελληνες θα ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι στην Κρήτη, άλλοι τόσοι θα «πετάξουν» στο εξωτερικό.


Της Ελένης Ευαγγελοδήμου

Ελεύθερος Τύπος